Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3151) belovary válasza Roachy (#3149) üzenetére


belovary
senior tag

Nem bonyolítom, akkor elbeszélünk egymás mellett. A fotóriportereknek, igen, lehet elég. Én speciális eset vagyok, mert nem igazán vagyok az. Az újságban megjelent képeimet meg sem nagyon nézem, hogy mi kerül be. Mivel a főszerkesztő képes olyat kiválasztani, ami nem hogy rossz kép, de még vállalhatatlan is. Azt sem tudja melyik az enyém, melyik kamerából kinyert kép, pedig kb olyan mintha egy Nokia 6230 képét hasonlítanánk össze az enyémmel. Ordít a különbség. Szóval van olyan esemény, ahol ahogy írtam, telóra mennek azonnal a képek, és leválogatás után, már küldöm is. De van olyan esemény, mint mondjuk egy komolyabb díjátadó, műsorral, olimpia bizottság, anyám valaga, nagykutyák...
Ott már nem baszok ki magammal táblagéppel, telefonnal. Azokat én normálisan megcsinálom, és az esemény után pár óra múlva már publikálom is. Az újságnak pont hogy nem sürgős! Itt a város vezetésének az, akik ugye a saját oldalaikra nyomják fel, de ahogy írtam, ő nekik még a leválogatáskor kinézek pár képet, és küldöm is. Szóval nekik megy legelsőre. Majd ahogy elkészültem, már megy is fel az online felületekre. Megírom a szöveget (néha azzal baszom el a legtöbb időt :D ) összerendezem, azt go. Ezt mind 2-3 órára rá az eseményre. Senki más nem dolgozik ilyen gyorsan, még úgy sem, hogy pl a komolyabb fotóriportereknek csak le kell adni 3-4 képet abból amit csináltak, azt csók.
MTI fotósokkal szoktam együtt barangolni, néha csinálnak olyan képet, amiből tanulok, de átlagban mondjuk a megyei lapnál van olyan, hogy pfff.... Meg nem egyszer volt hogy láttam, hogy mobillal nyomta, azt csá... De nekik ugye másnap, vagy fene tudja mikor jelenik meg. Ismeretlenül nem bízom rá, ő az egyik nagykutya ilyen kommunikációs valakije. Ő is ezt csinálja, csak nem ért hozzá szegény. Pont azt írtam, hogy nem lehet halogatni, meg tolni, mert ha sok a meló, akkor úgy meg lehet csúszni, hogy vége... Főleg ilyen sztorinál, itt 2 nap múlva a kutyát nem fogja érdekelni már az esemény.
Szóval én nem annyira szokásos fotóriporter vagyok, inkább ilyen vegyes. De a komolyabb fotóriporterek, mármint úgy komolyabb, hogy nagy cégnek dolgoznak, és azonnal kell a munkájuk, az teljesen más. Ők nem fognak az elejtől a végéig ott szobrozni, meg jópofizni, meglövik a kötelezőt, azt 2-3 kép megy onnan. Csá...
Szoktam velük néha összefutni nagyobb rendezvényen, kurva komoly felszerelés, azt tényleg szinte jpg-et küldenek gépről telefonra, onnan a szerkesztőnek. De ami a legdurvább, hogy kibaszottúl bele vannak fásulva. Na de arról, hogy fel van gyorsulva minden, arról beszélünk mind a ketten, nincs idő szarakodni, meg túlművészkedni a témát.
Múltkor az esküvőmet már szerdára megcsináltam. Ott is meló közben, mert a pár utazott el, és utána meg elköltöztek onnan 300km-re. Ők kérték, hogy azonnal. Megcsináltam, persze rá két hétre jöttek el érte. :D De kész volt, aztán utána persze még pár képet megbabnáztam, meg slide show-ra is volt idő így már. Fostam, hogy nem lesznek elégedettek, mert én soha nem vagyok az a munkámmal, mindig látom hogy mivel lehetett volna több, jobb, na de annyira tetszett nekik, több pénzt adtak a gyorsaság miatt, és 3 melót hoztak még azon a nyáron.

(#3152) belovary válasza belovary (#3151) üzenetére


belovary
senior tag

Ja, és annyit még hozzá, hogy pont ezért szüneteltetem most azt a projektemet, hogy plusz melókat nyomassak. Esküvő, vagy bármi más. Most felkértek tabló, meg kutya valaga, meg honlap kéne, mert a régi ugye az üzlet volt, nem sima fotós, stb... Szóval pont emiatt agyalok rajta, hogy belekezdjek e, mert az megint egy nagy nyomás, mert én sem akarok így megcsúszni...

[ Szerkesztve ]

(#3153) cOxeR válasza *Ropi* (#3145) üzenetére


cOxeR
Ármester

Sanyi, bocs, de vannak ebben azért nagyon nagyon erős és túlzó részek. :) Nem vitaindító, ez csak tényközlő. :)

(#3154) *Ropi* válasza cOxeR (#3153) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én így tudom, de Sucukát is megkérdezheted, mert ő is ismeri Tündit és szintén ott lesz.

Viszont abban valóban tévedtem, hogy lesz tolmács, így az angol tudás csak a személyes beszélgetésekhez szükséges, ha valaki szeretne mentorálást. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3155) Roachy válasza *Ropi* (#3154) üzenetére


Roachy
senior tag

mindhárman a világ 100 legjobb esküvőfotósa
Szerintem erre gondolt.
Ez helyesen úgy szólna, hogy mindhárman a világ 100 legjobb Fearless esküvőfotósa közt vannak számon tartva.

(#3156) *Ropi* válasza Roachy (#3155) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jogos, pontatlanul írtam.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3157) Freddy76 válasza *Ropi* (#3156) üzenetére


Freddy76
addikt

Addigra biztos behozod a lemaradásodat :DDD

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3158) JohnyBlue


JohnyBlue
őstag

Egy kis néznivaló :)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3159) do3om


do3om
addikt

Hi
Kis segítség kellene, talán itt is vannak akik találkoztak már a kérdésemmel.
Esküvői fotókönyvet szeretnék készíttetni.
A képek megvannak, retusáltak szóvak készek.
Csak az a baj hogy a népszerű cewe programja nekem a win 7 miatt nem megy. Semmi kedvem egy 10-et felrakni. Van más lehetőség?
Na meg valami egyszerűen használható kellene, de minőségi könyvet szeretnék természetesen nem horror áron, 150 kép van, persze elég sokak ami nem egy oldalas lenne.
Van ötlet mit érdemes megnéznem?

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#3160) Roachy válasza do3om (#3159) üzenetére


Roachy
senior tag

Náluk online szerkesztő van, nem kell telepíteni. https://fotologus.hu/fotokonyv
De csak úgy mellékesen mondom, inkább rakj fel egy Win 10-et, a 7 már orosz rulett. Megszűnt a támogatása, nem frissítik tovább.
https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4057281/windows-7-support-ended-on-january-14-2020

(#3161) ateszm válasza do3om (#3159) üzenetére


ateszm
senior tag

ha nem akarsz tartósan,akkor telepítsd pendrivera... de szerintem nem ördögtől való dolog az a win10

(#3162) cOxeR válasza do3om (#3159) üzenetére


cOxeR
Ármester

Szia!
A minőségi és a hazai fotókönyv lehetőségek nincsenek egy síkban.
Az olcsó az azért olcsó, mert annyi fér bele az árba, kötészetben, nyomtatási minőségben, laphasználatban, tartósságban.
Fejlődnek az évekkel, de azért én látom mik kerülnek ki... szóval én magamnak nem vennék.
Ügyfélnek sem veszek... inkább nem adok el könyvet, vagy ha igen, az tudom, hogy jó. :) No és igen az drága...

(#3163) Roachy válasza cOxeR (#3162) üzenetére


Roachy
senior tag

A fotológus egészen vállalható ezért az árért, a cewe-nél mérföldekkel jobb.

(#3164) do3om válasza cOxeR (#3162) üzenetére


do3om
addikt

Azért láttam másét és megfelelő. Szóval otthoni használatra családi végiglapozgatásra kell gondolni. Elhiszem hogy egy profi az úgy is néz ki de nekem nincs rá szükségem.
Legyen jól összerakva, ne essen szét, a lapok normális vastagakat, ne hajszál vékony, a kép meg már retusált, szóval csak legyen jó a nyomtató hozzá nyúlni nem kell.

Meglesem majd amit ajánlott a másik fórumtag :R

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#3165) cOxeR válasza do3om (#3164) üzenetére


cOxeR
Ármester

Tudod én pont azt szoktam mondani, hogy egy albumot nem egy évre veszel... hanem tegyük fel 10-15-20 év múlva is szeretnéd megnézni, vagy akár az unokáidnak megmutatni.
Ezen spórolsz, mikor nem fogsz újat csináltatni ebből sose. :) 20-30 éves távlatban, én tuti nem a "felébe" került puritánabb albumot szeretném forgatni. ;)
A kép retusált az megint más kérdés, a nyomathoz semmi köze és a nyomtatástól a kép nem lesz se jobb se rosszabb, max nem azokat a színeket látod viszont, amit egy fotós kidolgozott. :)
Legyen itt egy saját példa, egy ügyfélnek még a kezdetekben rendeltem 3 db fotókönyvet, 2 hullámban... mind a három könyv más tónusú lett, egyik már átvételkor jött szét.
Többet nem rendeltem onnan, viszont volt olyan, hogy 5 éves házassági évfordulóra rendeltem egy 20*20-as albumból egy nagyot a férj meglepetési ajándéknak... és egymás mellé tettük a két könyvet és 5 év múlva rendelt könyv is pont ugyanolyan volt. Ezt nevezem én minőségnek. :) - ja és persze a régi könyv is nagyon szép állapotban volt.
Nem meggyőzés, pusztán tapasztalat, mennyiségi és távlati szinten is. :)

(#3166) cOxeR válasza Roachy (#3163) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nem ismerem, szóval lehet jó. :K

(#3167) Roachy válasza cOxeR (#3166) üzenetére


Roachy
senior tag

Ők pl szólnak, ha szerintük gond van a színekkel, felbontással élességgel stb... Addig nem kezdik a gyártást, amíg ezek nem lettek tisztázva. Ja és nem nyomtatnak, hanem rendesen fényképeket nagyítanak laborálással.

(#3168) belovary


belovary
senior tag

Lincseljetek meg, de gondoltam inkább itt titeket megkérdezlek. :) Rákerestem, de nuku találat amúgy, szóval tudomásom szerint ami létezik fórum, 8 éve elavult.
Tablófotózást csinál valamelyikőtök? Erről priviben szeretnék sokat kérdezni. :)
Köszi!

(#3169) Roachy válasza belovary (#3168) üzenetére


Roachy
senior tag

Én úgy 15 éve csináltam egy darabig. Futószalag munka.

(#3170) Freddy76 válasza belovary (#3168) üzenetére


Freddy76
addikt

Tényleg, tablófotózásnál mi történik, ha a fotós mondjuk csak októberben adja át a képeket :F

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3171) belovary válasza Freddy76 (#3170) üzenetére


belovary
senior tag

Feldarabolják :DD

(#3172) ateszm válasza Freddy76 (#3170) üzenetére


ateszm
senior tag

ha előző évben csinálja és mellette olcsó és jó, akkor nagyjából semmi :)

(#3173) kacsento1 válasza belovary (#3168) üzenetére


kacsento1
senior tag

Ez engem is érdekelne, felajánlottam magam a lányom ovis csoportjában, de még nem csináltam ilyet. És még mielőtt meglincseltek, semmilyen anyagi juttatás nélkül teszem, mert más nem lenne.

(#3175) JohnyBlue


JohnyBlue
őstag

Na és akkor arról beszéljünk már, hogy ez a covid-19 miként is hat ki az esküvős piacra :D ( nekem ma mondtak vissza egy jó kis 200+ os esküvőt :D ( csak a bulit ) )

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3176) radi8tor válasza JohnyBlue (#3175) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Az komoly. Ezt mindenkinek magának kell mérlegelni, hogy bukni akarja az előleget vagy nem.
Pedig olyan szép szájmaszkos esküvői képeket lehetne csinálni.

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#3177) JohnyBlue válasza radi8tor (#3176) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Esetükben polgári és a kreatív fotózás lesz csak megtartva. Az esküvős buli fotózás díjazásomat meg lovagiasan kifizették. Jövőre megint befoglaltak :D Sokat beszélgettem a párral és mondták, hogy egy ekkora lagzinál ennyi "bukó" még belefér. A zenészt és vőfélyt fizették ki szintén fullba. A többit szolgáltatót vissza tudták mínusz nélkül mondani. Szerintük kisebb bukó ez mintsem megszervezni és kifizetni mindent 200+ főre és a bulira meg jó ha a fele eljön.

[ Szerkesztve ]

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3178) Roachy válasza JohnyBlue (#3177) üzenetére


Roachy
senior tag

Azért itthon túlságosan megy a pánikkeltés.
Persze oda kell figyelni, senki nem akar megbetegedni, és az sem árt ha mindent megteszünk a védekezés érdekében, maszkostul, karanténostul, de amit a magyar média művel (politikai hova tartozástól függetlenül), az bőven túlzás.
Ez is csak egy influenza, nem ebbe fog belepusztulni a világ. Itthon csak azok a hírek jönnek, hogy hol, hányan betegedtek meg, hányan haltak bele. Miközben a gyógyulási arány több mint 95%-os. És leginkább az amúgy is beteg, legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes igazán. Csak azért nagyobb a halálozási arány (kb 2%-al!), a sima influenzánál, mert még nincs hatásos ellenszer.
Ráadásul azt mondják a virológusok, hogy eléggé uv érzékeny vírus és leginkább a nedves, hűvös, nyirkos környezetben terjed, szóval amint jön a napsütéses jó idő, az önmagában képes lehet megfékezni. Ergo az esküvői szezonra már valószínűleg nem lesz mitől félni.
A következő influenza szezonra, meg várhatóan már lesz ellenszer, vagy gyógymód. Erre is csak a tesztelések, engedélyek és szigorú gyógyszer bevezetési szabályok miatt kell ennyit várni. Persze van esély rá, hogy addig tovább mutálódik, de ennek a valószínűsége is eléggé alacsony.

(#3179) duni84 válasza Roachy (#3178) üzenetére


duni84
aktív tag

ezzel én is pont így vagyok, viszont vannak rajtunk kívül álló tényezők, mint pl mi van, ha valahol úgy döntenek, hogy karanténba zárnak, mint szolgáltatót, akkor esélyed nem lesz a következő hétre eljutni a következő országbam, esetleg vissza magyarországra. te nem vagy beteg, talán nem is fertőzöl, de a vesztegzárral fizikailag nem tudsz mit kezdeni.
az immunrendszered is rendben van, téged max elkap a láz, de az már nem extra, hogy kisvállalkozásnál 40 fokos lázzal is lenyom egy 16 órás műszakot valaki, viszont ott lesz a megrendelő (déd)nagyanyja, pár éves kisgyerekek, stb ... vajon mennyire ül fel a megrendelő (és családja/barátai) a rémhíreknek és mondjuk téged okolnak-e, ha valakit 1 héttel később ledönt valami fertőzés? na meg a szezon nem mindenkinek indul nyáron, hanem már január/február is az.
szóval 1 lépéssel távolabbról nézve tényleg lehet hatása a vírus miatti pánik hangulatnak még akkor is, ha nagyobb a füstje, mint a lángja, csak szerencsére elég kevés szolgáltatót és megrendelőt érint. szóval annyira nem is offtopic, hogy ki hogy kezeli az ilyet? pl bele van-e írva a vis major a szerződésbe, stb ....

#metszéspontok

(#3180) belovary válasza duni84 (#3179) üzenetére


belovary
senior tag

Én azt nem értem, hogy az emberek ami megy a TV-be, meg a Facebookon feltétel nékül benyelik. Arra veszik a fáradtságot, és az idejüket, hogy pánikoljanak, és károgjanak, de hogy a google-ba beírjanak 2 szót, arra már nem képesek. Aki egy kicsit is utánanézne ennek a vírusnak, meg az egész szituációnak, az láthatná azonnal majdnem a teljes képet a dologról. Bátyám most is lent van a Letenyei határon, tegnap is onnan adtak élőt az M1-nek. Operatőr. De ő is... atya isten. Maszk, meg minden. Modom neki te állat! Akkor kell neked is maszk, ha te krákogsz! Ez a szar ami a szád előtt van, azt hiszed megvéd? :D Ugyanis kizárólag a komolyabb, műtéteknél használt maszk képes erre, és az is 95%-os. Az sem atombiztos.
Egy vírusnál, akármilyen is, elég ha hozzányúlsz egy korláthoz, ahol 1 napja pont tüsszentett egy fertőzött, azt csók. Szóval mondtam neki is, nyugodtan beöltözhet sugáruhába is. :D
Nekem olaszok a rokonaim, kérdeztemn mi van, visszakérdeztek mi lenne? Dolgoznak... :D
Pedig nincsenek messze onnan. Persze, emberek haltak meg, komolyan kell venni, de ez kb olyan, mint amikor csúnyán elvágod a kezed, és ha nem csinálod a feszkót, akkor gyorsan bekötös, próbálod a vérzést csillapítani, és mérlegeled, hogy mentőt hívsz, vagy inkább gyorsabb ha kocsiba be egy sofőrrel, és úgy mentek. Nem pánikolva. Vagy az amikor sikítva, összevérezve a fél lakást, rohangálsz össze-vissza, azt elájulsz... :D
De mondok jobbat! Tegnap este telefonáltak ismerősök pont egy érintett területről, ott telelnek. Köhögnek, de szerintük a hideg italtól van, mert annyira meleg van, és jeges italtól fáj a torkuk... :D A lényeg, hogy ellenőrzik őket, és dupla lázcsillapítót vettek be az ellenőrzés előtt 1 órával, hogy még véletlenül se jelezzen valami műszer. Azért ez baszott nagy felelőtlenség. Szerintem... Mondtam nekik, és ha esetleg valóban elkapták, és behozzák ide, és a szeretteiket is megfertőzik, és elterjed miattuk, akkor? Ők ott nem maradnak, stb...
Szóval ezt itt a nagy baj, ami az emberek fejében van, nem a vírus!!!

(#3181) duni84 válasza belovary (#3180) üzenetére


duni84
aktív tag

... és minden embert nem tudsz az internet (szerinted) jó oldala elé leültetni, meg felelős felnőtté tenni, tehát mindenképp benne van a pakliban, hogy a nap végén XY rád fog mutogatni, ami a hírnevedbe kerülhet. ez ugyanolyan rajtad kívül álló ok, mintha tök egészséges vagy, de egy munka helyszínét nem hagyhatod el 14 napig, mert ott tart a katonaság. a vírus így erősen befolyásolja a te munkádat is, akár hiszel benne, akár nem. akár életerős vagy, akár nem. akár hordozó vagy, akár nem. szerintem az eredeti kérdés erre vonatkozott.
btw itt úgy kezeljük a dolgot, hogy eleve évek óta a vis major is részletezve van a megállapodásban (bármelyik fél részéről), ugyanakkor a naptárban levő események után következők figyelmeztetve vannak a kockázatra + készülőben a b terv (beugró/cserecsatár/stb), ha valahol erővel ott marasztalnának a bepánikolt, választópolgároknak engedelmeskedő politikusok. ugyanakkor a 0,1% esély miatt "vírus pánik szezonban" pl olyan régiók után nincs babazsúr, rokon látogatás (idősek/kisgyerekek). szolgáltató (ember? embernek lehet nevezni az ilyet vagy az csak egy szolgáltató?!) mást nem tehet, minthogy felkészül a b és c tervekkel azokra az esetekre, amikre nincs ráhatással.

#metszéspontok

(#3182) JohnyBlue válasza belovary (#3180) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Nincsen a műtősmaszk hordással semmi gebaszikusz. Hiszen arra tervezték, hogy a gané a két nyílásodból ne tudjon belemenni a nyitott területekbe. A visszafele szűrő hatása minimális de a semminél ha már csak 1% al jobb vagy csak 1% akkor már jobbak vagyunk mint a semmi.

Viszont ha ettől eltekintünk mármint az 1%-os védettségtől és abba gondolsz bele, hogy a fertőző ganét a saját kezeddel nyomod bele a pofádba. (megfogod a fertőzött korlátot és utána amikor fikázol beviszed az orrodba vagy annak közelébe ) akkor a maszkot, kendőt vagy bármi mást mint fizikai pajzsként használod. Azaz nem tudod piszkálni a pofádat az esetlegesen fertőzött kezeddel.

Hivatalos tájékoztatók

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3183) belovary válasza JohnyBlue (#3182) üzenetére


belovary
senior tag

Azt írtam, hogy nincs vele gond, csak *** sem ér. Én sokáig hordtam régebben, és pár óra után már annyira idegesítő, és szinte irritált. Komolyabbat hordtam, de amikor az orvos elmagyarázta, hogy szinte felesleges, akkor hagytam is a ***. :D Mert lehet per pillanat nem kened bele a szádba, vagy a szemedbe, majd ha 2 órával később leveszed, majd akkor. Napokig elél a felületeken, szóval... Van elég infó orvosoktól, csak sóhajtoznak mennyi állat van. Pl ma a boltban egy nő, majd 1 perc múlva követte már pár hasonló okoska.... szóval majdnem meglincselték a húsárúnál dolgozó hentest. Mert hogy a nem is magyar nő ráordított, hogy mi az hogy itt a koronavírus, és ő nem maszkban, és gumikesztyűben szolgál ki. Persze félig német, és magyar tolmácsolásban. A hentes egy darabig tök kedvesen elmagyarázta (próbálta) neki, hogy ne vicceljen már, de a nő megbolondult. Ott voltam, és nem hittem el! Azért jött át Németországból mert ott sok a fertőzött és itt még nincs. Millió konzerv, meg minden szar volt fullon a kocsijába. Akkor már szóltam neki én is, hogy vegyen vissza, mit ordítozik itt, meg csinálja feleslegesen a hisztit, de csak nyomta. Otthagytam, mondom nem húzom magam tovább ilyen embereken. De megvernek ázsiai embereket, mert hogy a *** anyját mocskos korona vírusos... :D
Édes istenem... Szerintem ha valóban apokaliptikus sztori lenne egyszer, az biztos hogy sokkal durvább lenne a helyzet, mint bármelyik filmben, ami ilyesmiről szól.

[ Módosította: radi8tor ]

(#3184) cOxeR


cOxeR
Ármester

Szerintem ON-ba is mehet... nekem van ismerősöm, akinek lemondták a szolgáltatását, mert Vietnámban volt pihenni erről tudomást szerzett az ügyfél és közölték vele, hogy nem kell jönnie az esküvőre, hívnak mást. :)

(#3185) belovary válasza cOxeR (#3184) üzenetére


belovary
senior tag

Az komoly. Na ma már két emberke is fertőzött lett, aki itt volt Magyarországon, szóval kizárt hogy itt ne legyen. Számomra nem az volt a kérdés, hogy lesz e fertőzött, hanem az, hogy mikor, és mennyi. A másik, hogy sokan lehetnek azok is, akik nem is tudják hogy azok, mert gyengébb lefolyású náluk. Itt van pl anyám, vagy apám. Kizárt hogy azok lennének, viszont szerintem sokkal betegebbek mintha azt kapták volna el. Az egész családon végigment valami szarság, és rohadt nehezen lábalunk ki belőle.

(#3186) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Vigyázz, lépcső! Tudom-dom-dom...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3187) Abry


Abry
tag

(#3188) *Ropi* válasza Abry (#3187) üzenetére


*Ropi*
félisten

Pár napja kaptam egy egyelőre szokatlan (csúnya lenne, ha általános tendenciává válna) választ az árajánlatunkra, egy részlet belőle:

"...Nehéz dolgunk van, már 3 főre szűkítettük a listát, de mindegyikőtök képei nagyon szépek, ezért nem igazán tudunk dönteni. A végleges döntéshez arra lenne szükségünk, hogy a listaáraitokhoz képest milyen csökkentett árral tudnátok benevezni az árversenybe, valamennyi csomagotokra vonatkozóan?"

A válaszomban belinkeltem neki egy tetszőleges komplett anyag galériáját az oldalunkról és megírtam mellé, hogy ha tetszenek nekik a képek, akkor megértik az árat is, ha nem, akkor pedig úgysem minket keresnek. :)

Az "úgysem ügyfeleket / Excel menyasszonyokat" el kell engedni, mert jön a helyükre más, aki nem az Excel tábla ár / érték aránya, hanem a kapott képek által képviselt érzelmi érték miatt szeretne felkérni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3189) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Szeretne valaki arról beszélni, hogyan tudtok javítani a párjaitok és a vállalkozásotok helyzetén a vírus által okozott gazdasági helyzetben, vagy nem érdekes a téma?

Csak azért kérdezem, mert egy induló vállalkozást sokkal jobban el tud kaszálni egy ilyen helyzet mint egy már évek óta jól prosperálót, másrészt pedig az alábbi cikk mintavételezése szerint senki sem csinálja főállásban (az idézett részlet mindent visz):

"A megkérdezett hivatásos vőfélyek, ceremónia mesterek, zenekarok, fényképészek körében sincs pánikhangulat. Ők mindannyian csak másodállásban dolgoznak hétvégente az esküvőkön."

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3190) duni84 válasza *Ropi* (#3189) üzenetére


duni84
aktív tag

Frissítés: Cikkünk megjelenése után egy fotós arra hívta fel a figyelmet, hogy a kollégái többsége gyakorlatilag minden bevételét elvesztette júniusig, de majdnem biztos, hogy az egész idei szezon a kukában köt majd ki.

... én is inkább ezt látom és nem csak a fotósok között. elvétve látok olyat, aki mondjuk kihúzná a mostani életszínvonalán akár csak 6 hónapon át, nem hogy jövő márciusig. lehet, hogy ki kellene váltani a taxis engedélyt, hogy legalább a kiadásokat minimalizálja az ember :U

#metszéspontok

(#3191) Lassú Víz válasza duni84 (#3190) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Tőlünk bérel irodát egy taxis cég. Van olyan fuvarozó, akinek heti egy azaz egy fuvarja volt. Jöttek, hogy mit lehet kezdeni a bérleti díjjal, mert nemrég újították az irodát és nem szeretnék felmondani a szerződést, de most minden forint számít, mert nincs bevételük. Dől be az autó lízing, stb. Ennyit a taxis engedélyről... :(

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3192) *Ropi* válasza duni84 (#3190) üzenetére


*Ropi*
félisten

Persze, ahány szakmai csoportban szóba került ez a téma és ez az írás, mindenki tudta miről van szó - a cikk írója alapvetőt hibázott azzal, hogy nem valódi szakmabelieket kérdezett meg hanem csak másodállásban, hétvégékre beugrókat, akiknek ez nem létkérdés. A laikus olvasókat pedig könnyű megvezetni ilyen légből kapott infókkal. :W

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3193) belovary


belovary
senior tag

Nekem viszont nagyon nem tetszik az, hogy a tényleg óriási a gond az egész világon, és baszki egy-két fotós meg kiírja, hogy jajj lemondtak minden esküvőmet, de aki tudja milyen fasza vagyok, annak most akcióban lenyomhatunk portrét, gyerek, meg amit csak akarsz...
Érintkezni sem kell, 2 méter, meg ilyen hülyeségek. Értem én hogy vergődés van, de mindenhol az van! Valakinek az jut el az agyáig, hogy baszki, ebből élek, és hát nehogy már a sok hülye nem akar most modellt állni...
Ráadásul egy itteni legnagyobb sztár fotós írt ki ilyet, miközben orr-szájba osztogatja meg a vírusos felhívásokat, meg hogy ne menj ki. Pfff....
Anyámékat karanténba zártuk egy hete szerdán. Bátyám felesége 12 év meló után egy helyen, kuka. Feleségemnek is felmondtak. Azt sorolhatnám estig, hogy mennyi barátomnak ugyanez a helyzet. Nekem is valami hihetetlen nagy gigantikus szerencsém van, hogy átvettek február 15-én, pont a járvány bevadulása előtt főállásba, így köztisztviselőként akkor is kapom a lóvét ha fejreáll a világ. Igaz, nem nagy pénz, mert ugye én a fotózással keresem meg a pluszt a TV-nél, meg újságnál, egyelőre még számlázni fogok oda is, de akkor sem halunk éhen, ha az is bedől. De ez csak mák.
Szóval borzalmas helyzet lesz, és a szerencsésebbeket nem rúgják ki, a még szerencsésebbek még fizetést is kapnak.
Unokatestvéremék olaszok, ott születtek. Lassan 3 hete csak lakás. Mesél dolgokat, és ha ez lesz itt is, azt hiszem kurva világ lesz.

(#3194) updog válasza belovary (#3193) üzenetére


updog
senior tag

Egyrészt, nagyon egyetértek (#3193) belovary Követek sok neves és kevésbé neves fotóst, és azt látom, néhányan azok közé tartoznak, akik a mai napig nem érzik a helyzet súlyát ("most akciós az xy fotózás", "szerencsére én amúgy is az otthoni stúdiómban dolgozom, így nincs szükség bezárásra" stb.) Hát WTF. Szépen nem tudom megfogalmazni amit gondolok, csúnyán nem szeretném, maradjunk annyiban, hogy nem lennénk barátok az ilyenekkel, ha elbeszélgetnénk. :)

A vállalkozások helyzete részhez is szívesen ömlengenék egy sort, de egyrészt a pálya széléről nem akarok ugatni (volt egy álmom hogy majd fotós leszek, de erről most egy időre letettem, ettől még sokat foglalkoztam költségvetéssel, a hobbi cuccom munkaképes, és amúgy IT-ban vállalkozok), - és segíteni senkin nem segítene ha leírnám, ellenben sokan (főleg hogy érintett topicban vagyunk :D ) csúnyán néznének a véleményem miatt.

Úgyhogy: vigyázzunk egymásra!

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3195) cOxeR válasza belovary (#3193) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nehéz helyzet ez mindenkinek... a legrosszabb, hogy ott az olasz/spanyol példa és nem tanulunk belőle, még most sem. (én 1,5 hete vagyok itthon, csak vásárolni megyek ki)

A fotós piacon sajnos rengeteg a jellemtelen/köpönyegforgató ember/társulás (régóta vagyok benne elég sok "érdekes" dolgot láttam már, igyekezve kimaradni mindennemű hovatartozásból)
A legfurább tényleg az, hogy a prémium fotós szegmensnek sincs tartaléka, amit nem igazán értek, a kommunikált esküvő/rendezvény mennyiség és a nagymellénnyel mondogatott vállalási pénzek függvényében. Ebből megint az következik, hogy megy a hanta ezerrel és mikor valóság arcul csap, akkor meg megy a sírás, meg a hiszti.
Félre ne értsetek, ez nagyon gáz helyzet, de nem minimálbérből él a piac, az, hogy felelőtlenül vállalkozási tervek nélkül dolgozik a 95%-a, az sajnos ilyenkor mutatkozik meg. A túlzottan nagy lábon élünk dolog se segítség, de ez nem csak ennek a piacnak a jellemzője. (az meg csak szimplán a szokásos, hogy a hitelből és a lobbiból - pl. taxisok - élőket segítik először, ami megint az előző témakör, kisebb láb, kevesebb hitel/no hitel, kevesebb életviteli kockázat)

A stúdiós piacot tekintve (hamár szóba került - (#3194) doeeg én alkothatok véleményt abba is benne vagyok tokától bokáig...) - van aki még most is nyitva van és tolja a marketinget és hajtja a fotózásokat, én meg elsőnek zártam be a "kapukat" és nem azért mert ne lenne havi ezer meg egy kiadásom (az ott álló/elértéktelenedő befektetésről nem beszélve), amit fizetnem kell akkor is ha itthon ülök... de érdekes, meg tudtam húzni a vonalat. Most is nyitva lehetnék, lenne rá koncepcióm, hogy én ne kerüljek kontaktba senkivel... de az ügyfeleket nem tudom védeni, ezért inkább elengedem a bevételt, vállalva a pénzügyi nehézségeket. Egy kezemen nem tudom megszámolni, hányan sértődtek meg, hogy nem nyitok ki nekik... végfelhasználók, fotósok. (no nem azért mert nem vagyok rugalmas és ne lehetne bármikor beváltani az előre utalt részösszegeket ha lemegy ez az egész...) Ráadásul ez nem olyan mint egy fotós vállalkozás, hogy befizeti a katát és nem vesz új felszerelést, aztán annyi... bérletet, rezsit, biztosítást temérdek dolgot kell fizetni (nem magán jellegűt, cégeset - cégeset is), ezeket nem lehet elodázni, tologatni.
Van stúdió aki végleg be is zárt, ami megint furcsa számomra, hiszen annyi és annyi üzleti ügyfele van... ott is koncepcionális gondok lehetnek, vagy egyszerűen nem tartanak be szabályokat. Ez általánosan jellemzője a stúdiós piacnak, hogy vannak szabályok, de igazából senki se tartja be/tartatja be... és ilyenkor meg megy a csodálkozás, vagy amikor én betartom és nem értik, hogy nem lehet akármit csinálni. Ugyanúgy sekélyes szegmens mint a fotózás, hiszen ugyanaz a kör üzemeltet, fenntart, vagy mondjuk bárminek is. Arról nem is beszélve, hogy az árak az elmúlt 5 évben inkább csak lefelé mennek, ilyen más vállalkozói szegmensben nincs.

Én azért abban bízom, hogy megritkítja a fotós piacot ez az egész válságos időszak és egy picit felnőnek az piacon maradó vállalkozók, hogy ténylegesen vállalkozók lehessenek, nem nagymellényes hobbisták.

Bocs ha erős amit leírtam, de ezek tények nem nagyon van mit köntörfalazni. :U

[ Szerkesztve ]

(#3196) duni84 válasza Lassú Víz (#3191) üzenetére


duni84
aktív tag

a taxizást csak arra értettem, hogy "érthetetlen" :U módon első körben ők kapták meg a teher könnyítést, holott elnézve a valóságot, még rajtuk kívül kismillió szakmát ugyanúgy érint, ha a megrendelői réteg egyszerűen otthon marad.

mondjuk a dedikáltan esküvőifotósoknak még nem feltétlenül kell egyből átállni más területre (könyvt, portré, ingatlan, riport, akármi), mert ha pozitívan nézzük, akkor most végre van egy csomó idő a különböző stock ügynökségekre.

a hvg-s cikk meg tényleg nagyon olyanra sikeredett, hogy az újságíró megkérdezte az ismerőseit, akik tényleg valószínű standup-osok, céges rendezvény szervezők, fotóriporterek, stb ... és tényleg csak kiegészítésként "ugranak be" esküvőkre, node épp rájuk mutogat ujjal az egész szakma, nem? :) mi pl idén gondoltunk rá, hogy én is belekezdhetnék, de még a "krízis" előtt úgy döntöttünk, hogy nincs az az isten, hogy ugyanabban az üzletágban dolgozzunk mindketten.

#metszéspontok

(#3197) Freddy76 válasza cOxeR (#3195) üzenetére


Freddy76
addikt

De nézd a dolog jó oldalát, lehet haladni az utómunkával, már akinek még van olyan tavalyi esküvője, amelyiknél nem fejezte be :DDD .

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3198) updog válasza cOxeR (#3195) üzenetére


updog
senior tag

"hogy ténylegesen vállalkozók lehessenek, nem nagymellényes hobbisták."

Tök triviális, de ennél jobban még nem láttam megfogalmazva ezt :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3199) belovary válasza cOxeR (#3195) üzenetére


belovary
senior tag

Nem értem miért lett volna erős a fogalmazásod... Teljesen korrekt.
Amúgy én meg is értem, hogy mindenki próbál a felszínen maradni, és ezzel nincs is baj.
Azzal van bajom nekem, ahogy ezt előadják. Na az a gusztustalan...
Most ugye nuku rendezvény, nuku esemény, és azt hittem bajban leszek. Szerencsére összekukázzuk amit csak lehet, ma is 4 helyen voltam. Ma is volt egy étterem, aki "segítene" az embereken. :) Előrecsomagolt készételeket készítenek, elmondásuk szerint nyomott áron, hogy ezzel is segítség azokat a szülőket, akiknek otthon vannak a gyerekeik, és nincs idejük a kajával foglalkozni, ne kelljen menni boltokba. Na igen, szép szöveg, de 1100Ft 1 adag kajáért nem mondanám hogy nagyon nyomott ár, plusz még kiemelik azt is, hogy 1 adagért nehogy odamenj, inkább több napra, a legjobb ha 1 hétre vásárolsz! WTF????
És akkor nincs kiszállítás, illetve van.... taxis viszi ki, 1500Ft... :(( Na nekem itt már leoldott a lánc. Szóval azért na... Értem én hogy nem pizza, értem én hogy készétel, és felmelegíted és full frankó, de akkor is. A másik étteremben ahol fotóztam, ott legalább ingyen készítik, és viszik minden nap a mentősöknek az ebédet. Ők ezzel segítenek, és ez az is.
Sajnos jó páran annyira rámenősen adják elő, hogy az inkább unszimpatikus...
De amúgy meg rohadt sajnálatos, hogy rengeteg ember pánikol teljesen jogosan, hogy mi a szar lesz. Feleségemet ma küldték el, bátyám feleségét kedden (14 éve dolgozott ugyanott).
Amúgy meg a Taxis dolog számomra is kiakasztó, hogy a kormány is velük foglalkozik kiemelten. Miért vannak ők megkülönbeztetve? Bármelyik vállalkozó, aki szolgáltatást nyújt, ugyanaz a kategória. A fodrász, vagy a fotós, vagy akárki hol rinyáljon? Mindig ez a Taxis hiszti, annyira idegesítő már, hogy nemigaz. A rengeteg szllodás, vendéglátósról ki beszél?
Bízzunk benne, hogy gyorsan vége lesz ennek (sajnos nem úgy fest) és visszarázódik minden...

(#3200) Roachy válasza Freddy76 (#3197) üzenetére


Roachy
senior tag

Meddig szívod még Ropi vérét? Az utolsó 4 hozzászólásod másról sem szólt... :F

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.