Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3401) schawo válasza belovary (#3378) üzenetére


schawo
titán

Ma kellett volna meglenni a képeknek, de hűlt helyük, és infó is nyista.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3402) JohnyBlue válasza schawo (#3401) üzenetére


JohnyBlue
őstag

A dábreceni esküvős facebook csoportban aktív :B :U

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3403) cOxeR válasza duni84 (#3391) üzenetére


cOxeR
Ármester

Engedd el, értelmetlen szemellenzős figura. :)

Covid parás ügyfelekkel nincs értelme vitázni, nem téged vett meg, én sem küldhetem haza a sminkest a stúdióból, mikor vidáman mondja mennyire jó volt az idő délolaszba... :U Patt helyzet.

(#3398) Roachy
Annyi vér nincs a pucájába. :)

(#3404) cOxeR válasza schawo (#3401) üzenetére


cOxeR
Ármester

Tombol a szezon, ha valakit megkért, ő simán lehet behavazva, persze erről is lehetne szólni.

(#3405) schawo válasza cOxeR (#3404) üzenetére


schawo
titán

Kaptam választ, hogy a másik csak hátráltatta (:F akkor, ha mostantól a másik csinálta volna, csak 3 év múlva kapom meg?), ezért ő fogja megcsinálni. Akkor lehet, hogy már csak 2 év kell, és végre a képekhez jutok, esetleg.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3406) belovary válasza schawo (#3405) üzenetére


belovary
senior tag

Én ezt nem értem, de komolyan... én baszki inkább nem aludnék, de ameddig ezek után nem adnám át mindent félreraknék... Amúgy itt már eszébe jut az embernek, ha veletek ez van, több mint valószínű, hogy mással is ez lehet az ügyfelei közül... Legalábbis itt nálunk van egy csaj, én jót még nem nagyon hallottam róla, mégis simán megél. :) Múlt héten mesélte a főnököm, hogy 5 alkalommal szívatta meg, pedig mivel a városvezetésben dolgozott, elég sok melót adtak neki. Na utána már nem. Hallottam róla sztorikat, de amikor közvetlen barátaim, ismerőseim mesélték, hogy 1 év, 2 év!!!! Akkor totál ledöbbentem... 2 év... és sajnos nagyon sok ilyen sztori van róla, de mégis a mai napig hívják. Érthetetlen.

(#3407) koxx válasza schawo (#3405) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Mi '17 májusa óta várjuk a képeket, de már elengedtük :) sztem olyan cca 1500 kép készülhetett (pedig nem hagyományos nagy esküvő volt), talán 200 max 250 került volna átadásra. Az esküvő utáni napon kaptunk 33 db 'sample' képet amik amúgy profik lettek, ennyi maradt végül. Cserébe egy forintot nem fizettem. A fotóssal azóta se tudom mi van. Ami még röhej benne, hogy egyébként ismerem 15+ éve.

(#3408) cOxeR válasza koxx (#3407) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezt se értem... elmegy dolgozik elkészíti a képeket... és félbehagyja és nincs bevétel. :D - ügyfél oldaról ez is botrányos természetesen.
Azt érzem, olcsón dolgozom. ;] :W

(#3409) koxx válasza cOxeR (#3408) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

70ezret beszéltünk ami sztem jó ár. De gyakorlatilag reggel 10-től este 8-ig tolta a fotókat, hozta a teljes fotóapparátot, világítást meg tökömtudja miket. Lényegében ingyen dolgozott 1 napot.

(#3410) cOxeR válasza schawo (#3405) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nem értem Sanyit... őszinte leszek, én ezt az egészet terelésnek tartom már... ilyen nincs, hogy valaki segít, aztán mégse. Küldjön legalább egy printscreent ahol látszik a katalógus, meg a válogatott képek... én azt gyanítom nincsenek képek. :(

(#3411) cOxeR válasza koxx (#3409) üzenetére


cOxeR
Ármester

Neked jó ár, én egy kis 2 órás, 40 képes sorozat árát érzem ott reálisnak, persze meg is érdemli, hogy ingyen dolgozott, ez nem kérdés, bár Te se jártál a legjobban. A leginkább gáz ebben megint, hogy aki tényleg elvégzi a dolgát, annak az árát töri le az ilyen semmire se való "vállalkozó".

[ Szerkesztve ]

(#3412) koxx válasza cOxeR (#3411) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Haveri alapon mondott ennyit, tudom, hogy másnál több lett volna. Amúgy rendezvényfotós inkább csak esküvőket is vállal(t). A nevével lehet találkozni több ismert portálon is.

(#3413) cOxeR válasza koxx (#3412) üzenetére


cOxeR
Ármester

Haveri alapon nem befejezni és nem átadni egy sorozatot sokkal cikibb. :) Nekem ha kolléga az ügyfelem, akkor hatványozottan figyelek mindenre, sőt vagyok olyan hülye, hogy adok kedvezményt is néha. :) Mindegy mások vagyunk... de nem tudom elfogodani az emberi oldalát ennek se.

(#3414) nozs23 válasza cOxeR (#3413) üzenetére


nozs23
addikt

Semmilyen szinten nem elfogadható.
Hiába lehetnek jók technikailag, ha nincs annyi intelligencia, hogy felérjék ésszel, hogy ez a nap milyen fontos az ügyfélnek, akkor bele se kéne vágni.
Katasztrófa.

(#3415) koxx válasza cOxeR (#3413) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Nem az a fő baj, hogy nem adta át, hanem sztem nem volt elég tökös ahhoz, hogy bevallja azt, hogy esetleg megsemmisültek a képek, hdd/ssd/cf kártya adatvesztés, tudom milyen ez elfogadom. Na, de a hitegetés, hogy ekkor meg akkor adom oda aztán egyszer csak eltűnik az ember és nem reagál semmilyen megkeresésre, na ez nem fér bele.

(#3416) cOxeR válasza nozs23 (#3414) üzenetére


cOxeR
Ármester

Erre lenne jó a megfelelő képzés és az ahhoz való vállakozási kötelezettség és annak betartatása. Persze amig fénykép előhívást, meg analóg fotózást és művtörit oktatnak, nem praktizáló fotós oktatók, addig nincs mit várni. :) - olyan is volt, hogy az OKJ-s diák tartott egy napos előadást, mert a munkássága megelőzte... :D
Mondjuk hány burkolónak van végzettséges és hány ad számlát, ugyanott vagyunk.

(#3417) Freddy76 válasza schawo (#3405) üzenetére


Freddy76
addikt

Kamu. Egyszerűen nem értem, mit gondol. Nyilvánvaló számomra, hogy nincsenek képek. Ha lennének, akkor a múltkor - amikor felvetettük ezt - küldhetett volna neked pár nyers képet, bizonyítandó, hogy megvannak. Valószínűleg nincs pénze, és nem tudná visszaadni a díjat. Én a helyedben nem várnék. Küldj neki egy üzenetet, hogy ennyi volt, mész a rendőrségre feljelentést tenni csalás miatt.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3418) copass válasza cOxeR (#3416) üzenetére


copass
veterán

képzésnek ehhez semmi köze.
kell egy jó szerződés amiben benne van hogy kinek mi a kötelezettsége, határidőkkel. ha a fotós nem ad, akkor az ügyfélnek kell ragaszkodnia hozzá hogy papperozzuk csak le.
mert mindig az a probléma hogy nincs szerződés. csak bemondásra megy minden.
haveri alapon. én is csináltam ezt, hogy ó haver. ahha...buktam egy jelentéktelen összeget, de berágtam. azóta 20k-ról is szerződés, számla.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3419) nozs23 válasza cOxeR (#3416) üzenetére


nozs23
addikt

Most fejezek be egy ilyen kepzest. A "modern" fajtat (muveszeti es media fotografus). Papirt ad, ami kell(het).
Analog mar nincs rajta. Muvtori, rajz van. Amugy gyakorlo fotosok is oktatnak, ettol fuggetlenul a kepzes szinvonala kritikan aluli. Nem azert mentem, hogy megtanuljak fotozni es nem is ajanlanam senkinek, aki ezert menne.

(#3420) belovary


belovary
senior tag

Most arról lemaradtam, hogy Ropival lett szerződés aláírva? Ha jól tudom, ő mindig ír, nem?
Komolyan! Irigylem az ilyen embereket. Barátom is ilyen, bár ő fapofával odaállna, és megmondaná figy, nincsenek képek, ez van, de a lóvét is elbasztam, majd valahogy visszaadom. De vicc nélkül írom, ezer ilyen dolga van az életben, és hóóóót nyugodtan alszik. Én meg majdnem a másik véglet, de az biztos hogy a középúttól kicsit csúszok a majrézós felé. Szeretem ha rendben van minden, akármennyire is lusta, meg tologatós vagyok én is. De ilyet biztos nem tudnék csinálni, nem bírnék meglenni a bőrömben.

Bevállaltam egy születésnapot. 200 fő kb, vagy 6-7 óra volt, még enni sem ettem, mert nem akartam hogy lemaradjak valamiről. A megrendelő akivel összehaverkodtam odakint, totál kész volt, hogy mit tolok. Na meg bírták az osztrákok ezt a fajta hozzáállást.
Szombaton volt, keddre kész voltam, és még egy kis slide-show videót is csináltam nekik, lemezre kiírva, szépen, stb... mert ugye azt akarták adni a papának, és nem hetekkel, évekkel később. Srác teljesen odavolt, hogy ilyen gyorsan kész lett. Jön érte, szénné ajnározott... Kb 2-3 hét múlva hívogatom, üzenet, semmi... Akkor 1 hónap múlva más telójáról, sms hegyek, semmi. A vicc, hogy addig sokszor jött az üzletembe, a fiáról csináltunk egy portré sorozatot (nem is lett olyan béna) őt is fotóztam, együtt söröztünk, néha csak bejött hozott laberkäse szendvicset, meg ilyenek. Baszki, 3 hónap után már olyanokat írtam neki, hogy most ne csinálja már, akármi van, jöjjön oda, megbeszéljük, hát nem értem az egészet. Kinti szemmel amit kértem, az egy közvicc!!!!! Még itthoni szemmel is... nevetséges. Főleg ennyi munkával. De nem hiszem, hogy őt ez az összeg hanyatt vágta volna. Egyszerűen mindig csak jövök, meg ne haragudj, most motort vettem a fiamnak, aztán abbamaradt a válaszolgatás, eltűnt. A képeket persze nem adtam át. A végén már próbáltam kissé fenyegető lenni, hogy ha nem utalja át azonnal a pénzt, megyek a Finanzamt-hoz, meg ilyenek, de ezekre sem reagált semmit. Azóta sem hallottam felőle. El nem tudom képzelni ez mi a franc lehetett. Szüleinek bemutatott, meg osztogatta a névjegyemet, elég lóvés banda volt ott. Meg már kellemetlen volt annyira dicsért.
Szóval hiába tettem oda magam, többet is dolgoztam mint amit megbeszéltünk, nem zabáltam, ücsörögtem, na meg azonnal kidolgoztam, pluszt is vállaltam, és így jártam. A mai napig nem igazán értem ezt a szitut. Most amúgy ahogy leírtam, arra gondoltam hogy megkeresem az apukáját, és írok neki (lehet szülinapján :) ) hogy ez a helyzet, nem tudom mi van, de itt a link, boldog születésnapot... Vagy valami ilyesmi...
Ilyen is létezik... Persze be tudtam volna perelni, de olyan felesleges gondot csinálok magamnak vele, hogy tényleg nem éri meg.
Kell a szerződés persze, de attól még vannak érdekes dolgok az biztos. ;]

(#3421) copass válasza belovary (#3420) üzenetére


copass
veterán

előleg, szerződés. nagyon jó szűrő, hogy a trükközőket elkerülje az ember nagy ívben.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3422) belovary válasza copass (#3421) üzenetére


belovary
senior tag

Mindig onnan jön a pofon ahonnan az ember nem várná ;]
Ja, amúgy ma megint hívott egy újabb ügyfél, esküvő. Ugyanaz ajánlott.
Persze itt is baráti, haveri, rokoni, testvéri ár... De ez teljesen korrekt volt, beszéltünk, és jövő héten személyesen. De ő akkor már be is írja a naptárba. Mondom neki, de várj, hát beszéljünk, lehet nem is én vagyok az emberetek, stb... Kéri szépen, hogy írjam én is, ez fix, ő nem szeretne mást keresni. :DDD :DDD :DDD Kezdek félni, hát mi a francot mondanak akik ajánlanak? ;] Még se honlapom, egy nyamvadt kép nincs fent esküvős tőlem, meg nem is lenne nagy portfólió hiszen nincs nagy múltam benne... nem értem.
Na, ma jött meg a Vanguard Alta Acess 38X táska, és rájöttem, ha 4szer ekkora lenne sem férnék bele, és nem a fotós cucc miatt, hanem a többi rengeteg más miatt. :)
Holnap lesz vagy 3-4 dolog, sajtótájékoztató, rendezvény, stb... szóval meglássuk hogy muzsikál. 4 táska helyett most kettő lett, szóval már jobb a helyzet. :DDD

(#3423) copass válasza belovary (#3422) üzenetére


copass
veterán

én is mentem volna most másodfotósnak eskire, gyorsan rá is vágtam hogy csapassuk.
de másnap mondta párom hogy lehet nem kéne most tömegbe ficeregni.
nemrég volt ugye egy esküvőn mindenkit karanténba vágtak két hétre. ráadásul sógornál is úgy mentünk el a gyerekei szülinapjára hogy ott derült ki, hogy a család másik fele inkább otthon maradt, mert koronagyanús lett az anyós pasija, tesztet csináltak, beteg is lett de ugye eredmény sehol...
iskola most kezdődik, nem lenne vicces két hétig karanténozni. a betegség meg pláne nem lenne jó.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3424) JohnyBlue válasza copass (#3423) üzenetére


JohnyBlue
őstag

kár, hogy nem tudtál jönni :D bent 40+ fok majd megdöglöttünk a melegtől... 20 perces forgásban tudtunk jelen lenni :D de mindezt leszámítva nagyon jó kis esküvő volt. (rég ettem ilyen jó birka pörköltet :D )

belovary: engem az esetek 70% ban ajánlás alapján keresnek meg és csak az érdekli őket hogy mennyibe kerül az egész cakk pakk és hogy nagyságrendileg mennyi képet kapnak majd. Amikor próbálnám arra terelni a beszélgetést, hogy küldök 1-2 anyagot mutiba akkor ez nem érdekli őket mert megbíznak abban aki ajánlotta...

[ Szerkesztve ]

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3425) belovary válasza JohnyBlue (#3424) üzenetére


belovary
senior tag

Na ok, de csak van valami infó, hogy a Józska Pista esküvőjén is ő volt, meg a Mariska... :D
Nálad van ilyen, mert te egy vadállat vagy, és már vagy 294 esküvőn voltál. Birkapörökölt kóstolásban is már profi vagy... :D

(#3426) JohnyBlue válasza belovary (#3425) üzenetére


JohnyBlue
őstag

volt a fene 294 en :D

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3427) belovary válasza JohnyBlue (#3426) üzenetére


belovary
senior tag

Ne hazudj!!! Honnan van az a 40 lábas Yacht???? :DDD

(#3428) hibavissza válasza Roachy (#3398) üzenetére


hibavissza
veterán

Miért kéne minimum árnak lennie? Egy kezdő (topik címe ügyi :U ) miért ne vállalhatna olcsóbban?? Ezt a 250-et megint értelmetlennek érzem. Teljesen más vevőkört szólít meg. Visszakanyarodva a zokogás részre. Mivel a nyomdaiparban tevékenykedek pontosan tudom mi mennyi ideig tart. A képszerkesztésnek is van elvárt normaideje. Az általad(?) leírt 40-50 órás utófeldolgozási idők 300 képes átadóra totálisan irreálisak. 20-30 órás munkával simán hozható. 8 óra effektív munka az eseményen (a kajaidőt, pisiszünetet, utazást nem kéne ideszámolni) és 15-20 óra körüli utófeldolgozás a maximum egy rutinos fotósnak. A többi bla-bla. Így a 250-ből akár 9000 Ft-os bruttó órabér is kijöhet. Ez messze fedezi az amortizációt és járulékos költségeket is ésszerű kereteken belül (pl. a techbuzulást nem biztos, hogy le kéne nyomni a megrendelő torkán). Szóval nem a zsemle kicsi..... :DDD

(#3429) cOxeR válasza hibavissza (#3428) üzenetére


cOxeR
Ármester

:DDD :DDD persze mert amikor "céges" kocsival munkába mész, az ugye nem munkával kapcsolatos tevékenység, akkor éppen kirándulsz? Ezért szól rá a biztosítás is és ezért van az, hogy bármi van útközben az munkahelyi baleset. :D A nyomda se számít fel semilyen szállítási költséget, mert az nem számít. :D Annyira de annyira fordítva ülsz a lovon és iszonyat szemellenződ van, hogy én azt javaslom, ezt ne erőltesd, hisz totál értelmetlen.
Mint nekünk elmagyarázni Neked, hogy megértsd mi micsoda és miért nem úgy van ahogy te megálmodtad a kis fejedben. :))

(#3430) copass válasza hibavissza (#3428) üzenetére


copass
veterán

atyavilág! :Y nyomdai képszerkesztést ne hasonlítsd már össze egy fotós képszerkesztési idejével! :W
fingod sincs arról hogy mennyi munka van egy fotózásban...

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3431) duni84 válasza hibavissza (#3428) üzenetére


duni84
aktív tag

a korábbi kérdésemre nem válaszoltál, hogy szerinted hogy néznek ki a költségek. hogy néz ki az amortizáció? számszerüsítve hogy néznek ki ezek? mi számít a szemedben tech buzulásnak? ha pl létezik 50mm-es objektív 20 ezerért, 250 ezerért és 600 ezerért, akkor a 250e már tech buzulás? gépvázból/memóriakártyából ugyanez (hogy csak a leginkább kopó dolgokat nézzük), "dolgozóba járó" autóról nem is beszélve, ami nem lehet egy 28 éves corsa. az esetleges gyógyászati költségeket mennyire saccolod? mert ez alapvetően fizikai munka. szóval tök örülnék, ha leírnád, hogy a rálátásoddal milyen költségeket látsz a dologba, hátha rájövök, hogy van a kiadások között olyan, amit simán elhagyhatnék.

ami off: 9000ft óradíjért elmennék valahova robotolni valami random céghez és még előre sem kéne gondolkodni.

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

(#3432) cOxeR válasza copass (#3430) üzenetére


cOxeR
Ármester

Én nem "mertem" írni, nehogy megint "drága a kenyér" jöjjön. :D ;]

(#3431) duni84
Fizikai munka? Hiszen csak kattintgatsz. :DDD Semennyire se fárasztó.

[ Szerkesztve ]

(#3433) belovary válasza cOxeR (#3432) üzenetére


belovary
senior tag

Na ja... tegnap reggel még úgy volt, hogy ma megyek Budapestre, mert hát ugye tecbuzultam, és G-Master obit vettem, és naná hogy ez is azért ha használva van azért nem lesz olyan mint amikor lehúztam róla a zacsit... A zoom gumigyűrű megadta magát, és a szervizbe olcsón :D adnak, veszek hozzá. Meg gondoltam még megnézetem a vast. Erre ma 4 rendezvény hirtelen... Tegnap délután szóltak 2-ről, ma reggel még kettő. A jó képességűek 15 órára a tűző napon sajtótájékoztató, az aszfalton. Meghaltam. :D Szóval hogy nem fizikai meló... 14 órakor kezdődött az egyik, közben 14:30-ra már mennem kellett a másikra. De készítsek mindkettőről olyan anyagot, hogy megy újságba, meg netre. 70kg táskával rohangálok össze vissza, most hazajöttem, kidolgozás hegyek, küldés ide-oda, és mehetek vissza egy esti rendezvényre, azt hazaérek kidolgozás, azt majd megint éjfél után ágyba kerülök talán.
Jó, mondjuk nekem kicsit extrém a munkakör, mert én a TV-nek is dolgozom, meg a hivatalban vagyok a kabinetben a kommunkiációs refi, szóval nem elég hogy fotózok, még mással is foglalkoznom kell. Előtte is, utána is... Persze ott is van a melóhelyen aki beszól, hogy jajj de jó egyeseknek, micsoda jó beosztásuk van. Mármint ugye, hogy keveset vagyok bent. Mondom neki, neked milyen volt a 4 napos hosszú hétvége? Mert én kb 5 órákat aludtam, és még vasárnap is hajnali 1-ig toltam a gépen a melót... Ugye amit nem látnak, az nem létezik. Na nem rinyálok, csapassuk! :DDD Jajj, és most jött a TV-hez egy fiatal srác, én meg nem akartam letörni a képei miatt, erre vett egy olyan gépet mint az enyém. Ma büszkén mutatja, meg hogy majd workshop is legyen... :D De ha már nem rossz anyagot tenne le, lenne helyettesem. Beszarsz... :D

(#3434) copass válasza cOxeR (#3432) üzenetére


copass
veterán

hagyd már, 3 perc/kép...persze :DDD

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3435) cOxeR válasza belovary (#3433) üzenetére


cOxeR
Ármester

Még szervízköltség is van? Ne csináld. :DDD Nem úgy van, hogy megveszed használtan a gépet meg a vázat a jófogáson - felére lealkudva - és az jó 10 évig? - mint a nyomdagépek. ;] Tartalék se kell semmiből, mert nem áll meg a kezedbe sose az elektronikai termék. :D Mint nekem a 2 db 1,3M-os váz... amire a szervíz csak annyit mondott, hogy biztos nem formáztam meg a kártyát, még jó hogy a táskámba van még két 600 ezres váz tartalékba... meg ha háromszor kicseréltek benne ugyanolyan alkatrészt kapok újat, mindezt 2 db 3 hónapos termékre. :DDD

Igazából a vicc, hogy az ilyen emberek hozzák ki belőlünk a panaszkodást... akik kakiba veszik a munkánkat és lenézik és lehet ezt olcsóbban is, negyedéért, legaláisan, úgy hogy alig megy el rá időd és csak lógatod a lábad meg számolod a 20 ezreseket...

7-kor jöttem el ma dolgozni, még van 2 óra és végzek, ma is jót láblógattam. :D

[ Szerkesztve ]

(#3436) MrChris válasza cOxeR (#3435) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor ez egy nonprofit, karitatív, veszteséges tevékenység? :DDD

(#3437) qnadam válasza hibavissza (#3428) üzenetére


qnadam
veterán

Egy kezdő (topik címe ügyi :U ) miért ne vállalhatna olcsóbban??

vállalja! nekem nem konkurenciám. sőt aki levezeti, hogy miért nem ér többet a munkám, az nekem nem potenciális ügyfelem. ha viszont egyszer esetleg esküvőm lesz, örök emlékként én nem fogok megelégedni egy futószalagon végigkattintgatott droidmelóval (ezért hívják operátornak azt, aki ezt csinálja), hanem szeretném bele az alkotó kreativitását is. cserébe nyilván többet is fizetek érte.
és igen, most épp ennél az akár 9e forintos bruttó órabérnél kevesebbért dolgozom, de ez egy teljesen más műfaj, nem egy napig tart, nem a saját cuccomat használom, nem én tartom karban, és ha a kamerát én viszem arrébb vagy én cserélem az akksit, az is csak azért van, mert jófej vagyok a kameratechnikussal, de elvileg ez is az ő dolga lenne.

8 óra effektív munka az eseményen (a kajaidőt, pisiszünetet, utazást nem kéne ideszámolni)

te olyan helyen dolgozol, ahol csipogni kell a belépőkártyával, mielőtt vécére mész?
ha csak azt az időt számolnám, amikor a kamera mögött állok, és világít a piros lámpa, egész csinos órabérem lenne :))

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3438) qnadam válasza cOxeR (#3429) üzenetére


qnadam
veterán

nincs ezzel baj, nyugodtan fotóztassa le a saját esküvőjét egy kitobis kezdővel, és a képeket utómunkáztassa a dtp operátor kollégájával fusiban.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3439) #31733248 válasza qnadam (#3437) üzenetére


#31733248
törölt tag

Én maximálisan megértem, amit írtok, de az is igaz, hogy a főállású fotózással sajnos egy ilyen klubba váltottatok jegyet (ezt véletlenül sem nem támadó éllel írom, hanem véleményként). Az elérhető jövedelem jól látható határok között van, a megrendelők sokszor nem tudatosak, a piac változik, a fotós munka (legalábbis annak egy része) leértékelődik. Ha bármelyiket panaszként szóvá teszitek, igazatok van, de ettől még úgyis ti vagytok a vállalkozók, akiknek alkalmazkodniuk kell - vagy abbahagyni és másba kezdeni.

Arra is érdemes gondolni, amit kacsento1 írt. Van, akinek ezek a pénzek és körülmények nagyon is vonzóak, mert éppen 160-180 ezret keresnek. Ha piacra lépnek, velük kell versenyezni és ők bizony nem a meglévő csodás portfólióval tudnak érvelni maguk mellett, hanem az alacsony árakkal. Ez a jobban kereső fotósoknak érthető okokból kellemetlen, de a kispénzű kezdők is csak élni akarnak valahogy. Sajnos ilyen körülmények között az is egy természetes piaci folyamat része, ha az egyébként rutinos, jó fotósok befejezik a szakmát, mert a kereslet-kínálat tengelyen nem találják a helyüket. Gyakran a kommunikációjuk gyengesége és nem a szakmai hiányosságok miatt.

(#3440) Roachy válasza #31733248 (#3439) üzenetére


Roachy
senior tag

Többnyire amúgy igazad van, de ez többrétű probléma.
Az egyik probléma az esetleges megbízókkal van és ami az ő fejükben zajlik. Meg a megmondó emberekkel, akik képesek meggyőzni azokat, akik amúgy nem gondolkodnának ennyire bután.
Nem is a túl sok fotós a gond.
Egy drága fotósnak nem konkurencia az olcsóbb és fordítva is így van. Aki 150ezret szán a fényképekre, az nem az 500ezres kategóriából fog válogatni.
Itt is inkább a fotósok fejében van a gáz, aki hajlandó 150 ezerért is dolgozni, és nem a kókler kategória, hanem aki képes a minőségi munkára is. Nekik kéne 200-250 körül kérniük, akkor a megélhetési fotósokat ennyiért talán már nem hívnák annyian, hogy konkurenciát jelentsenek. Így ők maradnának a 150ezres kategóriában. És akiket említettél kezdő fotósok is innen tudnának majd felkapaszkodni. És nekik is könnyebb lenne, mert az egyetlen versenytárs az a kóklerek csoportja lehetne.
És persze nyilván lennének átfedések, de így a szakma is tisztulhatna kicsit.
És nem mellesleg az átlag költségvetésű esküvőkön házasodóknak is összességében szebb képeik lennének, kevesebb zűrrel, igaz kicsit drágábban. De még úgy sem lenne vészes az egyéb költségekhez viszonyítva. Pedig az egyetlen igazán fontos összetevő az anyakönyvvezető és/vagy a pap mellett a fotó illetve video.

(#3441) kacsento1 válasza #31733248 (#3439) üzenetére


kacsento1
senior tag

Lehet félreérthető volt az írásom. Én a kereseti megjelölést nem azért írtam, mert egy átlagos fotós hónapban ennyit szeretnék keresni, hanem azért mert mint újonnan induló vállakozó, ez az az anyagi szint amit ha elérek, akkor már pénzemnél vagyok. Sokszor olvasom, hogy valaki belevágna a fotózásba, és meg lehet e keresni vele 5-600e forintot havi szinten? Persze, hogy ezt kérdezi, mert pesten él, és ott ez az összeg egy általános elfogadott cél lehet, vagy amúgy is ennyit keres havi szinten. Csak arra akartam utalni, hogy nagyon nagy kontraszt van az ország különböző pontjain, és nem lehet a főváros környéki béreket összehasonlítani pl. a nálunk délen általánosnak vélt összegekkel. Azaz én délen egy kisvárosban soha az életbe nem kérhetek el 3-500e forintot egy esküvőre, mert az átlag nem is keres ennyit, mert az itteni bérekhez kell igazodnom. Persze, kereshetek majd annyit ha jó vagyok, és lesz mondjuk pesti felkérésem. Úgy gondolom nem szabad senkit megkövezni azért, mert indulóként (hozzáteszem munkájára igényes hivatásos fotós) nem tud olyan pénzeket kérni a környezetében, ami mondjuk pest megyében elfogadott lenne fotós körökben, mert le is húzhatja a rolót, mivel senki nem fogja felkérni. Persze azzal én se értek egyet, hogy valaki a környezetéhez mérten féláron kóklerkedjen, és ezzel manipulálja az árakat. Viszont ha saját magamat nézem, és elmegyek egy hónapban 2 esküvőre alkalmanként mondjuk 150e-ért ami nálunk egy jó középút (kezdőként), és dolgozok vele 2 hetet plusz leszámolom az amortizációt, magánnyugdíj és egyéb költséget, akkor 2 hét melóval jobban kijövök, mint most 1 havi melóval.

(#3442) copass válasza Roachy (#3440) üzenetére


copass
veterán

mindig lesz igény az olcsó fotósra. akár jó, akár rossz.
ha olcsó vagy akkor sok könnyű melód lesz, ha drága akkor meg kevesebb de nyűgösebb.
ismerek olyat aki nagyon olcsó és nagyon jó, szájhagyomány útján terjed a híre és folyamatosan van munkája. van drágább is, aki aggresszívan nyomja magát pedig nem jó.
fel kell mérni hogy mit bír el a piac a környezetedben és arra építeni.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3443) Roachy válasza copass (#3442) üzenetére


Roachy
senior tag

A piac simán elbírja az átlag 200-250 ezres fotós költséget, szerintem vidéken is. Hiszen rengeteg pesti házasodik vidéken és egy fillérrel sem olcsóbb mint Bp-en. De minek fizessen annyit, ha van 100-150-ért is ugyanolyan jó. Velük van baj, akik saját magukat alul értékelik. Nem lenne kevesebb munkája, mert többet kér.
Persze mindig lesz igény az olcsó munkára, de arra meg ott lennének a föltörekvő, portfólió gyűjtő de szintén jó fotósok. Meg mondjuk a középszerű, a munkát futószalagon végző iparosok, akik megcsinálják a kötelezőt. És persze a kóklerek, de az ő számuk talán csökkenne, egy egészségesebb piaci árazással és árversennyel.
Szóval én a magukat alul értékelő fotósokban látom a gond egyik gyökerét, akik tényleges konkurenciát jelentenek a többiekre nézve.
De ez az ár alá menés kb minden szakmában előfordul. Viszont mivel nálunk a fotózás már eleve egy csak kevesek által tisztelt és értékelt szakma (ez a probléma másik gyökere), így itt sokkal erőteljesebben jelentkezik ez a nem éppen korrekt árverseny.

(#3444) copass válasza Roachy (#3443) üzenetére


copass
veterán

szerinted...vidéken egész más az árazás. ezt nem akarjátok megérteni a nagyfaluban! :D
azon is múlik hogy most a fotós milyen szinten műveli. mert ha nem főállásban csinálja, akkor bátrabban alámegy az áraknak. nincs kockázat.
a főállású fotósnak több lábon kell állnia, hogy folyamatosan legyen bevétele. ezért úgy árazza hogy megérje neki.
ismerek olyan fotóst aki csak polgári/templomit nyomja, de abból egy nap 2-3-at ha belefér. utána már jelentős felárral csinálja, mert az már csak zaba,tánc,torta,zaba,pia,buli.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3445) updog válasza Roachy (#3443) üzenetére


updog
senior tag

++

Mi is vidéken (Heves megye, ott nőttünk fel) esküdtünk, röhejesen olcsó volt minden, köztük a fotós is (akkor még csak amatőr műkedvelő kocafotós voltam, de éreztem hogy ha csak aznap lett volna vele munkája, leosztva órabérbe akkor is szomorúan nevetséges összeget kért). Ami szégyen, tekintve hogy már akkor is brutálisan jó referenciái voltak (azóta feljött Bp.-re, nyilván nem véletlen, és a mai napig fotózik).

Ja, és ketten jöttek velünk majdnem egész nap (9-23:00). Nyilván én értékeltem a munkájukat, de kb. bárki más aki nem fotós, az örült volna hogy ennyiért megússza, vagy még erre is húzta volna a száját.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3446) duni84 válasza copass (#3444) üzenetére


duni84
aktív tag

az árazás szerintem tök ugyanolyan vidéken is és budapesten is. a vidéki fotós (és videós és bármelyik szolgáltató) is ugyanúgy jár budapestre, ahogy a budapesti is vidékre. nekem 1 óra ugyanúgy 60 percból áll helyszíntől függetlenül, ahogy 10 kattintásból ugyanúgy 10 expó kerül a gépbe. az autó is pont ugyanannyit fogyaszt, ha keletre megyek 80 km-t, mintha nyugatra indulnék (esetleg északra vagy délre). ha valakinek helyben nincs fizetőképes kereslete, akkor ki kell mozdulni helyből. megint más, amikor valakinek teljesen megfelel az, ami van és vagy épp nincs lendülete feljebb lépni vagy épp igénye nincs (mindkettőből ismerek épp eleget). szóval (#3443) Roachyval értek egyet, a piac simán elbírja. ráadásul még valamelyest azokat is eltartja, aki pl 2 workshop anyagából rak össze wixen egy oldalt, aztán kapásból elkér 150-200 ezret szemrebbenés nélkül)

#metszéspontok

(#3447) Roachy válasza copass (#3444) üzenetére


Roachy
senior tag

Az a baj, hogy ez is csak a fejekben él így, hogy vidéken egy esküvő is sokkal olcsóbb. Pedig nem.
Bár tény, hogy lehet különbséget tenni egy hagyományos falusi lagzi részeg vőféllyel és egy átlagos esküvő ceremóniamesterrel (ami még nem a puccos, elszállt kategória) között. A 2 biztosan más árkategória, de az előbbiben nem is a komolyabb referenciával rendelkező jobb fotósokat keresik, hanem a már említett max 100-150 ezres kategória játszik csak, ha egyáltalán hívnak bármilyen fotóst. És a kaját, piát is megoldja a család, helyszínnek meg ott a faluház.
Szerintem te is egy átlag falusi lagzira gondolsz vidéki esküvő alatt.
Egy normálisan megszervezett vidéki esküvő költségei nem sokban különböznek a bp-i áraktól és abba a költségvetésbe simán belefér egy 200-250 ezres fotós is.
És igen akinek nem ez a fő bevételi forrása, annak sem szabadna ennyivel ár alá mennie, mert ezzel is igazából a saját munkáját értékteleníti.

(#3448) schawo válasza Roachy (#3447) üzenetére


schawo
titán

Egy éve vidéken (Bács-Kiskun közepe) volt az esküvőnk. Voltak pesti ajánlataink is, de semmivel nem voltak drágábbak, mint a vidéki. Sőt, Pestről volt egy számottevően olcsóbb ajánlat is. Ugyan a fotósunk Pestről jött, de a vőfély (nem a részeg disznó változat, nem is olcsó volt, hanem sokkal inkább drága) helyi volt. Egyszerűen amiatt került vidékre, mert a családok nagy részének az jobb hely volt.

Egyébként meg a vőfély/ceremóniamester munka sokkal jobb üzlet, mint a fotós, ha már valaki esküvőzik.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#3449) hibavissza válasza cOxeR (#3429) üzenetére


hibavissza
veterán

és (#3430) copass

Mi van gyerekek, elfogynak az érvek jön a beszólogatás. Legyen így :D Gyenge fotósok vagytok és emiatt vért izzadtok a melóért, ezért ne én legyek már a hibás. 9000 Ft óránként nem elég? Költözz el vagy tanuld meg a szakmád.

fingod sincs arról hogy mennyi munka van egy fotózásban...

meg kell tanulni a szakmát és minden könnyebb lesz. Így van ez mindennel amúgy. Ha béna vagy persze, hogy kaparsz mint disznó a jégen. Esetleg segíthetek fejlődni szakmailag, ha a szép udvariasan kérdezel. :K

További jó zokogást itt a kezdő topikban kispajtások. :DD

[ Szerkesztve ]

(#3450) copass válasza Roachy (#3447) üzenetére


copass
veterán

nagy tévedés.
vidéken sokkal olcsóbban kihozol egy esküvőt mint pesten vagy vonzáskörzetében.
nagyon sokan viszik ki vidékre az eskit, mert még úgy is jobban megéri hogy elszállásolják a helyszínen a rokonokat,barátokat.
pl: debrecenben szusz parkban ~ 15k/fő kaja,pia + 120k már kapsz egy rendezvény házat 300 fő befogadással.
pesten egy ekkora terem ~500k legalább, kaja 20k-ról indul, pia meg 10k környéke.
bp és debrecen között ~100k a bérek közötti különbség.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.