2021. április 18., vasárnap

Gyorskeresés

Vidi konzol újraélesztés másodjára

Írta: | Kulcsszavak: Videoton . TV . játék . pong . javítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A pongot nem hiszem, hogy be kellene nagyon mutatni. A Videoton is készített az AY-3-8500-as áramkörrel egy saját verziót. A játékmenet volt saját, mert sokat nem lehetett variálni, maximum annyit, hogy a labdát két játékos hány ütővel ütögeti egymásnak. A sebesség, ütőméret és a visszapattanás szöge volt még variálható, de ezzel tényleg végére értem a feature listának. Majd lesz részletesebb leírás is a szerkezetről, most inkább egy teszthalott darab életrekeltését mutatnám be ami nemrég érkezett.

A legfontosabb ezeknél a gépeknél, hogy a központi IC működik-e. Ha az rendben van, akkor mindent meg lehet rajtuk javítani. Ezeket a gépeket általában egy fordítva berakott elem, vagy táp nyírja ki. Az esetek többségében a T11-es tranzisztor adja fel a küzdelmet. Az előző esetben is az volt a hibás, rögtön nekiláttam kiforrasztani. Valaki már gányolta a szerencsétlent, valószínűleg pillanatpákával ment neki, mert egy forrszemet majdnem teljesen eltüntetett és jó nagy gömbökkel taknyolt a tranyó lábaira. Gyorsan rámérve az lett a konklúzió, hogy a hibát máshol kell keresni. A Zener dióda volt a hibás, de úgy gondoltam, hogy valami modernebbet építek be. Jobban megnézve a kapcsolást úgy döntöttem, hogy egy sima 78-as sorozatú stabkockát kap.

Az AY 6-7V közötti tápfeszt fogad el, de nekem csak 5V-os stabilizátor kockám volt, ezért kicsit patkolni kellett, hogy pontosabban tartani tudjam az eredeti 6.3V-os feszültséget. A tranzisztor helyére került a 7805:

E = 7805 kimeneti lába (felirat felöl nézve jobb oldali láb)
B = 7805 föld lába (középső láb)
C = 7805 bemeneti lába (felirat felöl nézve bal oldali láb)

További változtatás, hogy a 7805 középső lábát két sorba kötött 1N4001-es diódával felhúztam kb. 1.2V-ra, így a stabilizátor kimeneti feszültsége is ennyivel nőtt. A diódákat a Zenerhez képest fordítva kell ehhez bekötni. Az R12-őt is eltávolítottam, mert már fölöslegesnek bizonyult.

Ezzel megoldódott a stabil tápfeszültség kérdése, de bekapcsolás után nem volt hangja a gépnek. Képet először nem is kerestem, mert hang nélkül az IC valószínűleg döglött. Jobban megnézve a NYÁK-ot konstatáltam, hogy a hiányzik a T12-es tranzisztor. Jól jött a nem sokkal korábban kiforrasztott T11. Van egy gyanum, hogy valaki úgy akarta javítani a gépet, hogy csak átforraszotta ezt a tranzisztort a tápba.

Bekapcsolás után már hangja is volt a gépnek. Sajnos behangolni nem igazán sikerült a képet, mert csak valami hajladozó hangyaháborút láttam a TV-n, de ez valószínűleg a nem igazán szabályos videójel miatt van így. A következő lépés a video kimenet kiépítése lesz. Ahogy nézem a tranzisztor mellé két ellenállás egy kondenzátor és egy RCA csatlakozó fog kelleni csak.

Hozzászólások

(#1) hege8888


hege8888
aktív tag

Óhh, ezzel volt szerencsém találkozni, olyan 83-85 körül (Commodore-t még nem láttam akkoriban) ha jól emlékszem valami érdekes Merci-jelre hajazó forgatós kontrollere volt, spirálos zsinórral.

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#2) frescho válasza hege8888 (#1) üzenetére


frescho
addikt

Ha összerakom lesz róla kép. Szép apró darabokra szedtem. Aztán már majdnem összeraktam, de most megint kikaptam a modulátort, hogy RF-ről átépítsem sima kompozit kimenetre.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.