Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3451) Roachy válasza hibavissza (#3449) üzenetére


Roachy
senior tag

:DD
Te minek jöttél ide, ha nem beszólogatni? Semmi mást sem csinálsz, csak igazi troll módjára mondod az igazi faszságokat.
Elárulok egy titkot, tök mindegy te mit mondasz, a szavaid súlytalanok, semmit nem érsz el velük. Senki nem fog a te kedvedért változtatni az árain és máson sem és senki még csak el sem gondolkodik az ostobaságokon amiket összehordasz. ;)
Menjél valami nyomdász topikba okoskodni, ha egyáltalán bármihez értesz is a trollkodáson kívül. Azt végülis jól csinálod, mert most is válaszolok neked, a jól ismert Don't feed the troll mondás ellenére is. :C Ebben tényleg jó vagy, le a kalappal. :R

(#3452) hibavissza válasza duni84 (#3431) üzenetére


hibavissza
veterán

Upsz ezen átfutottam. Sorry. Tehát inkább visszakérdeznék. Életvezetési tanácsokat ne adjak?
Ahogy végigfutja az ember ezt a rengeteg sületlenséget amit összehordtatok az valami elképesztő. A munkába jutásnak igen jól meghatározott és kalkulálható költségei vannak. Azzal nehéz vitatkoznom, hogy egy balkáni esküvőre helikopterrel akar érkezni a fotós és kizárólag kétévente széthulló L-es üvegekkel hajlandó feszíteni. Akkor persze marhára nem elég óránként 9000 Ft. Tehát, ha így vesszük igazad van. Kérj egy gurigát esküvőnként sztán zokogj ide, hogy a rohadt AMATŐRÖK!!! alád ígérnek. :))

(#3451) Roachy ja azok a nyavalyás súlytalan számok!!! Csak azok ne lennének :DD Levezettem, indokoltam. Erre persze megérkezett az adekvát személyeskedés. Ez maradt nektek.

[ Szerkesztve ]

(#3453) Roachy válasza copass (#3450) üzenetére


Roachy
senior tag

Oké, legyen igazad, ha a tapasztalatod ezt mondatja veled. :))

(#3454) Roachy válasza hibavissza (#3452) üzenetére


Roachy
senior tag

Melyik számok?

(#3455) Roachy válasza hibavissza (#3452) üzenetére


Roachy
senior tag

Mit vezettél le és indokoltál?
És a számaid azok is csak a te fejedben megszületett baromságok, mindenféle valós tudás nélkül.
A szavaid még mindig súlytalanok én meg még mindig dobálom neked a kaját.
De itt lezárom, nem várom meg amíg jól laksz. Neked is csak azt mondom oké, legyen igazad.

[ Szerkesztve ]

(#3456) copass válasza Roachy (#3453) üzenetére


copass
veterán

vidéken élsz? nem. akkor meg miről beszélünk... :U
a szerintemezés meg nem tapasztalat, közel sem az.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3457) Roachy válasza copass (#3456) üzenetére


Roachy
senior tag

Pedig én csakis a saját tapasztalataimat írtam. Mi köze ennek hol élek? Ez nem helyhez kötött munka. Minden debreceni fotós csak Debrecenben dolgozik? Egyébként jó ideje nem Budapesten élek. És amúgy is folyamatosan járom az országot.
A "szerintemet" pont azért írom oda, mert nem beszélhetek más nevében. Lehet ennek ellenére is kicsit általánosítok, de én meg ezt tapasztalom és a környezetemben lévők tapasztalatai is ezt erősítik. De attól még tévedhetek. Leírtam a véleményem és ennyi, nem akarlak meggyőzni semmiről. ;)

(#3458) copass válasza Roachy (#3457) üzenetére


copass
veterán

elég sok...
ezért nem nem akarod felfogni, hogy vidéken nem keresnek annyit az emberek mint pesten és vonzáskörzetében...
nem önszántából megy alá a fotós, hanem mert muszáj. ha túl drága akkor elmennek máshoz aki olcsóbb. sokkal kisebb a piac, ezért nem bírja el.
ha akarod hogy legyen bevételed, akkor meg csinálni a kicsiket is.
utiköltséget fizetik elmegyek a holdra is! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3459) schawo válasza copass (#3458) üzenetére


schawo
titán

A vőfély 140 magyar forintért dolgozott nálunk egy bkm-i faluban. Ez a normál tarifája, ennyiért dolgozott helyi rokonnak is, akitől az ajánlás érkezett. Ezért a miénk volt szombat délutántól lakodalom végéig (14 óra), és előtte 2x2 órára egyeztetni. (7800 forint/munkaóra)

Ehhez képest a pesti fotósunk (Ropi, ha valaki kő alatt élt volna) 250-et kapott: jegyesfotózás (3 óra), fotózás szombat délelőttől éjfélig két fővel (8+13 óra), vasárnap kreatív fotózás két fővel (2x3 óra), utazás, utómunkák (legyen 10 óra, bár nála egy év is kevés), fotókönyv. Ha a könyvre 30-at számolok, akkor 5500 Ft/munkaóra.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3460) Roachy válasza copass (#3458) üzenetére


Roachy
senior tag

Oké, hagyjuk már abba bakker! :W Én nem akarlak meggyőzni, te se akarj engem. Mondom, legyen neked igazad, én letojom. Elengedem, visszaszívom, bocsánatot kérek, rájöttem, hogy az nincs is úgy stb... Leírok bármit amit szeretnél ha attól boldogabb leszel. ;)

(#3461) Lassú Víz válasza copass (#3458) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Májusban már az volt a KSH átlag, ami a 18-as ábra teteje. Egyik este eljátszottam a gondolattal, hogy mi van, ha az átlag alkalmazotti léttel vetjük össze, amit írtatok. Tegyük fel van évi 6 hét szabadság és az átlagbért ki akarjátok venni saját célra. KATA-s vállalkozóként és némi öngondoskodással a későbbi időkre 46 héten át heti 100 ezer Ft kell csak az átlagbérhez. Minden ami a munkához kell, vagy az átadott anyag költsége, még efölött van. (Értékcsökkenés, szoftver jogdíj, ruházat stb. Mondjuk a gyógyászati költség kicsit kiakasztott... Előttünk cseréli a FŐTÁV a gerincvezetéket. Ha megkérdezném a melósokat, hogy mennyit fizetnek nekik gyógyászatra, elég furcsán néznének rám. Ennek ellenére egy betegség esetén a kieséssel kalkulálni kell, ami még dob pár ezret a fenti 100-ason.)

Bár hibavissza osztja itt az észt, korábban 20 óra feldolgozást és 8 óra fotózást elismert, tehát marad 12 szabadon értékesíthető óra. Persze nem esküvőre, mert azok leginkább szombaton vannak, és hát egyszerre két helyen nem nagyon lehet lenni.

Kifizetni biztos szar az itt felvázolt árakat, de ha valaki gondolkodik kicsit a másik oldal fejével is, akkor be kell látni, hogy ez sajnos ennyi.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3462) belovary


belovary
senior tag

Na mi ez az ovi fiatalok? ;] Mindenkinek igaza van, azt tojni rá. Hát nem? :P
Szerintem amennyi fotós van, annyi árképzés, meg stílus... Igaz, én is úgy látom, hogy azért itt a környéken nem tudnak olyan magas összegeket elkérni mint Budapest vonzáskörzetében, de biztos van aki simán elkéri, és meg is adják neki. :) Én azt mondom, nem érdekel ki mit kér, mert attól nekem nem fognak többet vagy kevesebbet fizetni. Szinte mindenki alkudozik mint a piacon. Külföldön is csináltam, egy olyan városban, ahol röhögve 2000€ felett volt egy esküvő, azt a párok pár száz €-nál húzkodták a szájukat. Sőt!!! Alig lehetett az automata igazolványkép készítő automata árai fölé menni, mert akkor nem jönnek be. Amennyi ember, annyi sztori. Amikor megáll a Porsche-val azt 2€-n variál?
Volt olyan hogy 500€-t kértem, ami vicc, és azt mondta hogy talál majd akkor mást. Talált is.
Magyar kolléga, aki kint dolgozott konyhai kisegítőként, tudott venni egy kis gépet, és hát milyen laza pénzkereseti lehetőség ez ugye meló mellett... :) Kevesebb mint feléért elment, de én nem bántam egy percig sem, úgy vagyok vele, hogy akivel már eleve az elején nem működik az összhang, inkább hagyjuk is...
Hozzám hétfőn jön egy pár, meglássuk. Már ők is a béka segge alól alkudoznak, aztán még nem is láttuk egymást.

Na mi van a Ropis üggyel???

(#3463) copass válasza belovary (#3462) üzenetére


copass
veterán

itt már nem topikgazda. canon-ban nem ő volt?

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3464) schawo válasza JohnyBlue (#3402) üzenetére


schawo
titán

Ezt hogy kell érteni? Mit írt ott?

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3465) belovary válasza copass (#3463) üzenetére


belovary
senior tag

Sok helyen volt, van? Lesz? :D
Holnap meg lehet holnap után is ki kell mennem Off-Road festivalra. Ma csak kikísértem a polgit, azt a közelükbe nem mentem a verdáknak, és így is saras lett a gatyám. :D Nem tudom a gépet milyen módszerrel védjem... nejlonzacsi azért elég tré lenne. ;]

(#3466) Roachy válasza belovary (#3465) üzenetére


Roachy
senior tag

Hű, Offroad fesztivál? Az nagyon jó móka!
Pedig ott mindenképpen védjed a gépet, ha nincs más akkor bizony zacsival. Senki nem fog hülyének nézni, inkább pont akkor ha nincs semmi védelem. És azon ritka alkalmak egyike, amikor feltétlenül tegyél valami szűrőt is az obira. Vagy végig tisztes távolságból, csak telével fotózzál.

(#3467) kovsol válasza copass (#3463) üzenetére


kovsol
titán

Canon DSLR-ben is ő volt.

May the Force be with you!

(#3468) #31733248 válasza Roachy (#3440) üzenetére


#31733248
törölt tag

Az alulárazás sajnos nem ágazatfüggő, máshol is jellemző. Valahol sajnos ez is a piac önszabályozásának része, sokat kezdeni vele nem lehet.

(#3441) kacsento1

"Én a kereseti megjelölést nem azért írtam, mert egy átlagos fotós hónapban ennyit szeretnék keresni, hanem azért mert mint újonnan induló vállakozó, ez az az anyagi szint amit ha elérek, akkor már pénzemnél vagyok."

Köszi, így értettem én is. Remélem sikerül, szimpatikus a fórumon mutatott hozzáállásod.

(#3469) copass válasza belovary (#3465) üzenetére


copass
veterán

július eleje óta nem lépett be a profiljával...
dzsuvás helyen telézünk keményen! :D azt kell mérlegelni hogy megéri-e a közeli kép, hogy megsérülhet a technika.
zacsi ha tré is, de véd. láttam én olyat hogy esőkabátot tekerte köré mert az volt kéznél! :D
uv filter arra jó hogy az kapja az első pofont. ami ha nagyon erős akkor megsértheti a frontlencsét, ha gyengus akkor nem.
protector filter lenne az ideális.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3470) JohnyBlue válasza schawo (#3464) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Hath a szokasos ajanlja magat es Ildit a nagy napra a pillanat a a konnycseppek stb :)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3471) qnadam válasza copass (#3469) üzenetére


qnadam
veterán

július eleje óta nem lépett be a profiljával...

fb-n pár napja aktív volt.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3472) cOxeR válasza hibavissza (#3449) üzenetére


cOxeR
Ármester

:DDD :)) őszintén sajnállak, hogy ilyen ember vagy. :)

(#3473) koxx válasza hibavissza (#3449) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ezt a flegma, lekezelő stílust itt ne erőltesd.

(#3474) MrChris válasza kovsol (#3467) üzenetére


MrChris
nagyúr

Meg mintha a monitor kalibrálós topiknak is.
Hát történhetnek olyan dolgok amik felülírnak minden mást. Csak a meglévő dolgokat jobb lerendezni...

(#3475) duni84 válasza hibavissza (#3452) üzenetére


duni84
aktív tag

tudom, hogy már "nem olvasod a topic-ot", de ha mégis azt tennéd, akkor engem továbbra is érdekelne, hogy szerinted hogy néznek ki a költségek. én nem a fényképészetből élek, viszont a közeli családban van, aki igen (árai fent vannak a honlapján, semmi "majd privátban megmondom, miután végignéztem az instád"), amik az itt röpködő összegek fölött vannak, de én továbbra is bíztatom, hogy vigye feljebb nyugodtan, mert a "magasabb" sávban sem elhanyagolható a kereslet. a 9000 huf/óra bevétel továbbra is egy átlag felett fizetett irodai dolgozó fizetése, akinek semmi sem jelentkezik a költség oldalán, szóval hosszú távon senkinek sem lehet cél magánvállalkozóként (legyen az fotós vagy esküvői fotós vagy bármi).

viszont ha már ennyire a másik zsebében turkálásba ment át a topic, kinek hogy szoktak alakulni a (kalkulálható és nem kalkulálható) kiadásai egy évben? (holtszezont is beleértve). hátha ezekből az infókból pl okosabb lenne az, aki valóban azon töri a fejét, hogy belekezdjen-e (vagy épp mekkora költséggel kalkuláljon a kezdéshez)

#metszéspontok

(#3476) cOxeR válasza duni84 (#3475) üzenetére


cOxeR
Ármester

Én egy főre, évi 2-2,5M kiadást számolnék (kata, könyvelő, fényképező és feldolgozó eszköz és autó amortizálás, fenntartási alapköltségek), veszel egy átlag 200 nettó fizetést, ez azt jelenti, hogy pl. 25 db 200k-s esküvőre van szükség.
Azt mondjuk nem számoltam ebbe bele, hogy a kezdetben bele kell tolni azért egy nagyobb összeget, vagy képzés, vagy ugye szofvterek... pedig azt is lehetne arányosan kalkulálni.
Ez a kezdő szint én azt gondolom... 25 db esküvő azért elég sok ennyi versenyző esetén, szerintem az átlag évi 20 alatt van, és vannak az irreális 35-40/év fotósok, de ők jócskán 200 alatt vannak és nem a kidolgozott képekről híresek.
Én mondjuk nem havi fizetés alapon tervezek, hanem éves átlagos kiadás és a elvárt spórolt volumen az életvitel növeléséhez - tartásához, ez alapján húzom a margót és tervezem a vállalási mennyiséget is. pl.: kell 20 esküvő, 70 kis fotózás...

(#3477) Lassú Víz válasza duni84 (#3475) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Mit kell nálatok csinálni azért a pénzért? Nincs felvétel? :) Még ha úgy nézem, hogy 9000-be van a cégnek óránként, akkor is 900 körül visz haza havonta, de ha kézhez kapja a 9000-et, akkor már lepipáltuk a megemelt államtitkári illetményt. Ha így lenne, nem 390 ezer lett volna a bruttó átlagkereset.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3478) belovary


belovary
senior tag

Témát váltok... ;]
Nem akarok nagyon belemenni, de drón felvételeket vállaltok külön, vagy benne a csomagban, vagy foglalkoztok vele egyáltalán? Nekem a tapasztalatom az, hogy már ez is "szinte" elengedhetetlen, mert nagyon nagy divat lett, ha csak 2-3 kép erejéig is.
Eddig úgy építettem be az árat, ahol kértek, hogy az egész munkára kértem egy összeget. Viszont most elkezdtek így külön is kérni felvételeket drónnal, amin eddig nem agyaltam.
Persze megnéztem sok honlapot, minden van. De ha már így témában, vidéken sokkal olcsóbb! ;] ;] ;] Esküvőn is sokan beépítik már eleve a csomagba. Ez is érdekes, korábban nem is láttam, hogy már alap csomagokban is benne van ilyen lehetőség.

(#3479) duni84 válasza cOxeR (#3476) üzenetére


duni84
aktív tag

mondjuk most, hogy mondod, az autó amortizációt már nem számolom, pedig abba is belekerül éves szinten 60-80e km.
- kata: 600e/év
- adobe cc: mondjuk 140e/év (de mondjuk van a photography plan, az kijön 55e/évre)
- online tárhely/weblap/akármi online: 40e/év (ha nem külsős fejleszti)
- eszköz (átlag 1-2 objektív fejlesztés + 0.5 váz/évvel számolok, ez akkor nagyvonalúan ~1.3m/év)
- akksik, mem kártyák, szervíz költség csak a fotós felszerelésre, pendrive: 200e/év
- posta/futár: 200e/év
- feldolgozó egységek (rajztábla, számítógép, háttértárak, nas): ~200e/év
- autó amortizáció (ez nyilván autótól függ)
- biztos van még egy rakat dolog, amit mondjuk nem a fotózáshoz írtam fel az évek során :) ez így hasraütve (annyira nem, csupán a saját adatokat végignéztem az utóbbi pár évről és átlagot vettem): ja, ez itt is durván 2.5-2.6m kiadás és ebben tényleg nincs benne az autó és ahogy írtad: ez csak akkor ennyi, ha már eleve megvolt egy kiinduló felszerelés (az pár éve picit 3m fölött volt, de akkor még barátibb volt az euro árfolyam, na meg egy rakat örök cucc is már eleve adott volt). szóval ahogy írtad, ha egy átlag vidéki irodista nettú fizut el akar érni valaki az esküvőzéssel, akkor 22-23 db 250ezres esküvőt kell elvállalnia és abból nem kiskirályként fog élni, csupán fedezi a mindennapokat.

(#3477) Lassú Víz: ez alapvetően egy IT-s fórum volt még, amikor regisztráltam :) az a terület. és igazad van, bruttó 9e órabérre gondoltam, mint "átlag feletti budapesti" irodai munkabér, ahol ezen felül még változó cafeteria van, masszőr, pszichológus, konditerem, seo autó, anyámkínja :) fényképész magánvállalkozóként mindez még lejönne, szóval abszolútte nem világmegváltó ez. nagyon kell szeretni, hogy az ember évtizedekig csinálja (vagy épp nagoyn kell félni a váltástól)

#metszéspontok

(#3480) cOxeR válasza belovary (#3478) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ez egy jó téma, én nagyon ellene vagyok, több okból is.
Egy drón fotó minőségre nem olyan mint egy rendes fotó.
Persze ez többnyire csoportkép, ami amúgy is, valljuk be nem hoz lázba egy fotóst se, szóval még el is lehet engedni a minőségét, de évi 25*5 képért vegyél egy 2-300 ezres eszközt, ami rohamosan amortizálódik, mert hetente van új és új. :)
Én azt gondolom, hogy a középszerű fotósok próbálnak így több munkát értékesíteni, mert magával a fotós tudással nem tudnak. :)
Szóval én az ilyet élből elhajtom/tam.
Amúgy meg ha valaki nagyon akar fentől készülő képet, egy monopoddal, meg egy 16mm-es üveggel csodákat lehet művelni. Én ezt inkább támogatnám.

(#3481) qnadam válasza belovary (#3478) üzenetére


qnadam
veterán

csináltam külön ilyesmit, és mindig videót kértek. ha a videó egyszemélyes játék, ideje sincs rá a videósnak.
aztán persze jönnek a hülye kérések, hogy csináljak vele közeli felvételt (az nem fog zavarni, hogy szétzümmögöm a szertartást? - hátööö... de, lehet), vagy tudnék-e repülni a stefánia palota dísztermében a vendégek fölött (wtf? - dehát tök jól nézne ki, nem tudod megcsinálni? - de, meg tudom csinálni, de van fogalmad arról, hogy ez mekkora zajjal meg huzattal járna, és mindenki ezt figyelné? - hát jó, de izé...)

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3482) cOxeR válasza duni84 (#3479) üzenetére


cOxeR
Ármester

Biztos 60-80e, ezt számold újra azért. :)
Minden más közelítőleg stimmel, nagy csodák nincsenk kidaás oldalon, és embere válogatja, mi az a felszerelés, amivel ő tudja a magának támasztott minőséget hozni. :)
Autó amortizálásban totál átlaggal kell/kellene számolni... de amúgy nonszensz, hogy a fotósok többsége átlagosan 10+ éves kocsikkal járnak 1-2M-os összegű használt autókkal, látom a stúdióban is. Autó az nagy költség... főleg ahol az új autók árai jelenleg vannak, ha ténylegesen azzal számolnánk. :D Egy átlagos belépő focus pl 6,2M vegyünk 10 éves amortizációt. Az még további évi 0,5M és 10 év után eléggé nullára írod le a piaci értékét. :)
Én azt gondolom, hogy 6M körüli bevételtől kezdődik az, hogy életképes a vállalkozás ezen a területen, egy fővel számolva. Valamint van bent egy 3-5M forintos befektetésed amit bele kell tolni előre, vagy hát én beletettem, hozzáállás kérdése. Inkább az utólag majd megvesszük ha belefér piaca ez.
Vegyünk egy másik példát, pl CM, kiadás tekintetében, azért bő 1-1,5M-val bentebb van, több esküvőt el tud vállalni és az átlagár, feljebb van mint a fotósoké. :) Szóval gondolkoznék... vajon miért száll ki a fotósok többsége 6-8 év után, talán mert nem jut előbbre az életben.

(#3483) duni84 válasza belovary (#3478) üzenetére


duni84
aktív tag

általában megértik az ügyfelek, hogy egy teljesen kiváltható/felesleges dolog drónról fotózni, mert nagyon ritka esetben ad hozzá bármit. vagy ha hozzá adna, akkor ahogy (#3481) qnadam írta: szétzümmögi az eseményt, szétfújja a dekort, meg a frizurákat.
(#3480) cOxeR a másik valid pontot írta le (a kiválthatóság mellett): ár/értékben senkinek sem éri meg. én inkább azt mondanám, hogy az elérhető opciók vagy irreálisan drágák (pl a dji inspire kategória) vagy olyan gyenge minőségűek, hogy 1-1 ilyen kép simán a minőségében elüt/kilóg a sorozatból (gondolok itt pl akár csak egy mavic 2 pro szenzorra, ami ugyan 1", meg hasselblad feliratot is pingáltak a sony szenzorra, de fényévekkel elmarad még egy 5d mk3 + 24-105 képminőségétől is és ez már inkább az 500-600 ezres kategória, mint a 300. na meg valakinek azt kezelnie kell és addig az az ember kiesik a hasznos munkából 5-10 kép kedvéért, amik ahogy írtam: ki fognak lógni a sorozatból).
ugyanakkor nekem is van, ha elmegyek én is esküvőre pl akármi miatt segíteni, akkor tisztes távolból szoktam csinálni pár snittet/fotót magam szórakoztatására és meglátja a fotós/videós, hogy be tudja-e építeni a kész anyagba vagy sem. úgy csinálom, hogy a megrendelő/násznép ne vegye észre, így egyik szolgáltatón sincs nyomás, hogy majd az XY számon kéri, hogy "és az égi felvételek hol vannak a kisfilmből?!". a légtér használati mizériáról meg nem is nyilatkoznék inkább :D

(#3482) cOxeR: tuti 60-80e megy bele. vagy éjszaka tekergetik a nyestek az órát, de akkor meg az átlag fogyasztás nem stimmelne :D btw a dolgozós autó itt is most lesz 10 éves és aljas módon sötétzöld hozzáállásom miatt nincs még lecserélve: nincs baja, miért dobnánk ki? piaci értéke a km fetisiszta piac miatt elég alacsony lenne, ugyanakkor kényelmesen és alacsony fogyasztással elvisz A-ból B-be és ránézésre még sehol sem lóg ki a sorból. várok arra az alternatívára, amire szívesen lecserélném, de ez még szerintem 1-2 év legalább.

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

(#3484) qnadam válasza duni84 (#3483) üzenetére


qnadam
veterán

volt már hogy a ceremóniamester megdicsért, milyen diszkréten repültem, nem zavart senkit sem. persze, mert a közeliket nem akartam megcsinálni a videós helyett.
pár vágókép fentről a környékről, egy fahrt a helyszín felé, tömeg távolról, csoportkép után egy integetés közeliből eltávolodva, és igazából többnek ritkán van értelme.
viszont szabadtéren, ha van fény, nincs baj az m2p minőségével se.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3485) cOxeR válasza duni84 (#3483) üzenetére


cOxeR
Ármester

A 60-80e az nem fotós megtett km... azért ezt tisztázzuk, nem reális számolási alap. :)

(#3486) belovary


belovary
senior tag

Na ok, az egyértelmű, hogy nem is esküvőre találták ki, csak nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon nagy számban erre rákérdeznek hogy van? Teljesen mindegy a minőség!
Nem szeretném én sem erőltetni, mert most akárki akármit mond, ez egy külön játék. Direkt nem írtam szakmát, mert ez is szét lesz cincálva. :D A lényeg, hogy időigényes ha nem csak összecsapni akarok, stb... Szóval szívesebben foglalkozok én is csak a fotózással.
Na de! Mindig ott a de. :D Ugye az hogy én mit csinálok szívesen, meg mit szeretne a megrendelő az két különböző dolog. Most ma egy területet mutatnak meg, amit le kell dronnal fotózni. Későbbi építkezés miatt. Ez így még oké is. De esküvőn is már rengetegszer látni, rendezvényeken meg szinte mindig van, ráadásul nem is egy. A sok légtérengedélyes... :D Mondjuk ezek a szabályok, tipikus Magyarország... Nekem mindig bent van a cuccom között, de talán ha egy rendezvényen vettem elő. Ha nem fizetnek érte külön, én biztos nem fogok vele ott pluszban szórakozni.

(#3487) duni84 válasza cOxeR (#3485) üzenetére


duni84
aktív tag

mea culpa. 21e volt a tisztán fotós autókázás tavaly szeptember óta. (nem szokásunk túlszámlázni és a a nagymama kórházba furikázását, meg a nyaralást kifizettetni az ügyfelekkel). mondjuk ezen belül sajnos nem szortíroztam, hogy melyik volt esküvős és melyik másfajta fotózás (reklámanyag, termék, portré, jegyes, stb). az lefelezve is mondjuk 10e km jóindulattal, ez is kb 200e/év üzemanyag + amortizáció. ja, éves 6m éves bevétel alatt nem egy életképes a dolog, ahogy írtad.

eléggé megfoghatatlan, hogy akkor mennyit számoljon az amortizációra az ember, mert ugyanaz az autó "kopik" akkor is, amikor esküvőre megy, meg akkor is, amikor épp a ház előtt/garázsban áll, a pálya matricát ugyanúgy megveszi rá az ember az év maradék 340 napjára, ahogy a teljesítményadót is, casco-t is, stb. szóval szorri, amiért nem bontottam szét :) ezeket sem számoltam a költségbe, mert "amúgy is fizeti az ember", holott ha valaki pl csak "munkahelyre járásra" használja a kocsit, meg szabadidőre, akkor nem is feltétlenül szükséges pl a casco ... a csere autóról nem is beszélve, mert mi van, ha az indulás reggelén gyullad ki a piros check engine? vis major? lemondjuk a nagy napot? szóval ide lehetne számolni a másik autó fenntartási költségeit (simán a kötelezőket, a futásteljesítményt nem), mert abból sem árt, ha van tartalék ugyanúgy, ahogy gépvázból, vakuból, objektívek azért valamelyest átfedik egymást, memóriakártyákból, stb)

#metszéspontok

(#3488) m3ss


m3ss
veterán

raadasul aki nem fenylabor es renifoto szinvonalon mozog, az nyugodtan elfelejtheti az evi 25-30 eskuvot... :N tavasszal, keso osszel meg telen annyi szabad szolgaltato van, hogy nagyon nehez megcsipni a melokat. sot akarmilyen nyari idopontra keres vki szolgaltatot vmelyik fb csoportban, percek alatt 30 arajanlatot kap..nem egeszen igy nez ki az sem, amit egy atlagos szolgaltato eves szinten elkolt, sajnos teszem hozza. tudnek meselni milyen felszerelessel latok videosokat dolgozni eskuvokon. itt a fotos topicokban 10bol 1 videost nem mosolyognanak meg a felszerelese miatt. sony topicban egy betevedo hobbistat aki elso gepet keres lebeszelnek az olyan felszerelesekrol, amikkel egy atlag videos dolgozik az eskuvoimen :DD es azert en sem a legolcsobb eskuvokre jarok.
de nem csak az eskuvo fotozasnal van ez. lehet az csaladi, image, vagy kajafotozas, mindig van egy rakat ember aki alalicital a masiknak portfoliepites miatt vagy csak mert mellekallasban szivesen elmegy fillerekert dolgozni, meg ha ugyes is es rendes fizetest is kerhetne. es ahogy latom a videos szakma is egyre inkabb telitodik. en szeretem csinalni. valtozatos munka, szep helyeken jar az ember. oromoteli, vidam napon esemenyeket rogziteni, tortenette formalni jo melo. vagy atelni az erzelmeket, kapcsolatokat meg kivulallokent is halas dolog. talan ez a legfontosabb, de ha vki normalis penzt is akar keresni az jol gondolja at, hacsak nem kivetelesen tehetseges...es meg onmagaban az sem eleg.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#3489) duni84 válasza m3ss (#3488) üzenetére


duni84
aktív tag

a normális pénzhez meg aztán tényleg idő kell :D ne lepődjön meg, ha csak a 3.-4. szezon végére jön ki nullára a dolog. amúgy én sem azt mondom, hogy csak és kizárólag top kategóriás cuccal lehet dolgozni, mert (amikor még én is fotóztam), hát ma már megmosolyognám, hogy "bátor azzal nekiindulni", aztán meg vért izzad az ember, hogy ne látszódjon a képeken a technika adta limit. nem azért kell elverni egy valag pénzt a felszerelésre, mert "menő ezzel feszíteni", meg "tech buzi" az ember, hanem simán az utómunka idejét, meg az ottani "jajj, ezt lehetetlen megoldani, mert nincs elég fény, túl sok a fény, ekkora dinamikatartománya egy gépnek sincs, vízszintesen zuhog az eső, stb" helyzetet kell megoldani rezzenéstelen arccal, hogy ne essen pánikba a megrendelő, miközben épp a szakadék szélén egyensúlyozunk :D de hát ezt aztán magyarázhatja az ember az ide tévedő trolloknak. az meg a másik, hogy ide már a sokadik NAV ellenőrzést küldték. vagy a versenytársak vagy nagyon sokszor állt meg itt a szerencsekerék a sóhivatalban :D

#metszéspontok

(#3490) JohnyBlue


JohnyBlue
őstag

Tyáhh.

Szokásos klasszik rutinból esküvő előtt egy hónappal felhívom a párt, hogy minden rendben van e velük stb.

Mondják, hogy igen de nem tudják, hogy a külföldön élő marijóska hogy tud majd bejönni az országba meg az esküvőre stb stb. Mondom neki a jelen szabályzást (kinti két nega pcr + .hu rendorseg engedely a belepeshez + .hu nega pcr... )meg plusz ha Ő jön akkor én nem megyek... mán bocs... vagy megyek de akkor fizetik az esetleges két hét karanténom költségeit.

Erre jön a felső cén, hogy mit képzelek és mekkora egy szemétláda vagyok... ja és ezek után arról is tájékoztattam, hogy lehet amúgy se tudok majd menni mert addig lesz még esküvőm ahol megint csak ki vagyok téve sok sok kontaktolásnak... plusz melóhely is eléggé fúúú :D

De jeleztem neki, hogy bármi van tudok magam helyett küldeni embert... ezek után már még nagyobb szemétláda lettem...

Valóban az vagyok ? :D

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3491) m3ss válasza JohnyBlue (#3490) üzenetére


m3ss
veterán

attol hogy jon egy kulfoldi vendeg, plane negativ teszttel, eleg fura lenne ha visszamondana egy szolgaltato sztem :DDD amugy is, mit akarsz ezzel kiszurni...siman lehet akarhol tunetmentes, de fertozo vendeg. lassan majd a hazmat suitot is hozza szamolhatjuk az eves jarulekos koltsegekhez :DD

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#3492) JohnyBlue válasza m3ss (#3491) üzenetére


JohnyBlue
őstag

akkor az vagyok :D

Amúgy persze igazad van és én is már visszahívtam és viszakoztam egy lépést meg ő is nyugodtabb volt nem lesz itt baj :D

Isteni szerencse hogy idén ők lesznek az utolsók... elegem van már ebből az egész kovizásból.Ha elkapom az a baj, ha ott voltam az a baj, ha ismerek valakit az a baj, ha tüsszentek az a baj, pukizni még lehet ? Még jó hogy eleget iszok ... :U

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3493) belovary válasza JohnyBlue (#3490) üzenetére


belovary
senior tag

Szerintem csak úgy szimplán az vagy... :DDD :DDD :DDD :DDD ;] ;] ;] ;]
Ma beszéltem én is egy párral, már ők is tolták (elsőre nem nekem szóltak, ez is rohadt érdekes) de én már meg is beszéltem velük kapásból, hogy mivel ilyen faramuci a helyzet, bármikor azt mondhatják hogy nyánye esküvő, vagy náthás az örömapa, bármilyen kívülálló dolog miatt most mehet a levesbe az egész, hogy azért ezt tisztázzuk is. Lehetek én is náthás, vagy olyan közeg (melóhely) ami miatt necces lehetek, vagy ilyesmi. Szóval maradjunk annyiban hogy nem kérjük egymást számon ha mégsem jön össze a rendszer.
Kíváncsi leszek, de amúgy én arra számítok, hogy újra korlátozások lesznek.
Ja, és János bácsi még bunkóbb lesz! ;] ;] ;] ;]

(#3494) qnadam válasza belovary (#3493) üzenetére


qnadam
veterán

most azért úgy elképzeltem azt a verziót, hogy az esemény előtt az eü személyzet gyorsteszteli a násznépet, és csak a negatívok kapják meg a belépésre jogosító színes karszalagot.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3495) cOxeR válasza belovary (#3486) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nem teljesen igaz ez így... az ügyfél azt kapja, amilyen szolgáltatást Te adsz, amire nem adsz lehetőséget, azt nem tudja választani. :) Egy étterembe se az van, hogy bemész és azt kérsz amit szeretnél, azért mert étterem... Ez is egy vállalkozási pont, amivel tisztába kellene lenni.

duni84
Újra kell tervezni akkor az egészet, ez nagyon sok. :) Mi km alapon számlázunk... és mindenhova beszámoljuk... vagy eleve úgy kalkulálunk árat, ha nem előre meghatározott csomagot választanak, hanem speciális igény van. Egy normál 85-90 de akár 100 Ft-al is lehet számolni... + matrica és akkor az időd ami elmegy az utazással az ugye grátisz.
Szóval amikor egy nap van kettő fotózásod, hajnalba egy Pilis, majd este Tihanyba, akkor azért a napod jelentős része elmegy utazásra. Szóval az utazási költségbe ha okosan gondolkodsz ezt is be kell kalkulálni, hiszen nem kirándulsz. Persze beteheted a "járulékos" kiadások mellé, mint a levelezés ecetera... :) Ami nem kevés idő.

m3ss
Az a helyzet, hogy ez minden piacon nehéz, kell egy alapvetően jó szolgáltatás/termék, de az egész sava borsa úgy is az értékesítés, illetve a brand építés. Az extra profit kizárólag az utóbbiba van.

(#3496) Lassú Víz válasza JohnyBlue (#3492) üzenetére


Lassú Víz
őstag

" pukizni még lehet ?"

Azt eddig sem lehetett :DDD

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3497) crey válasza m3ss (#3488) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Pedig Bakker ajánlak sokfelé, de a baráti köröm aki látta a képeinket már mind túl van az esküvőn. Majd ha jön az újabb kör baba fotózás :D

[ Szerkesztve ]

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3498) duni84 válasza cOxeR (#3495) üzenetére


duni84
aktív tag

amikor pl csak budapestre kell menni, azt útiköltségként nem vesszük bele, mert speciel én is szarrágásnak venném, ha egy ilyen összeg is szerepelne a számlán (2600 huf :D ), a távolabbiak már ki vannak. az utazással elcseszett idő viszont egyértelműen járulékos költség, ahogy írod (kb mint bármelyik normális munkahelyen)

ha az időre gondoltál, hogy nagyon sok: nos, mi még akkoriban kezdtük (munka mellett), amikor nem úgy nézett ki, hogy a tök amatőr kezdő elkéri a 150 ezret szemrebbenés nélkül és meg is adják neki. ugyanakkor munkahely mellett annyira sokra sem volt idő. most már tuti 1 év is elég lenne, de én spec bele nem kezdenék, annyira tele van a piac azokkal, akik mellé simán nincs kedve az embernek beszállni a licitháborúba (se az árban aláígérgetésbe, se a magamról többet állításba). (továbbmegyek: én 2004 óta max a magam szórakoztatására fotózok :D )

(#3490) JohnyBlue - abból a szempontból tök korrekt, hogy én is minden szerződésbe beleveszem a vis majort (általában legyintenek és elmosolyodnak azon, hogy "mi van, ha meghalok?"), szóval én spec örülnék, ha valaki így áll hozzá. az emberek maradék 99.9%-a pedig felkapja a vizet, mert az szóba sem jöhet, hogy valakivel történik akármi (karantén, kóma, halál, baleset, depresszió, tömegkarambol miatt ott ragad 3 órára az M5 kivezetőjén inárcs előtt, tévedésből a tek beviszi 8 órára, akármi). a te kiakadásodhoz hasonló, amit én írtam előző héten, miszerint az egyik megrendelő kikötötte, hogy az ő nagy eseménye előtti 14 napban senkivel sem szabad érintkezni és a külföldet egyenesen felejtsük el. na ott (is) eljött az a pillanat, hogy nincs az a pénz, amiért erre hajlandó lenne itt bárki. nem házimanót vett, hanem szolgáltatást. (mindenemellett bármikor meghalhatunk természetesen, de erre és az ebből következő lépésekre fel is hívja a figyelmet a szerződés :D mondjuk ezt a process-t még sosem vittük végig, hogy lecsekkoljuk mennyire életképes. remélem nem is kell)

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

(#3499) m3ss válasza duni84 (#3489) üzenetére


m3ss
veterán

en amugy nem annyira erzem kritikusnak ezt a dinamika, technika kerdest. nyilvan jo ha van, meg ne legyen 11 ev dinamikatartomany..de ritkan erzem, hogy ez huzna ki a szarbol.
ellenben a szervezes, idopontok, ceremoniamester, helyszini logisztika inkabb itt latom a problemakat, ok inkabb limitalnak a jo kepek elkesziteseben. allandoan a legjobb fenyekben vacsorazunk bent nyaron, akkor ulok le, amikor pont fotozni kellene...barmit. elotte a szertartas szinte mindig 3-5kor van, izzad mindenki, nem gyozi torolgetni magat, az arnyekok kettevagjak az embereket..a szertartasvezetok/helyszinek nem akarjak arrebb tenni 3 meterrel a helyszint arnyekba. azt sem ertem miert nincs tobb tavaszi eskuvo. fel aron talalnanak szolgaltatokat, helyszineket...5kor mar egesz jo fenyek lennenek.nem mind1 hogy sotetben vacsorazol vagy vilagosban?
utana buliban detto mind1. nem jobb ha 25 fokban vagy oltonyben?
nem tudom hanyadik eskuvo ahol a csoportkepeket a legelonytelenebb helyen kell csinalni, hiaba gyonyoru a helyszin meg a dekor...mert 35 fok van es menekules van a szep helyszinrol es arnyekot csak ugy talalunk, hogy a hatter egy szocreal 80-as apartmanhaz.
szemmel lathatoan szenvednek sokan az ilyen 3x fokos nyari eskuvokon, nem csak az idosek...engem a miata megedzett :DDD mediterran orszagokban, pl cipruson nincs is nyaron eskuvo. jo nyilvan nalunk nincs olyan meleg, de aranyaiban nagyon keves eskuvo van tavasszal,osszel itthon. a tortat rengetegszer nem engedik a helyszinek mashova tenni, mert nekik megvan a bevalt helyuk, ezert odateszik a wc ajto ele, jo kozel van a konyhahoz...szerencsere ilyen teren ok meg a leginkabb engedekenyek.
egy jo ceremonia mester/vofely meg kb a legfontosabb sztem. kevesen vannak akik igazan jok. errol orakat tudnek meselni, hogy nehezitik a koklerek az ember dolgat es hogy mennyit szamit ha olyannal dolgozol aki egyeztet veled hol legyen a gratulacio, torta stb. vagy a sziromszoras. mert amugy az is megtortenik,hogy a sarokban, mindenkinek hattal levo part szorjak meg szirmokkal 12-en hirtelen. de nem csak az en dolgomat konnyitik meg, na meg sok mindent le tudok/kell szerveznem nelkuluk is, mert semmit sem csinalnak. de a parnak is lazabb. valaki szeret szerepelni, kozpontban lenni..van olyan aki viszont nem, na itt rengeteget szamit egy-ket jokor elsutott vicc, jo szervezokezseg, jol szitualtsag...hogy vicces/jo hangulatu legyen az a tortavagas, csokordobas vagy jatek.
most nemreg a vofely nem hivja be a vendegeket tortazashoz, a par a videos meg a fotos elott all, furan nez egymasra, hogy mi a banatert van ugyan kint mindenki..a teremben csak a pincerek voltak, vartak arra hogy atvehessek a kest, persze a par mogott/mellett cseveresztek oten :DDD
normalis fenytechnika detto, ezt is mindig felhozom talalkozon. ennek ellenere kb 10-bol 2 eskuvo van, ahol ne nekem kellene off camera vakukkal telepakolni a tancteret, mert zero (hangulat)feny van. vagy ha van 2 db rgb lampa, akkor vmiert a dj a sajat pultjat meg molinojat vilagitja meg vele :DD
legtobb helyszin siman meggyozi a part, hogy a veluk leszerzodott kokler vofely, zenesz meg fotos lesz a jo valasztas. hogy mivel azt nem tudom, de van par hely ahol konkretan tobbet kell fizetnie a parnak, ha nem a az o szolgaltatoikat veszik igenybe. irogatok kamu 130ezres kreativ fotozasokrol szerzodeseket, hogy az eskuvo napjan a fotozas latszolag olcsobb legyen, mert igy nem kell olyan sokat pluszban fizetnie a parnak...
es persze az ilyen "leszerzodott" szolgaltatok miert erolkodnenek? akkor is uannyi eskuvoje lesz ha szarul dolgozik meg ha jol is..ez latszik is a munkajan persze.

ha ezzel annyit elertem, ha vki elolvassa ezt eskuvo elott, akkor normalis cmet/vofelyt valaszt, akkor mar megerte :DDD nem akit a helyszin ajanl, nem akirol latott egy 2 perces videot. hanem akit latott munka kozben egesz nap egy eskuvon. pl baloghtomi, belenyi zee, ha mar itt tartunk egy plugot megerdemelnek.

crey: ohh, igazan rendes toletek, koszi az ajanlasokat :) ment pu.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#3500) duni84 válasza m3ss (#3499) üzenetére


duni84
aktív tag

oké, a techniai limit is sarkításnak tűnhet, de egy klasszik (nem USM) 18-55 + EOS 450D az életben nem fog fókuszt találni a balladai félhomályban vagy csokordobásnál, buliban nem hangyafocit legyártani, stb. ilyenekre gondoltam :)

a CM/vőfély és eleve a jó menetrenddel tök igazad van. akár még a (kezdő) fotós ezt is levonhatja tanulságként, hogy már ott érdemes belefolyni, hogy nehogy a végén július másodikán délután 4kor akarjanak "olyan naplementés képeket, mint a giziéknél volt" és hasonlók. annyiszor szoktam én is látni a menetrendeket, ahol pl 30 percet hagynak kreatív fotózásra a terv szerint (amiről a páron kívül mindenki tudja, hogy csúszni fog) és a végén exif infók alapján látjuk, hogy 412 másodperc alatt várták a csodád. szóval érdemes a helyes irányba terelgetni a megrendelőt (mint a kisgyerekeket), hogy ha tudjuk, hogy mit akar, akkor a menetrenddel, meg a helyszín "okosságaival" ne vegye el saját magától a lehetőséget.

szerk: megnéztem az instát és egyből rájöttem melyik helyszínről beszélsz, aki bánatpénzt kér, ha nem a saját szolgáltatóival szerződik a pár :DDD hát nó komment fejőgép hozzáállás :D pedig még jobbat is ki lehetne hozni a helyből

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.