Hirdetés

2019. október 24., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) fairi


fairi
(őstag)

Intel neve biztató, vagyis ebből elég valószínű lesz termék a közeljövőben.

(#2) JoeYi


JoeYi
(őstag)

és ez már készen áll tömeges gyártásra? Túl keveset mondanak róla ahhoz hogy ne érződjön sántítónak. 1000x sebesség és 1000x élettartam mellett sztem még a 10x árat is megadná a legtöbb nagy cég az SSD-hez képest.

Mindegy, legyen igaz, és jöjjön el a 6TB-os 10GB/sec írás/olvasás tempójú microSD-k, pendriveok és egyéb háttértárak kora :)

(#3) bbandi válasza JoeYi (#2) üzenetére


bbandi
(tag)

Ez nagyon jó kérdés. A Crossbar ahogy hallottam már rég kész van a saját technológiával, csak nem tudják tömeggyártani. A HP memrisztora is gyártástechnológiai problémák miatt került parkolópályára.

(#4) vicze1 válasza JoeYi (#2) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

"és ez már készen áll tömeges gyártásra?"
Válasz a cikkben:
"Az első 3D XPoint memóriák várhatóan a következő évben érkeznek, de a termékmintákat már idén elkezdik szállítani."

Kéne gyorsan egy "olvastad a cikket?" doboz. ;]

[ Szerkesztve ]

(#5) wolfman válasza bbandi (#3) üzenetére


wolfman
(veterán)

Pont ezt akartam mondani, hogy nagyon úgy érzem, hogy itt is gyártási nehézségekre fognak majd panaszkodni ha az árak kerülnek szóba, mint az OLEDnél (Meg DVD-DL nél).

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

(#6) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Elsődlegesen az adatközpontok lesznek megcélozva :(
Beágyazott rendszerek! 4 Megabájt ilyen memóriáért QSPI vagy SPI interfésszel többet lehet elkérni mint bármelyik adatközpontba kerülő gigabájtos chippért. Megint csak az orráig lát a gyártó.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#7) Reggie0 válasza Blindmouse (#6) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Csak akkor van ertelme, ha valamiben jobb, mint az EEPROM, es kezdetben csak arra a reszpiacra lehet pozicionalni, mert arban nem fogja felvenni a versenyt a kezdetekben, az biztos.

(#8) Kékes525


Kékes525
(veterán)

Lehet hogy kezdetben nagyon drága lesz, de annyi előnye meglesz, hogy remélhetőleg lenyomja a többi SSD árát.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#9) janos1988 válasza Kékes525 (#8) üzenetére


janos1988
(addikt)

Nem, hogy drága, hanem mocskosul kibaszott drága lesz ez még 10 év múlva is és nem nagyon fogja lenyomni az ssd-k árát. Először maximalizálják a profitot...

https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D

(#10) Kékes525 válasza janos1988 (#9) üzenetére


Kékes525
(veterán)

A profit maximalizálás nem jelent kizárólagosan magas árakat. :N Alacsonyabb árral is lehet sok bevételt, adott estben sokkal több bevételt csinálni mint a magasabbal, mivel megnöveli a forgalmat, több lesz a vásárló. :K

[ Szerkesztve ]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#11) Kristof93


Kristof93
(aktív tag)

Lassan eljutunk oda, hogy nem lesz értelme külön ramot és háttértárat tenni egy számítógépbe. Nagyot dobna a felhasználói élményen.

(#12) Nilnarunion


Nilnarunion
(tag)

Ez a hír, vajon miért aznap jelent meg, mint a win10?
Á, biztos csak véletlen.

Nem igazam van, hanem véleményem. Mint itt mindenkinek.

(#13) Sir Ny válasza janos1988 (#9) üzenetére


Sir Ny
(senior tag)

Az egyszeri költségeket nagy volumennel termelik vissza, nem magas árral. A magas ár a gyártási költségek miatt lép fel, nem pedig az egyszeriek miatt.

-

(#14) JoeYi válasza vicze1 (#4) üzenetére


JoeYi
(őstag)

az marketing bullshit. Van egy söröm rá hogy semmit se szállítanak idén. Had ne higgyem el hogy létezik egy tömeggyártható technológia amiről eddig senki se hallott, és a bejelentés évében már raklapszám elérhető

(#15) vicze1 válasza JoeYi (#14) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Ez a technológia nem új szinte az 1:1 ugyan az mint a többi cikkben említett és azokkal évek óta próbálkoznak, minimálisat változtatnak, hogy ne sértsen esetleg szabadalmat azt annyi. Valószínű az Intel Micron páros se tegnap kezdte.
Itt a lényeget én abban látom, hogy most először van olyan kezében ez a technológia aki nem csak magát a tárolót képes legyártani, hanem egy komplett kész rendszert megfelelő memória vezérlővel, chipszettel CPU-val, mindent hozzá tud szabni és megfelelő SW támogatást is nyújtani tud. Ez egy óriási különbség a több céghez képest.

[ Szerkesztve ]

(#16) Kékes525 válasza vicze1 (#15) üzenetére


Kékes525
(veterán)

Ez pedig reményre ad okot, hogy meg is fogják csinálni.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#17) janos1988 válasza Sir Ny (#13) üzenetére


janos1988
(addikt)

Gondolod, hogy az ssd még nem is igazán hódit, de már kinyomnak egy új, sokkal gyorsabb és megbízhatóbb technológiát?! Ebből évekig nem lesz "megfizethető" termék.

https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D

(#18) Petykemano válasza Kékes525 (#16) üzenetére


Petykemano
(addikt)

meg a két cég tőkéje is arra ad reményt, hogy tényleg termék készül belőle. A többi cég max licencelhette volna, de így már valószínűleg azt se. Kicsit, mint a HBM-HMC kapcsán, hogy amelyik előbb van, előbb terjed, ami terjed, volument kap, amelyikből van volumen, olcsósodik. Kétlem, hogy egy azonos tualjdonságokkal bíró technológia innentől kezdve teret fog kapni. Hacsak nem áll mögé valamelyik nagyobb tervező-gyártó cég, Samsung, SK Hynix.

Valószínűleg termék nem lesz belőle egyhamar, de rendelések biztosan.
De ha ez csak paper launch is, Aki pl a következő három-négy évben exascale szuperszámítógépet akar építeni, annak biztosan már most el kell köteleznie magát bizonyos technológiák mellett és ez sokkal inkább olyannak tűnik, amiből lesz is valami, szemben a többivel, ami még csak egzotikus ígéret.

(#19) kaktusztea


kaktusztea
(tag)

Lehet, hogy eljön az idő, mikor 1db chip-en lesz a CPU, GPU, RAM és háttértár.
Jó kis kompakt számítógépeket lehet majd gyártani :))

(#20) Sir Ny válasza janos1988 (#17) üzenetére


Sir Ny
(senior tag)

Az intel? Igen, gondolom.
(hint: hány konkurenciája van most az intelnek? Miért?)

-

(#21) kaktusztea válasza kaktusztea (#19) üzenetére


kaktusztea
(tag)

Sőt, egy ilyen egyben-kütyünél frankó lenne, ha telepítésnél megadhatnád, hogy ebből a 100 GB-ból (mondjuk) mennyi legyen a RAM és mennyi a "HDD" :)

(#22) Balala2007


Balala2007
(tag)


Innen van

[ Szerkesztve ]

AIDA64.com

(#23) shabbarulez


shabbarulez
(őstag)

SSDs are Here – The Next Wave in Non-Volatile Memory Driven Storage Modernizations [link]

30. oldalon vannak érdekes adatok:

Storage Hierarchy Tomorrow:

DRAM: 10GB/s per channel, ~100 nanosecond latency

3D XPoint™ DIMMs: ~6GB/s per channel, ~250 nanosecond latency

NVMe 3D XPoint™ SSDs: PCIe 3.0 x4 link, ~3.2 GB/s, <10 microsecond latency

NVMe 3D NAND SSDs: PCIe 3.0 x4, x2 link, <100 microsecond latency

A Skylake-es Purley platform képességeiből kiindulva:

E5-ös Xeon-oknál 12 memória modul / socket, 6 csatornás kialakítással. Max 256GB-os DDR4 2400/2666 modul támogatással. Az DRAM-nál így már inkább 20GB/s per channel, 6 csatornánál pedig 120GB/s sávszél 1.5-3TB DRAM/socket kapacitás attól függően 6 vagy 12 modullal pakolják meg.

6 DRAM modul mellett a szabad 6 helyre lehet 3D XPoint DIMM-eket rakni. Az Apache Pass esetén az Intel 4x nagyobb NVDIMM kapacitást ad meg mint a DRAM-nál, így 1TB-os modulokkal kalkulálva ez 6TB NVDIMM kapacitásra elég. A fenti "~6GB/s per channel" értékkel számolva ez 36GB/s-os "SSD" sávszélre elég, igen impozáns ~250 ns-es késleltetés mellett.

E7-es Xeon-oknál 24 memória modul / socket, 12 csatornás kialakítás mellett minden duplájára nő. Egy 8 utas szervernél ez már elég durva 96 DIMM + 96 NVDIMM combora ad lehetőséget. Az 24TB DRAM és 96 TB "3D XP SSD" kapacitásra ad elvi lehetőséget. Persze ehhez a Purley physical address space-t is meg kell bővíteni a jelenlegi 46 bitről legalább 48-ra, mert különben a jelenlegi 64TB-os megcímezhető korlátba ütköznek. Adatátvitel oldalról is igen durva elvi értékek jönnek ki, ~2TB/s-os DRAM sávszél, és 576GB/s-os 3D XPoint "SSD" sávszél.

Kérdés hogy a Xeon Phi-oknál, konkrétan a Knight Landing-nél lehet-e majd 3D XP-t használni. Az eddig bemutatott demo rendszereknél csak 6 memória slot volt, de mivel teljes értékű Xeon-ként is hivatkoznak rá, szerintem idővel lesz ott 12 modulos változat is. Úgy pedig már mehetne az E5-ösnél leírt 6 DRAM + 6 3D XP combo. DRAM nélkül csak az on-package MCDRAM-mal és 3D XP-vel kevésbé tartom valószínűnek a KNL működését.

(#24) shabbarulez


shabbarulez
(őstag)

Intel Announces Optane Storage Brand For 3D XPoint Products [link]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.