2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

USA keleti part

Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

[ ÚJ TESZT ]

Empire State, Times Square, téli kiegészítés

A hétvége után még egy délutánunk volt a városra. Sok minden maradt még a listán, amit meg szerettünk volna nézni. Az Empire State Buildinget céloztuk meg, miután sikerült visszavergődni a szállodába. A naplemente már a nyakunkon volt, még jó, hogy nem kellett sokat gyalogolni. Eredetileg is arról győzködtem a többieket, hogy sötétedésre érjünk fel.

A bejáratnál még nem volt nagy sor, de a kilátóhoz már várni kellett volna a liftre. Szerencsére lépcsőn is föl lehetett menni, így még tudtam pár képet készíteni szürkületben. Ez nem volt egyszerű, mert lépni is alig tudtunk, annyian voltak fent. A korláthoz jutni már kihívás volt, de kivártuk a sort, így kb. 30-40 képet tudtam készíteni a kék órában. Ezekből sok nem sikerült, köszönhetően pár türelmetlen, lökdösődő turistának. Nem értem mit fényképeztek, de főként azt, hogy abból mi sikerülhetett, mert amíg én 3-4 képet készítettem, ők komplett sorozatot lőttek telefonnal. A legjobban az bosszantott, amikor hosszú záridővel próbálkoztam és a mellém furakodó vakuval próbált képet készíteni a városról. Annyit sikerült elérnie, hogy a korlátról visszaverődő fény eltolja az én képem, de a várost megvilágítani nem volt esélye.

Lefelé is részben lépcsőztünk. Felfelé fárasztóbb volt, visszafelé meg a térdet tette próbára. Mire leértünk, az előtér is nagyrészt kiürült, az utca pedig már teljesen besötétedett. Ekkor még nem voltunk teljesen fáradtak. Kettéváltunk, mert az ENSZ-székház kettőnket nem vonzott, helyette más célpontot néztünk ki nem túl messze.

A Broadway-t céloztuk meg, de a végső cél a Times Square volt. A lezárt részen utcai mutatványosok szórakoztatták a járókelőket. Jó tudni, hogy fényképkészítés után, talán némi joggal, elvárják, hogy pénzt dobjunk a kalapjukba. Már messziről látható volt a fény az alagút végén. Tényleg kicsit olyan érzés volt, mintha egy alagútban sétáltunk volna a felhőkarcolók között, aminek a végét a hirdetőtáblák nappali fénybe vonták. A kép nem tudja érzékeltetni a tömeget, a vánszorgó taxikat, a dudálást és a több emelet magas kijelzőkön futó fényreklámokat.

Innen már hazafelé vezetett az utunk. Lassan kezdtek elmaradni a színházak mögöttünk. Nem egy színész kezdte itt a pályafutását és több darab is innen indult el a siker felé. Még egy forgatásba is belefutottunk pár sarokkal arrébb. Esőgép, szélgép, régi taxi és még sok más filmes kellék mellett a színészeket már nem is igazán láttuk. Egy tűzoltóállomás számomra mégis érdekesebb téma volt. Hogy mi fogott meg? Nem tudom, de talán a hétköznapisága vagy a csendes mellékutca.

Téli kiegészítés

Karácsony előtt alig egy héttel ismét jutott fél nap New Yorkra. Nem volt konkrét terv, csak annyi, hogy a Rockefeller Center kilátójába menjünk fel. Sajnos a lehető legrosszabb időpontot választottuk, mert az eső szinte végig esett, a felhők miatt pedig nem láttunk volna semmit. A biztonsági őr szerint egy fehér papírlapot is bámulhattunk volna, ezért maradtunk földközelben. Maga az épület egy hatalmas komplexum, majdnem 2 órát töltöttünk el itt, mondjuk ebben az ebéd is benne volt. Itt működik az NBC, aminek a látogatását kihagytuk. Ezt utólag kicsit bánom, de ha lesz még egy alkalom, akkor ezt be fogom pótolni. Az egész Center az 1900-as évek elejét-közepét tükrözi. Réz és márvány szinte mindenütt, csak a korhű ruhákba öltöztetett embereket hiányoltam.

Arra számítottam, hogy a város fel lesz díszítve, de csalódnom kellett. A Rockefeller üdítő kivétel volt. Egy táblán feltüntették a lényegi információkat. A 72 láb nagyjából 22 méter magasságot jelent. Ahol a nyáron étterem üzemelt, most korcsolyázni lehetett volna, ha kivárjuk a sort. A fa elődei és a helyszín több filmből, például a Reszkessetek betörőkből, lehet ismerős.

A hatalmas fa mellett a Szent Patrik felé eső részen angyalok és sok más díszítés is volt. Kicsit már giccsbe hajlott, ami főként a környező utcák tükrében tűnt kicsit túlzónak. Komolyan mondom, hogy itthon a körutak és az Andrássy út jobban fel voltak díszítve idén, mint kint az utak többsége.

A Times Square esőben is lenyűgöző. Bejártuk a környező utcákat, megcsodáltuk a kijelzőket. A tömeg sokkal kisebb volt, mint nyáron, amit az ekkor már folyamatos eső és az egyre erősödő szél kombinációjának köszönhettünk. Mi is több boltot megjártunk, hogy kicsit melegedjünk. Voltunk hatalmas csokiboltban, ahol 2.5 kilós csokit vehettünk volna. A Disneynél a gárdista jelmez mellett legalább fél emeletnyi rózsaszín habos-babos-hercegnős cuccot láttunk...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 4th summer in the USA…

    …szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

  • 10 nap az USA-ban - kalandok

    A múltkori (New York 1 nap alatt) cikkem után elmesélem hosszabban is, merre is jártam az USA-ban.

  • A summer in the USA…

    3 hónap, rengeteg új barát, kalandok sokasága és egy feledhetetlen nyár áll a hátam mögött…

  • USA, ahogy én látom :)

    Saját tapasztalataimmal fűszerezett általános áttekintés Amerikáról, az 50 egyesült államról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.