- sziku69: Szólánc.
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- KISDUCK: Diétás kaja tipp
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- tordaitibi: Moltbook- az AI közösségi platformja
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
furumc
csendes tag
Nem látszanak sajnos már a képek, és a letöltés sem működik!
Valaki meg tudná mondani, hol lehetne ezeket megtekinteni, esetleg beszerezni?
Előre is köszi!
Üdv -
SteveK88
tag
Szeretném kérni a számoló táblázat újbóli elhelyezését egy fájlmegosztó portálon, ha lehetséges

Kösziiii
-
A cikk remek!

Egy kis hiba van benne:
"A potenciométer elhelyezése
Kéttűs (fordulatszám-visszajelzés nélküli) ventilátor esetén elektromos szempontból teljesen mindegy, hova kötjük be a potmétert: tehetjük a ventilátor földvezetékébe (fekete), de tehetjük a 12V-os vezetékébe is (piros). Háromtűs ventilátornál ugyanez a helyzet, ha nincs szükségünk a fordulatszám-visszajelzésre."
Tudtommal a piros +5V, a sárga pedig +12V.

Még egy javaslat: Potiról képet beilleszteni, és melyik lábát hova kell kötni
(pl nekem nem világos, hogy saját magához kössem a szabályzót, avagy a földre? -
Gratulálok az íráshoz, szép munka!

-
syC
addikt
Nagyon szép, igényes írás. Grat

-
Pubszon
veterán
Hasznos ki írás, hasznomra is válik.

Köszi.

-
04ahgy
nagyúr
-
shtml
őstag
Nincs "kész mű", még soha nem használtam ventilátort potméterrel, nincs is ilyen potméterem.
Egy kivételével az összes gépemben durván alul van feszelve a processzor és vagy az alaplapi PWM-ről megy a hűtésük, vagy sorba kötött diódákkal a 12V-ról. A szellőztető ventilátorok vagy az 5V-os ágról mennek, vagy a 12 centis Zalmanokhoz adott 56 ohmos fix előtéttel, mert csak a winchester(ek) hűtése a feladatuk.Nemsokára hazamegyek Budapestre, akkor majd nekiállok az első cikkben vázolt megoldás megépítésének és programozásának. Valószínűleg erről is lesz írás.
-
kételkedem
addikt
-
Rive
veterán
Ölég alapos írás
Jó, hogy visszakerült.Esetleg egy-két fénykép lenne még jó bele, hogy miképpen is néz ki a kész mű.
-
shtml
őstag
Gondolkodtam az általad javasolt bevezetésen, amely az egyéb lehetőségekről szólna. Végül inkább csak egy bekezdést szúrtam be, amelyben kihangsúlyozom, hogy ez az írás az abszolút kezdőknek szól.
A javaslatod szerintem igen jó és megérdemelne egy önálló írást is, bevezetésként viszont egy laikust esetleg elriasztana.
-
biker
nagyúr
Ez a feladat a boltosé lenne, hogy mi van neki éppen.
Mert szegény usernek, aki tegyük fel, semmit nem ért hozzá, és ajánlunk egy értéket pirossal, akkor az a szegény addig járna a boltba, míg el nem kopik a lába, ha épp az sehol nincs valamiért.
Ezért nem tartom jó ötletnek a konkrét elem kiemelését. -
04ahgy
nagyúr
Képzeld, tisztában vagyok a különféle tűrésű sorozatok különböző mennyiségű elemeinek számával, de egy ilyen helyre a leggyakrabban előforduló 10%, esetleg 5% tűrésű alkatrészek is bőven megteszik. Értem én, hogy te felsorolnád fejből 10000-től 99999-ig a teljes, 0,1%-os tűrésű ellenálláslétrát, de egy ilyen feladatra be kell látnod, hogy teljesen szükségtelen.
1 - 1,2 - 1,5 - 1,8 - 2,2 - 2,7 - 3,3 - 3,9 - 4,7 - 5,6 - 6,8 - 8,2, tehát az E12-es sor tagjai is megfelelőek. És legnagyobb valószínűség szerint is kaphatók. Viszont, ha nem próbáltad volna a szavaimat kiforgatni, akkor talán rájöttél volna, hogy a kapott értéket erre a szabványsorra gondoltam közelíteni, hogy a laikus felhasználónak még az értékek keresgetésével se kelljen bajlódnia.
Bemegy a boltba, hogy kér egy 82 ohmos, 5W terhelhetőségű potmétert, és kész.HGyu
-
Van olyan aki figyel akár általánosban technikaórán, vagy akár egy info szakon elektronikán?
Én ilyeneket nem ismerek...Persze emiatt a "hangsúlyos" technika oktatás miatt olyan sok a műszaki analfabéta, meg az olyan infósok is akiknek fogalmuk sincs mi a különbség a feszültség és áram között + nem mernek kivenni egy procit.
-
shtml
őstag
Nem egészítettem ki semmivel. Az egyetlen változtatás az, hogy a még feltűnőbb kiemelés érdekében bold helyett bold+italic lett az a bekezdés, amelyben kértem a más megoldások tárgyalásának mellőzését. Sajnos hiába, mint látszik.
(#13) biker:
Kedves cikkíró, kérlek, moderáltasd ki a szólásomat innen, ha irritál.
Te alapból ilyen provokatívnak születtél vagy még gyúrtál rá? Én egy szót nem szóltam hozzád, minek b@szogatsz? Menj máshová kötözködni meg flame-elni, szépen kérlek. Amúgy a hozzászólásoddal magadat minősíted, eszem ágában sincs kérni a törlését.
(#9) 04ahgy:
Ahogy mondod, ez az abszolút laikusoknak szól. Hiszen aki csak egy csöppet is odafigyelt az általános iskolában elektrotechnika órán, annak ez nem lehet gond.
-
biker
nagyúr
Egy másik javaslat: vagy meg kellene adni egy kis táblázatocskát, a szabványos potenciométer terhelhetőségekről, valamint az ellenállás-szabványértékekről, vagy megoldhatnád az OpenOffice Calc táblázatban, hogy kiszámolja az értékeket, kiírja pirossal, ami kell, majd alá más színnel: "A legközelebbi szabványértékű ellenállás ekkora + akkora, és ekkora terhelhetőségű kell, ami pedig alatta van a következő, ekkora szabványos értéknek." Játszadozni a felhasználó még ezután is tudna a minimális feszültséggel...
ha értenél egy kicsit jobban hozzá, látnád, hogy lehetetlent kérsz.
legalább 5-6 különböző sorozat létezik, így nehéz a "legközelebbi szabványos érték" kijelölése, mert attól még azt nem fogja megkapni, jó eséllyel.
ez még fix ellenállásnál is gond, nemhogy potiknál. -
kovecses
aktív tag
Nagyszerű,igazán remek írás!
-
04ahgy
nagyúr
A cikkíró kifejezetten kérte az ilyen jellegű hozzászólások mellőzését.
Ha jól fogom fel a szándékát, és mint azt fentebb részleteztem is, ő az egyszerűsége miatt választotta ezt a fellelhető szabályzási lehetőségek közül, mérlegelve az előnyeit, hátrányait! Döntött, és választása eredményét részletesen kifejtette, méretezte, általános esetre nézve.
Továbbá az LM317-es stabilizátorhoz forrasztani kell, hűtőbordára tenni. A hűtőborda nem mindegy, milyen potenciálon van. Kell továbbá csatlakozó is. Míg egy teljesítmény potenciométer kapható akár csavarozható hozzávezetésekkel is. Egy laikusnak ez rengeteget számíthat. Megcsupaszítja a vezetéket, csavarkötéssel rögzíti, és örül, hogy szabályozhatja a ventilátorát! Mert ugye laikusokról van leginkább szó. Nem evidens, hogy mindenkinek legyen otthon forrasztópákája.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Esetleg az elejére egy kis összefoglalót írhatnál, potis, áteresztős, PWM-es ventilátorszabályzás. Melyik milyen esetben javasolt, előnyök, hátrányok. Ott következhetne, hogy a barkácsoláshoz legkevésbé hozzáértők számára ez a legegyszerűbb, de ugyanakkor látszólagos egyszerűsége ellenére csalafinta dolgok történhetnek. És ezek pedig azok, amiket a cikk tárgyal. Szerintem egy ilyen bevezető még csak emelne a cikked egyébként is magas színvonalán. (Én szívesen segítek, mint önként jelentkező.
)Egy másik javaslat: vagy meg kellene adni egy kis táblázatocskát, a szabványos potenciométer terhelhetőségekről, valamint az ellenállás-szabványértékekről, vagy megoldhatnád az OpenOffice Calc táblázatban, hogy kiszámolja az értékeket, kiírja pirossal, ami kell, majd alá más színnel: "A legközelebbi szabványértékű ellenállás ekkora + akkora, és ekkora terhelhetőségű kell, ami pedig alatta van a következő, ekkora szabványos értéknek." Játszadozni a felhasználó még ezután is tudna a minimális feszültséggel...
HGyu
-
Jók cikk, részletesen leírva minden és laikusoknak is érthető

Grat!

@biker : Aki nem járatos kicsit sem villanyban, és nincs pénze szabályzóra, annak jól jön ez is és nem füstöltet el semmit, mint akkor lenne ha maga csak odavágna valami romos trimmerpotit

-
04ahgy
nagyúr
Jééézusom! Te ezt az írást képes voltál egykoron törölni? Máris kérvényezni fogom moderátori megrovásodat. Ettől csak napokra megfosztani az olvasóközönséget is bűncselekmény.
Egyébként remek. Minden elismerésem hozzá.
HGyu
-
chuck
csendes tag
Érdekes írás, sok számomra új dolog volt benne.
A kérdéseket maradnak, de így már tényleg csak egy link. -
demagóg
aktív tag
-
shtml
őstag
Néhány ember javaslatára újra feltettem a pár napja már egyszer törölt írást. Kíváncsi vagyok, lesz-e valami haszna vagy továbbra is megjelennek a különböző topicokban az újra meg újra ismétlődő kérdések.
Új hozzászólás Aktív témák
- Series/Elite V2 kontroller analóg cseréje GuliKit 720 TMR érzékelősre, 1 év garancia!!!
- PS5 / EDGE kontroller analóg cseréje GuliKit 720 TMR érzékelősre, 1 év garancia!!!
- MSI Prestige A16 AI+ Ryzen AI 9, 32GB DDR5 7500, QHD+ 165Hz csúcskategóriás ultralaptop!
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3050/4070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 70 féle ház!
- Bontatlan Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) + hűtött VRM-es Z890 alaplap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Új könyv: Grandpierre Attila: Az élő világegyetem könyve
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest