Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABE
őstag
Sziasztok!
Na szóval, én is Toshiba tulajdonos lettem, egy L30-134 az én „drágaszágom”. Tényleg faja gép, de nekem is feltűnt a hűtés furcsa mivolta. Elkezdtem hát utánajárni, hogyan lehetne megnevelni a kicsikét. Sem külföldi fórumokon nem találtam választ, sem egyéb programokkal nem tudtam lehalkítani a hűtőt. Nosza, megnéztem a hűtés „logikáját”. A hűtési módszer „maximális teljesítmény” módban a CPU hőmérsékletét 50 és 55 fok között tartja, „telepfeszültség kímélő” üzemmódban pedig 60 és 65 fok között. Mivel 50-ről 55-re gyorsabban felmegy a hőfok, mint 60-ról 65-re, ezért ugye ez utóbbi módban pörög fel ritkábban a venti. Ugye a gond az, hogy az alacsony pörgési sebesség és a zúgás között nincs átmenet, közepes sebességgel csak a fújtatás után pörög egy picit.
DE VAN MEGOLDÁS A HIRTELEN FELPÖRGÉSEK ELLEN!!!
Miközben próbálgattam a csúszkákat, egy érdekességre lettem figyelmes: amikor „maximális teljesítmény” beállításon éppen elkezd zúgni a hűtő, a Power Saverben a hűtési módszert ha átállítom telepfeszültség kímélőre (még a hűtés közben), a venti nem 50 fokig, hanem lejjebb fogja hűteni a procit (közepes pörgési sebességgel). Tudom, ez így leírva hülyén hangzik, de próbáljátok ki! Ha valaki inkább szeretné, hogy kicsit hangosabban, de állandó sebességgel pörögjön a venti, így előcsalhatja. Gondolom valami programhibát sikerült kihasználnom.
Tehát a trükk:
-A hűtési módszert „maximális teljesítményre” kell állítani a Power Saverben.
-55 foknál a hűtő felpörög először nagy, majd közepes sebességre. Amíg vissza nem áll alap sebességre, még addig gyorsan át kell állítani a hűtési módszert telepfeszültség kímélőre.
-Emiatt a hűtés nem áll le 50 foknál, hanem folyamatos közepes sebességgel (de elfogadható hanggal) tovább hűti egészen addig, míg le nem állítod a gépet, vagy hibernálod. Innentől kezdve hiába állítod a hűtési módszert, a pörgési sebesség nem változik, nekem terheletlenül 37 fokon tartja a procit.
Megjegyzés: ezt a módszert a Power Saver 7.03.07.Q verziójával találtam ki, a gép pedig kivett akkuval a hálózatról ment. Persze felmerül a kérdés, az állandó pörgés milyen hatással lesz a hűtőre.
Na, gondoltam megosztom ezt a kezdetleges módszert Veletek, hátha valaki még tovább tudja tökéletesíteni. Jó próbálkozást! -
ABE
őstag
Ja, még valami: ugye 512mb memória van a gépben, így a videokártya számára lefoglalt rész 64mb. Most fogok venni bele még egy 512-eset. Fel fog emelkedni 128mb-ra a vga részére elkülönített memória? Lehet majd valamiféle sebességnövekedést észlelni néhány gyengébb játéknál?
-
ABE
őstag
Létrehoztam egy olyan profilt, amit mondtál. Aktiválom. Továbbra is 60-65 fok között állítgatja a hőmérsékletet, nem forog állandó sebességgel, állandóan felpörög. De ha csúcsüzemre állítom a profilt, majd a venti felpörgése közben Fn+F2-vel átállítom az új profilra, marad a közepes sebességű pörgés, és megint lehűti 40 fok alá. Sőt, a proci teljesítménnyel sem kell variálni, létre lehet hozni olyan profilt is, ami a csúcsüzemtől csak a hőszabályozásban tér el. Magyarán, én azt tapasztalom (lehet, Neked másképp is működik): állandó (közepes sebességű pörgést) csak akkor lehet elérni, ha pont a venti felpörgése közben állítom át a hűtési módot teljesítményről kímélőre. Nekem másképp nem megy. És ahogy elolvastam a hozzászólásokat, másoknak is voltak problémái.
Egyébként hogyan lehet vga-nak memóriát állítani? Nem tudom belőle előcsalni a 128-at. -
ABE
őstag
Amúgy mi értelme van a CPU feldolgozási sebességet állítani, ha úgyis ugyanolyan frekvencián megy? Akkor mit állít át?
-
ABE
őstag
Még egy apró pontosítás:
Ha mondjuk 60 fokos a proci, és takarékos módban van, akkor ugye még nem megy a hűtés (csak 65-öt elérve). Ha ekkor átváltok teljesítmény módra, beindul a hűtés. Ha a nagy fordulatszámú hűtés közben átváltok takarékos módba, a venti onnantól kezdve végig közepes fordulaton megy. De csak akkor szabad átváltani, ha 50-55 fok között van a hőmérséklet, különben megint leáll a venti! Na erre varrjatok gombot. -
ABE
őstag
Ha megengeditek, összefoglalnám az L30-134 hűtésének (állandó felpörgési) problémáját:
1. A gép igencsak melegszik. Ez azt jelenti, hogy még alacsony terhelés mellett sem nehéz elérni a 65 fokos CPU hőmérsékletet.
2. A Celeron M sebességét nem lehet változtatni, így nincs értelme (meglátásom szerint) a Power Saver CPU sebesség állításának.
3. A Power Saver csak két módszert kínál a hűtésre, és köztük mindössze annyi a különbség, hogy az egyik 55, a másik 65 foknál kapcsol be. Mindkettő 5 fokkal csökkenti a venti felpörgésekor a hőmérsékletet. Mivel 60 fok felett már lassabban kúszik fel a hőmérséklet, ezért a telepkímélő módszer használatával elérhető, hogy ritkábban pörögjön fel a hűtő. De még ez is zavaróan gyakori!
4. Ahogy magyar és külföldi fórumokat olvastam, senkinek nem vált be a csendes üzemmód. Lehet, hogy egy másik típuson (vagy másik processzorral) ez működőképes megoldás, de gyanítom, hogy a Power Saver nem a Celeron M-re lett optimalizálva. Ha lenne benne SpeedStep, valószínűleg nem okozna ennyi embernek bosszúságot.
5. A fenti problémákra gyógyír lehetne, ha a Power Saver rendelkezne olyan opcióval, hogy állandó közepes sebességű forgásra be lehetne állítani a ventit. Mivel nincsen, helyette van tehát a trükk (most már pontosítva):
- A gépet először olyan profillal kell futtatni, ahol „maximális teljesítmény” hűtési módszer van beállítva.
- Létre kell hozni egy tetszőleges profilt, egy a fontos: a hűtési mód „telepfeszültség kímélő” legyen. A CPU feldolgozási sebességet szerintem felesleges állítani.
- Amikor az 55 fokot elérve megint hangosan hűteni kezd a gép, az Fn+F2 kombinációval gyorsan át kell váltani az újonnan létrehozott profilra. Innentől kezdve már az állandó közepes sebességgel fog menni a venti, a procit pedig 40 fokig is lehűti, tehát a billentyűzet sem fog annyira átmelegedni.
Szóval én erre jutottam, remélem másnak is beválik. És bocsi, ha teleszemeteltem a fórumot, csak szerettem volna ezt megosztani. -
ABE
őstag
Samsung DDR2 512mb 533mhz. Ilyen van benne gyárilag is. Bruttó 12.000Ft Akvában. A Technotrade oldalán azt olvastam egyébként, hogy márka nem számít, és házilag is be lehet rakni, mert garancia nem ugrik. Műszerész csavarhúzóval pillanat alatt eltávolítható a memóriák fedelét rögzítő két csavar. Élienkompjúterszben 10.500 a Kingmax, de biztos ami sicher, inkább ugyanolyat veszek, mint ami van.
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz battisti #901 üzenetére
Nekem nincs ilyen vram opció, a tulajdonságok menüpont alatt sehol sem kínál föl memória állítást. Az adapter menüpont alatt azt írja ki, hogy a memória mérete 256mb, de ugye tudom, hogy csak 64-et foglal le. Gondolom a max. elérhető értéket írja ki.
Most, hogy állandó közepes fordulaton pörög a hűtő, terheletlenül vagy enyhén kihasználva 38-42 fok között van a hőmérséklet, leterhelve (Trackmaniával) pedig 47-50 fok. De legalább sosem pörög föl a venti, és nem melegszik át a billentyűzet. Ez nálam jó 15-20 fokos javulást eredményezett!
Nem tudom, milyen különbségek vannak felépítésben a két modell között, lehet, hogy a Tiédnek jobb a hőelvezetése, vagy eleve gyorsabban hűt. Mindenesetre az L30-ra sokan panaszkodnak rajtam kívül is. -
ABE
őstag
Nálam az első ram fölé kell behelyezni. Lehet, hogy esetleg nálad a felső slot-ba rakták a gyári memóriát, és nem látod az alatta lévő másik slot-ot?
Hogy van-e dual támogatás, nem tudom. Szerintem ez chipset függő. De tapasztalatom alapján túl van dimenzionálva a kérdés, én igazából nem éreztem sose a dual channel gyakorlati előnyét. Most is csak azért veszek ugyanolyan típust, nehogy komptibilitási probléma legyen. -
ABE
őstag
válasz battisti #905 üzenetére
Az L30-134 is Ati Xpress 200M vga-val rendelkezik. Ennek ellenére sehol nem találok ilyen opciót, pedig mindent végigbogarásztam már. Esetleg L30 tulaj, aki tud ilyenről?
Most, hogy végre állandó pörgésre bírtam a ventit, itt is minden ok, semmi nem melegedik túl. A sajnálatos az, hogy csak trükközve tudtam megoldani. De legalább sikerült. Ha nem pörögne Nálad állandóan a venti, Te is szembesülhetnél a brutális melegedéssel. -
ABE
őstag
válasz battisti #907 üzenetére
Aha, szóval a 200m a chipset név. Ok, értem. Amúgy jól tudom, hogy az X300 a Radeon 9200 továbbfejlesztett változata? Van a gépen ilyen Control Panel jelleg, de csak nem akar memóriaállítást ajánlani. Lehet, hogy L30-nál nincs ilyen. Passz.
Miért hűt 30 fokon? Azért, amiért nem lehet rendesen beállítani a Power Saver-t. -
ABE
őstag
válasz ufonauta #929 üzenetére
Én az akkuk.hu-n kerestem akksit, de az L30-ra nem adott ajánlatot. Ekkor rákerestem az oldalon a típusra (PA3450U-1BRS), és talált 4400mAh-s utángyártott akksit 24.000-ért. A probléma az, hogy nem tudom, jó-e az L30-hoz, mert az akksi alján még van egy azonosító (PABAS083), és nem tudom, ez mennyit számít. Mindenesetre ha valaki akkut akar venni, náluk megérdeklődheti.
-
ABE
őstag
válasz ufonauta #934 üzenetére
Ha nem nagyon használod akksiról, tényleg felesleges kiadni rá a pénzt. Bár az már szerintem nem nagy különbség, hogy 20 vagy 24 ezer forint. Én erősen gondolkodom a beszerzésén, mert azzal az akksival szerintem elérhető lenne a 3 órás üzemidő. Én max. 1.5 órát bírtam eddig kicsalni a gépből, de legalább 2 órát tartanék egészségesnek. Egyébként több helyen is láttam ezt az akkutípust hirdetni (csak pl. 28 ezerért), úgyhogy talán nem lehet olyan gagyi. Meg azért ennyi pénzért már illik valami használhatót adni.
-
ABE
őstag
válasz ufonauta #948 üzenetére
ufonauta
Én is vettem AverMedia tunert, de én a hibrid változatot (mindössze 2000-rel drágább). Én marhára meg vagyok elégedve vele, hardveresen szerintem szuper, egyedül a szoftvert tartom gyengének (legalábbis egy Leadtek kártyához hasonlítva). Én is próbálgattam a felvételt, ippeghogy, de még elbírja a gép (bár 1gb memóm van). Vettem fel digitális adást is, hát... szerintem dvd minőség. Tényleg szuper, és még SVCD formátumban is elég jó minőséget ad. -
ABE
őstag
link: http://www.avermedia.com/cgi-bin/products_digitvtuner_hybridcardbus.asp?show=2
Elvileg annyiban tud többet, hogy képes a digitális tv adások vételére. Jelenleg Bp.-n és környékén érhető el az m1, m2, Duna, Duna2 kísérleti adása, de ha szerencsénk van, nemsokára a szolgáltatók átállnak digitális szórásra. Egyébként a kártyához egy kis arasznyi antenna jár, amivel tökéletesen fogható az adás. Ha műholdas szolgáltatód van, ami esetleg digitális jelet küld, meg lehet nézni, a beltéri egység tud-e digit. jelet kiküldeni. Elvileg már így is érezheted az előnyöket.
Én 20.000-ért vettem a kártyát, ennyiért van benne FM, TXT, digitális tévé és rádióadások vétele, sztereo, jár hozzá távirányító és két antenna (rádióhoz és digit. tévéhez). -
ABE
őstag
válasz zolikaDB #999 üzenetére
Ha raksz bele még RAM-ot, automatikusan átáll 128 megára a vga memója. Én 512-t raktam még a gépbe, szintén akvában vettem Samsungot, minden okés vele. Ott helyben kipróbáltam a boltban, nem szóltak érte. Szerintem Samsung jó választás, nekem alapból ilyen volt a gépben, így biztosan nem akad össze a két memória.
Bővítés: áramtalanít, csavarok ki, fedőlap le, memóriát beleszuszakol, fedőlap vissza, csavart berak, gépet indít. 2 perc az egész.
Driver csere:
1.: vezérlőpult/programok telepítése: letörlöd a régi ATI drivert, majd gépet újraindítod
2.: letöltöd a legújabb drivert a netről, kicsomagolod egy mappába, majd futtatod a setup.exe-t, és magától mindent megcsinál
3.: gépet újraindítod, és ezután már a megjelenítés/beállítások/speciális menüben megjelenik egy ''keretpuffer'' nevű menüpont. Itt majd 128 és 256 mega között lehet állítani a vga-nak szánt memóriát. Megjegyzem, én nem igazán érzékeltem különbséget a két beállítás között. -
ABE
őstag
Gyerekek!
Van egy jó hírem azoknak, akiket bosszant, hogy a hivatalos ATI vga driver nem ment föl a gépükre. A legújabb Catalyst 7.1-et föl lehet rakni az ATI chipsetes gépekre (én L30-134-esen próbáltam ki)! És tökéletesen működik! Kicsit trükközni kell ugyan, de nem bonyolult. Megadom a linket, ahol a szükséges segédprogram és az információk megtalálhatóak:
http://www.driverheaven.net/modtool/
Fontos! Mielőtt belekezdenétek, és esetleg bosszankodnátok, mert elakadtatok, olvassátok el figyelmesen az oldalon található információkat, illetve a letöltéshez csatolt pdf dokumentumot! Ha valaki esetleg nagyon nem bírja az angolt, annak leírhatom magyarul is a telepítés menetét. A tippet amúgy a Toshiba nemzetközi fórumáról szereztem, érdemes olvasgatni az ottani topicokat is, mert néha vannak hasznos információk.
Ja, és mielőtt még megkérdeznétek, hogy érdemes-e felrakni, és mennyit gyorsul a gép, azt tudom mondani: annak érdemes próbálkoznia vele, aki néha játszani is szokott a géppel, a sebességnövekedést pedig nem tudom pontosan megállapítani, mert nem mértem tesztprogrammal. De a lelki békének jót tesz, hogy ezt a problémát is sikerült megoldani.
Sok sikert! -
ABE
őstag
Jah, egy kérdés: az nLite nevű programmal integrálni akarom az XP telepítőjébe a sata drivert. Meg tudná valaki mondani, hogy pontosan melyik fájlokat kell belerakni, illetve honnét szedjem le? Biztosra akarok menni, mert korábban egy rossz driver integrálásával nem sikerült az XP cd-t frissítenem.
-
ABE
őstag
válasz zolikaDB #1014 üzenetére
Mondjuk a 898-as hozzászólásomban megtalálod a megoldást. Ha olvastad, akkor nem is kell leírnom megint. Az előtte és mögötte lévő 10-20 hozzászólást is elolvashatod akár.
Én más megoldásról nem tudok, a Toshiba nemzetközi fórumán is csak az én ötletem volt használható.
ATI driverrel nálam a következő volt: 512 ram, eredeti driver: 64 megát ad, állítani nem tudom. Beleraktam még 512-t, átállt 128-ra a vga. Felraktam a legújabb drivert, 128 vagy 256 lett a választható érték.
sata driver: a winchester sata csatolófelületű, elvileg gyorsabb, mint a hagyományos ata 100/133, gyakorlatilag nem biztos, hogy van különbség, extra funkciót nem ad. Nálam a baj, hogy csak Toshiba dvd-ről tudom felrakni az XP-t, mert a saját xp cd-men (integrált sp2-vel) nincsen fent a sata driver. Mivel nincsen benne, ezért telepítésnél nem ismeri fel az xp a vinyót, kellene neki driver.
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz zolikaDB #1016 üzenetére
Ha nem a Toshiba dvd-ről telepítetted a winfost, akkor valami speckós xp-d lehet.
Ventillátort sikerült megzabolázni?
Árt-e a ventinek a folyamatos pörgés? Nem tudom, hosszú távon majd kiderül. De nem hiszem, hogy az állandó felpörgés és lassulás is jót tenne neki...
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz zolikaDB #1026 üzenetére
Ilyet velem is eljátszott a Power Saver. Asszem a megoldás a következő volt:
1.: programot letöröl
2.: gépet újraindít
3.: programot felrak
4.: gépet újraindít
5.: imádkozik, hogy működjön
Próbálgatni kell, nekem is csak magától bolondult meg. És itt jegyzem meg, hogy az előre feltelepített XP volt rajta. Ennyit a gyári rendszerről... -
ABE
őstag
Sziasztok srácok! Kéne egy kis segítség!
Ugye van egy L30-as Toshibám, és kéne bele még némi „kráft” meg plusz üzemidő. Első lépésként rendeltem egy 4400mAh-s akkut, de szeretném a procit is lecserélni. Leginkább egy 1.8-as vagy 2 Ghz-es Pentium M-re fáj a fogam, itt a PH-n 20.000 környékén vannak ilyenek. Szóval a kérdés: ha magam cserélem le a procit, akkor ugrik a garancia? Ha igen, akkor a TT-hez kell vinnem a garancia miatt? Ők hajlandóak beszerelni használt procit? Ha igen, kb. mennyiért és mennyi idő alatt? Ha mégis magam raknám be, akkor mire kell ügyelnem? Ha megtartom a régi procit, és egy esetleges garanciális probléma esetén visszarakom, akkor mi van? Észreveszik? Hogyan férek hozzá pontosan a procihoz? Szereltem már össze jó néhány asztali gépet, meg a notiba is raktam memóriát, de jó lenne, ha valami leírás lenne erről a típusról.
Előre is köszi a válaszokat! -
ABE
őstag
Jaj, még valamit elfelejtettem kérdezni az L30 tulajoktól. Másnak is lötyög kicsit a kijelző? Miután felhajtom és megáll egy pozícióban, akkor nagyon könnyen vissza lehet húzni kb. 1 cm-t. Ha elengedem, természetesen visszaáll a pozícióba, de eddig mindenki megjegyezte, hogy milyen lötyögős. Szóval nincs erre valami megoldás, hogy a kijelző stabilabban, masszívabban álljon?
-
ABE
őstag
válasz Satellite #1385 üzenetére
Uh, akkor a garanciát reszkírozom, ha procit cserélek. A gép alján 3 fedlap van, egyik mögött vannak a memóriák, másik mögött a winchester, a harmadik mögött pedig asszem a wlan kártya. Ez akkor azt jelenti, hogy procicseréhez az egész hátsó borítást le kell szednem? Illetve a gép hátulján a szellőzőnyílás mellett van egy matrica, amin a gép specifikációja van. Ez alatt a matrica alatt kitapintható egy csavarhely (vagy valami hasonló). Lehet, hogy a matrica eltávolítása után szabaddá válna egy újabb fedőlap, ami a procit takarja?
Gondolom az XPress 200M támogatja a Pentium M-et is, a foglalat, az FSB ugyanaz. Ahogy elnézem, a 740-esekből (1.73ghz) van nagyobb kínálat. Ezeknek nagyobb az órajelük, a cache méretük, illetve tudják a SpeedStep-et, úgyhogy nekem megérné egy ilyenre fejleszteni Celeron M-ről (mivel Sulinetes gépet emlékeim szerint 5 évig nem lehet eladni, nem árt kicsit fejleszteni).
Vajon nincs valahol leírás arról, hogy konkrétan ennél a típusnál milyen macerával jár a proci cseréje? Tudom, a notebook nem PC, de azért ahogy látom, jó néhányan lecserélik a Celeron M-et. -
ABE
őstag
Na, azzal is problémám van, hogyan vegyem le a billentyűzetet. Amíg nincs procim, addig nem akarom nagyon szétkapni a gépet, nehogy aztán feleslegesen elveszítsem esetleg a garanciát. Elképzelhető, hogy nem alulról kell megközelíteni a procit? De ha esetleg itt egy L30 tulajnak lenne tapasztalata vagy infoja...
-
ABE
őstag
válasz Satellite #1394 üzenetére
Nos, becsülöm én a garanciát, ezért is kérdeztem, hogy milyen lehetőségek vannak. Ha lenne rá mód, szervízben rakatnék bele procit. Ha ezt a garancia megtartásával nem lehet megoldani, akkor felmerül az otthoni beépítés lehetősége, de persze ez is csak akkor, ha biztosan sikerül gond nélkül megcsinálni. Eddig nem is kezdtem neki szétszedni, mert biztosra akarok menni. Ha bátor lennék és semmit nem érne nekem a garancia, most a ''hogyan rakjam össze a gépet'' kérdéssel kopogtattam volna be a topikba...
-
ABE
őstag
Köszi! Annyira azért biztos vagyok magamban, hogy számítástechnikai alkatrész még nem ment tönkre a kezeim között, pedig szereltem már nem keveset. De egyelőre nem barmolom szét, megérdeklődöm Technotrade-nél, hátha van olyan megoldás, hogy nem veszik el a gari. Ha ez semmiképpen nem kivitelezhető, akkor vagy megkockáztatom a dolgot, és belevágok, vagy pedig megvárom a garancia leteltét.
-
ABE
őstag
Sziasztok!
Akit esetleg érdekel Satellite L30 tapasztalat: vettem egy utángyártott (legalábbis márkajelzés nélküli) 4400mAh-s akksit. Míg a gyári 2000mAh-s általában kb. 70-75 percet tudott maximum, addig az új akksi a 4. teljes feltöltés és lemerítés után már 2.5 órát simán kibír (teljes feltöltés esetén 4 órát becsül a winfos, bár azt nem tudja teljesíteni). 24.300 magyar pízért vettem, a jelzése a gyárival megegyező PA3450U-1BRS. Ha valakit érdekel, hol vettem, akkor megírom, most épp akcióban volt (és van személyes átvétel Pesten, nem muszáj futárral hozatni). -
ABE
őstag
Két helyen is találtam 24-ért magamnak akksit, de ahol megvettem, ott személyes átvétel is van, a másiknál csak futártól lehet átvenni (+1000ft).
Ahol vettem (Váci út 60): http://global-akku.addel.hu/
(itt fontos figyelni, hogy olcsóbb az áru, ha előbb megrendeled a webáruházukban, mintsem csak beállítasz hozzájuk)
ahol még nagy kínálat van: http://www.akkuk.hu/
A keresésnél a lényeg, hogy ne a noti típusára keress rá, hanem az akksi típusára. Olvasd le az akksi alján, nálam pl. PA3450U-1BRS a szám, de a PA3420U-1BRS is jó lenne, úgyhogy elvileg elképzelhető, hogy más típusjelű akksi is jó a notidhoz. -
ABE
őstag
Jah, elfelejtettem írni: mai rekordom 2 óra 45 perc volt akksiról, levett fényerővel, de aktív netezéssel WLAN-on keresztül (videó nézegetés, torrentezés, fórumozás, stb.). Elvileg most már teljes kapacitással megy az akksi, de ha emelkedik még az üzemidő, akkor megírom.
-
ABE
őstag
Hány L30 jön ki a Portege árából? Azért a közel 5,5 órás üzemidőt el bírnám viselni. Vajon mennyit dobhatna egy SpeedStep-es proci az akkuidőn? Amúgy azt figyeltem meg, hogy a levett fényerő nem sokkal hosszabbítja meg az időtartamot, max. 15 perccel talán (anélkül kb. 2,5 óra jött ki).
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz #35685120 #1502 üzenetére
A 4400-as akksi 2.5-3 órát bír ki nagyjából. Ha nem veszem le a fényerőt, akkor 2 óra 30 percet, ha leveszem, akkor 2 óra 50 percet bír ki kb. Eközben lehet wifin nyomni a netet, zenét hallgatni, persze a dvd valószínűleg levenné az üzemidőt. 24-ért nekem azért érte meg, mert sokat cipelem, használom olyan helyen, ahol nincs konnektor. Ha úgyis hálózatról használod, felesleges venni.
-
ABE
őstag
Szia!
Én jelenleg itt találtam a legolcsóbban (136.000 Ft): http://www.pcland.hu/aa150127.htm
Itt lehet hitelre is venni, igaz, nem kamatmentesre. Legutóbb a Saturn-ban volt 150.000-ért kamatmentesen L30-134, most a Corában van tudtommal 170.000-ért. Na most: ha az általam linkelt oldalra felmész, és ott a hitelkalkulátorral kiszámítod, hogy milyen konstrukciót akarsz, akkor talán még jobban is kijössz, mintha egy hipermarketben vennél kamatmentesen. Egy próbát megér. Esetleg várj egy-két napot, mert most lesz az áruházláncoknál akcióváltás. Ha ezeket figyelemmel akarod kísérni, akkor a www.globalplaza.hu oldalt ajánlom.
Az akksiról annyit, hogy a legrégebbi L30-as gépek is csak kb. fél évesek, ha jól tudom, de ezalatt nem hallottam arról, hogy elhalnának az akksik. Enyém december végi, és 3 hónapig használtam kb. a gyári akksit, ezalatt nem éreztem, hogy gyengült volna.
A hűtés hangjára pedig itt a topicban le lett írva a megoldás, igaz, nem túl elegáns, de működik.
A problémám csak annyi volt a géppel, hogy a gyári akksi kis kapacitású volt, ezért én lecseréltem. Igazából különösebb hibája szerintem nincs a gépnek, legalábbis ha tudomásul veszed, hogy ennyi pénzért nem szabad csodát várni.
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
-
ABE
őstag
Uzmany
Ha Celeron M procis géped van, akkor a #890, #895, #897, #898 hozzászólásokat ajánlom figyelmedbe, ez L30-asnál működik. Valószínűleg más típusnál is beválhat a dolog, ugyanis a Power Saver-rel trükközik. Ezzel állandó fordulatszámra lehet kényszeríteni a hűtőt, és általában 40-50 fok között tarja a procit. Nemzetközi Toshiba fórumon sem tudtak más megoldást. Ha Pentium M ketyeg a gépedben, akkor meg nem szabadna, hogy ilyen gondod legyen. -
ABE
őstag
Uzmany
Jah, annyit talán elfelejtettem mondani, hogy érdemes fölrakni mondjuk a Notebook Hardware Control nevű programot, ami állandóan figyeli a proci hőmérsékletét, így könnyebb eldönteni, mikor kell a profilokat váltogatni. De egy idő után már rutinból fog menni, csak rá kell érezni kicsit. Remélem nálad is működni fog. -
ABE
őstag
válasz padre71 #1664 üzenetére
Szia
Én tegnap raktam fel próbaképp a Vistát (holnap térek is vissza XP-re), és a következőt tudom mondani.
1. Ez ugyan notebook független dolog, de nekem nem tetszik a Vista, feleslegesen lassítja a gépet. Szépnek szép, de ha csak amiatt váltanál, akkor létezik már arra trükk, hogy az XP Vista hatású legyen.
2. Nagy helyet foglal a Vista. Csak akkor nem szívsz vele, ha nagy a winchestered, vagy nem pakolsz a gépre sok cuccot.
3. Vista alá nincs Power Saver, amivel meg lehet rendszabályozni a hűtést. Így nekem állandóan felpörgeti a ventit, ami bosszantó.
4. Lassú a gép Vistával. Enyém L30-134-es, Celeron M 1.46 Ghz proci, 2×512mb ram van benne, de percekig tart, mire indítástól kezdve valamit tudok csinálni. Nem mértem le pontosan, de érzésre sokkal lassabb a betöltés, mint XP-nél, és az egész működése is darabosabb. Mivel ugye a videokártya is foglal le memóriát, ezért ha mindenképpen Vistát akarsz később, akkor 1 gigás modult vegyél bele. Szerintem már az árak sem olyan vészesek, hogy ne érné meg 1 gigásat venni.
5. Elvileg a márkás memóriákkal fog menni a gép. Én ugyanolyat vettem, mint ami volt benne, de az általad említett márkákkal nem sok gondod lehet. Ha minimálisra akarod csökkenteni a kompatibilitási problémák lehetőségét, akkor 533mhz-es memóriát vegyél. -
ABE
őstag
válasz lúúúzer #1690 üzenetére
A hivatalos ATI drivert is fel lehet rakni a gépre, igaz, kicsit trükközni kell hozzá. Szerintem én le is írtam itt a topicban a mikéntjét. Ha nagyon izgat a dolog, keresd meg. DE! Elárulok egy titkot: az ég világon semmivel nem lesz jobb a grafikus teljesítmény, sem a stabilitás, egyszóval semmi nem változik! Szintúgy nem javul a teljesítmény, ha 256MB memóriát engedélyezel neki.
-
ABE
őstag
válasz Cypher7 #1748 üzenetére
Szia
A következő linken található drivert elvileg fel tudod rakni a gépedre, kiadásának dátuma 2007.01.10, én az L30-134-emhez ezt használom, mert tudtommal ez a legutóbbi VGA driver az L30-as sorozathoz:
http://ce.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/download_drivers_bios.jsp?LNG=23&service=CE
Elvileg csak a Toshiba driverek mennek fel a gépre, gyakorlatilag egy kis trükközéssel a legújabb hivatalos ATI driverek is feltehetők (a trükk linkje az #1012-es hozzászólásban olvasható). Ugyanakkor ez utóbbit nem ajánlom, mert egyrészt nem fog javulni a teljesítmény, másrészt kevésbbé lesz stabil a rendszer.
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz Cypher7 #1750 üzenetére
Noh, a lelki békéd érdekében elmondom - ha esetleg az #1012-es hozzászólás kimaradt volna -, hogy felpakoltam én már a gépre a 7.1-es Catalyst-ot, és semmivel nem lett gyorsabb egyetlen játék sem, úgyhogy emiatt ne fájjon a fejed! Sőt, egyszer kaptam kékhalált, miközben a Control Panel-nél szenvedtem, úgyhogy vissza is raktam az eredeti drivert. Ez van...
-
ABE
őstag
Sziasztok!
Szoktam olvasgatni a nemzetközi Toshiba fórumot, és egy olyan problémája van ott a népnek, hogy a Satellite L sorozat (főleg L30) nem hajlandó a Crucial (Micron?) márkájú memóriákat lekezelni. Egyeseknek pl. az 1 gb-os Crucial memória megy a gyári memóriával együtt, másoknak pedig be se bootol, vagy csak az egyik memóriát ismeri fel, de legtöbbször 2 db Crucial sem megy együtt. Tudom, nem egy annyira ismert márka ez itthon, de talán van valaki, aki hallott ilyen problémáról... -
ABE
őstag
válasz ufonauta #1781 üzenetére
Én az L30-134-re (egész pontosan PSL33E) felraktam a 2.60-as BIOS-t, és semmi gondom vele. De google segítségével találtam egy linket, ahol a Satellite L35 PSL33U-hoz a 2.30-as BIOS letölthető:
http://download.zol.com.cn/detail/20/192729.shtml
Ez a gép elvileg annyiban különbözik az L30-tól, hogy Core Duo proci van benne. Na szóval! Ugye amit mi használunk BIOS-t, az PSL33-hoz való, de a mi gépünk pontos jelzése PSL33E. Szerintem a PSL33U BIOS-a is ugyanaz, pláne, hogy a PSL33U-hoz is elérhető a 2.60-as verzió, tehát szerintem nem lehet különbség. Tudtommal a PSL30-as (L30-akármi) Toshibának van más BIOS-a. Szerintem a PSL33 jelzés a lényeg. Jelenleg én ennyit találtam neten. De ez csak az én véleményem, csak rám alapozva ne kockáztass, mert én sem vagyok 100%-ig biztos benne.
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz ufonauta #1784 üzenetére
Mit találtam neked?
http://pc.toshiba-asia.com/support/downloads/index.jsp?product_list=2&seriesID=3&modelID=1119&showtype=drivers&docid=4703
Úgy tűnik, ez valami parancssoros verzió...
De továbbra is fenntartom, hogy az L30 szériához kétfajta BIOS van: a PSL30 és a PSL33 jelzésűekhez. Legalábbis ahogy ezen a linken is látszik, a PSL33 mögé csillagok vannak írva (tehát szerintem mindegy, hogy E vagy U), és a BIOS verzióknál azt írják figyelmeztetésnek, hogy PSL30 vagy PSL33 only. De talán próbáld ki azt, ez legalább hivatalos oldalról származik. Még megnézem a CD-im, mert mintha egyszer egy régi BIOS verziót kiírtam volna Toshiba driverekkel együtt, de nem biztos, hogy a 2.30-as volt az...
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz Mr. Rodenko #1801 üzenetére
A PSL33E-hez a PSL33 driverei használatosak, sőt, a PSL30 driverei is passzolnak. Én a gépedhez a PSL30 vga driverét ajánlom egyébként, mert tapasztalatom szerint csak abban van benne a memóriaállítási lehetőség. A WiFi tökéletesen működik nálam. Mi a gondod vele?
-
ABE
őstag
válasz Mr. Rodenko #1810 üzenetére
Szia!
Ha az eszközkezelőben nem mutatja a WiFi kártyát a Windows, akkor nincs benne. Ha jól tudom, a legutóbbi akcióban olyan gépek voltak, amikből hiányzott ez a kártya, és csak a kapcsoló volt rajta, illetve az antenna kiépítés. Ha nincs WiFi kártya a gépedben, akkor úgy 5-6e forintért lehet bele venni miniPCI-s kártyát, amit akár otthon is be tudsz rakni. De erről pár hozzászólással ezelőtt volt szó, ott asszem pontosabban leírták a teendőt.
[Szerkesztve] -
ABE
őstag
válasz Mr. Rodenko #1814 üzenetére
Hali!
Tudtommal a memóriabővítés, a winchester csere, illetve pl. egy ilyen WiFi kártya utólagos berakása nem veszélyezteti a garanciát. Olyasmi is elhangzott itt, hogy a Technotrade ingyen berakja a kártyát, de gondolom ez számodra hosszadalmasabb út. Ha cseréltél már pl. memóriamodult, akkor ezzel sem lesz gondod. -
ABE
őstag
válasz Mr. Rodenko #1822 üzenetére
Hali!
Az enyémben Atheros AR5005G van, tökéletesen teszi a dolgát. Szerintem az általad kinézett is tökéletes lesz a gépbe, és ahogy láttam, az még újabb fejlesztés is (AR5006X chipset). -
ABE
őstag
válasz Motion_Blur #1842 üzenetére
Az előbb megadott linken válaszd ki a Satellite L30 PSL33-at, annak a drivere jó a gépedre. Ha esetleg problémád lenne a hangkártya telepítésével, akkor a KB835221 hotfix-et töltsd még le.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
- T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest