Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3351) cOxeR válasza hibavissza (#3343) üzenetére


cOxeR
Ármester

Én közel 10 éve ebben vagyok, hidd el van miből merítenem, mindent el tudok mondani, de azt, hogy lábat lógatok, azt nem. Mondjuk lehet csinálni utánam, hajrá. ;) Nem sírok, csak azt tisztáznám, hogy nem ez a hobbi álommeló, a kattingatunk és kész dől a lé, amúgy meg egész héten a p***öm vakargatom. :) Lángost is lehet sütni, tuti jó móka. :D

(#3352) cOxeR válasza Lassú Víz (#3346) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nyugdíj... :DD Azt ne is emlegessük...

(#3353) cOxeR válasza MrChris (#3344) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezt az átadást, hogy számoltad ki? :D Imádom ezt, de mikor odacsesznék egy átlag halandó elé olyan 4-6 ezer nyers képet, hogy nesze válogasd le, úgy hogy minden fontos esemény meglegyen... Arról nem is beszélve, hogy 10-12 óra (vagy ugye több) munka után, meg némi utazgatás az esküvőre meg haza... egy kis másolgatás duplikálás után, ami ugye szintén kettő perc, simán leválogatod a fenti képmennyiséget, majd kidolgozod másnap délre. :DD Egyszerűen teljesen más ami a valóság és amit az átlagosan nem benne lévő emberek gondolnak erről a szakmáról.

(#3354) hibavissza válasza cOxeR (#3351) üzenetére


hibavissza
veterán

500 ezer egy egy esküvőért nekem elég soknak tűnik 20-30 óra szakmunkáért. Ez a fajta lehúzás amúgy jellemző az egész esküvői iparra. A legtöbb hormontól feltüzelt nő nem bír ilyenkor gondolkozni.
A fotózás egy igen könnyű kenyér a szakmunkák közt. Ráadásul nem túl összetett és nem kíván különleges ügyességet sem ahogy extrém drága felszerelés sem kell hozzá (persze sznobéknál azért villantani kell). Tény, hogy a rendezvény és ember fényképezés jó kapcsolatteremtési készséget kíván és ennek nincs mindenki birtokában. Valaki ösztönösen jó benne. Ők többet tudnak ezzel keresni.
Még egyszer, ha te saját bevallásod szerint 500-ért tolsz egy esküvőt akkor biztos jó vagy benne, de kérlek ne sírd be, hogy milyen kemény a kényér, mert az már tényleg nagyon morbid :K

[ Szerkesztve ]

(#3355) duni84 válasza hibavissza (#3354) üzenetére


duni84
aktív tag

szerintem nem sírta be, hogy kemény a kenyér, de attól még picit meredek párhuzamot vonni az 500e/esküvő és a "nem túl összetett és nem kíván különleges ügyességet sem ahogy extrém drága felszerelés" "szakmunka" között. a te általad leírt egyszerű szakmunkás maximum elkéri az 500 ezret, de végül 100e környékén fog haknizni másodállásban. szemlátomást nem akarod észrevenni, hogy nem csak annyiból áll a dolog, hogy 1 email váltás után aláírnak egy 2 mondatos szerződést, aztán kattogtat 10 órát az ember, leválogatja 4 óra alatt és megszerkeszti még 8 óra alatt, majd átadja és nekiáll fürdeni a pénzben. mindez ráadásul még nem is jön ki túl magas órabérre még anélkül sem, hogy levonod belőle csupán az eszközök költségeit (nagyon régen sikerült olyan gépvázat/objektívet venni, ami 2500$ alatt lett volna és hidd el, nem sznobságból, mivel az ügyfelek 99%-a nem tudja megkülönböztetni a 600$ és a 6000$-os objektívet, max a végterméket). a kemény párhuzamodat félretéve viszont egyet kell, hogy értsek: rengeteg a direktbe lehúzó szolgáltató, aki max elkéri a "profi árat", aztán hozza az "unokaöcsém, sanyi" színvonalat. nem csak a fotózás területén. az ilyenek miatt alakul ki a tiedhez hasonló vélemény az emberekben tényleges rálátás nélkül.

#metszéspontok

(#3356) cOxeR válasza hibavissza (#3354) üzenetére


cOxeR
Ármester

Kezdjük azzal, meséld el Te mivel foglalkozol, így tudunk párhuzamot vonni. :) Addig nincs nagyon értelme ezen a vonalon tovább kommunikálni, mert egyáltalán nem vagy befogadó, pedig nekem, veled ellentétben valós tapasztalatom van ezen a területen.
Figyelmesen olvastál volna látnád, hogy nem esküvőzök már, mert nem éri meg, ilyen árszinten sem feltétlenül, jobban mondva lehet kevesebb idővel ugyanilyen volument és fedezetet elérni, ja a felelősségről és nagy fokú évekre előre történő kötöttségről meg ne is beszéljünk. Szakmunkában könnyű kereset, olcsó felszerelés, tudást se igényel :))
Be van szűkülve a látásmódod és látsz valamit kívülről, de fogalmad nincs belül milyen és külső benyomás alapján hozol véleményt, ez többnyire fals meglátást szokott eredményezni ezt kellene belátnod. :)

(#3357) Roachy válasza hibavissza (#3354) üzenetére


Roachy
senior tag

Bocs, de te óriási baromságokat írsz.
20-30 óra szakmunka? :W
Fotóztál már valaha telefonon kívül bármi mással?
Volt már dolgod rendes fotóssal? Vagy csak az átlag alkalmi/megélhetési/kókler fotósokkal volt ezek szerint tapasztalatod. Vagy sokkal inkább még azzal sem.
Szerintem ideje lenne más topikban osztanod az észt, mert jól láthatóan fogalmad sincs miről beszélsz.

[ Szerkesztve ]

(#3358) updog válasza hibavissza (#3354) üzenetére


updog
senior tag

"Ez a fajta lehúzás amúgy jellemző az egész esküvői iparra"

Gondolkoztam, hogy (főleg a part széléről, mint nem(főállású / nem esküvő)-fotós) válaszoljak-e, de pont nemrég láttam egy menyasszonyos csoportban egy nagyon korrekt választ egy hasonló felvetésre, a lényegét felidézném. Egy esküvői csokor háromszor annyiba kerül, mintha csak egy "csokrot" kérnél a virágosnál. Egy esküvői torta kétszer annyi mint a pultból egy bármilyen szelet. Fotózni telefonnal is lehetne, miért kér annyit az esküvői fotós?

Mert az esküvői csokor reggeltől éjjelig kibírja a menya kezében a 40 fokot is kókadás nélkül? Mert a tortával sokszor annyi meló van mint egy olyannal amit a pultból kapsz? Mert a fotós felelőssége hogy megismételhetetlen pillanatokat kapjon el 100% biztonsággal? Mert egy (persze, "rendes") vállalkozónak nem csak annyi költsége van hogy havi 50k KATA, és amit bevételként szerez, az nem egyenlő a profittal? De persze gondolom tök felesleges ezeket leírnom, el van részedről döntve hogy lehúzás.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3359) qnadam válasza Lassú Víz (#3346) üzenetére


qnadam
veterán

marketing meg az értékesítés

túlgondoljátok, így kell marketingelni :DDD

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3360) JohnyBlue válasza qnadam (#3359) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Há de ha mukodik ;) [link] teloszam ua :)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3361) cOxeR válasza qnadam (#3359) üzenetére


cOxeR
Ármester

:DDD :)) ez elég jó... tuti sok megkeresés van. :D
Wixes ingyen oldal, “remek” képek. :) Pont erre gondoltam kb, egy fokkal jobb inkább mint amire számítottam.

[ Szerkesztve ]

(#3362) Roachy válasza cOxeR (#3361) üzenetére


Roachy
senior tag

Ja, egyébként nem is vállalhatatlan, én is rosszebbra számítottam. A 100-150 ezres kategóriába pont jó, akár hosszú távon is.

(#3363) qnadam válasza cOxeR (#3361) üzenetére


qnadam
veterán

megtaláltam én is, rosszabbra számítottam. de az azért meredek, hogy ugyan esküvői fotósként hirdeti magát a körforgalomban, de az oldalán egy darab esküvőn készült kép sincs :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3364) hibavissza válasza Roachy (#3357) üzenetére


hibavissza
veterán

Ha 30 óra alatt nem vagy meg mindennel együtt egy rendezvénnyel az gàz. Úgy érthető, hogy kevés eseményt tudsz vàllalni és egekbe kell tolni a vàllalàst. Workflow-t kéne esetleg fejleszteni. Arra próbàltam ràvilàgítani, hogy az egyébb szakmàkhoz képest irreàlis bevételi elvàràsok is tehetnek arról, hogy túl sok kókler belevàg ebbe a szakmàba. Ugyan ez a folyamat van az építőiparban is. Mivel oda sem kell különösebb képzettség és eszközpark.

(#3365) MrChris válasza cOxeR (#3353) üzenetére


MrChris
nagyúr

Amit írtál azon elcsodálkoztam, de gondoltam biztosan nagyon speed vagy és én piszmogok a képekkel: 350 képet kaptak 12 órára. Azt hittem déli 12-re meg is vagy. :DDD

(#3366) Roachy válasza hibavissza (#3364) üzenetére


Roachy
senior tag

Az esküvő fotózás még csak véletlenül sem hasonlít egy átlag rendezvény fotózásra, még akkor sem ha az esküvő is egy rendezvény. ;)
Egyáltalán nem irreális bevételi elvárás legalább 250-et kérni egy esküvőért. Sőt az kéne legyen egy átlag minimum ár.
A sok kókler csak azt hiszi, hogy ez egy tipikus "meggazdagodó" szakma és jól láthatóan te is ezt gondolod.
Ők egy ideig tolják, aztán hamar feladják jobb esetben. Ha szerencséjük van megtalálják azt az igénytelen réteget akikből meg tudnak élni hosszabb távon is. De ez a réteg nem célcsoport amúgy sem egy igazán elhívatott, tehetséges, a szakmáját szerető és tisztelő fotósnak. Nem is ez a gond, hanem az, hogy erősítik az általad is képviselt hibás szemléletet.
Neked és nekik elég egy kókler/átlag fotós is, vagy még az is ha mindenki csinál képeket a telójával. Ez az igazi magyaros "Jól van az úgy" mentalitás. Borzalom...
Egy igazi fotós nem csak fotókat készít, hanem művészetileg is értékelhető ízléses műveket. És ezt a minőséget állandóan képes fenntartani, minden külső-belső körülménytől függetlenül, képes újat alkotni, nem mindig a sablont.
És itt jön képbe a kreativitás egyik fontos eleme az ihlet. Azt is képesnek kell folyamatosan ébren tartani, mert mint mindenbe, ebbe is gyorsan bele lehet tokosodni és elmúlik a szerelem, elszáll a varázs, ergo a képek is egyre unalmasabbak lesznek.
Ha egy ilyen elhívatott fotós az általad felvázolt futószalag szerű szakmunkát kezdi el, hamar kiég. És csak egy középszerű fotós válik belőle, aztán elege lesz és hátat fordít az egésznek. Többek között ezért van, hogy egy igazán jó esküvő fotós drága és leginkább csak a szezonban fotózik, utána a pihenésé, hobbi fotózásé az idő. Persze mellette sincs vége teljesen a munkának, mert felkészül a következő szezonra, céges ügyeket intéz, fejleszti az eszközparkot, motiválódik akár mások munkáján keresztül, ápolja a netes megjelenését, workshopra megy, vagy ő maga tart workshopot stb...
De nekik nem te vagy a célcsoport és ők sem neked. Ezért kár felháborodni, hogy milyen drágák.
A te hasonlatoddal élve, kívánom ha egyszer építkezel, akkor egy olyan csapat építse/tervezze a házadat akiknek nincs semmi különösebb képzettsége, vagy eszközparkja hozzá. Meglátjuk mennyire örülsz majd neki, bár lehet neked az is pont jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#3367) cOxeR válasza MrChris (#3365) üzenetére


cOxeR
Ármester

:D jaaa dehogy 12 óra rendelkezésre állás eseten 350 átadott képszám, 9 hetes átadási vállalással.

(#3368) cOxeR válasza Roachy (#3366) üzenetére


cOxeR
Ármester

Engedd el, majd ha megírja mivel foglalkozik akkor van értelme tovább beszélgetni addig nem. Meg igazából semmit se lát be szóval akkor se. :)

(#3369) qnadam válasza cOxeR (#3368) üzenetére


qnadam
veterán

mondjuk a rendezvények utómunkáját hamar lezavarom én is. esküvőt meg nem csinálok :D vagy csak egészen keveset.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3370) Freddy76


Freddy76
addikt

Én 11 éve fizettem 250 ezret az esküvői fotósomnak, és így 11 év távlatából az volt a legjobb beruházás (és az esküvőre vett és rám alakított Zegna öltönyöm, és varratott ingem, amely még mindig újszerű, mondjuk ebben az is szerepet játszhat, hogy már a nászút végére kihíztam őket). Itt sok mindenről nem esik szó, így pl. a hardverről, amely a 250+ árkategóriájú fotósoknál bőven hat számjegy egy évben.

Amúgy lehúzás a drága fotós, torta, ruha, stb... Hát ja. Én annak idején vőfélykedtem majd ceremóniamesterkedtem 12 éven át. Egyszer hívtak Piliscsévre egy hagyományos sváb lakodalomba, amit legjobb tudásom szerint letoltam, után három napig a sramli ütemére dobogott a szívem. Pár nappal később hív egymástól függetlenül az ifjú pár, és több rokon is, hogy itt a faluba mindenki odáig van, meg vissza, merthogy én öltönyben voltam, és milyen választékosan beszéltem, és milyen jól elbeszélgettem az Aranka néni angol rokonaival, és hogy összefogtam az egészet, a konyhások szerint is milyen udvarias voltam, meg nem voltam közönséges, meg milyen flottul ment, és az, hogy nem voltam részeg 11-kor, sőt nem ittam alkoholt, nahát, ilyet nem látott a falu, mert a helyi vőfély, Géza, már 11-kor satura be van állva. A menyasszony még azt is elmondta, hogy a két örömanya körbemenőzte azzal a falut, hogy a vőfély amúgy ügyvéd. Következő szezon előtt, januárban hív egy helyi ifjú pár, hogy ők láttak a lakodalomba, jó lenne, ha mennék hozzájuk is. Jól van, mondom, ennyibe kerül. Döbbent csend, majd: Géza harmadannyiba kerül. Mondom, akkor biztos ráér a Géza. De őt nem akarják, mert annyira gáz, meg sokat iszik, meg ízléstelen. Öhöm, mondom, ezek a dolgok talán összefüggenek. Aztán rá egy évre kiszálltam a bizniszből.

A fenti példába könnyen behelyezhető a fotós is. Gondolom, Coxerék naponta kapnak több tucat hívást olyanoktól, akik olyan képeket akarnak, amilyeneket ők csinálnak, de kifizetni már nem akarják a pénzt.

Aki a helyén van árban, azt a piac eltartja. Ez ilyen egyszerű. A gond az, hogy eltartja a kóklereket is.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3371) cOxeR válasza qnadam (#3369) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nem is kell a rendezvényt kidolgozni, nem a színkorrekció tart sokáig. :) Szóval azt tényleg lehet pörgetni, illetve annak az átadása többnyire riport jelleggel hasznos, ergo 24-48 óra, utána senkit nem érdekel “kuka”.

(#3372) #31733248 válasza hibavissza (#3354) üzenetére


#31733248
törölt tag

Erősen attól függ a főállású fotós lét jövedelmének megítélése attól, hogy milyen nézőpontból vizsgálódunk. Vidéken például sok a nettó 200 ezer forint alatti munkahely, onnan nézve csodálatosnak tűnhet, egy átlagos fővárosi munkahelyről nézve már sokkal kevésbé, egy befutott cégvezető oldaláról nézve pedig fel sem merül értelmes alternatívaként.

(#3373) cOxeR válasza Freddy76 (#3370) üzenetére


cOxeR
Ármester

No igen mennyi ilyen példa van. :)
Van olyan is aki ki akarja/tudja fizetni, de ő magát nem tenné már bele... hanem elvárja, hogy kilóra kifizet akkor az legyen állat. :) Ez sokkal veszélyesebb és kerülendő, a többi az belefér a lemorzsolódási rátába. :)

(#3374) Roachy válasza cOxeR (#3371) üzenetére


Roachy
senior tag

Olyannyira lehet pörgetni, hogy van amikor a vázban készült jpg is bőven elég. Vagy egyenesen az kell, mert azonnal használják. :)

(#3375) cOxeR válasza Roachy (#3374) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezért jó a sok gépre feltölthető képprofil.

(#3376) qnadam válasza cOxeR (#3371) üzenetére


qnadam
veterán

így van, általában ezeket a képeket egyszer végigpörgetik a rajta láthatók, és ennyi. egy normális világban ezekre a képekre igazából semmi szükség nem lenne :D

(#3374) Roachy: van ügyfél, akinek így nyomom, cf-re mennek a raw-k, sd-re meg a kicsi jpegek (az 5d3 eleve szeret hülye lenni, ha két kártyára kell sorozatban raw-t írnia). a jpegek átadásához nem vagyok elég precíz :B szeretem otthon pontosítani a fehéret, expót, vízszintet. de érdemben már nem változik az anyag.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3377) Roachy válasza qnadam (#3376) üzenetére


Roachy
senior tag

Igen én is el vagyok olykor kényelmesedve a raw adta szabadság miatt, így a jpg nálam is igényelhet némi utómunkát. De már arra is volt példa, hogy ezt gépen belül meg is tettem.

(#3378) belovary


belovary
senior tag

Milyen sztorikat írtok... Kemény. :D Engem nemrég hívott egy srác, esküvő miatt. Ajánlottak neki, pedig én nem vagyok kifejezetten esküvős fotós, mert még időm nem volt kiépíteni itthon a vállalkozást. Na mindegy, a beszélgetés alatt már feltűnt, hogy szerinte a fotózás amit írtatok is, egy könnyű pénzkereseti dolog. Nem kell se tudás, se komoly eszközpark, csak odamész, és felmarkolod a zsét. Azt mondja nekem. Figyelj! Te is tudod, én is tudom, hogy ez az egész esküvő a lehúzásról szól. A gyűrű, a kaja, meg minden ahogy kimondom az esküvő szót, dupla annyi. Neked ez a fotózás semmibe nem kerül, max idődbe, de hát úgyis kajálsz, dumálgatsz, csajok, stb... Szerintem ha adok 60ezret, az is bőven sok, de ezt tudod te is.... még folytatta hogy annyit eszek amennyit akarok, meg nem kell folyamatosan fényképezni, stb... Mosolyogva mondtam neki, hogy nézd, itt most nem az összegről van szó, de aki ilyen szinte lenézi a másik embert, és a munkáját, én nemhogy fotózni nem szívesen megyek el neki az esküvőjére, de még vendégként sem. Azt mondja most mit személyeskedek, meg aki neki ajánlott, nem hiszi, hogy ilyet szeretne visszahallani. Uhh mondom, ok, rendben, semmi gond, én sajnos nem tudom vállalni. Mi az hogy nem? Neki azt mondták, tuti vállalom. Mondom neki, ne haragudj, de akkor aki ezt mondta beszéld meg vele, én nem tudom vállalni, és köszönöm a hívást, de mennem kell dolgozni. Ennek még lesz visszhangja barátom... és letette. :DDD :DDD :DDD

Amúgy most Ropi akkor másnak kiadta a feladatot ha jól értem? Akkor ezek szerint megvannak a képek, csak ennyi ideje nem foglalkozott velük?

Gondolom azért ti is néha nézegettek MyWed-es képeket, de sokszor én nem értem ezeket a nap képeit. Tudom, velem van a baj... ;] Ok, hangulat, és adom is, hogy néha fontosabb mint az hogy a kép mennyire lett jó. De elég sok olyat látom, mintha kapás lövés lenne, és az FF mánia meg a másik. Ez a kép is olyan, hogy nekem a nő lábfej csonkolása egyszerűen ebben a formában hazavágja, hiába jó a pillanat. Vagy akkor jobban megvágni. Meg ez az FF, a csaj mellkasa egyszerűen gáz. Na mindegy, nem elemzek, csak, hogy ti is szoktatok mazsolázgatni?


[ Szerkesztve ]

(#3379) kacsento1 válasza #31733248 (#3372) üzenetére


kacsento1
senior tag

Szerintem ez egy nagyon jó megfogalmazás volt. Én bútorasztalosként dolgozom 20 éve. Akárhányszor elmondom, mindig azt kapom vissza milyen jó szakma az enyém, hogy természetes anyaggal dolgozhatok. És ekkor mutatnám meg ezeknek az embereknek, hogy ezt egy gyárban teszem napi 8 órában, olyan körülmények között, amit sokan élből elvetnének, aminek semmi köze az ő elképzeléseikhez, mert valójában egy szalag munkát végzek amit így 20 év távlatából már mindennél jobban utálok. És teszem hozzá mindezt 160-180e forintért. És ezek után próbáljon meg valaki lebeszélni arról, hogy kis időn belül ezt felváltsam arra amit szeretek csinálni. Nem akarok én meggazdagodni a fotózás által, viszont egy számomra élhetőbb életet, ahol valamelyest megbecsülnek, és magamat is megbecsülhetem, nem gondolnám, hogy nem érhetném el. Első körben ha azt az anyagi szintet elérem amit most teremtek meg magamnak, akkor már megérte, mert onnan van lehetőségem fejlődni, és magasabb szintre lépni. Mert a jelenlegi munkám semmilyen szinten nem ad lehetőséget a fejlődésre, mivel be vagyok zárva egy ingerszegény környezetbe. És úgy gondolom kezdésnek havi 180-200e forint bevétel nem elképzelhetetlen cél fotósként. Persze az anyagi ráfordítás elég komoly tétel nekem, és nem lesz egyszerű felépíteni az egészet, ilyen kereset és 2 gyerek mellett, de 37 évesen jöttem rá, hogy nagyon rossz helyen vagyok, mert azt kell elérnem, hogy azzal keressem a pénzemet amit igazán szeretek csinálni, mert csak abba tudom, és akarom belerakni 100%-ban magamat. Nyilván ha egy jól menő cégnél dolgoznék mondjuk 4-500ezres fizetésért, akkor biztos másként gondolkodnék, de így a felvázolt helyzetben nem tűnhet badarságnak megpróbálni. És nem vagyok kókler, nem akarok feketén olyan áron dolgozni, hogy elvegyem a megrendelőket a valóban becsületes fotósoktól, mert tudom, hogy ezzel magam alatt vágnám a fát ahogy írtátok is fentebb, hanem tisztességesen szeretnék beállni közéjük. Vagyis ez sem teljesen igaz, mert a környezetemben eddig nem találkoztam olyan "fotóssal", aki fotózott minket, és maximálisan meg lettem volna elégedve a végeredménnyel vagy a szolgáltatással. Hozzá tartozik, hogy a környékemen, szinte mindenki mellék szálként űzi ezt a tevékenységet, ami sajnos meg is mutatkozik vagy a végeredményen, vagy a határidőben, vagy a hozzá nem értésben. Az egyik pl. a karácsonyi fotózás képeit amit november közepén készített, dec 24.-én délelőtt 11:30-kor adott át. A másik fotózásnál, a csaj is beleállt ebbe az új divatba, hogy kicsit darkos fényszegény képeket készített a családi képekből, de úgy, hogy mikor beletettem a képeket egy fehér képkeretbe, nem látszottak a gyerekeim a képen. Kértünk is korrekciót azonnal, aminek az lett az eredménye, hogy kb. fél fényértéket húzott a képeken, de így se volt elfogadható. Mikor megreklamáltuk, arra hivatkozott, hogy igen, sokan panaszkodtak már nála, hogy sötétek a képek, de neki ez a stílusa. Oké, akkor hagyjuk a dolgot. És fizettem érte 17e forintot. Viszont megérte, mert megadta az utolsó löketet, hogy beiratkozzak a suliba.😁

[ Szerkesztve ]

(#3380) belovary válasza belovary (#3378) üzenetére


belovary
senior tag

Az előbbi hozzászólásomból lemaradt a kép... :))

"Gondolom azért ti is néha nézegettek MyWed-es képeket, de sokszor én nem értem ezeket a nap képeit. Tudom, velem van a baj... ;] Ok, hangulat, és adom is, hogy néha fontosabb mint az hogy a kép mennyire lett jó. De elég sok olyat látom, mintha kapás lövés lenne, és az FF mánia meg a másik. Ez a kép is olyan, hogy nekem a nő lábfej csonkolása egyszerűen ebben a formában hazavágja, hiába jó a pillanat. Vagy akkor jobban megvágni. Meg ez az FF, a csaj mellkasa egyszerűen gáz. Na mindegy, nem elemzek, csak, hogy ti is szoktatok mazsolázgatni?"

(#3381) nozs23 válasza belovary (#3380) üzenetére


nozs23
addikt

Szerintem simán belefér. Fashion ugyanez ma, dől, csonkolt. A lényeg a hangulat, az érzés amit átad.
A berakott kép is tettszik. Nekem is sok olyan fotóm van, ami így "technikailag" hibás, mégis sokkal érdekesebb és izgalmasabb, mint ami tökéletesen van megkomponálva.
Valahogy életszerűbb, van dinamikája. Nekem semmit nem tenne hozzá, ha benne lenne a másik lábfeje. FF-el sincs szerintem gond. Az látszik, hogy az online feltöltés szétcseszte a minőségét, a dekoltázsán pár perces utómunkával lehetne javítani, de nekem az sem zavaró.

(#3382) mikrofon válasza belovary (#3378) üzenetére


mikrofon
addikt

És lett "visszhangja"?

(#3383) qnadam válasza mikrofon (#3382) üzenetére


qnadam
veterán

az ilyeneknek nem szokott, legfeljebb még többen kiröhögik. de nagyon fontos embernek érzik magukat :)

a fentebbi kép szerintem tök jó, van benne élet. de én eleve nem szeretem a nagyon jól fésült képeket.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3384) belovary


belovary
senior tag

Egyelőre nem, még friss a dolog, de már beszéltem azzal aki ajánlott neki. :)
Értetlenül áll a helyzet előtt, azt mondja tuti félreértettem valamit. :DDD

Igen, ezt írtam, hogy van élet a képen! Nálam is sokszor ez többet ér, mint hogy csonkolás van, meg stb... De azért itt nem az olyan képeket szokták megosztani, hogy jó hát ez így sikerült, de a hangulata jó... De biztos velem van a baj... SŐT! ;]
Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy tényleg egy kapáslövés, és csak a hangulat viszi el...

(#3385) cOxeR válasza qnadam (#3383) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ezek felesleges szájkaraték... sosincs foganatja. :)

belovary
Hajón kifejezetten nehéz fotózni, főleg ilyen sebességűben, én is el tudom fogadni, hogy lemaradt az a láb. Valós szitu ami lehetett, ez volt a legnagyobb látószöge, a poharat levágja kuka, lábat levágja használható, innentől marad ez... ennyi teret meg ha nem hagy fent, akkor két hullám között már nem lesz meg a keze a himbálózásba. :D
Szóval nem tökéletes, de ez ilyen, vannak az életben kompromisszumos helyek, pillanatok, el kell tudni fogadni.

(#3386) mikrofon válasza belovary (#3384) üzenetére


mikrofon
addikt

Pedig szívesen olvastam volna valami izgalmas sztorit belőle ;)

(#3387) mikrofon válasza cOxeR (#3385) üzenetére


mikrofon
addikt

Nekem csak az a furcsa hogy a melkhasa és a feje nagyon sötét a menyasszonynak és hogy foltos a túl erős kontraszt miatt.

Amúgy el tudom képzelni hogy nem volt egyszerű, fotózni is, a felszerelésre is figyelni és hogy ne pottyanjon a vízbe a fotós se.

(#3388) hibavissza válasza Roachy (#3366) üzenetére


hibavissza
veterán

Valami zavar van nálad? 250-et nem tartok én sem irreálisnak. Persze számlával, portfólióval, stb. Valamelyik nagytudású 400-500 és 750 ezreket nyögött ide. Azt irreálisnak tartom egy esküvőért Mo-on.

(#3368) cOxeR ez mit számít? Elég jól rálátok a hazai bérekre és pontosan tudom milyen költségei vannak egy fotósnak. Ez nem mágia. A többi pedig számtan és némi könyvelési ismeret. Valami nagyon érzékeny részre tapintottam, hogy nem esküvőfotósként egy ide nyögött számra ráírtam, hogy sok. Görgess tovább és menj fotózni 500-ért esküvőt. Jobban fizet, mint hogy itt bizonygatod a szám márpedig reális. :R

Az esküvő és a szolgáltató ipar a lehúzásra épül. Minél drágábban értékesítsünk egy érzést. Vendéglátás főleg. Lehet ezt korrektebbül és kevésbé korrektül csinálni, de végső soron az emberek megtévesztése a cél egy alap szolgáltatás fölött. A sarki kocsmáros elhiteti veled, hogy látott szőlőt a bora, a sommelier pedig belemagyarázza, hogy a 3000 Ft-os korrekt bor miért lesz 12 000. Normális ember utánanéz és látja a középértéket. Mindenben. Akár egy esküvőben.

[ Szerkesztve ]

(#3389) hibavissza válasza Freddy76 (#3370) üzenetére


hibavissza
veterán

Aki a helyén van árban, azt a piac eltartja. Ez ilyen egyszerű. A gond az, hogy eltartja a kóklereket is.

Mitől kókler? A szememben sok a magyar neten körbefuttatott fotós portfóliója is gyenge. Akkor ők kóklerek? A technika fejlődésével egyre többen vágnak bele jövedelem kiegészítésként fotózásba. Mivel gyakran sokkal motiváltabbak egy mezei fotósnál, adott esetben még szebben is dolgoznak. Több időt szánnak rá és lehet a szépérzékük is fejlettebb. Ezzel bőven pótolják a rutint. Az ilyenkor kötelező beállításokat és azok világítását azért elég könnyen be lehet gyakorolni.

Miért gond, ha gipszjakab vagy ekeferke csinál egy weboldalt és az oda feltöltött borzalmaival vagy ellenkezőleg a remek és újszerű képeivel fog kuncsaftot? A megrendelő örül mert olcsó volt és neki megfelelő a minőség. Aki pedig többre vágyik az is megtalálja a neki való szolgáltatót.

A gond szerintem (főként az általános iskolai képzéssel) azokkal a megrendelőkkel van akik annyira gügyék, hogy egy portfóliót sem néznek meg mielőtt megbíznak valakit. Másik oldalról pedig a nem vagy hibásan teljesítőkkel. Ahogy a mellékelt ábra mutatja ez sem az árban sem a hájpban nem észrevehető mindenkor.

[ Szerkesztve ]

(#3390) qnadam válasza hibavissza (#3389) üzenetére


qnadam
veterán

Mivel gyakran sokkal motiváltabbak egy mezei fotósnál, adott esetben még szebben is dolgoznak. Több időt szánnak rá és lehet a szépérzékük is fejlettebb.

ez könnyen előfordulhat.

Ezzel bőven pótolják a rutint.

ezzel nem értünk egyet, a profi nem attól profi, hogy egy ihletett pillanatában kurvajó képeket csinál, hanem hogy mindig, stabilan jókat. pont egy esküvő az a játék, ahol van pár pillanat, amiből nincs másik.

reális ár... mi az, hogy reális? mitől az? nézheted úgy, hogy egy egynapos rendezvény, vagy nézheted úgy, hogy két ember fotóz 16 órát, ami négy embermunkanap, egy olyan dologért, amit nem egyszer nézel meg, hanem sokszor és sokan. ideális esetben persze :)

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3391) duni84 válasza hibavissza (#3388) üzenetére


duni84
aktív tag

Elég jól rálátok a hazai bérekre és pontosan tudom milyen költségei vannak egy fotósnak.

fel tudnál minket világosítani? holt komolyan érdekel, hogy milyenek a hazai bérek, ehhez képest mennyit ér egy esküvőfotós munkája és főleg mik a fotós költségei. ha ezeket megosztod velünk, akkor én elárulom, hogy mennyi volt az ehavi költség (ez még nem is volt olyan kövér hónap kiadás oldalon, szóval talán még közel is lesznek a számok)

#metszéspontok

(#3392) duni84


duni84
aktív tag

covid update kérdés (helyzetjelentés): gondolom az a megrendelő már mindenkinek ismerős, aki úgy érzi, hogy a munkadíjjal nem egy szolgáltatást vett, hanem ő bizony a rendelkezésre állási idő elejétől a végéig kilóra megvette az embert, aki onnantól kezdve csettintéssel működik.

szóval szintet léptünk: eljött az idő, amikor a bepánikoltatott menyasszonyok elvárják, hogy az esküvőjük előtt az ember 2 hétig ne érintkezzen senkivel. nyugtassatok meg, hogy más is belefutott már ebbe az abszurdisztáni elvárásba :DDD ha igen, akkor ti hogyan kezeltétek? (mármint az első néhány mélylevegő és sóhajtozás után)

#metszéspontok

(#3393) qnadam válasza duni84 (#3392) üzenetére


qnadam
veterán

magamat ismerve csak annyit mondanék erre, hogy van az a pénz :D
ugyanakkor ma csinálták meg ~3 hét alatt a negyedik covid tesztemet.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3394) belovary válasza mikrofon (#3387) üzenetére


belovary
senior tag

Na ezt írom!!! Mert ok, a pillanat erős, és kit érdekel a lába, de a kidolgozás sem a tuti! A mellkasa szó szerint húzza a szemet, és nem a didkók miatt. :D

Most kaptam egy üzenetet, hogy hívjam fel, megtettem. Kétszer is hívtam, ki volt kapcsolva. Szóval úgy látom nem bír elengedni, nem is értem miért... :DDD
Van itt bőven minden féle fotós. A kóklertől kezdve a profi 2 évig nem adok át képekig minden. Rekesz sörért, vagy csak had vigyem a csajomat az esküvőre profi szolgáltatók a kedvenceim. :DDD

(#3395) mikrofon válasza belovary (#3394) üzenetére


mikrofon
addikt

Lehet a menyasszony téged akar aztán most borul az esküvő is miattad ;]
Nagyon kíváncsian várom a sztori véget. :DDD

(#3396) belovary válasza mikrofon (#3395) üzenetére


belovary
senior tag

Azt sem tudom ki a menyasszony! Meg mondtam neki, hogy nálam sokkal gyakorlottabb esküvősöket is talál. Persze azzal tisztában vagyok, hogy aki ajánlott, az eljátszotta, hogy ő miatta olcsón vállalom, de azért na... :D Mert ugye már kiderült azóta, hogy anyukát ismerem, sorolhatnám... Na de akkor is ilyen duma, hozzáállás után mit várjak? Mármint én utálom az ilyen feszkós dolgokat. Már így indulni neki. Ajánlottam neki egy csávót, na azzal még össze is mennek ha úgy van. Na ő olyan öregem, hogy a legbékésebb embernél is 1 perc után nyílik a bicska a zsebben... ;] Iszonyat nagyképű, ki ha én nem stílus, párosul az illetlenséggel.
Az kell neki! :P

(#3397) Roachy válasza belovary (#3380) üzenetére


Roachy
senior tag

Pedig ez egy kimodottan fasza kép. Manapság divat is ez a nyers, dokumentarista stílus. Én pl kimondottan szeretem. Lehet mert amúgy is street fotózok.

(#3398) Roachy válasza hibavissza (#3388) üzenetére


Roachy
senior tag

Nem, nálad van valami nagy zavar...
Azt is olvastad, hogy szerintem a 250-nek kéne lennie a minimum átlagárnak, vagy te tényleg csak trollkodni jöttél ide?
Most már én is kíváncsi vagyok, te vajon mihez értesz, mivel foglalkozol?
Had szedjünk egy kicsit szét mi is téged. ;) :D

(#3399) qnadam válasza belovary (#3396) üzenetére


qnadam
veterán

Azt sem tudom ki a menyasszony!

nem is érdekes. a menyasszony viszont tudja, hogy te ki vagy ;]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3400) copass válasza belovary (#3331) üzenetére


copass
veterán

videós gyerek! :D zoknyi, szandi...ezeréves cucc, az obit leejtette, töltötte az akksit amíg ment a zaba meg ilyenek...én másodfotós voltam, az való nekem! :D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.