Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3301) Roachy válasza schawo (#3300) üzenetére


Roachy
senior tag

Igazából semmi extrát. A Beirut-i robbanásról volt szó, arról a videóról amit egy esküvő fotózáson készítettek, azt elemezgette.

(#3302) duni84 válasza Roachy (#3301) üzenetére


duni84
aktív tag

szerintem arra kíváncsi, hogy melyik csoport, melyik bejegyzése és tudsz-e neki linket küldeni a bejegyzésről.

#metszéspontok

(#3303) schawo válasza duni84 (#3302) üzenetére


schawo
titán

Csak amiatt, mert kaptam tőle egy százsoros smst, hogy másfél hónapja kórházban van, ez idő alatt szívrohama volt, medencecsont-törése, hízott 20 kilót, görcsei vannak, és a szívmonitor miatt nem tud telefonálni sem.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3304) Roachy válasza schawo (#3303) üzenetére


Roachy
senior tag

1 hete még biztosan jó kedve volt, mert így viccelődött, amikor valaki folyékonyan angolul beszélő másodfotóst keresett.
A kiállásom folyékony: 3 gyümilé után határozottan jól beszélek Angolul, a 6. után már Szuahéliül is, az 9.-nél pedig beáll a gyümilé általi tudatvesztés. Vagy nem így gondoltad? :D Csak wiccczezek, inkább meghagyom a lehetőséget a kompatibilisebbeknek.
Nem tudom mikor írt neked sms-t, de így azért elég kamu szaga van. Nevetséges kifogások ezek. Pláne úgy, hogy a párja személyében még segítsége is akad. És még én is felajánlottam, hogy segítek a képek kidolgozásában ha kell. Csúnyán belekeveredett egy hazugság erdőbe, ahonnan már nehéz kikeveredni és már az ostobaság határát súrolja amit művel.
Ha igaz is minden amit ír, akkor is 1000+1 lehetősége lett volna helyrehozni a hibáját.
Csak aztán nehogy beüssön a karma...
Most már én is azt gondolom egy ilyen embernek semmi keresnivalója az esküvői szolgáltatók között.
Majd beszélek a csoport adminjával, hogy megoszthatom e ott a sztoridat névvel, vagy akár név nélkül (mármint az ő nevével), mert ez elég tanulságos.

(#3305) JohnyBlue válasza schawo (#3303) üzenetére


JohnyBlue
őstag

fú.

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3306) kacsento1 válasza schawo (#3303) üzenetére


kacsento1
senior tag

Teljesen hitelét vesztette nálam, és gondolom sok embernél szintúgy.

(#3307) belovary


belovary
senior tag

Ezt az egész sztorit nem értem. Komolyan... elmeséltem itt a melóhelyen, és itt is olyanokat meséltek, hogy ez a fotós meg az a fotós mikor adta vagy nem adta át a képeket. Van aki 2 év után kapta meg. De az itteni menő fotósnál a fél év az a normál, de inkább 1 év. Miiiii vaaaan???? Könyörögni kell azért, hogy megkapd a képeidet, amiért fizettél??? Ennél még az is jobb, ha az esküvő napján, kiveszi a kártyát, és a JPG-eket feltölti a pár laptopjára... :D

(#3308) cOxeR válasza belovary (#3307) üzenetére


cOxeR
Ármester

Én azt gondolom, hogy a jó munkához idő kell, nehéz ez a piac, túl kell vállalni magad, hogy elegendő mennyiségű pénzt tudj keresni, hogy vállalkozóként élhess, mert a piac nem hajlandó kifizetni azt, hogy ez ne így legyen. (köszönhetően a sok mutyizó, élni ebből nem akaró, vagy egyszerűen beszari pipogya kishitű embereknek - tele ilyennel a piac)
Nem a fél éves átadást tartom normálisnak, de 6-9 hetes átadás nem ördögtől való, ha valakinek van évente 30 esküvője, netalán ennél több, akkor az év utolsó részében meglehetősen elúszol, de a fenti idő tartható.
Kis fotózásoknál is 2 hetes vállalást adok, nem kevesebbet... ha úgy van időm, átadom 3-4 napra is, de felelőtlenül sincs értelme, összecsapott fost adni, a fotózás jó nagy része az utómunka, idő kell hozzá, sokkal több mint maga a fotózás.
Természetesen be is kell tartani, ez sosem kérdés... ez alap.

(#3309) zazahoho


zazahoho
őstag

Egy valamit nem értek, egy felépített karriert miért dob el? Mióta csinálja 10-15-20 éve?
Idő kérdése és és senki nem fogja ajánlani. Esküvőszervezők fekete listára teszik ( vagy már ott is van) Szerződést szegett pont. Bármi is történt fel kell vállalnia. Ne csak az legyen jó amikor a számlára érkezik a pénz. :(((

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#3310) Kalandor válasza schawo (#3293) üzenetére


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Figyelmeztettem, hogy ezt a helyzetet egy héten belül rendezze. Ha nem fogja, nyilván nem fog TG sem maradni, ez nekünk is kellemetlen.

(#3311) cOxeR válasza zazahoho (#3309) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezt sokan nem értjük és ha ennyire nagy fizikai bajok vannak van megoldás, az ilyen ügyfélkezelésre sajnos nincs.

Esküvőszervezők... :) Ez a piac nem így megy, vannak újrakezdők, külföldre vándorlók, majd hazajárók a piacon, vannak névváltók, nagyon színes az egész. :))
Az esküvőszervezők, meg egy réteggel dolgoznak, egy bizonyos habitusú szolgáltatókkal, én egy kezemen bőven meg tudom megszámolni, kivel lennék hajlandó egyáltalán dolgozni... a többivel élből nem, sem a módszereik, sem az anyagi konstrukció nem elfogadható számomra (kár, hogy ebbe a párok nem látnak bele, bár lehet jobb is :U ). Nagyon szerteágazó ez a piac, szóval ha valaki lejáratja magát is fenn tud maradni, több példa is van erre. Persze aztán idővel kikopnak...

(#3312) mikrofon


mikrofon
addikt

Teljesen véletlenül vetődtem most ide, aztán most kamillázok, hogy mi van....
:Y
(#3304) Roachy , "Pláne úgy, hogy a párja személyében még segítsége is akad."
Azért ha igazán nagy baj van meg szokták oldani, ha kell mindig jön valaki segítség.
Saját magamon megtapasztaltam. Mi esküvői fotósunk T. Zsolt volt. Végigcsinálta az esküvőnket, átadta rendben a képeket, még ajándékot is kaptunk tőle. Majd fél-egy év múlva hallottunk róla legközelebb, de már csak azt, hogy mehetünk az emlékkiállítására... Utána tudtuk meg, hogy akkor már nem volt egyszerű az élete és még is végigcsinált, kedvesen lelkesen mindent és mint kiderült a végén már nem egyedül, tehát neki is volt segítsége.....
Biztos ismeritek többen és a sztorit is.....
Igazából ez arra példa, hogy amikor tényleg baj van akkor azért van segítség....

Mindenesetre remélem egyszer kiderül és lesz rá elfogadható magyarázat.....

(#3313) zazahoho válasza cOxeR (#3311) üzenetére


zazahoho
őstag

Esküvőszervezőkből is sokféle van, és nem arról híresek, hogy ne szeretnék a pénzt. :D
Lehet én vagyok a hülye, de én akkor vagyok nyugodt amikor már átadtam azt amire felkértek. :U
Addig is 4 független helyen tartom a nyersanyagot. ( nem Canon felhő :N ) Ennek ellenére ha minden elveszne, akkor elmondanám az igazat. Nem hiszem, hogy jó lehet minden este úgy lefeküdni, hogy másnapra mit találjak ki. Én biztos nem tudnám ezt csinálni.
Viszont, ha tényleg nagy az egészségügyi baj azt egy év alatt meg lehetett volna oldani. Itt is írták, hogy segítenek neki.
A megrendelő is felajánlott mindenféle hardvert, de nem volt jó.
Remélhetőleg van felelősségbiztosítása, mert ha egy jó ügyvéd kezébe veszi a dolgot azzal nagyon rosszul jár, még akkor is ha átadja a képeket mostanság.

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#3314) belovary válasza cOxeR (#3308) üzenetére


belovary
senior tag

Teljesen jól gondolod! Én is mindig magyarázom, hogy gyűlölöm gyorsan leválogatni, meg összecsapni a képeket. De nagyrészt mindig az a válasz, hogy így is túlbonyolítom, mert tökéletesek (nekik) :D. Természetesen nem is értik, hogyha lenyomom a gombot, akkor miért nem egyből megy már fel a netre, amikor a telefonnal simán megy. Igaz, csináltam már olyat is, hogy a vázról egyből ment a telómra, és már küldtem is azonnal, és persze nekik 100szor jobb volt mintha telefonnal csinálták volna, de hát nem nagyon szívesen adok így ki képet, hogy még minimális utómunka sincs rajta. (igaz gép valamit kreál JPG-be... :D )
Viszont esküvő, kreatív, reklám, vagy ilyesmi az más kategória, ott én is azt mondom, hogy azért nem lehet összecsapni mert inkább minél előbb átadom. :) De azért fél év, meg évek? Az kőkemény. Hétvégén is mondta a barátom, hogy akiről korábban is írtam fotósról, ő megkereste otthon, és azt mondta neki 5 perce van kihozni a pénzüket vagy a képeket! ;]
Persze duma... duma... ez halt meg, műtötték, aztán mondta a csávó, hogy nem érdekli, akkor ami anyag van, nyers, jpg, tökmindegy, adja oda azonnal, vagy a pénzt... Persze nem akart semmit mert hogy nyerset nem ad át, a végén az lett, hogy JPG-et átadta, és a srác még a 50%-át is visszakérte a pénznek... :DDD Több mint 1 évet vártak, addig ment a mellédumálás, és ez nem esküvő, hanem keresztelő! Csodálkozom hogy nem csináltak még ezzel az emberrel semmit...

(#3315) Mirman válasza belovary (#3314) üzenetére


Mirman
őstag

Tudom tudom biztos nem olyan minőség mintha valaki éveket ül rajta, de a fent említett emberek ettől a cikktől biztos szívgörcsöt kapnának. :DD [link]

(#3316) cOxeR válasza belovary (#3314) üzenetére


cOxeR
Ármester

A válogatás a legfontosabb... nem egy-két teljes esküvős anyagot láttam amit kaptak az ügyfelek... 900-1000 és még több kép... amennyiben csak a fele lett volna, ezerszer nívósabbnak tekintette volna az ügyfél az anyagot. Még ha egy hangyányival nincs jobban kidolgozva akkor is.
Nincs egy esküvőn ennyi kép... 3-400 kép meg tud mutatni egy teljes napot, az is jóval több, mint aminek értelme van, maradandó megismételhetetlen pillanat meg ennek töredéke, mondjuk 30-50 kép.

Ez a keresztelős történet, inkább nem is mondok semmit. :(

(#3315) Mirman
Ettől mondjuk én is azt kapok, ez egy selfmarketing, értékesítési csatornára építve, semmi más, jobban lehet vele keresni, mint esküvőzéssel. :) Eleve látványos képeket (színes lámpákkal bevilágított), túlszaturálni és meglőni kontrasztal és azt kész képnek nevezni. :)) A két kép ami a cikkben van igazából egy F16-os tájkép. :) Szeretem ezeket a képeket, de nem ezekben van a kihívás.

(#3317) belovary válasza cOxeR (#3316) üzenetére


belovary
senior tag

Igen! Teljesen igaz! Amikor azt mondják te csak kattintgassál, azt majd ők kiválasztják a sok közül amit kinyomtatnak... :DDD :DDD :DDD Szívem szerint max 50 képet adnék át. Komolyan! Ki a valagam néz meg több száz képet???? Kizárólag max annyi értelme van, hogy ilyen bulin, vagy amikor a tömegben van kép készítve, hogy megkeresgetik magukat az emberek...
Engem most úgyis mással készítenek ki... Van egy orosz, vagy ukrán, nem tudom milyen nemzetiségű pasi a városban, aki nyugdíjas, és kikiáltotta magát fotóművésznek. :U
Persze nem beszél semmit a nyelvünkön, de már kiállítást szervezet neki a város, mert hát hogy micsoda látásmódban mutatja meg a várost... Majdnem minden képet áttesz FF-be, mert hát akkor azonnal művészi. Mondja nekem a kolléganőm egy ráadásul homály képre, hogy azért ő művész... mondom mert? Hát mert fekete-fehérben van, azért ez nem a megszokott... Uram atyám... és akkor mi meg itt kompozíció, meg próbálunk tanulni, fejlődni... sokszor megfogalmazódott már bennem, hogy minek, és kinek...

(#3318) cOxeR válasza belovary (#3317) üzenetére


cOxeR
Ármester

Javaslom a Tatai várban levő FF fénykép tárlatot, imádnád... :D
Voltam olyan botor, hogy kifizettem a belépőt. Két felnőtt jegy 2200 Ft a családi 4 fős jegy meg 1800 Ft, itt volt az első mikor vissza akartam fordulni, bent meg inkább fogtam a fejem.
Az Orosz, Ukrán vonalat én inkább kerülném, jobb a nyugalom... :)

[ Szerkesztve ]

(#3319) belovary válasza cOxeR (#3318) üzenetére


belovary
senior tag

:DDD Ráadásul most az a mániája hogy engem is fotóz... Így is elég szörnyű napi 1-2 alkalommal szembesülni a rusnya kinézetemmel ha elhaladok egy tükröződő felület előtt, nemhogy még a Facebookon az ő FF képein is virítsak hogy épp a gépet nyomkodom... :D

(#3320) Lassú Víz válasza belovary (#3319) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Szólj neki, hogy nem kéne...
Menj be egy farsangi álarcban.
Csinálj róla pár különösen előnytelen fotót, és mondd meg neki, hogy te is tudsz FB-re képet feltenni.
Hordj maszkot, az most úgyis aktuális. Kommandóst :D . Mondjuk azzal egy kicsit túltolnád :DDD

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3321) JohnyBlue


JohnyBlue
őstag

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3322) zazahoho válasza cOxeR (#3316) üzenetére


zazahoho
őstag

Igazad van a képek mennyiségét illetően, de egy nagy baj van az emberekkel. Mégpedig ha a csomagodban leírod, hogy 300 képet adsz át, akkor esélyed sincs a munkára. Már olyat is hallottam, hogy az alapján választanak fotóst aki minimum 1000 képet átad egy esküvőn :Y Nem 300 fős esküvő, hanem 70 fős.
Volt egy grátisz jegyes fotózás, ahol a szerződésben 30-40 képátadás volt meghatározva. Kaptak kb 50-et, erre jön mail, hogy miért nincs több kép??? :F

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#3323) JohnyBlue válasza zazahoho (#3322) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Kaptak kb 50-et, erre jön mail, hogy miért nincs több kép???

ó de hányszor megszivattak már ezzel a kérdéssel :D ha azt mondod hogy ezek a legjobbak akkor verik magukat, hogy a közepesen jól sikerült képek IS kellenek. ha meg azt mondod hogy CSAK ennyi sikerült akkor meg azt vonják le, hogy rohadt szar fotós vagy mert 2-300 kattintásból CSAK 50et adsz oda nekik. Ha meg azt mondod hogy hááth ez így sikerült azzal meg leamatőrözöd magad :D

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3324) kacsento1 válasza JohnyBlue (#3323) üzenetére


kacsento1
senior tag

Azt kell mondani, hogy ennyi van a csomagban. :D

(#3325) belovary válasza kacsento1 (#3324) üzenetére


belovary
senior tag

Múltkor nekem is azt mondták, 300 képnél, hogy csak ennyi??? Mondom 1200 kép lett, de a leválogatásnál bőgtem... :O :DDD Mondom nekik egy téma jobbról-balról felülről, belógó kéz, ág, UFO.... nem hiszem hogy érdekes lehet... De-de... minél több, annál jobb. Mondom neki, hogy soha nem fog 1200 képet végignézni úgy hogy élvezze is, higgye el nekem. Sőt!!! Ez a 300 is rengeteg! Így a jó és értékes képek is belevesznek ebbe a rengeteg képbe. Régen volt egy album, kb 30 képpel, és az sem egy darab esemény... azt élvezet volt végiglapozni...
Említettem neki gondoljon bele, milyen jó is volt, és most gondoljon bele, hogy van egy 36-os album a kezébe, és ebbe kell tennie képet az esküvőről amit majd 10 év múlva szívesen visszanéz. Soha nem fog még 300 képet is visszanézni. Amióta van mobilon fényképezőgép, mindenki (én is) kattintgatok. Több mint 10 év alatt, megszámolhatatlan kép. Mikor fogja ezt bárki is visszanézni? Nekem is időrendbe, mappákba van szedve, még így sem nézegetem soha, sokaknak meg csak a telón van, vagy összehányva egy mappába...

(#3326) cOxeR válasza zazahoho (#3322) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezt azért nem így látom, jócskán átlag feletti áron dolgoztunk az utolsó két évben (értsd, nem volt esküvőnk ami 5-ös számjegy alatt kezdődött volna, nem nem 50 ezerre gondolok ) és 350 képet kaptak 12 órára, amit mi is túl szoktunk lépni, 20-30 képpel, de tény, hogy egy kezemen meg tudom számolni az elmúlt 3 évben ki köszönte meg a többlet képeket... ami ugye nem 5 perces extra időráfordítás.
Sajnos ilyen a piac, amit a sok vállalkozni nem tudó fotós generált.
Lennének megfelelő keretek, egységesebb hozzáállás, alsó felső határ, mind kidolgozási szintben, mind képszámban - mennyiség órára lebontva, és nagyjából lenne 10-30% különbség árban... nem lenne itt gond.
Azt is tegyük mellé, hogy mindig vannak hantások is... legutóbb a 750-ért megyek esküvőfotóssal találkoztam, egymaga. :)
Leginkább az a baj, hogy nem csak a piaccal van a gond, hanem magával a vállalkozókkal is, így ne várja senki, hogy itt rend legyen. Újfent csak egy burkolást tudok felhozni, 4-6 ezer / m2 az a tök átlag, nem fog senki odamenni 3 ezerért... még ha 3-400 m2-t kell burkolni akkor se.

(#3327) schawo válasza cOxeR (#3326) üzenetére


schawo
titán

*Ropi* nem dolgozik olcsón, 250 ezertől indul a minimumdíja. Az ár önmagában nem csinálja meg a képeket.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3328) Freddy76 válasza schawo (#3327) üzenetére


Freddy76
addikt

De ebbe csak az van benne, hogy elmegy, és kattingat, a képek átadása nem...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3329) schawo válasza Freddy76 (#3328) üzenetére


schawo
titán

Hát ezaz. Meg a kaja elfogyasztása, meg a szállás elfoglalása, azok is belefértek.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3330) hibavissza válasza schawo (#3329) üzenetére


hibavissza
veterán

Felmerül bennem a kérdés, hogy előre fizettek teljes díjat? Egy burkolónak sem fizetek előre munkadíjat a fotósnak miért tenném? Ugyan olyan szakmunkás. 500 ezer, 750 ezer....pár képért amit a legtöbb esetben a kutya nem néz meg. Lehet vállalok esküvőt a jövőben. Mondjuk én nem húznám le ennyire a párokat. ;]

[ Szerkesztve ]

(#3331) belovary


belovary
senior tag

CSak pislogok milyen összegeket írtok! Most oké, amikor 2 fotós megy, egyértelmű emelkedik a gázsi, meg ha egy komplett stáb megy, és majdnem filmforgatás van, akkor még érthető is több száz ezer Ft... persze mindenhol más árak mennek, de nekem a tapasztalatom még mindig az, hogy minél olcsóbban akarják megúszni a fotózásokat az emberek. Ausztriában is ahol dolgoztam. Szóval ez a szarrágóság mindenhol igaz. De főleg azt tapasztaltam, hogy ott a haver van egy jó gépe... Meg majd telefonnal... Jó az...
Árultam egy frankó kis kamerát. Magyarok vették meg kint, és amikor kifizette, kérdezem, hogy mire fogja használni, családi videók, ilyenek? Nem. Nemsokára lesz az esküvőjük, és inkább kifizetnek egy ilyen kis kamerára ennyit, ami megmarad és az övüké lesz, minthogy egy videósnak... Mondom de hát ahhoz nem csak egy ilyen eszköz kell ám, hanem aki tudja is majd mit kell vele csinálni. Áááá, már bevállalta az egyik fiatal gyerek. ;]
Már csak kíváncsiságból rákérdeztem a fotósra... Nem lesz. Minek? Mindenki fotózik, így is rengeteg kép lesz, minek fizessünk azért hogy még több legyen... :DDD
Kint dolgozó Magyarok, akik ráadásul jó lóvét keresnek, a csávó valami mérnök kint, és mégis hazamennek összeházasodni. Nem, nem azért mert ott a sok barát, hanem mert ott olcsbb sokkal. ;]

(#3332) schawo válasza belovary (#3331) üzenetére


schawo
titán

Ehhez képest mi mindenkinek mondtuk, hogy ne küzdjön a telefonos képekkel, úgyis lesz profi fotós. Nesze neked. Most semmi nincs. Minden ismerősömet le fogom beszélni arról, hogy fotóst fogadjon.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3333) Freddy76


Freddy76
addikt

Ropi egyáltalán vesz fel új megrendeléseket? Kíváncsi vagyok, hogy csak neked elérhetetlen, és érdeklődő ifjú pároknak áll rendelkezésre, vagy nekik sem...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3334) updog válasza schawo (#3332) üzenetére


updog
senior tag

"Minden ismerősömet le fogom beszélni arról, hogy fotóst fogadjon."

Az a legszomorúbb, hogy amikor a totál kezdő amatőr fotografik átadják a kidolgozatlan, életlen, trehányul kivitelezett kollekciót (vagy épp nem adnak át semmit), számla - szerződés - gyakorlat nélkül, akkor max. nyel egy keserűt a pár / fotóalany, hogy OK, ez bukó, rosszabb esetben dolgozik a kognitív disszonancia, hogy "csodás lett". ((#3331) belovary ez a baj a klientúrával is, hogy nagy része is tudja értelmezni a különbséget, illetve itthon sokszor mégis csak a zseb diktál)

De amikor egy neves(ebbnek számító), profi(bb) fotós csinál ekkora szarvashibát, akkor az sokkal nagyobb csalódást okoz, és ebből születnek a fent idézett (egyéni szinten teljesen érthető és elfogadható) vélemények, amik csak a folyamatot erősítik.

Ugye, "With great power comes great responsibility"...

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3335) Roachy válasza hibavissza (#3330) üzenetére


Roachy
senior tag

Ezzel meg az a helyzet, hogy én pl foglalót szoktam csak kérni előre.
Amúgy mindig mondom, hogy elég a képek átadása után kifizetni a többit. Már csak azért is, mert ilyenkor utalással kérem és rögtön a számlámra kerül, nem szeretem a kp-t.
Ehhez képest a gyakorlat mégis az, hogy az esküvő napján, az egyik apa, vagy a vőlegény, esetleg a tanúja, egy borítékban odacsúsztatja a kezembe, mindezt olyan színjátékkal mintha kenőpénzt adna. Még szerencse, hogy boríték és nem nokiás doboz. :DD
Ez valahogy beleivódott a magyarokba, a többség így intézi.
Amúgy ez azért lehet így, mert az esküvői szolgáltatók többsége előre, vagy aznap kéri amúgy is a pénzt, és akkor már a fotóst is lerendezik.

(#3336) Roachy válasza belovary (#3331) üzenetére


Roachy
senior tag

Magyarországon (sajnos) a 250ezer fölötti összeget csak kevesek kérhetik/kérik el, az már a teteje felé közelít. A drágábbak is 400 körül kérnek, hallani olyat aki efölött van, de az már vagy a világszinten elismert elit, vagy az aki annak hiszi magát és ezt elő is tudja adni a megrendelő felé. De ez már egy igen csak szűk réteg.
Az átlag ár egy átlag fotósnál (sőt még a kontárnál is és még tényleg minőségi fotósok is akadnak ennyiért) még mindig 150 körül mozog (sajnos). Ausztriában is vannak sóherek persze, de ott akinek már neve van 2-3000 eurókért dolgozik. Ez nálunk elképzelhetetlen (sajnos).
Egy fotósnak nyilván nem is célközönség az aki eleve úgy áll hozzá, hogy minek az, amikor ott a telefon, meg a szomszéd srác akinek van külön fényképezője is.

(#3337) Roachy válasza schawo (#3332) üzenetére


Roachy
senior tag

Minden ismerősömet le fogom beszélni arról, hogy fotóst fogadjon.
Érthető a frusztráció, de azért ezt így lécci inkább ne. Azért mert te szerencsétlenül beleszaladtál egy gázos esetbe pont úgy, hogy az addig megbízható fotós éppen nálad hülyül be, nem azt jelenti hogy minden fotós gáz.
Beszéld le őket Ropiról, hogy őt semmiképpen ne hívják, de ne mindenkiről.
Ez nem helyes gondolkodás.
Ha hívsz egy házépítőt, de lelép a pénzeddel, akkor mindenkit le fogsz beszélni róluk? Mert hát én is fel tudom húzni a falakat, meg egy tetőt rátenni, csak kérdés milyen lesz a végeredmény. ;)
Mindent tudsz Ropiról, pereld be, kérj kártérítést, vidd bíróság elé az ügyet. Ok, hogy pótolhatatlan élmények vesztek el, de ez csakis egyetlen ember hibája és nem az egész fotós szakmáé.

[ Szerkesztve ]

(#3338) Roachy válasza Freddy76 (#3333) üzenetére


Roachy
senior tag

Teszteld le! ;)

(#3339) cOxeR válasza schawo (#3332) üzenetére


cOxeR
Ármester

Az, hogy Te pórul jártál, az nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanígy jár, ha megbíz egy vállalkozó szakembert. Én ezt azért így nem támogatnám, hogy ne fogadjon fotóst... hetente nekem keseregnek, hogy ez lett szar az lett szar... mert ismerős fotózta. Igen sajnos ez a piac is tele van nem megfelelő emberekkel, béna fotósokkal, vagy szimplán nem megbízhatóval, ez nem jelenti azt, hogy nincs az a réteg aki minőséget ad és felelősségteljes. :)
Sajnos az emberek könnyen megvezethetőek és nagyon nehéz kiszűrni ezen a piacon a megfelelő szakembert. Egy weboldal, egy fb oldal, de akár egy ajánlás sem ad garanciát, de ez minden más piacra is ugyanígy igaz... akár a korábban említett burkolókra, tényleg írhatok bármi mást is.

(#3340) cOxeR válasza hibavissza (#3330) üzenetére


cOxeR
Ármester

Azt nem számolod, hogy ha valaki legálisan akarja csinálni, akkor ezek az árak egyáltalán nem túlzóak. Vegyünk egy kerek példát: 400k, 2 emberre, évi átlag 25 esküvő
10M - relatív nagy szám és akkor a költség része picit:
Havi kiadások: 2*50k Kata, 2*10k könyvelő, 50k autófenntartás (gumi,matrica,amortizáció)
Fontos rész, felszerelés, feldolgozó eszköz: 1,5-2M (2-3 év alatt kikopik egy átlag prémium váz, és akkor még új üveget nem vettél, 3 év alatt az asztali gépet is szinte teljesen ki kell cserélned)
Pikk pakk összejön 4M kiadás
Marad: 6M - elosztod 2 főre, 12 hónappal ->250k / fő
Szerintem a mai világban, ez egy vállalkozói keresethez a vicc szintet ütögeti.
Azt meg tegyük mellé, hogy idehaza 400k-n értékesíteni évi 25 esküvőt, azért nem könnyű. :)
Persze munka mellett, céges autóval, belépő felszereléssel, feketén...elég a 200k is meg a 15 esküvő...

Visszatérve a teljes díjas részre, 20-60-20 mi így oldottuk meg a fizetési rész kérdéskört és ez teljesen bevált és kellően biztosítva érezte magát mindkét oldal.

(#3341) kovsol válasza cOxeR (#3340) üzenetére


kovsol
titán

Aki 400k -t elkér egy esküvőért az valószínüleg dolgozik olyan szinten már, hogy 25 esküvő mellé egyéb portré fotózásokat is be tud zsákolni ahol nem több száz képet kell átadni hanem mondjuk csak egy tucatot, az meg csak belefér még az idejébe.
Havi 250k önmagában lepkefing.
Off szezonban meg esetleg céges rendezvényeken fotózása stb.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3342) schawo


schawo
titán

Kaptam üzenetet, hogy valakit megkért, hogy csinálja meg, elméletileg pont évfordulóra elkészülnek.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3343) hibavissza válasza cOxeR (#3340) üzenetére


hibavissza
veterán

Ez kicsit olyan balatoni lángossütő érvelés. Bocsi. Azért egy fotós ne a szezonális melójából akarjon megélni. Szerintem. Persze mindenki annyit kér amennyit kifizetnek neki. Lehet 4 hónapig kaszálni aztán 8 hónapig lábat lógatni. Nincs ezzel gond. Engem a zokogás zavar. Ahogy a régi mondás szól: "aki sír attól el kell venni". :)

(#3344) MrChris válasza cOxeR (#3340) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ez a számolás biztosan helyes? Átlagban két hetente egy esküvő? Egy esküvő az 1 fotózási nap? Akár másnap délre, vagy harmadnap is megkaphatják a 300 képet?

(#3345) JohnyBlue válasza schawo (#3342) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Ámen :K :B

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3346) Lassú Víz válasza MrChris (#3344) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ennyire nem kell átesni a ló túloldalára. Benne lehet az előkészület, a szertartás, az esti buli. Vagy aznap vagy máskor van egy kreatív fotózás. A retusálás, válogatás biztos több napos munka, utána jön még nyomdai átfutás, ha ilyesmi is van a csomagban.

Külsősként azt mondom, hogy egy esküvővel egy hét munka tuti van, és akkor még nincs benne a marketing meg az értékesítés. Innen lehet visszafelé számolni, hogy kinek mennyi a nettó jövedelme egy hétre, rárakni a költségeket, meg elgondolkodni azon, hogy egy KATA-s vállalkozónak miből lesz nyugdíja.

hibavissza: Nekem is ez volt az első gondolatom, de ha ez ekkora királyság, akkor miért nem ezt csináljuk?

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3347) Roachy válasza schawo (#3342) üzenetére


Roachy
senior tag

Reméljük így is lesz és nem csak egy újabb terelés. De ezt fél évvel ezelőtt is megléphette volna... Azért valami kötbért, vagy kártérítést, vagy bármi kompenzációt kapsz még a képeken felül?

(#3348) hibavissza válasza Lassú Víz (#3346) üzenetére


hibavissza
veterán

akkor miért nem ezt csináljuk?

Két fotós ismerősöm is van akik 100%-ban fotózásból élnek. Nagyon jól. Sok gyerek, nagy ház, jó autók. Egyik sem kiemelkedően jó fényképész. Sőt. Viszont sikerült életük folyamán olyan kapcsolatrendszert kiépíteniük ami biztosítja a megélhetésüket. Nem az insta, flickr fiók alapján keresik a fotósokat az igazán jól fizető munkákra. Celebek, politikusok és egyéb bűnözők nem fognak a magánszférájukba beengedni egy random "jófotóst".

Ja, az egyik sok rendezvényt vállal. Kis túlzással neki több mint 10 éve nem volt egy szabad hétvégéje áprilistól októberig. Ő pl. nem volt beszarva a vírustól. Lett volna tavasza, nyara végre egyszer. Ebből persze nem lett semmi. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3349) MrChris válasza Lassú Víz (#3346) üzenetére


MrChris
nagyúr

Kreatív fotózás fél nap, esküvő fotózás egy nap, kb ennyi a fotózással töltött idő. Ha a pár hajnaltól másnap hajnalig fotóztatja magát az esküvőn akkor annak gondolom plusz ára van, de talán ez ritka is.
Az utómunkával töltött idő a nehezen értelmezhető. Valszeg van aki fél napig ül egy képen más meg gyakorlott, érzéke is van hozzá, ügyesebb és fél óra alatt végez, mert tudja mit hogyan kell, mire kell figyelni. Saját tevékenységemben amihez eleinte 4 óra kellett most 50p-90p és jobb lesz, de még ez is néha rövidíthető, mert a tapasztalat miatt a tévutakat nagyjából el tudom kerülni.
Egy hétnek bőségesen elégnek kéne lennie az egészre, ha nem akkor át kell tekinteni hol a hiba és jobban tervezni.
25 esküvő esetén még mindig marad egy hét pihi. :D Nyilván átlagban értve, szezonban egymást érik, vagy nincs semmi szünet.

(#3350) cOxeR válasza kovsol (#3341) üzenetére


cOxeR
Ármester

Tud, de marad elég ideje, kapacitása? :) Sokszor olyan dolgokkal nem számolnak emberek, hogy levelezés, weboldalon képek cserélgetése, fb "posztolgatás", számlázás. Meg úgy a telefonod se csörög soha. :) Jelenleg napi 2-3 óra ami erre megy el, heti 7 napon, ünnepnapokon is. 20-án is volt 5 telefonunk... ebből 4 teljesen felesleges időpazarlás volt
Céges rendezvény... :D Megint egy furcsa terület... keresni nem lehet vele, max ha kiközvetít valaki... de akkor se a fotós az aki igazán jól jár. Amúgy kétlem, hogy kifizetnének pl engem egy rendezvényre, mikor 20-30 ezrekért tolonganak fél-1 napos melókra... szóval ilyenre én biztosan nem gyúrnék. :U
Nekünk mikor évi 33-35 esküvőnk volt, akkor nem igazán maradt időnk kis fotózásokra, talán heti 1-1 ami belefért, mert az utómunka és az üzletmenet minden mást elvitt. (magánélettel együtt)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.