2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

USA keleti part

Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az elmúlt pár hónapban megritkultak a bejegyzéseim. Ennek fő oka az volt, hogy a cég, ahol dolgozom, az USA-ban terjeszkedik. Ennek köszönhetően két részletben négy hetet töltöttem kint Amerikában az elmúlt fél évben. Ez talán nagyon jól hangzik, de a 6 óra időeltolódástól kótyagosan napi 10 órát vagy még többet melózni nem leányálom. Bár dolgozni mentünk ki, de jutott mellette idő városnézésre is.

Munka

A kellemesebb rész a következő oldaltól kezdődik, de szakmai oldalról lévén szó a munka is érdekes lehet. A feladat az volt, hogy valahol az USA keleti partján válasszunk ki két adatközpontot és oda költözzünk be. Egyszerűen hangzik, ha nem nulláról kell elkezdeni. A csapatom felel az alap infrastruktúráért, amibe nagyjából a következők tartoznak bele: adatközpont, hardver, hálózat, VMware. Ahogy látható, a munka nagy része ránk hárult, de a mellettünk ülő másik rendszermérnöki csapattal együtt csináltunk mindent, az ötletelést és részletesebb tervezést is beleértve. Egymás nélkül nem mennénk semmire, az ő munkájuk arra épül, amit mi építünk, és csak akkor van értelme a mi munkánknak, ha ők azt tudják használni. Az építésnél is folyamatosan támogattak minket, és januártól csak annyi fog változni, hogy 2019-ben nekik fog több idejük rámenni. Mi fogjuk támogatni őket az adatbázisszerverek és egyéb dolgok telepítésénél, mert mindig kiderül, hogy hiányzik egy vlan, kell még kis vCenter erőforrás, vagy elő kell húzni a kalapból még két szervert.

Szóval a feladat adott volt:

1. Keresni kell két helyszínt
2. Megrendelni a vasat, hálózatot, kábeleket...
3. Kiépíteni a két-két racket

A két helyszín kiválasztásához repültünk ki először 10 napra. Pár hét telefonálgatás és levelezés után összeszedtünk kb. tucatnyi datacentert, és útra keltünk. A Függetlenség napjáról éppen lecsúsztunk, de szerencsésen jó időt fogtunk ki, megúszva a nagy hőséget. Egy teljes hétvégét tudtunk eltölteni New Yorkban és környékén. Autóval utaztunk át Washingtonba, menet közben meglátogatva 1-1 datacentert Philadelphiában és Baltimore-ban. Washingtonban is követtük a már bevált módszert. Minden nap legalább 2 adatközpontot meglátogatva este 6-7 között végeztünk, így volt még pár óránk kószálni a városban. Végül egy, a főváros melletti ashburni és a Philadelphiában meglátogatott datacenter lett a befutó. A szavazásunk elég egységes volt és ha nem is tökéletesnek, de jó kompromisszumnak bizonyultak a választottak.

A vasak megrendelése itthonról zajlott. A szabadságolások miatt a tervezettnél tovább tartott. Több beszállítóval végigtárgyalni, hogy mire van pontosan szükségünk, átnézni az ajánlatokat, majd azokban a hibákat kijavíttatni nem volt egyszerű. A napjaim nagy része ezzel ment el és a végén már elég morózusan néztem arra, aki ugratni mert vele, mert szinte szó szerint arra keltem, hogy a kérdéseket megválaszoljam és a 6 óra időeltolódás miatt még este is leveleket írogattam vagy telefonon beszélgettem. Szerencsére a csapat többi tagja is kivette ebből a részét, és végül a beszállítókból 3 maradt. További ártárgyalás után meglett a kiválasztott. Végül 2 hónap után az első csomagok útnak indultak. Úgy nézett ki, hogy minden rendben és pár hét csúszással ugyan, de október végén utazhatunk szerelni. Ekkor jött közbe Donald Trump kereskedelmi háborúja. A switch-ek és pár DAC kábel nem akart megérkezni, márpedig hálózat nélkül semmit sem ér a többi vas. Így módosult először november elejére, aztán többszöri csúszással decemberre az utazás.

A kiépítésre végül karácsony előtt került sor. Majdnem 3 hétig tartott a második utazás a repüléssel együtt. Ebből talán három napot töltöttünk pihenéssel. A többin reggeltől estig melóztunk, hogy minden a helyére kerüljön. A rendelések kiszállítása egész jól sikerült. Csak egy rack sín tűnt el szőrén-szálán, és négy optikai kábelből kaptunk mást, mint amit rendeltünk. Ez utóbbit végül futárral küldték utánunk Budapestről és csak 6 órát kellett vezetnem, miután a futárt sikerült rávenni, hogy nekem mindegy, hogy hol hagyja, csak át tudjam venni még szombat délután. Az internet összeköttetés (IP transit) és a két adatközpont összekötése szerzett még pár ősz hajszálat a hálózatos kollégának, és nekem is jutott pár, fél óránál is hosszabb telefonhívás.

Beszerelés képekben

A képen még az ötöde sincs annak, ami érkezett. A több száz tétel kb. 5 tucatnyi szállítmányként érkezett meg. Ne kérdezzétek, mi a logika, de egy napig csomagoltunk, válogattunk és még mindig csomagoltunk.

A rackelésnél arra törekedtünk, hogy a gépek áramot kapjanak, így már el tudtuk indítani a memtestet. A képen még nincsenek feliratozva a kábelek, de már futnak a gépek. A két betáp kék és piros kábeleket kapott.

Jól látszik, hogy a második lépés a remote management hálózat élesztése volt. Külön switch és sárga UTP kábelek kerültek be szépen felkötözve és feliratozva.

A 25GbE DAC kábelekkel folytatódott a meló. A feketén jól látható a sárga matrica. Ekkor már bőven a második szalagot és a negyedik napot fogyasztottuk. Közben ugyanis elkezdtük életre kelteni a routereket és a VMware is elvitt pár órát. A képen még nincs beszerelve az összes tápkábel, a már meglévők felirata is hiányzik és pár ideiglenes management kábel is lóg keresztbe.

Még felkerültek a hőmérséklet, páratartalom és ajtónyitás érzékelők. Minden gép kapott matricát és kértünk a rackbe előre takarót. A képet nézegetve már látom, hogy a fáradtságnak köszönhetően milyen hibákat követtem el. Majd a következő turnus kijavítja ezeket, készít rövidebb kábelt, stb. Ettől függetlenül jól esett, hogy a szomszédban dolgozók és a helyi technikusok is megdicsérték a munkánkat. Mondjuk tény, hogy a legtöbb szomszédos rackben a kábelek vízesésszerűen voltak elrendezve. Azokhoz képest a feliratokkal a mi munkánk sokkal rendezettebb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 4th summer in the USA…

    …szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

  • 10 nap az USA-ban - kalandok

    A múltkori (New York 1 nap alatt) cikkem után elmesélem hosszabban is, merre is jártam az USA-ban.

  • A summer in the USA…

    3 hónap, rengeteg új barát, kalandok sokasága és egy feledhetetlen nyár áll a hátam mögött…

  • USA, ahogy én látom :)

    Saját tapasztalataimmal fűszerezett általános áttekintés Amerikáról, az 50 egyesült államról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.