Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [kyrabaybee:] :L (téma lezárva)

Hozzászólások

(#21823) Geri Bátyó válasza Vakegérke (#21821) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Naszóval!

Az előétel alapja, egy általam Törökországban evett kreálmány, amit kicsit továbbfejlesztek.
Krumplit vastagabb karikákra vágok és olajban megsütöm, de nem ropogósra, csak annyira, hogy megpuhuljon. A Padlizsánt szintén karikákra vágom és besózva hagyom állni egy ideig, hogy a kesernyés ízét elveszítse. Ezután enyhén borsozom és kevés olivaolajjal megkenve grillezem. Néhány chilipaprikát szintén ráteszek a grillre és hagyom, hogy a héja kissé megszenesedjen, mert ezután könnyen le lehet húzni és a húsa megpuhul. A polip karjait karikákra vágom, sóval, borssal és kevés olajjal ez is mehet a grillre. Az uborkát egyszerűen csak vékonyan felkarikázom, kicsit besózom és ezt is hagyom állni egy keveset.
Amikor minden elkészült és a grillezett dolgok még melegek, elkezdem lerétegezni egy tálba. Krumplival kezdek, ezt kissé sózom és borsozom, majd jöhet egy adag joghurt. Ezután a padlizsán és joghurt, majd a chili és a polip, erre ismét joghurt. Erre teszem az uborkát, amire zúzott fokhagymát is szórok, majd megint joghurt. Érdemes még egy ugyan ilyen rétegsort halmozni a tálba, mert akkor jobban tartja a meleget, ugyanis a dolog lényege, hogy a meleg összetevők miatt az ízek jobban összeérnek, illetve a krumpli magába szívja a joghurt víztartalmának jó részét, így egész sűrű lesz. Mire kihűl, az ízek egy egységet alkotnak és egy sűrű szósz öleli körbe a kellemesen lágy, de ugyanakkor a chili és a grillezés miatt pikáns összetevőket. (A törököknél polip nélkül és uborka helyett paradicsommal elkészítve ettem ilyet. Elképesztően finom!)

A főétel megint indiai beütésű lesz. Ehhez az oldalast felvagdosom, mégpedig úgy, hogy két borda alkosson egy darabot. Ezeket a darabokat bepácolom fokhagymával, chilivel, mézzel, lime lével, sóval, borssal és szegfűborssal (a szegfűszeg teljesen érett változata, de a szára nélkül), valamint olajjal, ami jelen esetben kókuszolaj.
Egy serpenyőben felhevítem a kókuszolajat és a bepácolt húst minden oldalán megpirítom (a páchoz használt fűszereket nem használom fel), ezután kiveszem és a fennmaradó olajba beleszórok némi fűszert: babérlevél, koriandermag, mustármag, szegfűbors, fahéj, római kömény. Amikor már pattognak, mehet rá a hagyma, a fokhagyma, a chili és a gyömbér. Amikor ezek megpuhultak, jöhet egy jókora adag felkockázott paradicsom. Amikor ez már kieresztette a levét, megszórom kurkumával, összeforgatom és jöhet vissza a hús, valamint a zöldségfélék. Az ázsiai országokban előszerettel használják a papayát éretlen, vagy félig érett állapotban zöldségként. Ilyenkor ugyanis még nem édes, de mégis megvan a gyümölcsös, pikáns íze, amit akár krumpli helyett, megsütve is ehetünk sült hús mellé. Én most egy félig érett darabot teszek felkockázva a hús mellé, valamint répát és erdei gombát. Az egészet felöntöm kókusztejjel és puhára párolom.
Természetesen párolt rizs a köret és egy kevés felaprított korianderlevéllel szórom meg tálaláskor.

A desszerttel azért vagyok bajban, mert megint nem tudom a tészta pontos receptjét (sütemény sütésben nem vagyok jó). Ezt még a nagymamám szokta csinálni (persze anyukám is) és úgy hívják, hogy rácsos linzer. Azt tudom, hogy a tészta elég sűrű, de sütés után kellően omlós. A kész tészta 2/3-át kell a tepsibe tenni, ezt megkenni jó vastagon baracklekvárral, megszórni durvára vágott dióval és a maradék tésztából rudakat kell sodorni, amit átlósan rá kell fektetni a süteményre.
Gyakorlatilag így néz ki:

Jó étvágyat!

föccer: Benned volt minden reményem! Egérke nem akar főzni, csak zabálni! :DDD

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [kyrabaybee:] :L (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.