2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Vampire 600 II - Ismerkedés

Írta: | Kulcsszavak: Amiga . 600 . Vampire . A600

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eredetileg az "Interjú egy vámpírral" címet terveztem, de nehezebb kiismerni, mint gondoltam. Nem csak A500-ak érkeznek. Most arra kértek meg, hogy egy A600-zal párosítsam, de egyelőre csak pár rendszerindításig jutottam csak el és olvasgatom a dokumentációját a szoftveres oldalhoz.

A hardver elég egyszerű, Altera FGA-val valósítottak meg egy gyors, Motorola 680x0 kompatibilis processzort és elkeresztelték az 68080-nak. Az egyszerűt persze nem a tervezésre, hanem a kártya kivitelére értem. A doboz talán tenyérnyi méretű és a mai LED-es csicsás dolgokhoz képest még csak nem is feltűnő.

Az antisztatikus zacskó érdekes piros színű. Látványos, de nehéz lefényképezni és alig lehet kiszedni belőle a kártyát. Egy tömör leírás, egy SD kártya és két távtartó található még a dobozban.

Ahogy már írtam egy Altera Cyclone FPGA-val valósították meg a CPU-t. RAM, SD kártya, HDMI és JTAG csatlakozó van még a PCB-n. Nagyon jól hangzik a hardver, míg szoftveres oldalon folyamatosan érkeznek a firmware fejlesztések és a driverek.

Az Amiga 600-as alapból egy 7.1MHz-es 68000-es processzort használ. Már az 1985-ben megjelent A1000-es is ezzel a processzorral érkezett. A 600-asnak nincs olyan bővítőportja ahová egy CPU kártyát lehetne csatlakoztatni, ezért érdekes kérdés, hogy hogyan lehet beépíteni a kártyát.

Az eredeti proci még csak foglalatba sincs építve, mit az A500-nál. Ott egyszerű a dolog, csak ki kell szedni a 68000-et és a helyére betolni az gyorsítót. Itt egy foglalat van a turbo kártyára forrasztva és azt kell a CPU-ra fejjel lefelé rányomni. A foglalatból egy darabot kireszeltek, hogy egy, a procihoz közeli ellenállás.

A kártya bépítve eltakarja az alaplap jó részét. Ehhez teljesen szét kell kapni a gépet. A kiszedett lapra határozottan a foglalat közepénél kell jó erősen rányomni a Vámpírt. Érezni lehet ahogy a foglalat a helyére pattan. A biztos rögzítést két kis csavar segíti.

Alulról jól látható az anya. A lyukba eredetileg a merevlemez keretének a lába menne, ráadásul a hely nagy részét elfoglalja a Vampire. Szóval valami mást kell kitalálni a rendszer indítására. A logikus az lenne, ha a kártyán lévő SD kártyát használhatnánk ehhez.

A kártya beépítése sikeres volt, a kezdő képernyő elsőre betöltött. Gyorsan átraktam hosszú kábellel egy CF kártyát amiről a 3.1-es Workbench simán elindult. Az operációs rendszer 128MB fast RAM-ot lát és nagyon gyors. Sajnos a rajta lévő sysinfo elhalálozik, de ez ismert hiba. Az a néhány demó és játék simán futott rajta amit kipróbáltam.

Nem merem azt állítani, hogy sikerült kiismernem a Vampire-t. Azt viszont már most látom, hogy vannak pozitív és negatív oldalai is. Ami mellette szól, hogy nagyon gyors és folyamatosan fejlesztik. Ami ellene, legalábbi számomra, hogy sok dolog még félkész. Az SD kártya a leírás alapján gyors, csak éppen bootolni nem hajlandó róla, ezért mindenképpen kell egy CF kártya mellé. A HDMI csatlakozó jó, de a játékok képe jórészt a régi kimeneten jelenik meg.

Ami biztos, hogyha jobban megismerem, akkor írok még a tapasztalataimról.

Hozzászólások

(#1) twollah1976


twollah1976
(őstag)
LOGOUT blog

Hihetetlen, hogy mikkel tudjak meg fejleszteni az Amiga platformot.

Anno en az A1200-as PPC es a hozza valo VGA kornyeken fejeztem be az Amigazast.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) frescho válasza twollah1976 (#1) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem értem, hogy miért nem AGA-ra hozták ki. A sebessége fantasztikus, pár dologra még ráfér a fejlesztés.

https://frescho.hu

(#3) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Kicsit utánakerestem, akkor ezeket ugye Apollo Accelerators gyártja, és Intel Cyclone FPGA-k vannak rajta (ugyebár a vérgonosz kékek általi Altera felvásárlás 2015-ben volt).

Viszont... viszont így meg már nem tudom igazából mi különbség van ahhoz képest, ha egy Amiga-emulátort futtat az ember. :F
Oké, a billentyűzet és a "gépház" hangulata megmarad, de alatta semmi több. Nincs 3,5" kattogás, analóg videó kimenet, és a többi. Persze, onnan tekintve érthető a dolog, hogy ad egyfajta "milyen lehetett volna az Amiga 700 (vagy 5000), ha a Commodore nem csődöl be". Csakhogy mindezt cirka 400 euroért kaphatja meg az ember.

Szóval mint retro-dolgot nem tudom hová tenni...

Szerk.: Félreértés ne essék, a bemutatót köszönjük szépen, érdekes volt. :R

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#4) frescho válasza Cifu (#3) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A turbó kártyák közül a legerősebb. Igen, nem egy Motorola 68k processzor van rajta, de a gép nagy része, főként az ECS marad az eredeti. Pont ez a hátránya is. Ahogy írtam: SD kártya, HDMI korlátozottan használható, ráadásul megmaradt az ECS kötöttsége is.

https://frescho.hu

(#5) hege8888


hege8888
(tag)

Köszönöm a belefeccölt munkát, és az eddigieket, Frescho Mester!
A kártya boldog tulaja én vagyok, de mivel eleve ott volt kondicserére a 600-as, odaadtam a kártyát pár hónapra tartósan kipróbálni (Bacsis 5.-ig), gondoltam, ennyit megérdemel, ha már az én hardvereimmel szív.

A fejlesztő Majsta-val volt egy riport valamelyik Amigamania magazinban, ott elmondta, hogy egyszerűen azért az A600-as kapott elsőként ilyen kártyát, mert ilyen volt neki otthon, és erre kezdte meg a fejlesztést.

Bevallom őszintén, bolondos úri kedvemben (és persze a hiú kíváncsiság) döntöttem végül, hogy lesz egy ilyen kártyám, bár a Furia sincs itthon csapágyasra hajtva a másikon.

A floppykattógós nosztaliga kicsit hiányzik, de a lemezek, drive-ok halála miatt döntöttem végül így, meg a
gyors betöltés azért mosolyt csal az ember szája sarkába.

Ha lesz 1200-as Vámpír, (tavaly karácsonyra is ígérték, aztán tavaszra) akkor arra is teszek félre, mert anno csak 500-asom volt.
Csak időt adna az úr eleget... :(((

Retro hardver csere-beréhez szegedi, vásárhelyi cimborákat keresek.

(#6) alvaro


alvaro
(senior tag)

Csak egy kis gyors kötözködés: nem 68080-nak hívják azt az FPGA tervet? A '060-as egy létező Motorola CPU.

(#7) Zolaash válasza alvaro (#6) üzenetére


Zolaash
(fanatikus tag)

A bootscreen-en is az van.

Nem öregszem. Szintet lépek!

(#8) frescho válasza Zolaash (#7) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ki is javítottam, csak elfelejtettem válaszolni, hogy köszönöm a kiigazítást. Azóta se volt rá sok időm, csak S-video interface-t faragtam a géphez.

https://frescho.hu

(#9) hcl


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ez mi durva... Most olvastam Spectrumokról is, hihetetlen miket kihoznak még a 80-as évek hardvereiből...

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

Nem igazán vágom, hogy ez akkor mi is. :F
HOgy futtatsz azon a gépen kvéket? :F

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.