Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#12151) Klaus Duran válasza Phülöp (#12150) üzenetére


Klaus Duran
senior tag

az lenne a megmunkált furat. (valóságban is kiáll a profilból)
Van hozzá egy remek készülék :U + ha többet mondok akkor a végén még céges cuccok kipakolása miatt kirúgnak. ;]
De hagyjuk, vannak okos emberek a cégnél akik majd megoldják.

Jelenlegi megoldás az hogy addig mérnek még nem találnak egy jót azt mehet egy-két műszakot.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#12152) TGWH válasza aneda (#12148) üzenetére


TGWH
őstag

Én sem tudok szabadkézzel rajzolni.
Aki már a középiskolában is napi szinten rajzolt, na ott már ha tehetséges is, szabadkézzel is nyílegyenes vonalak vannak.
Egyrészt ugye most már mindent géppel rajzolnak, másrészt a többség más szakmából ruccan át, nevetséges óraszámú képzések mellett. Általánosban sokat rajzoltunk mértani testeket, tetszett is, mert nem kellett hozzá tehetség :D na akkor sokkal szebbeket rajzoltam, mint most :DDD

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12153) aneda válasza TGWH (#12152) üzenetére


aneda
aktív tag

Én ezt értem, de a műszaki életben a közös nyelv a rajz.
Márpedig itt szerintem nem sikerült átadni a közlendőt...

Az oroszok már a spájzban vannak!

(#12154) TGWH válasza aneda (#12153) üzenetére


TGWH
őstag

Nekem átjött, én inkább ilyen rajzokat látok, mint szabványos szépet :DDD
Persze az is igaz, hogy kb. gyorsabban megrajzolom gépen, mint hogy papírt meg tollat bányásszak elő :DDD

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12155) tebeeee


tebeeee
csendes tag

Hello. Van köztetek olyan szaki, aki már dolgozott karbon anyaggal? ha igen , akkor mihez lehetne hasonlitani, vagy mennyire forgácsolható? és a karbon porral mit lehet kezdeni, vagy lehet e locsolni stb. Olvastam rola ezt azt, annyit íírnak hogy a por bizonyos rétegben remek vezető (áram) és lehetőleg ne kerüljön gép alkatrész közelébe, ahogy tüdöbe se :)

(#12156) zolikaDB válasza tebeeee (#12155) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ha jól tudom, SirTom.

(#12157) BÁ Nutrition válasza tebeeee (#12155) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

elvileg viszonylag komoly elszivoberendezes illene hozza(ha nem akarsz tudorakot kapni). eleg xar forgacsolni, nagyon eles szerszam kell hozza, azt is hamar kicsorbitja, hagyomanyos lapkakat mindenképp, gyemanttal szoktak.

szemely szerint nekem csak cf30 muanyaggal kellett cseszekednem, kb ugyanezek igazak ra. ezt mi locsoltuk kozben(eszterga) muhely vegeben toljak maron rendes cf darabokat is, de nem erdekelt annyira h foglalkozzak vele, majd master Tom elmond mindent. o keni/vagja

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#12158) tebeeee


tebeeee
csendes tag

Köszönöm, írok is neki akkor ;) :R

(#12159) SirTom válasza tebeeee (#12158) üzenetére


SirTom
tag

hello.
Carbon fibert éles keményfém szerszámmal, vagy gyémántal ( simitás ) kell megmunkálni. A gyorsacélt is neki lehet engedni, de csak másodpercekig fogyja bírni a kopást. Ha először dolgozol vele, figyeld mennyire forrósik fel, mi ilyen hideget fújó sürített levegős megoldással hütjük a szerszámot.

Hűtőfolyadékkal nem munkáltuk még meg, szerintem jobb megoldás lehet, mert jobb a szerszám hütése, és nincs por.

Van ahol folyadék alatt marják, és ugye nulla por van, ez csak kisgépen jöhet szóba, én ilyen 4000x3000x1500-as gépen vagyok. Tüdőrákom még nincs, és nem is lesz, sokkal jobb mint hűtőfolyadékkal dolgozni, semmi sem olajos, és az olajpárát sem kell szívni a hütővíz elporladása után, igazából a hütőfolyadékkal való munka során a tüdőmet éreztem hogy van.
Itt van elszivő, és lehet maszkos is felrakni, szerintem egézségre nem annyira káros mint a hütőfolyadék, és könnyebb védekezni ellene.

A szerszám tulhevülése ellen kell védekezni éles szerszámmal, és megfelelő technológiával.

ilyen maróval lehet marni, fiberite (olaszban) a lényeg, hogy sok élevan, nincs forgács, hanem por van.

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#12160) Parson válasza zoli333 (#3729) üzenetére


Parson
addikt

Nem tudja vki, ez a könyv forgalmazva van még? Szükségem lenne egy példányra.

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#12161) Phülöp válasza Parson (#12160) üzenetére


Phülöp
addikt

Ha valakit érdekel itt tud érdeklödni:
9023 Győr
Körkemence út 8.
info@edag.hu
96/ 513-780

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12162) tebeeee válasza SirTom (#12159) üzenetére


tebeeee
csendes tag

Köszönöm :R ....küldtem mailt, mert ugy láttam rég jártál itt. Kis gép adott igen, hütö van és nem porlaszt szerencsére .... ahhoz nem elég buffla a szivatyu . Voltam én is hasonló gépen , szerettem de meguntam hogy sose történik semmi, ha kérünk valamit ( segédasztal kellett volna a gyárira, hogy leérjenek a szerszámok...és ne kelljen 2méterees kilógásokkal baszakodni, aztán hallgatni hogy szar a felület) csak se időt nem volt rá, se péz megvenni az anyagot...a darabot emeltük a szerszámhoz áltban....az milyen már....mint mikor a kamerás nem zoomol,hanem közelebb megy :P pedig összelapátoltunk a kreténnek nem keveset....tudom mert hozzáfértünk ajánlatokhoz, számlázáshoz..annak ellenére hogy kódoltatta a belső hálozatot, de feltörés nélkül láttuk a szerot, jól le lett kódolva xd De ettől függetlenül más élmény egy akkora gépen minden ... Egyébként biztonságos forgácsolási paraméterekről nincs infod karbonra visszatérve? egy kb vágóra meg tolásra gondolok keményfém maróval....Én 0,04-0.06 élenkéntit 60 as vágóval használok acéloknál nagyolni....ebből a szerszámból van jó pár...D10 es nagyolóról van szó bevonattal

(#12163) BÁ Nutrition válasza Phülöp (#12161) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

az edag nem koltozott el onnan par eve? vagy megtartottak a regi irodat is?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#12164) Phülöp válasza BÁ Nutrition (#12163) üzenetére


Phülöp
addikt

Fogalmam sincs, nekem a fenti az egyetlen információm.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12165) SirTom válasza tebeeee (#12162) üzenetére


SirTom
tag

Szia, segíts egy kicsit, konkrétan mit kell legyártani?
Sokszor vékony carbon fiber lapokba kell konturt marni, ahhoz jó lesz simán a keményfém szerszám, mondjuk ha 10 mm a vastagsága, akkor azt nekiengedném 1-2mm-es lépésekkel nagyoláshoz, aztán meg egy új szerszámmal a simitás. Simitási ráhagyásnak meg kb 0.4-0.6mm. Kb 4000 -es fordulat nagyoláshoz, kb 500-as előtolás, figyelve, hogy ne nyissa szét a rétegeket, van,ezek közt is többféle minőség, van ami szétmegy kopottabb szerszámnál, akkor ugye új szerszám ismét. Nálunk nincs hütőfolyadék, így feltételezem ezek a megmunkálási értékek meglehetősen az optimális alatt vannak. Itt nincs akkora hangsúly az előtolási/fogásvételi értékeken, a fontos, hogy azt a pár darabot(ami nagyon drága mellesleg) kitűnő minőségbe legyártsuk. Vannak gyémántporral bevont keményfém marók, és olyan ujjmarók amikbe bele van forrasztva egy gyémánt lapocska. Ez utóbbiaknál mivel mindig szárazon dolgozunk nem tudom a folyadéknak a sokkhatását hogy bírja, lehet kitöredezik. Carbon síkolását gyémántbetétes lapkával 2-3mm-es fogással 4000-es fordulat, 4500-as előtolás, 5db lapkás sikmaróval, és levegős hűtéssel kb 8 órán át birja, nagyon fontos a nagyon jó hütés, sose melegedjen tul a szerszám, mert akkor gáz van. beleég, ráég, rátapad a sok ragasztó, büdös, javíthatatlan lesz a darab, stb

Sokszor van, hogy ilyen alátét szerü kis darabokat kell készíteni, annál ismét fontos, hogy éles legyen a nagyoló, mert különben elszállnak, és huss már ki is ment az elszívón, mert a nagyobb erőhatás miatt lenyomja a szerszám a kétrétegü ragarsztószalagról profilozás közben.

Mekkora darabszám lesz, hol dologozol ilyen anyaggal?
ilyen a szerszám jó a carbon fiberhez, de kár beleinvesztálni, ha csak pár db-ot kell legyártani

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#12166) SirTom válasza SirTom (#12165) üzenetére


SirTom
tag

Ezek a megmunkálási paraméterek 50-es átmérőjű sikmaróra értendő, a darab üreges volt, és elég nagy zajt csinált közben, kb mint a szántás olyan volt, de mivel ragasztás felület volt, így nem számít.
(Carbon síkolását gyémántbetétes lapkával 2-3mm-es fogással 4000-es fordulat, 4500-as előtolás, 5db lapkás sikmaróval, és levegős hűtéssel kb 8 órán át birja)

Nincs más hátra mint előre

(#12167) overseer


overseer
csendes tag

Üdv Urak! Kis segítségre lenne szükségem. Minap kihívtak egy céghez, hogy egy gyorstalpalón mutogassam el a fanuc és gépkezelés alapjait egy Schaublin esztergán. Maga az eszterga egy borzadály, de nem is ez a lényeg. Egyszerűen nem tudok bemérni egy szerszámot. Ha esztergálok mondjuk egy 30-as átmérőt és a geometriában be írom, hogy X30, akkor nem tudom bemérni. Nincs measure opció. Se +input. Csak input van azt jónapot.

Másik gond: Nagyoló ciklusban nem tudok fogásmélységet adni.

G71 U1 R1 ez sem jó
és a
G71 P10 Q20 U0.5 W0.1 D1000 F0.2 sem jó

Magát a ciklust felismeri, mert végig megy a megadott kontúron, csak 1 fogással akar mindent leszedni.

Valakinek valami ötlet?

kép az említett vezérlőröl

Overseer

(#12168) Neu77 válasza overseer (#12167) üzenetére


Neu77
csendes tag

Hali. A MENU/OFFSETben lépj a bemérendö szerszámhoz. Nyomj "GEO" gombot a monitor alatti billentyün majd üsd be XM és a mért érték, utána INPUT. A Z méret ugyan ez csak ZM . Az "M" jelenti a measure gombot. Németül lehet más. Korrekciózni is másképp kell, mert nincs +input gomb. Helyette OFFSET "WEAR" gomb a "GEO" mellett. Ha 0 az érték, akkor egyszerü. Nyomj "X" vagy "Z" és amennyivel korrekciózni akarsz és INPUT. Ha nem nulla, akkor hozzáadod vagy kivonod az ottlévö értékhez a korrekció értékét és INPUT :D
Remélem jó lesz. A programírás is más mint az újabb Fanucnál, de ezt gondolom már tapasztaltad.
A nagyolásnál, gondolom a D1000 a ludas. Írj D1.-et és írj a számok után pontot. lehet nem kell, de nem árt :D

[ Szerkesztve ]

(#12169) blasko92 válasza overseer (#12167) üzenetére


blasko92
őstag

Bemérésnél ahogy előttem is írták, kell egy M betűt is írni, annyi, hogy nálunk az összesnél a tengelynév elé kell írni, azaz MX.... és utána input, vagy MZ... és utána az input. Korrekciózásnál pedig simán a wear-be, vagy akár geo-ban lehet, annyi, hogy korrekciózni a tengely inkrement nevét (U vagy W) be kell írni az érték elé, és úgy input, így fogja hozzáadni amit szeretnél.

Nálunk simán a két soros ciklussal mennek. Itt nem tudom mi lehet a gond.

(#12170) overseer válasza blasko92 (#12169) üzenetére


overseer
csendes tag

Ezer hála emberek! Pénteken lesz alkalmam kipróbálni. :) :R

Overseer

(#12171) bognar110


bognar110
őstag

Sziasztok valakinek van tapasztalata Trumpf 3030 vagy hasonló lézervágógépen ? Lenne pár kérdésem.

(#12172) konwktor


konwktor
tag

Kezdő heidenhain-es ként kérdezem hogy hogy lehet feltétel nélkűl ugrani a programban?? Pl fanuc : goto10 :)

(#12173) konwktor


konwktor
tag

Közben rá jöttem az előzző kérdésemre. :)

(#12174) SirTom válasza konwktor (#12173) üzenetére


SirTom
tag

hogy oldod meg? Call Lbl?

Nincs más hátra mint előre

(#12175) konwktor válasza SirTom (#12174) üzenetére


konwktor
tag

Nem,csináltam egy feltételes ugrást ami mindig teljesül. pl if 5 equ 5 goto1 vagy valami hasonló

(#12176) csiben1


csiben1
tag

Sziasztok!
Műszaki ábrázolásban szeretném kicsit autodidakta módon képezni magamat, sajnos vannak hiányosságok. Van valami ötletetek, hogy érdemes nekiugrani, esetleg könyvet tudtok ajánlani? Ha könyv, akkor valami olyan lenne jó, ami tartalmaz magyarázatot, feladatot és megoldókulcsot is. Vagy keressek valakit aki keni vágja?

You can walk straight through hell with a smile

(#12177) Phülöp válasza csiben1 (#12176) üzenetére


Phülöp
addikt

Itt egy kis olvasnivaló.
Ingyenes a regisztráció, egy hónapig azt töltesz le az oldalról, amit csak szeretnél.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12178) TGWH válasza Phülöp (#12177) üzenetére


TGWH
őstag

Kiegészíteném, hogy én már vagy egy éve azt töltök le amit akarok :DDD csak néha fel is kell tölteni valamit, ha netán reklamál az egy hónap miatt :DDD

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12179) Phülöp válasza TGWH (#12178) üzenetére


Phülöp
addikt

én csak gugliztam egy gyorsat, ezzel az oldallal most találkoztam először

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12180) JóGéza válasza csiben1 (#12176) üzenetére


JóGéza
aktív tag

Szia!
Műszaki ábrázolás I.
Műszaki ábrázolás II.
Az oldalon más érdekes anyagot is találhatsz.

(#12181) csiben1


csiben1
tag

Köszi mindenkinek, megnézem őket :R

You can walk straight through hell with a smile

(#12182) TGWH válasza Phülöp (#12179) üzenetére


TGWH
őstag

Pedig sok mindent onnan szedtem le :DDD

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12183) Phülöp válasza TGWH (#12182) üzenetére


Phülöp
addikt

én megtanultam anno az isklolában ezeket :DDD :DDD :DDD

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12184) TGWH válasza Phülöp (#12183) üzenetére


TGWH
őstag

Mi nem :DDD
Volt rá fél év, inkább a cnc-s ismeretekre fordítottam azt az időt :D aki meg csak hétvégente megy, az már nem is erőltetett menet, hanem egyenesen lehetetlen küldetés :DDD

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12185) kopary


kopary
újonc

Üdv CNC mesterek!

NCT104T-n (eszterga) hogyan kell kioldani a szerszámbefogót, hogy új szerszámot tudjak betenni, és hogy kell lezárni, leszorítani?
Hogy működik ez más esztergákon?

Kérlek segítsetek, sürgős!

[ Szerkesztve ]

(#12186) Phülöp válasza TGWH (#12184) üzenetére


Phülöp
addikt

Az én időmben rendes óraszámmal ment az anyagismeret 3 évig.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12187) TGWH válasza Phülöp (#12186) üzenetére


TGWH
őstag

Az én időmben meg napi 6 óra heti 5 napon keresztül egy nyáron át, amíg nem voltak diákok :DDD
Na nem mondom, nem is maradt meg sok anyagismeretből :DDD

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12188) kopary válasza kopary (#12185) üzenetére


kopary
újonc

Úgy értem kést kiengedni és leszorítani? Egy rapidacél leszúrókést szeretnék beletenni egy másik kés helyére. Gondolom ez kóddal megy. Bocs, ha nem voltam érthető, fáradt voltam, és minél hamarabb kellett - most is kell - a válasz. A gugli nem segít, meg semmi se. Gépkönyvben sem írja, pedig ez az egyik legfontosabb.

[ Szerkesztve ]

(#12189) blasko92 válasza kopary (#12188) üzenetére


blasko92
őstag

Azért nem válaszolt szerintem senki, mert nem igazán értjük mi a gond. Csak látod hogy/hol van megfogva az a kés.

Amúgy nem, nem kóddal megy. Fizikailag kell kicserélni/kihúzni/betolni. Valahol-valami-valamilyen csavar fogja.

Ha egy ilyen műveletet elvégzel, azt a szerszámot be is kell mérni, hogy a gép tudja hol van valójában a kés, mivel annyira nem okos egyik gép sem, hogy új infó nélkül ne csináljon rohadt nagy galibát (baleset, géptörés, szerszámtörés, személyi sérülés)

Ha megfogadod a tanácsom, inkább neki se állj, mert gond lesz belőle

(#12190) kopary válasza blasko92 (#12189) üzenetére


kopary
újonc

Köszönöm a választ!

Na jó, annyit megtudtam, hogy nem kóddal kell, ez is valami. A bemérés lesz a legkönnyebb része, don't worry...

Ugyanis nem tudom, hogy milyen magasságban kell legyen a kés aktív hegye/éle, de kiveszek egy szerszámot, ami központra van beállítva, az alátéteivel együtt lemérem a csúcsmagasságát tolómérővel, és a leszúrókés vágóélét is akkora magasságra állítom be. Ha kisebb, akkor alátét, ha nagyobb, akkor lecsiszolok belőle.
Vagyis nem a beméréssel van a gond, hanem inkább a leszúrókés stabilitásával, ugyanis könnyen letörhet.
Már törtem leszúrókést, azóta megtanultam: kicsi fordulatszám, max 300 ford./perc (g97 s250 m3), előtolás: 0,04 mm/ford (g95 g1 x-.1 f.04) és bő hűtés.
Ja, és a fejemet, szememet nem tartom olyan közel, hogyha valami törik, pont ott kapjon el. Meg aztán ott van a védőüveg, ami gondolom, golyóálló. Nem veszélyesebb a CNC, mint a hagyományos gépek, no para.
Olyan nem lehet, hogy nem csinálom. A megrendelőt csak az eredmény érdekli, nem az hogy mennyit/mit szenvedtem vele, oszt' jó napot.

Azért kérdeztem ezeket, mert a kollégám beteg, én hagyományos esztergán dolgozom, sorozatgyártásban.

(#12191) TGWH válasza kopary (#12190) üzenetére


TGWH
őstag

Ó akkor nincs gond, ugyan úgy nézed és teszed be az alátétlemezeket, mint hagyományoson. A darab tökközepén legyen oszt csókolom.
Kicsi fordulatszám nem lesz jó, bár attól függ mit esztergálsz. Nekünk pl. fix s2000-ren pörgött rozsdamentes anyagban. Persze az nem jó, csak hát nincs időm foglalkozni vele :DDD addig meg kopik a lapka...
Úgy tanították az öregek, hogy akkor jó, ha x0 előtt éri el a maximum fordulatszámot.
Beteg kolléga azért csak meg tudja emelni a telefont és bele tud szólni, hogy mit s hogyan.

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12192) blasko92 válasza TGWH (#12191) üzenetére


blasko92
őstag

Azért az sem mindegy, hogy az az s2000 milyen átmérőnél megy :DDD 10-20-nál nem gond.....

X0-előtt biztos elér bármilyen max fordulatot :DD

(#12193) BÁ Nutrition válasza kopary (#12190) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

hat ez igy eleg veszélyesnek tunik, mert az irasod alapjan teljesen fogalmatlan vagy hozza, ami azert meglepo mert állítólag hagyomanyoson van gyakorlatod, csak nem ugy tunik h tényleg lenne.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#12194) TGWH válasza blasko92 (#12192) üzenetére


TGWH
őstag

Kicsit nagyobb átmérőkkel dobálózunk, de nagyon nem sokkal :DDD
Akkor x0-ra éri el, már régen volt. Ahogy felpörgött maxra, pottyant is le a darab.

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12195) BÁ Nutrition válasza TGWH (#12194) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

en amúgy beszoktam lassitani, mert ha picit nagyobb a a darab akkor eldobja a pitsaba, sot ha mar mondjuk ilyen 35os atmero felett van meg mondjuk 50 hosszu akkor max x2-ig szurom le aztán letorom. igy nem dobja el, ergo nem koccan meg sehol. neha ennel kisebbet is. elegge a melo valogatja.
fordulatszamot meg inkabb g96al irok, es lekorlatozom a veget. bar igaz h azert nem atlag anyagok vannak, titanba meg 40es vagonal pl 12 mm-en mar csak 1060as fordulatszamot ker.. szal jobb a g96 mindenképp

mondjuk ez nem szeriamelo, ott szoktak pocsolni minden masodpercen

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#12196) TGWH válasza BÁ Nutrition (#12195) üzenetére


TGWH
őstag

Mi se pötshölünk annyit, állandó fordulaton belassul magától is a vége felé :D csak nagyon zabálja a lapkát, azért kéne módosítani egy kicsit. Hoztak már olyan car anyagot is, két-három lapkát megzabált 8 óra alatt...

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12197) Neu77 válasza kopary (#12190) üzenetére


Neu77
csendes tag

Gyorsacélkéssel leszúrni kb 20-50 vágósebességgel érdeme próbálkozni. Elötolás 0.05-0.1 a kés szélességétöl függöen. 4-5 mm környékén visszaveheted kicsire az elötolást, de ne küldd -X-re a kést, csak simán 0-ig. Mondjuk írhattad volna, mit akarsz leszúrni, mert nem mindegy. A max fordulat lehet egész magas is, de mint írtam nem mindegy mi a munkadarab anyaga, súlya, milyen és mekkora a gép.
Azt viszont nem értem, mit keres CNC esztergában gyorsacél kés :D esetleg fúrót vagy homlokbeszúró kést tudok oda elképzelni, mert a megrendelöt nem az érdekli, hogy kész legyen, hanem az, hogy olcsó, gyors és szép legyen. Ez pont az ellen szól, hogy gyorsacél késeket kelljen használni :D

(#12198) kopary


kopary
újonc

Köszönöm a hozzászólásokat, okosabb lettem. Nem gondoltam volna, hogy ennyi infót kapok profiktól.
Van még mit tanulnom, persze. A megmunkálandó anyagról semmi infóm, nekem csak ideadták a rudat, 20 mm-es átmérő, daraboljam. Simán leszúrtam vagy 100 darabot az előbb említett paraméterekkel, hagyományoson.
Gondoltam, hogy nagyobb fordulatszám sem jó, mert a hss szerszám túlforrósodhat. Váltólapkás, keményfém betétes leszúrókés pedig nincs. De szólok, hogy rendeljenek.

(#12199) TGWH válasza kopary (#12198) üzenetére


TGWH
őstag

Ilyenkor szoktak kicsit nyomatékosabban odalépni a leszúrókéshez, netán még hűtés sem kell annyi, aztán vinni az irodába, hogy hát ez a szar nem jó sorozatmelóhoz, rendelnek egyből lapkás normálist :DDD vagy ,,B'' verzió, két cigi leszúrás előtt, mert biza tovább tart olyan vacakkal a megmunkálás :DDD
Jó, hát hagyományoson én sem pörgetném jobban, de cnc-n érdemes ;)

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#12200) kopary válasza TGWH (#12199) üzenetére


kopary
újonc

ok, ki lesz próbálva :)

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.