Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24651) k!nG


k!nG
aktív tag

Sziasztok,

Kérdés: fényképész vagyok és sajnos kezd mindkét winchesterem kapacitása a maxra érni. Az egyik egy WD My Book Studio ami 2TB a másik egy WD Elements ami 1TB.

Jelenleg ilyen 6TB külső vinyók között vacillálok, eddig a Seagate Expansion illetve WD Elements Desktopból néztem. Ezeket ajánlanátok, vagy totál kapufa?

https://www.behance.net/vargadom

(#24652) King Unique válasza k!nG (#24651) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag készre szerelt 3,5" külső merevlemez kell, akkor nagyjából ezek + pár másik sorozat jöhet szóba, lásd mások eseteit. Példák: [link], [link].

Ha olyan 3,5" külső merevlemez kell, amiben belassulásra hajlamos SMR helyett biztosan CMR (PMR) HDD van és adott a belső HDD kiválasztásának lehetősége, akkor a külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldást célszerű választani, ami a linkelt társtopikok témája.

[ Szerkesztve ]

(#24653) k!nG


k!nG
aktív tag

Rendben ezeknek utánanézek akkor. És teljesen laikusként, hogyha esetleg NAS-t választanék? És akkor ehhez egy belső HDD.

Most lenne ilyen céges opció, és akkor lehet hozzádobok kicsit az összeghez ha tartósabb. (?)

[ Szerkesztve ]

https://www.behance.net/vargadom

(#24654) november


november
tag

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Hosszabb távú adattárolása (filmek, videók, zenék, fényképek) keresek megbízható 3,5-es külső merevlemezt 8-12 gb között. Windows 11 pro alatt használnám és nem menne állandóan, csak az archiválás ideje alatt venném elő.
A Seagate LaCie 3.5 8TB mi a véleményetek? Túlárazottak vagy valóban megérik az árukat? Valaki használ ilyen eszközt?
Vagy érdemes inkább nézni egy belső merevlemezt és venni hozzá egy 3,5 mobil racket?

[ Szerkesztve ]

(#24655) King Unique válasza november (#24654) üzenetére


King Unique
titán

Ha 3,5" külső merevlemez kell, akkor lásd nemrég a #24652 számú hozzászólásban leírtakat, ahol ennél olcsóbban is lehet venni 8 TB-osat (példa).

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg az, hogy mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön a fontos fájlokról, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n. De persze ha a fájlok megvannak 1:1-ben pl. egy belső HDD-n / SSD-n is, akkor elég lehet első körben 1 db külső HDD is biztonsági másolat célra.

[ Szerkesztve ]

(#24656) november válasza King Unique (#24655) üzenetére


november
tag

Köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#24657) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sziasztok! WD 2.5" Elements Portable-nek milyen hosszú az USB kábele? Ránézésre 40-50 cm lehet. Ha 1méteres kábel kellene, mit ajánlatok?

(#24658) Marcus88


Marcus88
tag

Sziasztok.
Vettem egy külső WD Elements 2TB, 2,5", USB 3.0 adathordozót és exFat-ra volt formázva,de nekem NTFS kellett volna ezért megpróbáltam formázni,de formázás közben kiírta,hogy a windows nem tudta befejezni a formázást.
Azóta használhatatlan és minden formázásnál ezt írja ki,se be lépni,se rá másolni nem lehet semmit.
Valaki tud valamit tanácsolni,hogy mit kezdjek vele?

(#24659) King Unique válasza pinnacle (#24657) üzenetére


King Unique
titán

A szokásos (közepesen) rövid USB-kábelt mellékelik hozzá gyárilag. Lehet akár hosszabb USB-kábelt is használni és az 1 méteres még elvileg oké lehet, de túl hosszút nem javasolt, mivel az adatkapcsolati és USB-s tápellátási problémákat okozhat, gyárilag is nem véletlenül rövid kábelt szoktak mellékelni az ilyen 2,5" külső merevlemezekhez, lásd pl. a #23461 számú hozzászólásban részletezve.

[ Szerkesztve ]

(#24660) King Unique válasza Marcus88 (#24658) üzenetére


King Unique
titán

Elég lett volna ilyenkor egy gyorsformázás NTFS-re, ami pár másodperc alatt kész van.
Ha lassú formázás történt és az menet közben meg lett szakítva, akkor az okozhat gondot, de olyan komolyat normál esetben nyilván nem kellene, hogy utána ne lehessen újraformázni a külső merevlemezt, ne működjön rendesen, stb.
Ha már 2,5" külső merevlemez, akkor annál eleve lényeges a stabil USB-s tápellátás, aminek biztosításához lehetőleg USB 3.X porthoz kellene csatlakoztatni és a gyárilag mellékelt rövid USB-kábellel.
Nem derült ki a leírtakból, hogy a külső merevlemez újracsatlakoztatása, Windows újraindítása, szükség esetén kipróbálás másik USB-porton és másik USB-kábellel + lehetőség szerint akár másik PC-n is módszerek ki lettek-e próbálva.
Nem derült ki a leírtakból, hogy a formázás csak a Windows fájlkezelőben lett próbálva, vagy a lemezkezelőben / parancssorban is.
Ha sehogyan sem sikerül újra működésre bírni és formázni a külső merevlemezt, akkor ilyenkor elvileg adja magát a garanciális csere lehetősége, + belföldi online rendelésnél a 14 napos elállási jog, meg ha eleve nemrég lett vásárolva.

[ Szerkesztve ]

(#24661) King Unique


King Unique
titán

Megjelentek a 6 TB-os 2,5" WD külső merevlemezek

A 2,5" WD Elements Portable és WD My Passport sorozatoknál immáron 6 TB-os modellek is elérhetők, ami azért hírértékű, mert ugye eddig a 2,5" fizikai méretformátumnál 5 TB volt a maximálisan elérhető tárolókapacitás. :C
A hazai boltokban viszont jelenleg még nem elérhetők a 6 TB-os modellek (pl. árukereső), de ez nem újdonság, szokott lenni némi "fáziskésés", mire itt is kapható lesz egy-egy ilyen új termék.

Némi érdekesség, hogy a konkurencia most le van maradva, pl. a Seagate-nél a 2,5" Seagate Basic, Seagate Expansion, stb. sorozatok egyelőre max. 5 TB-os tárolókapacitással érhetők el, holott korábban a Seagate világelső volt a 2,5" 5 TB belső és külső merevlemezek bejelentésénél és gyártásánál, ahol akkor a WD max. 4 TB-os modelleket tudott csak felmutatni.
A másik nagy gyártó, a Toshiba még jobban le van maradva, ott jelenleg max. 4 TB-os 2,5" külső merevlemezek vannak csak a különféle Canvio sorozatoknál.

[ Szerkesztve ]

(#24662) Marcus88 válasza King Unique (#24660) üzenetére


Marcus88
tag

Gyorsformázással csináltam első alkalommal.
Jobb egérgomb formázás.
G meghajtó ahogy látszik látja a gép,de nem lehet használni.
[link]
Formázás közben ezt irja ki:
[link]

Eredeti zsinórral több portban próbáltam és egy laptopon is ezt irja ki.
Amit még nem csináltam az a lassú formázás,max holnap neki ülök.

[ Szerkesztve ]

(#24663) King Unique válasza Marcus88 (#24662) üzenetére


King Unique
titán

Ez ránézésre RAW kötetnek tűnik, amit ha a fájlkezelőben nem is feltétlen, de a lemezkezelőben vagy parancssorban normál esetben simán újra kellene tudni formázni a partíció törlése és újbóli létrehozása után, meg ha nem üres lemezként és nem 0 bájtos kapacitással jelenik meg. Ha az utóbbiak még nem lettek kipróbálva, akkor adott a lehetőség kipróbálni, ahol a formázásnál elég a gyorsformázás, a lassú / teljes formázás órákig eltarthat.

[ Szerkesztve ]

(#24664) Marcus88 válasza King Unique (#24663) üzenetére


Marcus88
tag

Na eljutottam idáig.
[link]
Mi itt a pontos menet?
Mert G-re jobb egér gomb és ott csináltam egy gyorsformázást NTFS-re de kb 4-5 perc után piros X-es ablak fogadott,hogy nem sikerült a formázás.

[ Szerkesztve ]

(#24665) King Unique válasza Marcus88 (#24664) üzenetére


King Unique
titán

Le lett már írva az előbb, hogy a lemezkezelőben először törölni kellene a RAW kötetet, majd a létrejött nem lefoglalt területen új egyszerű kötet létrehozása és azon belül formázás, az előzőleg linkelt útmutató eleve szemlélteti a lépéseket.

Egyébként alapvetően oké ez a külső merevlemez, mármint pl. a HDS program szerint rendben van az állapota, nincsenek szektorhibák? Valamint az USB-s fizikai csatlakozás és adatkapcsolat biztosan rendben van, szükség esetén a másik USB-port mellett másik USB-kábellel is ki lett próbálva?
Csak mert ha már egy gyorsformázás sem fut le, meg másodpercek helyett percekig szöszöl, akkor az eleve abnormális és ott eleve nem stimmelhet valami.

[ Szerkesztve ]

(#24666) Marcus88 válasza King Unique (#24665) üzenetére


Marcus88
tag

Holnap megnézem,mert már most nem érdek rá,majd írok.
Köszönöm a türelmed és az eddigi segítséget.

(#24667) Marcus88 válasza King Unique (#24665) üzenetére


Marcus88
tag

Nem tudom törölni a kötetet!
G meghajtó jobb gomb kötet törlése után Igen-re kattintok és utána egy piros X-es ablak fogad,hogy Az eszköz nem áll készen.

(#24668) King Unique válasza Marcus88 (#24667) üzenetére


King Unique
titán

Ez a #24665 számú hozzászólásban leírtak első részére ad választ, ellenben a második bekezdésben + a korábban felvetett dolgokra, kérdésekre nem, mivel nem derült ki milyen a külső meghajtó állapota, másik USB-kábellel kipróbálva mi a helyzet, lehetőség szerint másik PC-n és / vagy másik operációs rendszerrel - ami lehet akár egy pendrive-ról bootolt HBCD PE vagy Linux live rendszer is, ha nincsen kéznél egy másik windowos / linuxos asztali PC vagy laptop - kipróbálva mi a helyzet, stb.

Egyébként ez a WD külső merevlemez vadonatújan lett vásárolva belföldi webáruházból, vagy valami hardveraprós / egyéb hasonló vétel volt egy előző tulajtól?
Csak mert ezek a 2,5" WD külső merevlemezek eddig gyárilag rendszerint NTFS-re voltak formázva és nem exFAT-ra. De ha újabban netán már exFAT-ra, normál esetben akkor is pár másodperc alatt tudni kellene NTFS-re gyorsformázni mindenféle itt felvázolt probléma nélkül.

Ha ennyire nem akar ez működni, akkor ilyenkor adja magát a garanciális csere lehetősége, belföldi online vásárlásnál a 14 napos elállási jog, stb., ami már a #24660 számú hozzászólásban is le lett írva.

[ Szerkesztve ]

(#24669) Marcus88 válasza King Unique (#24668) üzenetére


Marcus88
tag

Újonnan vettem az emagról.
Van itthon még belőle 2 azok alapból NTFS volt.
A zsinórjaival kipróbáltam több portban és egy laptopon is.
Holnap elviszi az egyik haver ő nem segg hülye mint én és megnézi.
Ha nem akkor van a közelben 2 számtek bolt megpróbálom ott.
Ha nem akkor vissza küldöm.
Soha nem gariztattam még emagal remélem nem macerás mert valami Dorel forgalmazta.

(#24670) kriszwells


kriszwells
aktív tag

Sziasztok! Az alábbi hibaüzenettel nem csinál semmit a pendriveom, pittyeg, hogy csatlakozva aztán semmi. Lehet még valamit tenni, legalább annyira, hogy lementsem a fontos dolgokat róla?
[kép]

Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA

(#24671) King Unique válasza kriszwells (#24670) üzenetére


King Unique
titán

A pendrive probléma értelemszerűen és logikusan nem ide, hanem eleve a pendrive probléma topikba való.

Ha adatmentéssel kapcsolatos a kérdés, akkor viszont értelemszerűen az adatmentés - HDD - SSD - Flash topikban javasolt azt feltenni.

[ Szerkesztve ]

(#24672) Pioneer


Pioneer
senior tag

Sziasztok,

Az miért van, hogy néha a külső USB-s HDD/SSD-t nem engedi a Windows leválasztani, mert szerinte "használatban van". Annak ellenére, hogy semmilyen program nem használja, mappa, fájl ninncs megnyitva a külső meghajtón.
frissen újratelepített Windows, legfrisebb bios, driverek, Windows update napra kész. Külső háttértárolónak nincs külón tápja. USB3.0/2.0-án is ezt produkálja, teljesen üres meghajtóval is, asztali PC-n és laptopon is... :W

Szűz vindows-on is szokta csinálni, amin csak a defender van. De már kiakaszt, hogy néha csinálja, néha meg nem. De nem tudok rájönni, hogy mi befolyásolja. Másik gépen is előfordul, másik külső meghajtóval is.

PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1700-ig! Link: https://hardverapro.hu/apro/professzionalis_delid__re-lid_lga_1155_1150_1151_garantalt/friss.html

(#24673) ekkold válasza Pioneer (#24672) üzenetére


ekkold
őstag

Csak tippelek: valószínűleg némelyik program úgy lép ki, hogy előtte nem zárja le a fájlrendszerrel a kapcsolatait. Esetleg a viruskergető még piszkálja, és amiatt. De ezt nekem a Win7 is csinálja, és a Win10 is ugyanígy. Időnként akkor is, ha minden programot bezárok.
Ha tudom, hogy nem írtam bele egyik fájlba sem, akkor simán kihúzom az USB-t.
Mindenesetre ha valaki tudja mi a korrekt megoldás, az engem is érdekel.

[ Szerkesztve ]

Eladó: https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_159350.html

(#24674) King Unique válasza Pioneer (#24672) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem újdonság, régóta fennálló jelenség a Windowsoknál, amire vonatkozóan korábban ebben a topikban, valamint pl. a Windows 10 topikban is le lett írva a lényeg és egyben a különféle leválasztási lehetőségek.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.