Hirdetés

2024. február 24., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) llax


llax
senior tag

Szerintem az már nem úsznád meg egy csatlakozó cserével. Minimum az impulzustrafó is megsült (akár mindkét készülékben).

Ezen felül jó lenne kideríteni, mi hajtott ár rajta ekkora áramot, még az előtt, mielőtt rajtad is áthajtaná...

(#2) SutPet válasza llax (#1) üzenetére


SutPet
aktív tag

Próbálom kideríteni hogy mi okozhatta. A TV kb 2 hónapja került be a rendszerbe de eddig tökéletesen ment ugyan így kábelről. Nem tudom mi lehetett. A kábel TV oldali végén is látszódott egy kis olvadás de azt ki lehetett gond nélkül húzni a TV-ből maga a csatlakozó nem olvadt szét.

[ Szerkesztve ]

God must love stupid people, he made so many of them.

(#3) SutPet


SutPet
aktív tag

Sima kábel teszterem van, de azt vajon hogy tudnám tesztelni hogy az eszközök portja rendben van e?

God must love stupid people, he made so many of them.

(#4) ElektrikusDE


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

Mivel az antenna csatlakozo is megolvadt valoszinűleg onnan kaptál túlfeszültséget.

Én irnák a kábelszolgáltatonak az ügyben.

Ui:

Persze a TV bevizsgálása sem árthat.

Ha földelt (3 polusu) hálozati kábele van a TV-nek erre kisebb az esély.

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#5) llax válasza SutPet (#2) üzenetére


llax
senior tag

Ahogy látom, van másik FTP csatlakozó is a router-be dugva (az árnyékolt RJ45-ös csatlakozók). Gondolom az PC-hez, vagy egyéb földelt dologhoz megy. Ezek után azok épségét sem ártana megnézni.

Feszültséget kellene mérni a ház földelése és a bejövő kábeltévé koax árnyékolása között (amikor a koax semmire nincs kötve a házban). Nálunk kb. 12Vac van rajta állandóra... Emberre ugyan teljesen veszélytelen, de a cuccok épségével más a helyzet. Egy koax földhurok leválasztóval (1-2eHUF), ezen felül a tévé és a router között sima UTP használatával kétszeresen biztosítva vagy az ilyen problémák ellen. A legtutibb a WiFi :)

(#6) llax válasza ElektrikusDE (#4) üzenetére


llax
senior tag

Ha csak néhány V feszültség van (=emberre veszélytelen), a kábelszolgáltató magasról tesz a dologra.

Tévénél a földelt ritka mint a fehér holló, azok rendszerint "kétszeres szigetelésű" eszközök, földeléssel csak a koaxon, vagy egyéb csatlakoztatott készüléken keresztül találkozik.

(#7) SutPet válasza llax (#5) üzenetére


SutPet
aktív tag

Az összes többi hálózatra kötött eszköz megy szépen(a földelt kábelen a NAS-van de ezek után azt is átkötöm nem földeltre...). Még azon gondolkozok lehet a TV felől jött valami, így most leválasztok minden mást és sima kábellal rákötöm a TV-t és tesztelem... Az új router meg egy AC57U lesz ha nem jelentkezik semmi rendellenes. WiFi-t nem szívlelem annyira mert akármilyen jó is eddig mindig tapasztaltam akadozást a filmeknél a TV-n WiFin ami kábellal sose fordult elő. De ezek után lehet marad a wifi :D

God must love stupid people, he made so many of them.

(#8) llax válasza SutPet (#7) üzenetére


llax
senior tag

Sok esetben jobb az FTP kábel. Különösen akkor, ha szokott villám lecsapni a közelben...

Ha a kábeltévé hálózattal van gond, akkor tutira a tévé felől jött a probléma, de attól még nem a tévé a hibás. Persze utóbbi is előfordulhat... A legbiztosabb a mérés lenne.

(#9) kemotox


kemotox
addikt

Házi POE (Power over Ethernet) :DDD

[ Szerkesztve ]

(#10) d@vee


d@vee
őstag

Ejj ejj, látom a túlzásba vitt pornhub kicsapta a biztit a routeren ;] ;] ;]
Érdekes eset az biztos, még nem is láttam ilyet. Pedig láttam már elfüstölni egy-két dolgot.

Ja

(#11) llax válasza d@vee (#10) üzenetére


llax
senior tag

Közvetlenül ilyet én sem láttam, de az ezt előidézni képes jelenség nálam is fennáll.

Olyat viszont a saját bőrömön tapasztaltam (2016 aug.), amikor közeli (~200m) villámcsapás miatt az összes vezetékes hálózati eszköz (mindenben a vezérlő + router + switch) megsül... (vezetéket nem érintett a villám, gondolom az induktív hatás tette a dolgát) Azután kezdem átállni UTP-ről FTP kábelezésre... Kb. 60 métert kellett cserélni. FTP-nél figyelni kell a potenciálkülönbségekre, különben áram fog folyni az árnyékoláson.

(#12) SutPet válasza d@vee (#10) üzenetére


SutPet
aktív tag

Vártam ki fogja elsütni ezt a poént :D :D :D

Végül amúgy úgy néz ki hogy a tv felől van valami gebasz. Rádugtam másik portra sima utp-vel és ment szépen. Ezután mondom bekötöm az új routert (AC57U) és ahogy kihúztam a routerből a tv kábelét az elkezdett "sercegni"(ettől függetlenül üzemelt tovább normálisan). Ki-be kapcsolás megszüntette de az új routerre már nem dugtam rá, megy garanciába vissza a tv... A koaxra meg rámérek holnap, de hogy mi történhetett jó kérdés...

God must love stupid people, he made so many of them.

(#13) d@vee válasza llax (#11) üzenetére


d@vee
őstag

Na ilyet már én is láttam. Ismerődéknek egész közelre, konkrétan a szomszéd házába csapott a villám. Ők nem úszták meg csak a vezetékekkel, a szomszéd felőli szobában minden ment, ami árammal megy. Router, modem, TV, stb..

(#12) SutPet Itt ilyen labdát nem szabad feldobni, mindenki ismeri a többi szokásait :DDD

Ja

(#14) SutPet válasza d@vee (#13) üzenetére


SutPet
aktív tag

Mi is jártunk úgy vagy 10 éve jó nagy vihar volt és szomszéd házába csapott a villám. Majdnem minden ki volt húzva, csak az 5.1 meg a router nem. továbbította is szépen az áramot a gépbe és a tv-be...

God must love stupid people, he made so many of them.

(#15) llax válasza d@vee (#13) üzenetére


llax
senior tag

A vezetékeknek nem lett semmi baja. Viszont az impulzustrafó minden ethernet cuccban átütött.
A későbbi ilyenek megelőzése miatt történt az UTP -> FTP csere. Egyre gyakoribbak a közeli villámcsapások.

Az említett esetnél még egy DECT telefon is pusztult. Akkora feszültségkülönbség lett a telefonvonal és a 230V-os hálózat között, hogy a dugasztápja is átütött belül.

Volt már egyéb károkban is részünk, mi több, volt 3 egymást követő év is, amikor valami(k) tönkrement(ek). Olyan még nem volt, amikor csak 230-ba dugott cucc ment volna tönkre (jól védhető), mindig csak olyan, amibe több vezeték (kábeltévé, telefonvonal, ethernet) is csatlakozik (körülményesebben védhetők - különösen a GbE).

(#16) #90088192 válasza llax (#5) üzenetére


#90088192
törölt tag

A földhurok leválasztás nem ajánlott hanem KÖTELEZŐ!

Minden épület ami összeköttetésben áll egy másik épülettel, aminek nem azonos a földelése(Különböző Fold potenciál), ott galvanikus kapcsolat NEM lehet a 2 épület között semmilyen formában.

Pontosan ezert.

A NAS-T meg nem kell leválasztani a földelt hálózatról, ha a gyártó CAT1 védelemmel látta el akkor azt kötelező használni.

Galvanikusan le kell választani az összes adat ki-be kábelt a házba/lakásba és kész.

Mert ha társasház és a szomszédnál földhiba lep fel akkor a te készülékeiden keresztül is folyhat áram(ritka de van ilyen).

:R

(#17) llax válasza #90088192 (#16) üzenetére


llax
senior tag

Nálam ez megoldott.

Lehetne akár kötelezőnek is tekinteni, de nem az. A kábeltévé szerelő simán ráköti a tévére a galvanikusan le nem választott kábelt. Fejvakarás csak akkor lesz, ha valami elromlik / nem megfelelően működik. Megjavítják, aztán minden megy tovább leválasztás nélkül. Mert szerintem 95% azt sem tudja, mi az a leválasztó...

(#18) #90088192 válasza llax (#17) üzenetére


#90088192
törölt tag

Igazad is lenne, de az érintés vedelem kimondja, hogy NEM lephet fel potenciál különbség amely veszelyes a humánra, a másik pedig a fold hibaarám NEM folyhat keresztül sehol máshol csak az erre kijelölt vezetek szakaszokon. A ketto egyutt kiadja, hogy nem lehet másképp csinálni :R

(#19) llax válasza #90088192 (#18) üzenetére


llax
senior tag

Az csak egy dolog, hogy így kellene lennie... Ha a munkájára és szabványokra adó villanyszerelő kötné be a kábeltévét is, talán meg lenne oldva a leválasztás.

Kis adalék ami mégjobban off itt, csak azért, hogy a magyar falusi valóságot megismerd :)
Nálunk elég későn, 2007-ben építették ki a kábeltévé hálózatot. Nem valami nagy cég jött ide, hanem egy akkor alakult, kicsi, néhány települést ellátó szolgáltató építette ki, igen vaskos EU-s támogatásból. Eléggé "kőbaltás" megoldásokkal, pl. házakon belül szoba közepén, szőnyeg alatt átvitt kábel, stb...
Közben ezt a szolgáltatót bekebelezte a legnagyobbak egyike, amely ide külön, a nála kínált, országostól eltérő internet csomagokat és tarifákat alkalmaz. 15Mbps csomag hűségidő nélkül 13050Ft/hó. (Máshol más szolgáltató ennél olcsóbban 1-2Gbps-t is kínál.) Jelen felállásban max DOCSIS 2.0-ig tudnak internetet szolgáltatni, a hálózat (2007!!!!!) átalakítása, modernizálása nélkül többre nincs esély, még DVB-C-re se nagyon. (ahol az analóg átvitel is rettenetesen fos, ott nem fog menni a digitális sem, így csatornák sem szabadulnak fel a magasabb DOCSIS verziók számára + nagy sebességű gerinc sincs a közelben)
Még szerencse, hogy van itt két másik internetszolgáltató is (amiből a magentás az országos 300Mbps csomagja árán ad 30Mbps-t - már ez is emészthetőbb, a másik viszont normálisabb, többet ad kevesebbért, de sokaknál nem működik rendesen - nálam igen)...

Ebből talán lejön, milyen "színvonalról" írogatok itt.
Szabványokról beszélni??? Hol élsz Te??? :) Tudom, nem itt, hanem ott ahol most nyár van :)

[ Szerkesztve ]

(#20) #90088192 válasza llax (#19) üzenetére


#90088192
törölt tag

:R

En is egy 1500 fos somogyi faluban nőttem fel, úgyhogy nem áll messze tőlem, a baj az hogy ha ismerem a szabványt akkor azt próbálom értelmezni, és betartani, futottam bele hülyeségbe is a szabványban, meg is mondtam, hülyék vagytok.

Ez a baj, de lényegtelen, engem nem érint csak zavar OCD az OCD nem mindenre kiterjedő, de van :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.