2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

USA keleti part

Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

[ ÚJ TESZT ]

Philadelphia

Washingtonban több mint egy hetet töltöttünk, majd várt ránk Philadelphia. Nyugis időszakban az út alig 3 óra, amit nekünk délután 3 körüli indulással sikerül 4.5 órára elhúzni. A washingtoni körgyűrűn lépésben haladtunk legalább egy órát. Mire megérkeztünk, már sötét volt. A szálloda csak 5 percre volt a belvárostól, de amikor a parkolóból sétáltam vissza, nem tűnt biztatónak a környék.

A szállodától egy saroknyira készítettem a képet. A hidegben a kb. 500 épületet ellátó hálózatból szökő gőz és az utcakép emlékeztetett valamire. Másnap reggel sem lett sokkal jobb a véleményem, ahogy a datacenterbe sétáltunk a kis utcákon. Mintha a régi "nyóckerbe" kellett volna átvágnunk a Blaha és az Orczy tér között.

A környék Bruce Springsteen klipjét juttatta az eszembe. Legalább négyszer megnéztem, és most is csak annyit tudok mondani, hogy elég jól visszaadja azt az érzést, ami ott kerülgetett. Washingtonban és New Yorkban sem jártunk hasonló környéken. Itt láthattuk, hogy milyen részen lakik az alsóbb munkásréteg. Volt olyan hely, ahol éreztük, hogy kinéztek minket, de sehol sem hangzott el irányunkba egyetlen bántó szó sem.

Városnézésre kétszer fél napot tudtunk szánni. Amikor már láttuk, hogy jól haladunk, akkor a vasárnapi New York után a hétfő délelőtt megnéztünk pár nevezetességet. Sajnos a telefonom kijelzője feladta a harcot. Egy régi Lumia volt csak a segítségemre, ezért a képek minősége tovább romlott. Philadelphiát, ahogy a legtöbb várost az USA-ban, tudományos módon tervezték. Az utcákat sorban számozzák, kivéve talán néhány belvárosi utcát és a nagyobb sugárutakat.

Philyben a többi nagyobb városhoz hasonlóan több náció keveredik. Itt is megtaláltuk a kínai és olasz negyedet. A belvárosban volt néhány sarok, ahol feltűnően sok kóser boltot és éttermet láttam. Szóval a majdnem Budapest méretű (1.5 millió) város lakossága nagyon vegyes.

Elsétáltunk a National Constitution Center mellett. A Kontinentális kongresszus Philadelphiában ült össze, de nem tudtak megegyezni a britekkel. A második kongresszuson ezért többen (Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, Robert R. Livingston...) nekiláttak megírni az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát.

A Liberty Bell a függetlenség, majd az egyenlőség szimbóluma lett. Ezt vitték tovább a rabszolgaság ellen küzdők, majd a II. világháborúban is hasonló szerepet töltött be. Számukra olyan, mint nekünk a magyar Szent Korona.

A múzeumokat az Independence Hallal zártuk. Stílusában a Carpenters' Hallra hasonlít, ahol az első gyűléseiket tartották. Ugyan hideg volt és a szél is fújt, de legalább kisütött a nap. Ha tudjuk előre, akkor ezt a napot szántuk volna Manhattanre. Délután még fel akartunk menni a One Liberty kilátóba, de sajnos rendezvény miatt zárva volt. Steakkel akartunk vigasztalódni, de a vendéglők nagy része bezár ebéd és vacsora között. Szerencsére találtunk egy helyet, ami megfelelt. Leszámítva, hogy rám borult a vörösbor, nem volt okunk panaszkodni.

A hazautazás napjára még terveztünk egy kis városnézést. Igaz nem abban a tempóban, mint Rocky. Az útvonal részben megegyezett és az időjárás is kedvező volt egy sétához.

A kliphez képest visszafelé indultunk el. Először a Művészeti múzeumot vettük célba. A zászlók még mindig félárbocra voltak eresztve az öreg Bush miatt.

A belvárosra visszanézve csak pár felhőkarcolót láttunk. Alig kicsit több mint két kilométert kellett megtennünk, hogy eljussunk a kilátóig. Szerencsére nem volt hideg.

Rocky szobra szerintem nem hasonlít Stallonéra, de egy fényképet megért.

A Benjamin Franklin Parkway-en a zászlók megleptek. Utánanéztem, hogy miért kerültek oda. Mindegyik egy, a városban élő nemzetiséget jelent. Kicsit eldugva, de megtaláltuk a magyar trikolórt is.

A kilátóból be lehetett látni a várost. Szerencsére itt sem voltak sokan. A Delaware folyó felé nézve a már korábban bejárt városrészeket, a városházát és a Ben Franklin hidat is jól láthattuk. Nem kellett rohannunk, de én már inkább a hazaúton gondolkoztam. Nem meglepő, hogy innen, ha nem is egyenesen, de már az autót céloztuk meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 4th summer in the USA…

    …szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

  • 10 nap az USA-ban - kalandok

    A múltkori (New York 1 nap alatt) cikkem után elmesélem hosszabban is, merre is jártam az USA-ban.

  • A summer in the USA…

    3 hónap, rengeteg új barát, kalandok sokasága és egy feledhetetlen nyár áll a hátam mögött…

  • USA, ahogy én látom :)

    Saját tapasztalataimmal fűszerezett általános áttekintés Amerikáról, az 50 egyesült államról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.