2021. április 18., vasárnap

Gyorskeresés

Videoton Pong élesztgetés

Írta: | Kulcsszavak: Videoton . TV . játék . pong . javítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy 110 -> 220V átalakítás után olyan eszközt kerestem ami alacsonyabb feszültségről megy. A munkahelyemről hazahozott Videoton TV-játékra esett a választásom. Az elemtartója sajnos elég ramaty állapotban volt, de adapterről is üzemeltethető a szerkezet. Polaritásban és tápfeszültségben is megfelelt hozzá az Enterprise adaptere.

Sajnos nem volt szerencsém. Hangot adott, de furcsán viselkedett, zizgett a gép. Gyorsan ki is kapcsoltam. Műszerrel a kézben ismét bekapcsoltam egy pillanatra, de rögtön ismét ki amikor azt láttam, hogy a fő IC 9V-nál nagyobb tápfeszültséget kap. Ez nagyon nem egészséges, a megengedettnél nagyobb feszültség gyorsan kinyírhatja és elég nehezen pótolható.

A stabilizátor rész elég egyszerű, egy Zener diódás áteresztő tranzisztoros megoldásról van szó. Eredetileg BC108B-vel készült és 6.6V-os kimeneti feszültséget ad. Ahhoz a pár 10mA-hez ami a játéknak kell tökéletes megoldás. Nem gondolom, hogy érdemes lenne átalakítani.

A gyári tranyót valaki lecserélte. Gondolom vagy fordított polaritással próbálták üzemeltetni, vagy csak egyszerűen tönkrement az évek alatt. Már elsőre kicsit furcsálltam a cserét. Az rendben van, hogy mással helyettesítették, mert én is egy BC182B-t szedtem elő a dobozból, valami más zavart.

Kiforrasztottam a tranzisztort és megnéztem közelebbről. Azon nem lepődtem meg, hogy szintén BC182-est találtam. Azon viszont igen, hogy milyen szépen megolvadt. Bekapcsolás előtt meg akartam találni, hogy mi okozta a hibát.

Gyorsan megmértem a Zenert, leforrasztottam a modultátort és a maradék két tranzisztort is megvizsgáltam. Egyikkel sem volt gond. Aztán amikor beforrasztottam az új tranyót megértettem, hogy mi volt furcsa az elején. A BC182 pont fordítva volt beépítve.

Bekapcsolás után a gép elkezdett adogatni. Szépen lehetett hallani ahogy a gép adogat. A modulátor bemenetét egy leválasztó fokozattal TV-re kötöttem. A jel nem volt megfelelő szintű, instabil és sötét képet kaptam, de az már biztos, hogy életre kelt a gép. A következő lépésem az lesz, hogy egy rendes illesztő fokozatot építek, hogy legyen kompozit videó kimenete is a gépnek.

Hozzászólások

(#1) iday


iday
aktív tag

Jól benézte valaki. :D

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#2) orion1025 válasza iday (#1) üzenetére


orion1025
őstag

Emitter, ő istenem, én is majdnem benéztem az erősítőmnél amikor vakaróztam, mert végfok hibás lett. Mondom sebaj, kicserélem az A kimenetet a B-vel, de ott meg a tükörképe volt a lábosztás az elsődleges bemenethez képest. Milyen jó dolog a gugli és a pdf dokumentumok, mert lett volna világ...

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#3) frescho válasza orion1025 (#2) üzenetére


frescho
addikt

Régen ott volt a Magyari féle katalógus. Egy kis idő után pedig az ember megismeri a leggyakrabban használt alkatrészeket.

Persze a googli sok mindent megkönnyít, de én pont azokat a dolgokat szeretem amiket nekem kell kisütnöm, hogy mire is gondolhatott eredetileg a szerző. Ilynkor mindig tanulok valami újat és lassan, de bizonytalanul fejlődök. Egy kondenzátor csere nem nagy kihívás, de félinformációkból, meg csak hasonló gépekhez talált gépkönyv alapján elvégezni a gyári átalakítást sokkal nagyobb sikerélményt ad. Persze ez sem nagy etwas pár hét után visszanézve. Azóta csináltam még egyet és már egy Plus-t újítgatok. Mindig kell valami új amin törhetem a fejem.

https://frescho.hu

(#4) orion1025 válasza frescho (#3) üzenetére


orion1025
őstag

Azért van amikor kell egy kis "segítség" a magam fajta amatőröknek :)) Szeretek barkácsolni, meg szeretem megmenteni a régi portékákat amik számomra kedvesek, de sajnos a tanulásra szánt időm véges, így megrekedtem egy szinten. Néha nem is tudom régebben hogy az istenbe csináltam meg annyi dolgot, aminek most neki sem mernék állni.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#5) frescho válasza orion1025 (#4) üzenetére


frescho
addikt

Én is hosszabb kihagyás után vettem elő megint a forrasztópákát. Az SMD alaktrészekhez többek között szerszám hiányában is csak óvatosan nyúlok. Szerencsére a régebbi dolgok klasszikus furatszereltek.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.