Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13201) Ottó58 válasza Horváth Istv (#13199) üzenetére


Ottó58
senior tag

Valószínű folyamatosan rögzítesz. Reggeltől-estig.
Van a kamerának sok olyan beállítása, amelyik jobb eredményt hoz, már a jobb típusok, hiszen erre tervezték.
Motoron DSLR-t húzni?
Nekem Pana HC-X920 és egy FZ150 van, de a kamera a videóban jobb, a fényképező az állóképben, ez a cáfolhatatlan igazság!!!

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#13202) Horváth Istv válasza Ottó58 (#13201) üzenetére


Horváth Istv
tag

A tervem az , hogy szeretnék kis utifilm szerűséget készíteni , egy hosszabb motoros túrárol....Meg úgy álltalában , a motoros kirándulásaimrol .
Ami a leg memória igényesebb , az a Stockholmi út , amit több hétre tervezek . Ami eddig megvan , az a sportkamera , ami a motorra van felszerelve . Evvel tudtam próbálgatni a használandó formátumokat , felvételi modszert , és a memoria igényt . Eddig csak 1-1-napos kirándulásokon . A tapasztalat az , hogy a Sony XAVC-S formátumában szeretnék felvenni ( ez 50Mbps-al elég jó minőség az utólagos szerkesztéshez . Úgy gondolom.... ) ami az 1-napos motorozás alkalmával , az utat szakaszokban felvéve , majdnem elhasznállt 1 db 64Gb-os kártyát . Ez melett , szeretnék kézi kamerával ( a sortkamera erre nem jó.. ) helyi jeleneteket felvenni , városnézésekkor , és egyéb látnivalóknál ( ez mondjuk , gondolom nem lessz napi 64 Gb ) Vannak olyan helyzetek , ahol nem ideális a videó , ott szeretnék fotokat készíteni .
Azt már több helyen olvastam , és tapasztaltam is , hogy mindenre , az arra való készülék a jobb ! A fotózásrol már van kis fogalmam , ott a videókamerával szemben , tán a fényképezőgép nagy felbontású érzékelőjét , és a RAW-formátumot , esetleg az objektívek választásának a lehetőségét tudnám felhozni előnynek .
Mivel videókamerát még nem használltam ( most a sportkamera gondolom , nem ne vezhető annak ) ezért érdelne , hogy konkrétan , milyen felhasználói előnyei vannak egy videókamerának , a fényképezőgéppel való videózással szemben ? :R
A fényképezőgéppel videózás , igazából , csak a hely igény miatt lenne jobb . A kamerával viszont , tudnák a nap végén mervlemezre menteni , az egyéb esetleges előnyei mellett . Árban kb. hasonló lenne a kamera , és a fénképezőgép ( objektívvel )

[ Szerkesztve ]

(#13203) Ottó58 válasza Horváth Istv (#13202) üzenetére


Ottó58
senior tag

Így tényleg sok memória kell.
Te 3 féle dolgot szeretnél jó minőségben. A motoros a Te témád.
Ha átlagos (nappali fénynél készült) videót szeretnél, szinte bármely mostani kamera erre megfelel, vagy itt az Aprón használtban sokkal jobbakat lehet kifogni.
Én még vinnék egy kompaktot, mai legalább 3szoros zoommal rendelkezik.
Raw formátumot minek szeretnél, szerkeszted utólag a képet? Sokkal több memóriát használ.

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#13204) Horváth Istv válasza Ottó58 (#13203) üzenetére


Horváth Istv
tag

A fotóknál , a RAW-formátumú képek , nem számítanak tételnek a videókhoz képest . Egyébként , én mindíg abban fényképezek , mert abbol sokat vissza lehet hozni a rázós fényviszonyok között készült képekből . És sajna , majdnem mind olyan....Nézegettem a használlt kamerákat , fényképezőgépeket , de azok nem tudják az említett formátumot . Ez elég újkeletü formátum lehet....Viszont , a sportkamera , csak abban tud elfogadható minőséget produkállni . Nemrégiben kérdeztem másik forumon a formátumok összevágásáról , és az jött le számomra , hogy nem egészséges több fajtát egy filmbe tenni.....Ezért mindenképp olyan gépet keresek , ami ezt a formátumot tudja . Ezekből , sjnos csak az utolsó generációs Sonyk jók , amik leginkább újonan kaphatóak....

(#13205) access_denied válasza Horváth Istv (#13204) üzenetére


access_denied
senior tag

Érdekes a témakör, csak bepötyögtem a gugliba hogy backup sdhc to hdd és ilyeneket találtam:

[link1]

[link2]

(#13206) merqree


merqree
őstag

Panasonic X920-assal múlthétvégén Barcelonában jártam. 3 nap alatt cca 25GB nyers adat született, 2:14:03 rögzített felvétellel. A beállítás, amivel rögzítettem: fullHD, 50fps, 1080p

A használt memóriakártya: Kingston SD-XC card 64GB UHS-I U3 Class10 (SDA3) (IT11465)

(#13207) Watt25 válasza access_denied (#13205) üzenetére


Watt25
veterán

Nekem van egy ilyenem.
Ezzel még az is megoldható, hogy a telefonra egy igazi külső HDD-t csatlakoztatok, képes meghajtani!
Bár, konkrétan, amelyik vinyóval próbáltam, ott azért nem működött tökéletesen, mert meg akarta formázni első használatkor. (NTFS-t nem kezel. De a Nexus 7-es tabletem igen, azzal látom a HDD-n lévő fájlokat.) De ha van egy erre a célra dedikált vinyó, akkor ugye meg lehet formázni olyanra, amilyenre a telefon akarja. A telefonba bele lehet rakni a kamerákból az SD kártyát. Feltéve, hogy microSD kártya. Ha sima SD, akkor meg ugyanezen kábelt és egy USB-s SD kártya olvasót felhasználva lehet rácsatlakoztatni, onnan a telefonra másolni, majd lehúzni az kártyát és rádugni a HDD-t és rámozgatni a fájlokat. Kicsit macerás, de olcsón összejöhet. Persze előre kipróbálni mindent, mert lehet pár buktatója.
Ha esetleg az a baj, hogy nem tudja megtáplálni a HDD-t, a telefon/tablet, akkor egy aktív USB hub-on keresztül csatlakoztatni.

[ Szerkesztve ]

Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/

(#13208) LWhite


LWhite
tag

Sziasztok!

Olvasgatva a fórumot látom, hogy egy jó kamera lehetőleg nagy képérzékelővel (akár többel) rendelkezzen, ez alapvetően befolyásolja a képminőséget.
Mégis abban kérnék tanácsot, hogy 70-80e Ft körül mit ajánlanátok? Tudom ez a szint nem tesz eleget a fenti követelménynek, de nem is profi célra kellene, hanem amatőr, családi felvételek készítéséhez.

Jó lenne viszonylag nagy zoom, képstabilizátor (nem szoftveres), cserélhető aksi, memóriakártya, könnyű kezelhetőség (esetleg érintőképernyős kijelző), elfogadható képminőség benti felvételek esetén is (tudom ez lesz a necces).

Van olyan, amit jó szívvel tudnátok ajánlani? Újat szeretnének, bár ennyiért kicsit használttal talán jobban járnának (esetleg alig használt, garanciával még szóba jöhet).

Köszönöm, ha válaszoltok! :R

[ Szerkesztve ]

(#13209) Horváth Istv válasza access_denied (#13205) üzenetére


Horváth Istv
tag

Ezek , amiket linkeltél jónak tünnek ! Bár a googlés fordítás miat , kicsit rossz ( rosszul érthetö ) a leírás...Ilyeneket , lehet itthon is kapni ? Mert nekem ez a külföldröl vásátlás nem igazán megy :(
De mindenképp köszönöm a tippet !

(#13210) Horváth Istv válasza merqree (#13206) üzenetére


Horváth Istv
tag

Az ok , hogy 50P , meg FHD De nem mindegy , milyen formátum mekkora adat mennyiséget ment ahhoz a kép anyaghoz . Nekem a sportkamera , a 64 Gb-os kártyára ír 2:33-prcet ! XAVC-S formátumban.....

(#13211) access_denied válasza Watt25 (#13207) üzenetére


access_denied
senior tag

#13207 Watt25

Telefon + Pen drive, akár működhet is, kérdés, hogy a teló képes-e kifelé áramot adni?

#13209 Horváth Istv

Sajnos nem tudok arról, hogy itthon is lenne, csak egy gyors keresést indítottam. Conrad esetleg? Ott sok lom van :)

#13210 Horváth Istv

Nálam 2h 6 perc 25GB (AVCHD 1080p 5.1 hang).

(#13212) Horváth Istv


Horváth Istv
tag

http://tablet-pc.arukereso.hu/medion/akoya-s1219t-p330673409/#termek-leiras

Ilyen kütyükkel , lehet meroakártya , és USB-s merevlemez között másolni ?

(#13213) laszlo168 válasza Horváth Istv (#13212) üzenetére


laszlo168
senior tag

Igen lehet, pont ma adtam el egy ilyesmit 20 ezerért.

(#13214) Horváth Istv válasza access_denied (#13211) üzenetére


Horváth Istv
tag

Rákerestem én is ezekre a tárolókra , de úgy tűnik , ezek kifutott termékek....
Igen , az AVCHD formátum , az , az álltalánosan használlt , 28Mbps - os adat mennyiséggel rögzít , az XAVC-S meg 50-el...

(#13215) Horváth Istv válasza laszlo168 (#13213) üzenetére


Horváth Istv
tag

Nah ! Akkor ez kell nekem ! :)
Milyen adatokat kell figyelembe venni a választásnál ? Nem számít ha lassan is másol , csak egy este alatt végezzen , mondjuk kb. 100 Gb-al...

(#13216) merqree válasza Horváth Istv (#13210) üzenetére


merqree
őstag

AVCHD, 1920x1080, 50fps
A 64GBos kártyára kb 5-6 óra megy fel valószínűleg.

[ Szerkesztve ]

(#13217) Horváth Istv válasza merqree (#13216) üzenetére


Horváth Istv
tag

Valóban 50 ( fotó per szekundum ) a kép frissítés... De én a tárolt adat mennyiségét említettem , ami 50 Mega bit , per szekundum....Ettől van az , hogy szebb , élesebb kép ( film ) kerül zögzítésre , és a konvertáláskor , meg a korrekciók alkalmazásakor , jobb minőséget lehet elmenteni , mit ha ezeket a műveletekt , a 28 Mbps os felvételen végeznénk el .
Ez az elmélet ! Aztán a gyakorlat mi , azt még nem próbáltam :( Vagyis csak annyira , amennyire a kis sportkamerám engedte . A szemmel látható külömbség az , hogy mikor a nagyobb adat mennyiségű képeket megállítom , egy teljesen éles , fotó minőségü képet kapok , a kissebb adat mennyiségű képnél , meg egy homájos életlent . Ez , mondjuk a motoron menet közben felvett , gyors mozgású videónál eléggé feltünő . Lehet , hogy lassabb mozgásoknál nem ennyire észrevehető a külömbség ! ?

Bár , amit anno fényképezőgéppel vettem fel , szintén 28 Mbps -al azon is igen látszik az életlen mozgás....

[ Szerkesztve ]

(#13218) tecsu


tecsu
addikt

Ez az XAVC-S tud teljes színfelbontást (4:4:4 chroma subsampling)?

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#13219) Horváth Istv válasza tecsu (#13218) üzenetére


Horváth Istv
tag

Ilyen szinten nem értek hozzá , de azt írja a reklám anyag , hogy élénkebb szineket rögzít . Ahogy kivettem a Sony elbeszéléséböl , ezt ők kereálták az XAVC formátumbol , ami ha jol emlékszem tömörítetlen formátum ! ? De ezt ne vedd készpénznek....

Ahogy nézelődtem a kamerák között , láttam , hogy a Panasonic-nak is van valami hasonlo Adat mennyiségű formátuma , de a külömbség az , hogy a Panának a 4K az csak 75 Mbps al megy még a Sony-é az 100-al . A FHD az mindkettőnél 50-el . Nekem csak a kompatibilitás végett kell a Sony-é...

[ Szerkesztve ]

(#13220) tecsu válasza Horváth Istv (#13219) üzenetére


tecsu
addikt

Az XAVC tudja (ráadásul 12 biten) a 4:4:4-et (vagyis a színek is a fényerővel megegyező felbontásban vannak rögzítve), de az egy profi formátum a profi eszközökön... tehát egy másik liga. :-)
Konzumer kategóriában is jöhetne már valami. Mondjuk szerintem a 4K 4:2:2-ből lehet csinálni FHD 4:4:4-et, ha jól gondolom...
A tévék új trendje, a HDR is remélem megmozgatja az otthoni videózást - mondjuk karácsonyra. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#13221) LWhite válasza LWhite (#13208) üzenetére


LWhite
tag

Sziasztok!

Erre esetleg tudtok valamit mondani?

Ezek közül melyikkel járnék jobban?
- Panasonic HC-V180 (EP-K)
- JVC GZ-F125
- Canon LEGRIA HF R606
- Canon LEGRIA HF R706
- Panasonic HC-V270EP-K

Vagy ezen a szinten majdnem mindegy?
Köszönöm!

(#13222) PHenis válasza LWhite (#13221) üzenetére


PHenis
senior tag

Szia,
nekem egy hf r606-osom van. Szintén családi videók céljára vettem. Én elégedett vagyok vele egyébként. Bár hozzá kell tenni, hogy előtte telefonnal intéztem az ilyesmit. Az optikai képstabi, a sok zoom és az érintő képernyő tök jó. Az lcd automatikus fényerőszabályozása nekem hiányzik. A hasonló árú sonynak nagyobb a látószöge, szobában jobb lehet... bár az MM-ben mindkettőt nyomkodtam 1-2 óráig és a sony zajosabb volt.

[ Szerkesztve ]

(#13223) LWhite válasza PHenis (#13222) üzenetére


LWhite
tag

Köszönöm!
Sony-t egyelőre ki is zárom az akkucsere hiánya miatt (bár talán egy powerbank áthidalná a problémát).
Még az érdekelne, hogy a Canon ill. a Panasonic a jobb ebben a kategóriában?
Panasonic-nál kicsit elszálltak a pótaksi árak, viszont szolgáltatásban a 270 talán valamivel jobb, mint a 606/706-os Canon (nagyobb zoom, wifi viszont kisebb képérzékelő).

(#13224) Horváth Istv válasza LWhite (#13223) üzenetére


Horváth Istv
tag

Szerintem , a nagyobb érzékelönek több haszna van , mint a nagyobb zoom-nak ! Ami mellesleg csak ront a képminőségen , mert egy nagy átfogású optika , mindíg roszabb mint a hasonló kategóriás kissebb ! :K
Optikánál a A nagylátó réssz az érdekes , mert a nagyobb nagylátószög , sokkal többször kell , mint a nagytele ! A Sony-nak az újabb gépei , tudják az XAVC-S formátumot , ami sokkal jobb , mint az álltalánosan hosznált , AVCHD ! Az MP4-ről nem is beszélve... Szerintem , ezért , megéri a kis kényelmetlenséget a pótakku terén...

(#13225) PHenis válasza LWhite (#13223) üzenetére


PHenis
senior tag

A canon megeszi a wifis sd kártyát ha ez szempont.

(#13226) huppancs89


huppancs89
tag

Sziasztok!
Rég jártam itt. Úgy döntöttem, hogy lecserélném a Pana V750-esem egy x920-ra.
1. Szerintetek jó döntés-e?
2. Honnan a fenéből tudnék venni x920-at? Mert akiknek van, azok nem adják el.. :DD :D

(#13227) Ottó58 válasza huppancs89 (#13226) üzenetére


Ottó58
senior tag

Ittraktáron van papír szerint.
De miért nem veszel 4k-t, már ennyiért lehet kapni?

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#13228) huppancs89 válasza Ottó58 (#13227) üzenetére


huppancs89
tag

Pár hónapja még itt nem volt....köszi!
Hát, szerintem annak még kell pár év, mire valóban szükség lesz rá. Még vagy 2-3 évig biztos jó lesz a FullHD a neten.
Olyan, mint az anyósülés oldali légzsák: jó ha van, de jobb ha nincs! :D

(#13229) huppancs89 válasza huppancs89 (#13228) üzenetére


huppancs89
tag

Mellesleg amíg ezt nyúzom...egyszer eldőlt a kamera az állvánnyal együtt, de éppen hogy meg tudtam fogni, szóval csak a szerencsén múlt, hogy nem lett komolyabb baj.
Ezt rendeltem nemrég. Szerinted megéri az árát?

(#13230) Horváth Istv válasza huppancs89 (#13229) üzenetére


Horváth Istv
tag

Egy polárral jobban járnál ! Ha még nincs...

(#13231) huppancs89


huppancs89
tag

Ezzel pl?

(#13232) Horváth Istv válasza huppancs89 (#13231) üzenetére


Horváth Istv
tag

Szerintem , az is megfelel videózáshoz ! A lényeg hogy Polár legyen , mert azt jól lehet használlni erős napsütésben !
Ha egyszer meglessz a kamerám , az első dolgom lesz , hogy ilyet veszek rá , mert jobb egy ilyen szűrővel , optikailag korrigálni az erősen világos részeket , mint szoftveressen , ami ront a képminőségen .
Az UV-szűrőt , meg akkor tedd csak fel , ha van mitől védeni az objektívet ( homok , eső... ) mert minden előtét , rontja az optikai minőséget !

(#13233) Horváth Istv


Horváth Istv
tag

Szeretnék vissza térni , egy régebbi kédésemhez ! Amire nem jött sajna válasz...
Mivel még nincs meg , maradéktalanúl a kamerám ára , így van időm agyalni..... :B
Szeretném megkérdezni a kamerát használókat , hogy milyen előnyei vannak a kamerával videót felvenni , a fényképezőgéppel való videózáshoz képest ? Szeretnék konkrét funkciókat , kezelési módokat olvasni , hogy mért jobb azokat a funkciókat a kamerával megoldani !
Nézegetem a fényképezőgépeket , és elég jól használlhatónak tűnnek már videózáshoz is . De , akkor miért csinállnak , kamerákat is ! ? :F

(#13234) laszlo168 válasza Horváth Istv (#13233) üzenetére


laszlo168
senior tag

Rengeteg előnye van, fel sem lehet sorolni:)
De ezt csak mindenki saját kárán tanulja meg.

(#13235) Horváth Istv válasza laszlo168 (#13234) üzenetére


Horváth Istv
tag

Azért egy néhányat szívesen olvasnék . Ezek csak hangulat keltő kijelentések , mint az , hogy mindent arra kell használlni , amire való..... De én a dolgok miértjére lennék kíváncsi ! :R Mert azok viszik előre a világot ! :K

(#13236) djnice válasza Horváth Istv (#13233) üzenetére


djnice
veterán

Nekem semmi pluszt nem adott a kamera a fényképező után, auto mód, zoomolok és kész. Sőt lehet hogy visszaváltok fényképezőre egy Panasonic TZ100 személyében.

(#13237) Ottó58 válasza Horváth Istv (#13235) üzenetére


Ottó58
senior tag

Például egy kézzel tartani, a zoom használata sokkal nehézkesebb, számos beállítás videó módban, ami a fényképezőn nem lehetséges és nem szakítja meg a felvételt 30perc előtt. Bizonyos helyzetekben egy nem dönthető LCD-s fényképezővel nem szemmagasságból nehéz videózni. (PL. raly-n egy DSLR-t használó az alacsony, kerékmagasságból való felvételt hasalva oldotta meg, én leeresztve a kamerát simán talajszintű felvételt tudtam készíteni, sőt rázkódásmentesen kiegyenesedtem az autó továbbhaladásakor, nem úgy, mint ő, ráadásul a felvétele is megszakadt.) Nagyobb teljesítményű akkuk használata, de próbálj egy fényképezőt és egy kamerát használni és rájössz a külömbségre.
"Ezek csak hangulat keltő kijelentések , mint az , hogy mindent arra kell használlni , amire való....."- a fényképezőn az állóképhez jóval több beállítási lehetőség van, mint a kamerán, a kamerán pedig jóval több beállítási lehetőség van videó módban, mint a fényképezőn.
Ettől függetlenül általánosan használható mindkettő mindkét célra, de vannak olyan körülmények, amikor tényleg azt az eszközt kell használni, amire gyártották.

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#13238) Horváth Istv válasza Ottó58 (#13237) üzenetére


Horváth Istv
tag

Köszönöm a választ , mindkettőtöknek ! :R Ilyesmikre voltam , vagyok kíváncsi ! Ha másnak is van hasonló tapasztalata , mikor a videókamerát jobb , vagy épp rosszabb volt használlni , mint egy fényképezőgépt , videózásnál , ne tartsa magában ! :)

" számos beállítás videó módban "
Ezekből légyszíves sorólj fel néhányat ! Most tényleg kíváncsi vagyok rájuk ! :K Nehogy kötekedésnek vedd a kérdezősködésemet :) A fényképezőgépek használatát , mondhatni , hogy ismerem , de a kamerákrol lényegében nincs tapasztalatom...

[ Szerkesztve ]

(#13239) huppancs89 válasza Horváth Istv (#13233) üzenetére


huppancs89
tag

KÖszi!

(#13240) huppancs89


huppancs89
tag

A DSLR-esek általában azzal jönnek, hogy tudnak rá csatlakoztatni vakut, puskamikrofont, kocsit, hintalovat meg stb. Ugye itt az a kérdés, hogy mi ellen mi. Mert ha egy DSLR vs. Pana V250-et nézünk, akkor inkább az előbbi, de pl ha egy olyan kameráról van szó, ami már megközelíti a DSLR szerkezeti felépítését (több állítható funkció, miki csatlakozó, vakupapucs stb), akkor én inkább az utóbbit javaslom. Amúgy már ezekkel a videókamerákkal is mint az enyém, egész szép fotókat lehet készíteni.

(#13241) Ottó58 válasza huppancs89 (#13240) üzenetére


Ottó58
senior tag

Egy DSLR-t hasonlítanak egy 100ezer alatti kamerához, ami nem reális, maga a gép obi nélkül is többszöröse némely kamerának. Itt esnek tévedésbe sokan.
Ez kb. olyan, mint ha (és ne sértődjön meg senki) egy Opelt hasonlítunk egy Audihoz.
Nekem Pana HC-X920 van. Ezzel már össze lehet hasonlítani, árban is, az érzékelője szempontjából is (3x több, 3MOS a kamerában), valamint a hozzá csatlakoztatható eszközök szempontjából is. Van vaku, vakupapucs, mikrofonbemenet, fülhallgató.

"Horváth Istv": Számos beállítás videó módban: ez függvénye minden fényképezőnek és kamerának.
A fényképezőn (Pana FZ150) nem tudom a szélzajcsökkentést, ellenfényt bekapcsolni például.
Kamerám szinte minden beállítás lehetővé tesz. Tudom állítani a zársebességet, blendét, színhőmérsékletet, mikrofonszintet, mélyhangot stb. de ezt mindegyik specifikációjából kitűnik.

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#13242) Horváth Istv válasza Ottó58 (#13241) üzenetére


Horváth Istv
tag

Olvstam már én is több helyen , hogy jó dolognak számít , ha lehet videó felvételnél állítani a " zár sebességét " De ezt nem igazán tudom értelmezni , hogy mire jó ? :((( Mire való ? Én laikus ként , azt gondolom , hogy a kamera , akkora zársebességet állít , mint amekkora az FPS . Vagy nem így van ? :F Ha más zársebesség van beállítva , az mire jó ?
Fotónál , a zár sebességét , a bemozdulásos életlenség változtatására lehet használlni , de ott egy képet csinál a gép , és addig működik a zár , ameddig tetszik.... Kameránál , mire való az , ha más a zársebesség , mint a képsebeség ?
Mondjuk így végig gondolva a dolgot , ha elég fény van , akkor lehet a zársebesség gyorsabb , és akkor tud kisebb lenni a bemozdulás ! :B De lehet lassabbat is állítani , mint a képsebesség ? :F Ha igen , akkor az mire lehet jó ?
Egyébként kezdek egyre jobban hajlani a kamera felé...Néztem néhány fellelhető összehasonlítást , de ott is volt , hogy nem egyforma kategóriáknál , a DSLR jött ki jobbnak , de az úgy nem valós arány tényleg....
Más téma.....
A videó felvétele közben , rekeszt állítani , az mire való ? Tudom hogy a rekeszérték állítasa vátoztatja a mélységélességet , de van ezen kívül is valami szerepe ? Vagy úgy edgyáltalán . A mélységélesség változtatását , milyen hatás eléréséhez érdemes alkalmazni ? Milyen hatást kelt a nézőben ? :R

(#13243) merqree válasza Horváth Istv (#13242) üzenetére


merqree
őstag

A videó zársebességet a legjobban egy turbopropelleres repülőnél tudod megérteni:
1. a videón mozog minden, kivéve a propellereket
2. a videón mozog minden, és a propellerek is forognak.

(#13244) tecsu válasza Horváth Istv (#13242) üzenetére


tecsu
addikt

Itt egy angolnyelvű írás szemléltető videóval, ahol szépen kitűnik a különbség, csak úgy, mint pl. egy vízesés filmezésekor.
A gyorsabb (kisebb számú) zársebesség esetén plasztikusabb és részletes lesz a vízfolyam és a cseppek, míg lassabb zársebesség esetén elmosódottabb, ködszerűbb, misztikusabb lesz ugyanaz a vízesés, csobbanás stb.
A mélységélességet a tárgytávolságon (minél közelebb van, annál kisebb lesz a mélységélesség), rekesz méretén (vagyis minél inkább nagyobb, fényerősebb a blende, annál kisebb a mélységélesség) és az objektív gyújtótávolságán tudod állítani (minél inkább szűkebb, vagyis tele állású, annál inkább csökken a mélységélesség), befolyásolni; A fentieket összhangban kell állítanod elsősorban a fényértékkel és az ISO-val (vagyis érzékenységgel). Emiatt alkalmazhatsz ND vagyis semleges szürke szűrőket is, aminek segítségével a napfényes helyzeteket sötétítve beállíthatsz lassabb zársebességet stb.
Több paraméter különböző tartományokban más-más hatást produkál - ez a jó a fényképezésben és a videózásban. :-) Akár évekig kísérletezhetsz, pláne újabb eszközökkel, kiegészítőkkel.

Mozifilmek esetén a mozgásokat elkenik, blúrozzák bizonyos mértékben, ami részben a lassú zársebességnek köszönhető. 24 FPS a szabványos rögzítés és ennek megfelelő a vetítés is (jobb esetben). Általában a "zársebesség ideje" (mert valójában időt jelöl a mértékegység ugye) 1/48s. Eltérés a különböző hatások miatt fennáll természetesen és általában 24-gyel osztható számú az érték.
A 2000-es Gladiátor című film talán nyitó jelenete a híres harci jelenet, ahol részletesebb, "kimerevedettebbek" a képkockák, a harc pillanatai. Ott is ezt állítva érték el a hatást.
Filmes körökben a shutter speedet shutter angle-nek hívják. (Magyarul nem tudom, de a zárszög biztos nem a legjobb szó lenne rá :-) .)
A Gladiátor harcjelenetekben bár a frame rate-et is változtatta a vezető operatőr, mégis a shutter angle volt lényeges - a mi szempontunkból -, ami 45 fokos szögben állt (shutter speed 1/192s), ezen jelentek alatt.

A málységélesség alkalmazásáról itt olvashatsz. Ezek a jól bevált szabályok általánosak, nem örökérvényűek.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#13245) tanzara


tanzara
csendes tag

Segítsen valaki aki tud. Van egy Sony HDR-CX250E elvileg full Hd-s kamerám. És van egy 4K-s TV-m. Ha a kamera által maximális felbontásban készült, azaz full HD-s 50p felvételt visszanézem a tv-n, az pixeles lesz, csúnyácska lesz, míg ha a 4 éves telefonom full HD-s felvételét nézem vissza a tv-n, az kristály tiszta, és gyakorlatilag egyáltalán nem pixeles. A régi CRT-s tv-n viszont már a Sony kamera felvétele is tiszta. Ez most hogy van?

(#13246) Horváth Istv


Horváth Istv
tag

Köszönöm a válaszokat ! Ki is választotam a kamerát .
Azt szeretném megkérdezni , kinek milyen tapasztalata van az EMAG-al ? Ha garanciális ügyintézésre kerül a sor , rndben mennek a dolgok ?
Per pillanat , csak ott van raktáron a készülék , és ott is a leg olcsobb...

(#13247) huppancs89


huppancs89
tag

Na megvettem a cuccos, egyelőre nem látok képi különbséget, igaz fény ma nem igen volt...még tesztelem.
1
2
3
4

[ Szerkesztve ]

(#13248) tecsu válasza huppancs89 (#13247) üzenetére


tecsu
addikt

Nagy képi változás nem lesz tőle, messzi tárgyak, tájak esetén a légköri por és pára homályosító, szürkítő hatását csökkenti valamelyest, de leginkább a lencse fizikai védelme miatt szokták venni fotósok, gondolom videósok is. A polárszűrő már érdekesebb, a visszavert fényt csökkenti, ha nagyjából egy síkon történik, akkor eléggé drasztikusan, csak ahhoz szépen el kell forgatni pont arra a szögre, ez folyamatos videózásnál nem lehet valami kényelmes.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#13249) Horváth Istv válasza huppancs89 (#13247) üzenetére


Horváth Istv
tag

A polár szűrőt , akkor érdemes feltenni , mikor erösek az árnyékok , erösen süt a nap . A legjobban , a felhőkön fog jelentkezni a szűrö hatása . Be kell tekerni a kívánt hatás eléréséhez a megfelelő fokba ! Látni fogod forgatás közben , hogyan változik a kép....Azt viszont tudni kell a polár szűröröl , hogy nem mindegy , milyen szögböl éri a fény ( Oldalrol , szemből , stb.... ) mert nem minden irányból azonos a szűrö hatása ! Ezért , nem célszerű , olyan körbenézős jelenetekhez . Bár ártani akkor sem fog... Viszont akkor , mikor az erős fény miatt fakók a színek , ( jellemzően a dél körüli órákban , amikor a hétköznapi túrista épp a látnivalóknál van , akkor nagyon hasznos tud lenni !
Ez a szűrö sem egy álltalános csodaszer , akkor kell használlni , mikor arra szükség van ! Vannak még az ND-szűrök , amik szintén erős fényben tudnak hasznosak lenni , de csak akkor van rájuk szükség , mikor a kamera már nem tudja tovább csökenteni a záridőt . Nagyon ritkán szoktak kelleni , de akkor nélkülözhetetlenek....

(#13250) drnet


drnet
aktív tag

A Pana X920-nak van-e hátránya a V770-nel szemben azon kívül, hogy kb. 50 eFt-tal drágább? A zoomot látom, hogy V770-nél nagyobb, de ez pont hidegen hagy.
Előnyei az X920-nak szerintem: 3 képérzékelő, alacsonyabb f érték, Leica objektív.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.