2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

USA keleti part

Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

[ ÚJ TESZT ]

Manhattan

A nyári kiutazásnál tudtuk, hogy lesz egy szabad hétvégénk. Azt egyértelműen eldöntöttük, hogy ezt az időt New Yorkra fordítjuk, de a pontos programot nem fektettük le. A datacenter bejárások mellett azzal terveztünk, hogy ráadásként mindennap jut pár óránk a csavargásra is. Ez be is jött, mert mindennap délután 6-7 között értünk vissza a szállodába, ami Manhattan közepén volt és kis metrózással bármit el tudtunk érni.

A gépünk délután szállt le, de a 6 óra eltolódás miatt ez nekünk már késő estének számított. Az autóbérlés elhúzódása miatt még várnunk kellett egy kicsit, így elkaptuk a csúcsforgalmat. Az erőnkből már csak egy vacsorára futotta. Kevéssel naplemente után sikerült lőnöm az alábbi képet a szobámból. A 16. emelet jól hangzik, de a földszint volt az 1. és a 13. emelet is hiányzott, szóval a valóságban csak a 14.-en aludtam.

Az első napot kicsit nyugisabbra vettük. Két bejárás után korán, alig délután 5 órakor, a Wall Street környékén végeztünk. Még sötétedés előtt be tudtuk járni a környéket. Megnéztük a tőzsdét, lesétáltunk a folyóhoz, majd megpróbáltunk mókusokat etetni a Battery Parkban. Nem voltak túl bátrak, ezért a One World Trade Center felé vettük az irányt. Az ikertornyok helyén lévő 9/11 emlékhelyet nem lehetett nem útba ejteni. Természetesen szóba került pár konspirációs elmélet. Mivel az igazságot sose fogjuk megtudni, ezért abban maradtunk, hogy bárhogy is történhetett meg, kár az ártatlan emberekért.

A kilátó a 100-102. emeleten található. A kilátás természetesen fantasztikus. Felső Manhattan felé nézve több tucatnyi felhőkarcolót láthattunk. Sajnos elég párás volt a levegő és az ablak sem volt a legtisztább, ezért nem adja vissza teljesen a látottakat a fénykép. Az Empire State-et jól megnéztük, mert rajta volt a későbbi célpontok listáján.

Minden irányban felhőkarcolók voltak, de a sziget csücske és a 4 World Trade Centerben visszatükröződő fény magával ragadott. Majdnem egy órát töltöttünk itt el, de ekkor már kb. éjfél körül jártunk hazai időben, és éhesek is voltunk.

A felhőkarcolóra visszatekintve a lemenő nap fényénél lőttem még pár képet, majd pár saroknyira onnan megvacsoráztunk. Nem volt semmi extra, mert tipikus itthon is kapható amerikai kaja volt a menü. Amikor a nevünket kérdezték vicces volt, hogy hogyan költötték át valami számukra értelmezhetőbbre azt a felszolgálók.

Hazafelé a metrómegálló a WTC mellett egy érdekes csomópont volt. Több metró és még vonat is találkozik itt. Kívülről egy hatalmas bálnacsontvázra emlékeztetett az épület. Mint sokszor, a fénykép most sem adja vissza, hogy milyen érdekes épületről van szó.

Belülről egy űrállomásra emlékeztetett az egész. A fehér szín, az ovális kialakítás, a megvilágítás steril hangulatot árasztott. A képen szemben lévő lépcső egy vezérlőterem vagy parancsnoki híd is lehetne. Amikor bejártuk, több sci-fi is beugrott. Nem lepett volna meg, ha pár űrgyalogsághoz jelentkező polgár masírozik el mellettünk, hogy átvegye a szolgálati beosztását. Ahogy az is teljesen helyénvaló lett volna, ha pár astro droid takarítja a padlót...

Másnap ismét visszatértünk, ugyanis itt van egy hatalmas Alma szaküzlet. Amíg az egyik kolléga vásárolgatott, én fényképeztem. Ugye ti is látjátok a vezérlőhidat?

Szombaton a metrózás mellett sétáltunk is. Pontosabban nagyon sokat sétáltunk és jól el is fáradtunk. Elég sok képet készítettem, de csak néhányat láthattok most. Manhattan térképe kicsit becsapós. Ha csak utcákat írnék, akkor mintha csak pár sarkot tettünk volna meg. Így volt, csak ott kicsit nagyobbak a távolságok. Elsétáltunk 7-8 saroknyit az Empire State Buildinghez, hogy megnézzük a nyitvatartást. Közben vettünk magunknak a mobilba adatkártyát. Ezután a Central Park felé vettük az irányt. Engem mindig ámulatba ejt a Szent Patrik Katedrális, ahogy erősen elüt a mellette lévő felhőkarcolóktól.

Sokat gondolkoztam, hogy melyik képet válasszam a Central Parkról. A pihenő, piknikező emberek, a sok turista és a csónakázó tó is versenyben volt, de a panoráma nyert. A felhőkarcolókra visszanézve fantasztikus a panoráma. Innen is látható egy újabb építés alatt álló épület és az a visszás, kicsit disszonáns városkép, ami mégis természetes.

A parkbéli séta után ebéd következett, és metróra szálltunk. Várt minket a Brooklyn Brigde. Az East River alatt a metró vitt át, onnan a hídon sétáltunk vissza. Meleg volt, nagy tömeg, és nappal szembe mentünk. Egyik sem a kedvencem és a fényképezésnek sem volt ideális. Mindig belesétált valaki a képbe, de így is megérte a az időt és a talpalást a híd és a kilátás. Ezt követően lassan hazafelé vettük az irányt. Sok kitérővel még az is megvolt vagy 4-5 km.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 4th summer in the USA…

    …szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

  • 10 nap az USA-ban - kalandok

    A múltkori (New York 1 nap alatt) cikkem után elmesélem hosszabban is, merre is jártam az USA-ban.

  • A summer in the USA…

    3 hónap, rengeteg új barát, kalandok sokasága és egy feledhetetlen nyár áll a hátam mögött…

  • USA, ahogy én látom :)

    Saját tapasztalataimmal fűszerezett általános áttekintés Amerikáról, az 50 egyesült államról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.