Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9612) Eastman válasza blackmacs (#9610) üzenetére


Eastman
őstag

Azt Te is látod majd, ha a kezedbe veszed a hangszert, hogy mennyire vannak elkopva a bundok. Közelről alaposan nézd meg a vastag E húr alatti bundok formáját, ívét végig a nyak teljes hosszán! Ha a vékony E, H (B) és G húr alatt laposabbak, kopottabbak főleg a 12 bundtól a test felé az E és H alatt; akkor "szét van játszva" a bundozás a sok húrnyújtás miatt. Később nehezebb még egy hangszerésznek is pontosan beállítania a gitárt. Magyarul a közeljövőben költeni kell majd rá. Futtasd végig a tekinteted a mély és magas E húrokon a nyak mentén. A húroknak végig párhuzamos távolságban kell haladniuk a nyak szélétől. Ha a test és a nyak találkozásánál pl. a magas sokkal közelebb vagy távolabb van a nyak széléhez mint a mély, illetve fent a fejnél, a nyereg két szélénél egyenlő a nyak és húrok közti táv, de lent a test és nyak találkozásánál nem párhuzamos vonalakat látsz, az utalhat arra, hogy gázos a nyak.

Mikor az erősítőre dugtad a tiszta, effektmentes csatornán hallgasd meg a hangját. Az erölködő hangszíngombjait középre állítsd, a hangerőt az elején lehet kisebbre, viszont a gitár minden gombját tekerd ki 10-ig! Tekergesd meg a potmétereket egyenként. Hallod, majd ha esetleg kontakthibásak, recsegnek. Kicsit mozgasd meg a gitárba bedugott jackdugót is. Onnan sem jöhet recsegés, pattogás. Ha mégis ilyet hallasz, kérj egy másik kábelt, vagy fordítsd meg, az erősítőbe dugott végét tedd a gitárba és viszont. Mozgasd meg azután is. Ha recseg, sanszos, hogy a jack aljzat kontakthibás.

Sokat használt gitárnál a híd hangszedő "be szokott izzadni" a gitáros tenyerétől, amit sokszor a hídon pihentet - bár fedéllel szerelt pick-up-nál ez nem nagyon jellemző. Közelről alaposan nézd meg a krómozott hidat és a hangszedő keretének hat csavarját, hogy van-e rajtuk rozsdára utaló nyom. A háromállású kapcsolót állítsd a híd - potikhoz közelebbi - pick-up-hoz (humbucker, ebben az esetben) és hallgasd meg a tiszta csatornán. Egyenként pengesd meg a humbi felett a húrokat. Olyankor a magasabb húrok picit hangosabbak, de nem szabad recsegnie az erősítőből kijövő hangnak. Majd a háromállású kapcsolót állítsd csak a nyaki pick-up-ra és egyenként a hangszedő fölött pengesd meg a húrokat. Itt a mélyek dominálnak, de a magasaknak is csengeniük kell. A két humbinak ugyan olyan hangosnak kell lennie, de a nyaki picit mélyebb hangszínű, a hídnál lévő magasabb. A középső állásban mindkettő szól, úgy a leghangosabb a gitár.

Nézz rá a test hátuljára is. Ha esetleg karcos az övcsat környékén, az utalhat arra, hogy a tulajnak nem a Cort volt a legféltettebb tárgya. ...bár ez a gitár hangját legkisebb mértékben sem befolyásolja.

Aztán ha belefér, próbáld ki torzított csatornán is a hangszert, de csak finomabb chrunch-csal, ne atomra torzítva. A híd pu-ra kapcsolva jobban torzít, jobban harap, sikít a gitár, nyak pu-nál teltebb, ütősebb a hangzás. ;)

Persze, ha keveset használt és jónak látod a nyakat, egyben van a test, nem recseg az elektronika és mégsem szól jól a gitár, lehet, hogy csak egy húrcsere és egy komoly beállítás kell neki, hogy életre keljen. Kb ennyi.

Összességében és részleteiben így kell kinéznie a hangszernek: [kép].

[ Módosította: Ndruu ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.