Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3651) cOxeR válasza Freddy76 (#3641) üzenetére


cOxeR
Ármester

Én esküvő esetén 20-60-20 fizetést preferáltam, sose volt gond, szerintem talán ez a legkorrektebb.
Viszont legyen negatív oldal is, kis fotózás esetén, 30% előre, fennmaradó 70% a fotózáson, nem később, vagy előtte nap utalva.
Viszont képet nem adok át senkinek míg nincs kifizetve 100%-ban, egy negatív eset miatt, utána bármit behajtani lehetetlen/értelmetlen anyagi és idő macera.
Szóval képet nem igazán kap tőlem senki míg nincs kifizetve . Persze visszatérő ügyfelek kivételek, foglaló sincs, meg képet is kapnak majd utalnak, nulla negatív példa, de ismeretlen megrendelő vagy elfogadja van nem dolgozok neki.
Itt az üzleti és emberi magatartás ami garancia... sajnos egyre ritkább ez, de oda-vissza van oka.

(#3652) qnadam válasza cOxeR (#3651) üzenetére


qnadam
veterán

negatív tapasztalatom csak egy volt sok év alatt (99%-ban cégek az ügyfeleim), szóval nekem rendben van az utólag fizetés, a tv2 meg csak akkor kap tőlem bármit, ha a számlámon a pénz.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3653) belovary


belovary
senior tag

Tegnap este felhívnak kb 21 órakor, hogy vasárnap reggel bérmálás, és hát mekkora kakiba vannak, mert a fotós aki vállalta, most mondta le. Jött a nyali-fali, hogy egyből rám gondoltak, mert mindenképpen olyat akarnak, aki ért hozzá, stb... Na azt jött a fekete leves. Mondom, térjünk rá a lényegre, mi a feladat pontosan, és milyen összeget szántak rá. Egyház ugye...
Háááát aki fotózta volna az bort kapott volna.... :DDD :DDD :DDD Na, mondom ne már...
Pár infó után mondtam, hogy mivel át kell szerveznem a vasárnapi délelőttömet a családdal, így nem tudok hirtelen mit mondani, de nemsokára visszaszólok, és megkérdezek egy-két emberkét ki ér rá. DE! Milyen összeget mondjak? Mert borért senki nem fogja vállalni, az biztos. Hát nem tudja, bla... bla... Naná, hogy nem szóltam senkinek, nem fogom lejáratni magam. Úgy voltam vele, ha esetleg visszaszól, és mond egy összeget, majd eldöntöm, hogy beáldozom e szinte az egyetlen szabadnapom. Közben kiderült, hogy kit kértek fel elsőre, a kollégámat, hogy őt már 3 hete felhívták. :D De mivel ő nem vállalta, a környék összes géppel rendelkező egyénét felhívták, és én voltam az utolsó előtti a sorban. Na mondom csodálatos, főleg az elején az a nagy hízelgés... :D Megtudtam kiknek szóltak, már inkább sértő volt, hogy ezek után az emberek után kérdeznek meg engem. Aztán eltelt 1 óra, felhív, hogy én vagyok az utolsó reményük, meg hasonló szövegek, és mondtam, hogy nézd, beszéltem a kollégával, elmondta a szitut, ez eléggé tré így ez a szitu, és már kezd kellemetlen lenni. Nem akartak engem ezzel zavarni... :DDD :DDD :DDD :DDD Aham... ja, persze... Aztán mondtam neki, hogy értem én mi a szitu, nem szeretnének fizetni, max valami minimális jelképes összeget. Mondja meg mennyi. Ok, visszahív. Erre 30 perc, és már csak üzenet, köszi, de megoldódott. :) Elvállata egy "fotós", és fizetünk neki 15e Ft-ot. Magamban... ez öregem csodálatos kommunikáció! De az ilyeneket tényleg jobb elengedni, mert többet ártanak... Ráadásul kiderült még az is, hogy a meló nem csak annyi volt hogy az eseményt lefotózni, hanem minden bérmálóról, szülőről külön fotó, persze millió külön kérés, hogy az egyik kint, a másik a karzaton, 6 fős család együtt, majd mindenki külön, szóval több órás mutatvány... :DDD Rengeteg képpel...
Szóval vannak szép sztorik!

(#3654) qnadam válasza belovary (#3653) üzenetére


qnadam
veterán

isten fizesse meg :))

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3655) belovary válasza qnadam (#3654) üzenetére


belovary
senior tag

:DDD

(#3656) Neck válasza belovary (#3653) üzenetére


Neck
veterán

Én a boros pontnál udvariasan elköszöntem volna, onnantól tudtam, hogy ebből jó nem fog kisülni. Sok ember ragadt bele abba, hogy ezért miért kellene fizetni, hiszen élhetsz a hobbidnak. Ez már nagyon off, de ugyanebbe vannak a számítógép újratelepítést kérők, ott is egy zacskó csipsz meg egy üdítő a "fizetség" az egész napod elbarmolásáért...

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3657) belovary válasza Neck (#3656) üzenetére


belovary
senior tag

Igen! :D Valóban! De közben meg azt hiszik, hogy lehúzzák a gatyádat az aranyrudak, amik már nem fértek el a cuccaid között... :DDD Mindenki rengeteget fizet neked, ezért éppen a leendő megbízó nem szeretne, hiszen más úgyis túlfizet téged... ;]

(#3658) radi8tor válasza Neck (#3656) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Amint közöltem hogy mennyi az órabérem az újratelepítés, meg programok ismételt telepítése, konfigurálásához abba maradt a beszélgetés. 1 hét múlva jött az üzenet, hogy ez normális hogy ezt meg azt csinálja Windows? :W

⭐ Stella

(#3659) qnadam válasza Neck (#3656) üzenetére


qnadam
veterán

egész topik szól erről :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3660) Neck válasza qnadam (#3659) üzenetére


Neck
veterán

Igen, tudom, szeretettel olvasom mindig :D

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3661) belovary válasza qnadam (#3659) üzenetére


belovary
senior tag

:DDD :DDD :DDD Nem hiszem el....

(#3662) cOxeR válasza qnadam (#3652) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nekem nem volt velük bajom, évente 1-2 alkalommal pedig betévednek. ;)

[ Szerkesztve ]

(#3663) qnadam válasza cOxeR (#3662) üzenetére


qnadam
veterán

jó neked. amit én láttam belőlük, az az igazi kisstílű olcsójánoskodás, jaaj épp nincs bent a pénzügyes, küldd már újra a számlát, ó pont most felejtettünk el utalni... a tavaszi első covid-hullám idején különösen jófejek voltak a színészekkel, akiknek egyébként igazán sok bevételük volt akkor.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3664) cOxeR válasza qnadam (#3663) üzenetére


cOxeR
Ármester

Idén sok szakma/vállalkozás van rossz helyzetben, ezt kár rátolni egy cégre. Ilyen méretű vállalkozással sose egyszerű amúgy, de ha van szerződés és kellő nyomást gyakorolsz fizetnek, de tény foglalkozni kell vele.

(#3665) Neck válasza cOxeR (#3664) üzenetére


Neck
veterán

Egy ilyen méretű cégnél, mint a TV2, olyan nincs és nem is lehet, hogy "pont nincs bent a pénzügyes", "elfelejtünk utalni" és "nem találjuk a számlát".

Külön pénzügyi osztály helyettesítéssel és mindennel, számlák iktatva és ellenőrizve, havi utalás 2x mindenkinek rendszerből küldve.

Nagyobb cégeknél ez így működik, másképp nem is lehet, nyomonkövethetetlenné válik az egész. Illetve, megQr a könyvvizsgáló cég. :) Jó, mármint a normális világban, nem itt a bináris Magyarországon - de ez nem is ide való.

Ne kezdjük el a fenti esetet normálisként elfogadni - nem az!
Az embernek annyi lenne a dolga, hogy a megrendelést csatolva küldi a számlát, és legkésőbb a legközelebbi hóvégi vagy hóközi utalással ki van egyenlítve minden.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3666) duni84 válasza cOxeR (#3664) üzenetére


duni84
aktív tag

a tv2 nem idén kezdte a mismásolást. nálunk is feketelistásak 5 éve.

#metszéspontok

(#3667) Neck válasza duni84 (#3666) üzenetére


Neck
veterán

Én is pont ezt tenném az összes céggel, amelyik ezt csinálja :R

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3668) cOxeR válasza duni84 (#3666) üzenetére


cOxeR
Ármester

:D üzleti megfontolásból vannak cégek amik nem feketelistásak attól mert macerásak. Legjobb dolog mikor az fizet nekem aki a konkurensem vagy nagy multi megfelelően árazva az ő kereseti volumenükhöz. Rossz lovon ültök, ha ezt nem így látjátok. ;) Olyan sose volt, hogy egy multi megfelelő teljesítés, megfelelő szerződés esetén nem fizetett.

Nagyon frankó lett a mobilos ph, ez jó frissítés. :C

(#3669) duni84 válasza cOxeR (#3668) üzenetére


duni84
aktív tag

nem volt szerződésük, mert nem nekik készült a termék, hanem egyszerűen szellemi terméket loptak és visszaéltek vele, pereskedés, satöbbi. nem fognak idejönni, de ha jönnének, se kellenének. (azon a lovon én már nem ülök, évek óta max hobbista vagyok, tök más területen dolgozok. szerintem ezért írtad nekem többször is, hogy valamit rosszul csinálok, mert nem volt tiszta, hogy egyáltalán nem ebből élek. a topikban is csak azért vagyok, mert valaha voltam "pályakezdő", meg van a családban, aki szintén tizen éve volt pályakezdő és időnként hallom tőle, hogy mekkora blődségek vannak még mindig a "szakmán" belül)

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

(#3670) cOxeR válasza duni84 (#3669) üzenetére


cOxeR
Ármester

Értelek és sajnálom az esetet, de másik oldalról ahogy írtam másként látom, legjobb revans ilyenkor is mikor ők fizetnek, de ez vállakozás/szolgáltatás függő is. Fotós szolgáltatással nehezen tudsz ilyet adni.

(#3671) qnadam válasza cOxeR (#3668) üzenetére


qnadam
veterán

vannak macerás ügyfelek, ezzel nincs (akkora) baj, de a tv2-nek egy márciusi melót nem sikerült kifizetnie. és egymástól független emberek mondtak még szép sztorikat. bár állítólag az mtva még rosszabb :D én konkrét lépéseket nem tudok tenni, mert nem én voltam velük szerződésben, az én megbízóm apránként csorgatja a pénzt, ő meg majd megoldja valahogy velük.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3672) belovary


belovary
senior tag

Jaaaa, hát hagyjuk is az ilyen dolgokat. Az elején még én is leveleket küldtem, meg parádéztam, hogy a megyei lap online oldalán sorban jelennek meg képeim. Mentegettem nagy hévvel, hogy bizonygassam majd. De aztán hamar rádöbbentem, hogy az én főnökeimnek, nemhogy nem érdeke, hogy beléjük álljanak, hanem pont fordítva. Akkor mondom legalább a nevemet írják ki baszki. Erre puff, azóta is csak ahová készül kép online oldalakra, forrásnak meg van jelölve, hogy mondjuk Facebook/XY...
Még hisztiztem egy sort, azt elengedtem, mert a végén már engem néztek hülyének. Szerintem nagyon sok macerás ügyfél van, főleg ahol van lóvé, azok soha nem szeretnek fizetni. Volt egy 3 és fél hónapos megbízásom, a csonka hónapot 2 hét késéssel, a július, augusztust nemrég fizették ki, és a szeptember havira franc tudja meddig kell még várni, meg könyörögni... De a munka az legyen meg tip-top, aztán még te érzed magad kellemetlenül, hogy szeretnéd megkapni végre a pénzt a munkádért...

(#3673) jokerone válasza belovary (#3672) üzenetére


jokerone
tag

Vízjelezni nincs idő/mód? Legalább azokra, amik nagyon jól sikerült fotók.

(#3674) Roachy válasza qnadam (#3671) üzenetére


Roachy
senior tag

Bár ez már jócskán nem ebbe a topikba való téma, de a kormányközeli médiáról ódákat tudnék zengeni a legrosszabb értelemben.
Van olyan meló amit évek óta (2012) nem fizettek ki, nem is kis összeg és úgy is maradt mostanra (MTVA). Mert azóta már a sokadik embert cserélték le aki kompetens volt, kb senki nincs már ott aki az elején még ott volt. Elnökök is jöttek mentek. Hiába volt szerződés, folyamatosan csak ment a terelés a pofátlan hazudozás mindenről, volt tárgyalás is ahol elmarasztalták őket, de azt is leszarták. Még arra is vették a fáradtságot, hogy kamu bizonyítékokat gyártottak, hogy a szóban forgó anyagot nem is mi készítettük, hanem belső munka volt, de még azt is olyan átlátszó ostoba módon, hogy röhejes volt. Már nincs is kin behajtani, már az a cégünk is megszünt, szóval azt buktuk.
A TV2 egy fokkal jobb, mert legkésőbb az ügyvédi felszólításra már általában reagáltak, de ők sem szeretnek fizetni a külső cégeknek és ott is megy a durva szarrágás és hazudozás.
Más nem kormányközeli cégeknél is van gond, de többnyire a 30 napos fizetési határidőt max 1-2 héttel átlépve fizetnek.
Mondjuk ez kb az összes multira igaz a 30 napot általában túl lépik. Jellemzően a kis cégek és magánemberek fizetnek csak időben.
De ezek még csak nem is fotós munkák, szóval a topikhoz semmi köze az egésznek.

[ Szerkesztve ]

(#3675) Roachy válasza jokerone (#3673) üzenetére


Roachy
senior tag

Vízjelezni egy újságba? Át sem vesznek olyan képet. Az nem járható út.

[ Szerkesztve ]

(#3676) qnadam válasza Roachy (#3675) üzenetére


qnadam
veterán

ha jól értettem, pont az a cél, hogy ne átvegyék, hanem fizessenek is érte :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3677) Roachy válasza qnadam (#3676) üzenetére


Roachy
senior tag

Ja hogy úgy mint a stock oldalakon, ha kifizetik lekerül a vízjel? Na ez érdekes megoldás, akár még működhet is, ki kell próbálni.

(#3678) qnadam válasza Roachy (#3674) üzenetére


qnadam
veterán

teljesen vegyes, mtva-val nem volt dolgom (az a terv, hogy nem is lesz). rtl-ről mondják, hogy durván alkudnak, de ami ki van alkudva, azt mindig korrektül fizetik. a proesti srácok hamar fizettek :DDD
egy kicsi online marketing agency kb egy éve nem képes kiköhögni vacak 80e forintot, pedig korábban ők is rendben fizettek...
viszonylag sok filmes céggel volt dolgom, ők eddig korrektek voltak, vagy időre, vagy jóval előtte fizettek, 1-2 kósza elfejetett számla volt, de ha szóltam, utaltak. oké, egy még lóg némi pénzzel, de ott se én voltam a szerződő fél (szép sztori, biztosak voltak benne, hogy a megnyert előkészítési pályázat után meglesz a gyártási is... nem lett meg), szóval az hosszabb távon nem nekem fog fájni. mostanában dolgom van egy multi biztosítóval, ők a fizetési határidő napján utaltak eddig mindent, a rendezvényes céget meg jelen helyzetben nyilván nem fogom rugdalni 2-3 hét csúszás miatt - cserébe ők meg elnézték nekem, hogy egy januári meg egy februári melót szeptemberben számláztam le :D

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#3679) Roachy válasza qnadam (#3678) üzenetére


Roachy
senior tag

Na igen tényleg az RTL. Nekik minden drága, csak az nem ha fizetsz azért, hogy dolgozhass. :D De ők időben szoktak fizetni, bár a határidő végét ők is kivárják.
Ha filmes cég alatt a mozis projekteket érted, akkor igaz ők valóban nem tökölnek. De azért mert többnyire megszabott büdzséből dolgoznak és ott észnél kell lenni a kifizetésekkel. Ezért van, hogy sokszor inkább előre rendezik a számlát.
A rendezvényes cégek amúgy szintén bajosak szoktak lenni, tisztelet a kivételnek. Ott meg az a para, ha túl tolják és nagyobb lesz a kiadás és kevesebb a bevétel mint amire számítanak. Jó sok rendezvényszervező cég csődölt már be emiatt.

(#3680) cOxeR válasza Roachy (#3679) üzenetére


cOxeR
Ármester

Mennyi ilyen magazin megkeresésem van mikor ők akarnak szívességet tenni es jönni ingyen a stúdióba mert másoknál így szoktak menni. :D Meg influenszer hegyek... akik rekalmoznának, soha de soha nem ért egy ilyen együttműködés egy kalap ízét se. :)

(#3681) Roachy válasza cOxeR (#3680) üzenetére


Roachy
senior tag

Jujj az influenszer, az egy külön kaszt. Igazi ingyenélők akik azt hiszik nekik minden jár csakúgy, mert akkora a reklámértékük.
Igen, nekem sem hozott még soha pénzt olyan munka, amit az esetleges referencia érték miatt ingyen, vagy nagyon áron alul vállaltam el. Max felkérést még egy újabb ingyen referencia munkára. :D Ezért jó ideje el is hajtok minden ilyet.
A másik kedvenc a TFCD, amit nagyon szeretnek rosszul értelmezni. Kb 1 hete ajánlotta fel egy webshopos ismerősöm, hogy TFCD alapon fotózzak le neki kb 200 terméket a webshopjára és az milyen jó lesz majd nekem. :W

(#3682) cOxeR válasza Roachy (#3681) üzenetére


cOxeR
Ármester

Üzleti fotózás megint egy külön téma... sajnos itthon nem tudnak/mernek a fotósok különbséget tenni - stúdiók meg csak simán nem tartják be, csak kiírják a weboldalra.
Állandóan azt érzem én ülök fordítva a lovon, mikor egy cég aki pénzt keres nem keveset az elkészült képekkel, a bérelhető környezettel milliós dekorálási költségeket spórol meg, nem jöhet annyiért, mint egy magánember, aki a képeket otthon saját örömére nézegeti/használja profit nélkül. Sajnos erről főleg a fotósok tehetnek, meg persze a stúdiók, meg a sok ügynökség, akik körül hemzsegnek a léhűtő amúgy többnyire tehetségtelen emberek (van kivétel persze).
Egy kezemen nem tudom megszámolni, hány multi vagy befolyásos környezetben hallottam, hogy zavarjátok oda ezt meg azt a fotóst (ismert piaci embereket)... igazán remek megbecsülés, kétlem, hogy alaptalanul alakul ki adott fotósokkal.
A legjobb mondjuk mikor én diktálok feltételeket megkeresés esetén, vagy kijelentem, hogy másként nem csinálom, egyszerűen nem tudják kezelni a helyzetet, hogy ilyen van és nem a zsebükből húztak ki, persze teljesíteni is kell hozzá.
TFCD-t meg hallani se akarom... imádom mikor megkapják a képeket és reklamálnak, meg tiltakoznak, hogy mit használhat a fotós. Never ending story. :U

(#3683) belovary


belovary
senior tag

Nem tudom mikor fogunk olyan szintre jutni mondjuk mint Ausztria. Ott fizettem a két vállalkozási köröm után 450€ évente, de olyan szinten ott állnak melletted ha valami bajod van, hogy nemigaz. Azt hiszem a fotós része olyan évi 330€ környékén volt. De folyamatosan küldtek minden szarról e-mailt, meghívókat ingyenes előadásokról, továbbképzésekről... ha te tárgyalni akartál valamiről, akkor odaszóltál, hogy kell egy iroda, máris mehettél. Na persze csodaszép nagy irodaház, szép irodákkal, tárgyalókkal. Kellett modell szerződés? Esküvői? Akármilyen minta? Jaaa, fent van a honlapon, letöltöm, kitöltöm, és az a hivatalos forma. Csá... Kell valami, írsz nekik, pár nap múlva ott van nálad. Szóval olyan szinten más világ, hogy á.... Amikor kiváltottam a vállalkozóit, egy szatyor cuccot kaptam. DVD-k, könyvek, mindenféle segítség a fotós vállalkozáshoz. De mondjuk az igazság az, hogy nem csak a fotósoknál van az, hogy nem lenézik őket, hanem alapból mindegy is mi a szakmád, hivatásod, nem köpnek le egyből. :) Sajnálom, hogy itthon ilyen szinten nem működik ez a dolog.
Ja és vízjel. Nem működik. Ugyanis vízjellel nem adhatom át a munkáltatómnak a képeket. Volt róla szó, de nem is az hogy nem engedélyezték volna, hanem hogy mit keres rajta a logóm, nevem, akármi... Mivel átadom, az övék, fizetnek érte. Onnan, hogy nekik meg nagyon fontos hogy minden mádiával pusziba legyenek, nem fognak belekötni abba, hogyha nem írják ki a nevem, csak nyomassák őket. :) De már elengedtem, mert így is többen megismerték a nevem, meg a képeimet, mint azt valaha reméltem volna. Már politikai támadás is ért... szóval :D Nehéz téma ez az biztos, és onnan indul, hogy csúnyán lenézik a fotográfiát. Amikor a TV-nél dolgozók is legyintenek csak? Á... A halálom az, hogy: á, nem kell jönnöd, majd valaki csinál telefonnal, azt kész. Uh.... agyhalált kapok....

(#3684) m3ss


m3ss
veterán

igy covid alatt ti mennyire vallalnatok kulfoldi eskuvot? jovo augusztusra pl ausztriaba nem tudom erdemes-e lekotni magam. meg ha jobban is fizet mint a hazai, eleg nehez elore latni hogy vajon mi lesz jovo nyaron. hatarzar, kotelezo 2 het karanten aztan rogton jobban jarok ha inkabb itthonra tartogatom az idopontot :O

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#3685) cOxeR válasza m3ss (#3684) üzenetére


cOxeR
Ármester

Én nem biztos, hogy vállalnék, bár a végtelenségig nem fog tartani, ha meg igen, úgy is drasztikusan átalakul minden.

(#3686) kacsyx


kacsyx
aktív tag

Sziasztok!

Párommal jövő nyáron összeházasodunk és most jutottunk el oda, hogy megvannak a helyszínek, időpontok. Következő lépésnek a fotós kiválasztását gondoltuk és ebben lenne pár kérdésem.

Szeretnék kiküldeni több fotósnak is emailt, mivel nincs az ismeretségi körünkben. Mit érdemes ilyenkor megkérdezni, hogy olyan választ is kapjunk, amelyből már tudunk kalkulálni, választani. Illetve milyen infókkal tudjuk egyszerűsíteni a fotós dolgát a kalkulációban? Természetesen a portfóliókat átnéztük, átnézzük.

Előre is köszi! :)

(#3687) cOxeR válasza kacsyx (#3686) üzenetére


cOxeR
Ármester

Szia!

Dátum, hely, milyen eseményekről szeretnétek képeket, ez nagyjából hány óra rendelkezésre állás szerintetek.
Szeretnétek-e jegyes fotózást, vagy a közös kreatív képeket külön napon, esetleg albumot is rendelnétek.
Alapvetően legtöbben fix csomagokkal dolgoznak, a fentiek igazából meg is határozzák az árat a legtöbb fotósnál.

(#3688) kacsyx válasza cOxeR (#3687) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Köszi!
A mai digitális korban már csak digitális fotókat szokás adni, ha nem kérek albumot, ugye? Nekünk igazából a legjobb a digitális verzió lenne, papír alapúan majd kidolgoztatnánk amit szeretnénk, meg annyi példányban amennyiben szeretnénk.

(#3689) Lassú Víz válasza kacsyx (#3688) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Én csak egy lelkes amatőr vagyok, nem esküvőfotós. Hasonló esetben szintén elvárnám, hogy legyenek rendes felbontásban digitálisan átadott képek. DE, semmiképp nem akarnám az albumot kivetetni a csomagból. Egy jó fotósnak bejáratott kapcsolata van egy jó nyomdával, aminek következtében a lehető legjobb minőségű albumot fogod megkapni.
Ráadásul dédanyámról több mint 100 éve készített papír kép még mindig kép, a pár évvel ezelőtti DVD mentésemet meg már nem olvassa vissza semmi. Pedig azt ígérték rá, hogy örök élet + 1 nap.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3690) kacsyx válasza Lassú Víz (#3689) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Kiadványszerkesztő, mindennemű nyomdai feladatokra szakosodott ismeretségi körünk van, nagyon jutányos áron, ezért nem lenne fontos, hogy papír alapon kapjunk képeket.
Digitális formában természetesen több merevlemez mellett menne felhőbe, apósjelöltem úgy is imád ezekkel szórakozni.

(#3691) cOxeR válasza Lassú Víz (#3689) üzenetére


cOxeR
Ármester

Az a helyzet, hogy rettenetes a kínálat a nyomdai piacon, főleg idehaza... papírkép és fotókönyv viszonylatban is. Szóval többnyire az emberek, ha meglátnak egy normális könyv árat, nem fogják érteni, miért a 4-5*-ösre mint egy cewe. Szóval addig van lelkesedés, meg nyomatot akarok, míg nem látják a számokat. A statisztika is azt mutatja - legalább is nálunk - hogy ezt lespórolják. Aktív esküvős időszakünkba, szerintem 10-15% volt aki egyáltalán vett könyvet, aki meg esetleg 3 db-os csomagban gondolkozott (örömszülők +1-1 db) ritka volt.

(#3692) Neck válasza cOxeR (#3691) üzenetére


Neck
veterán

Nekünk 60-100 ezer forint közötti összeget mondtak egy fotókönyvre. Azért álljon már meg a menet!
Akkor inkább veszek egy tévét csak azért, hogy azon a fotók menjenek.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3693) Freddy76 válasza Neck (#3692) üzenetére


Freddy76
addikt

Ennek az összehasonlításnak kb. annyi értelme van, mintha azt mondanád, hogy drága a benzin, inkább veszel lovat. Én 12 éve fizettem 50e Ft-ot egy fine art albumért (Olaszországban nyomtatták, akkor pláne nem volt itthon normális nyomda), a legértékesebben elköltött pénz az esküvő költségvetésében ez volt...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3694) cOxeR válasza Neck (#3692) üzenetére


cOxeR
Ármester

Pontosan erről beszélek. :)) Kinek mi mit ér meg... vegyél tv-t, de azt is vedd számításba, hogy nincs megszerkesztve egységes dizájnba amit látsz (ezt is fizeted jó esetben - nálunk legalább is nem az albumszerkesztő a divat hanem az egyedi oldalterv), a tv áramot fogyaszt és 10 év múlva hol lesz az a tv? :) No meg tv-t nézni meg képeket lapozgatni, teljesen más dolog. :)

[ Szerkesztve ]

(#3695) Roachy válasza Neck (#3692) üzenetére


Roachy
senior tag

A 60-100 ezer még csak nem is kirívóan sok, az kb átlagár, egy már minőségibb, de extrák nélküli könyvért.
Sajna a magyar piac, ehhez vagy igénytelen, vagy smucig. Vagy nincs rá keret, de az egy másik történet.
Egy minőségi fotókönyvet 100 év múlva is ugyanúgy lapozgathatsz, mint most a nagyszüleid albumait. Az még akkor is meglesz, ha a digitális képek már rég elvesztek egy tönkrement vincseszteren, vagy ha jön a minden elektronikát elsöprő napvihar stb...
Ugyanez egy már említett cewe fotókönyvről nem mondható el.
Egy fotókönyvet gyarkabban veszel elő lapozgatni, nosztalgiázni, mert kézzel fogható. Nem csak 1-esekből és 0-ákból áll, amik ott lapulnak egy roppant sérülékeny digitális süllyesztő mélyén, ami nincs is szem előtt, egyszerűen elfelejted.
Nem kell hozzá áram, nem kell hozzá bekapcsolni semmit, nem világít. És gond nélkül továbbadható. Míg a számítógépeden lévő fotót, hogy fogja valamelyik leszármazottad megtalálni 100 év múlva, ha egyáltalán még, működőképes lesz az az adathordozó?
És nem mellesleg szép és igényes kívül belül, a polcon is jól mutat. És kifogástalan minőségűek a fotók is benne.
De nézegesd csak a tv-n, nyilván nem te vagy a célközönség. Mondjuk én nem sok családot ismerek, ahol valóban nézegetnek fotókat tv-n.

(#3696) Roachy válasza kacsyx (#3690) üzenetére


Roachy
senior tag

Egy igazán jó fotókönyv, nem nyomda technikával készül.

(#3697) kacsyx válasza Roachy (#3696) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Biztosan, nem is szeretnék ezzel vitatkozni. Viszont ott még nem tartunk, hogy Escobar vagy hazai instaceleb szintjén szórjuk a pénzt csak azért, hogy a lehető legjobb minőségben legyen kinyomtatva pár tucat fotó, amit mi normál minőségben is ugyanolyan kellemes emlékeket felidézve lapozgatnánk.

(#3698) Neck válasza kacsyx (#3697) üzenetére


Neck
veterán

Pontosan ezt akartam mondani. Kizárt dolognak tartom, hogy ez egy (akár jómódú) magyar átlagember fizetésére van szabva. Nem mindenki akasztja tucatjával a milliókat.

Roachy:
Engem nem kell meggyőzni arról, hogy érdemes kinyomtatni egy fotókönyvet (bár a napviharos érvelésért ma már megérte felkelni :D) , egyszerűen felfoghatatlanul drága egy bizonyos szint felett, nettó lehúzás szaga van. Hidd el, ha 20-30 ezer forintért lehetne igényes könyvet nyomtatni, kinyomtattam volna mind a 4 szülőnek az esküvői albumunkat, és ez lehetett volna mondjuk egy csodálatos karácsonyi ajándék. Sajnos félmillióm nincs erre - abból inkább vettem egy A7III-at :) És nyilván minőségibb egy komoly fotókönyv, mint a CEWE, de azért nem 10x minőségibb szerintem.

A CEWE érvelésed mondjuk nem értem:
"Ugyanez egy már említett cewe fotókönyvről nem mondható el." Mi nem mondható el? Hogy elpusztítja a napvihar, vagy hogy 100 év múlva is lapozgathatom?

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3699) Roachy válasza Neck (#3698) üzenetére


Roachy
senior tag

A napvihar, nyilván szándékos túlzás volt, de még akár be is következhet.
A cewéről az nem mondható el, hogy akár 50 évet kibírna, a napvihar a könyveket nem pusztítja el. Az nem egy tűzgolyó ami mindent eléget, de az elektronikai eszközöket kicsinálhatja.
Persze egy polcon porosodva lehet a cewe is kiállja az időpróbát.
És de, óriási a különbség egy egyedileg legyártott könyv és egy átlag album között, azon kívül, hogy mindkettőben fotók vannak, nem lehet összehasonlítani.
A félmillió is túlzás, de ezeknek az albumoknak az ára a felhasznált anyagok, az extrák (valódi börkötés, dombornyomott valódi arany betűk, garancia, akár a lapszélek aranyozása, fém csatt, fa doboz stb...), az igényes és precíz kézimunka (könyv kötészet) miatt ilyen magas és mert teljesen egyedi szerkesztés, nem egy sémába illesztett tömegtermék.
Lehetne olcsóbb is, de akkor valamin spórolni kéne és akkor már nem biztos, hogy garantált a végeredmény.
De azért van bőven köztes lehetőség is a pár ezer forintos tömeg cucc és a több százezres egyedi termék között. 20-30 ezerért is van már elfogadható és az is sokkal jobb mint a semmi. ;)

(#3700) Roachy válasza Neck (#3698) üzenetére


Roachy
senior tag

Pontosan ezt akartam mondani. Kizárt dolognak tartom, hogy ez egy (akár jómódú) magyar átlagember fizetésére van szabva. Nem mindenki akasztja tucatjával a milliókat.
Úgy eleve az esküvő ipar nem egy átlagember pénztárcájára van szabva, sokan gyűjtenek rá, nem mellényzsebből fizetik. Magyarország meg egy egészen más hely ebből a szempontból is, ahol még egy átlag embernek is gyűjtenie kell, ha mondjuk Horvátországnál messzebb menne nyaralni.
Illetve kinek mi a prioritás, valakinek az hogy Rolls Royce-al érkezzen egy kastélyba és 8 emeletes törta legyen és inkább spórol a fotóson, videóson, meg az elbumon, valakinek meg inkább az, hogy minél kézel foghatóbb és időtállóbb emléke maradjon és inkább a sallangokon spórol.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.