Hirdetés

2021. január 17., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
titán

Hiánypótló cikk, örülünk neki:))

Az már biztos, hogy FullHD-nél kisebb felbontású cuccot nem vennék, ha már az ember x100eFt-ot kidob egy ilyesmire, akkor az legyen kompatibilis a következő pár szabvánnyal (és ha beszerez egy 1080p-s filmet, akkor azt a teljes pompájában élvezhesse)

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#2) lord_m


lord_m
aktív tag

Remek, és nagyon hasznos összefoglaló! :R

ABOUT YOU kupon: CS-AY678J Értékhatár nélkül, akciós termékekre is. Ingyenes szállítás és visszaküldés.

(#3) Racecam


Racecam
MODERÁTOR

Jó cikk, de van benne néhány pontatlanság, pongyola megfogalmazás. (100Hz-es technológia az LCD-nél nem egészen így néz ki, LED háttérvilágítás nem képpontonként van és nem a fényerőszabályozás, hanem a jobb színhűség az értelme, a fényerő nagysága sem teljesen mindegy, betekintési szögek megfogalmazása is lehetne jobb, stb.)

u.i.: Elnézést, hogy csak a ''hibákkal'' foglalkozom, de az első mondat első szavai tükrözik a véleményemet az írásról összességében. :)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#4) bullseye


bullseye
addikt

arra nincs valami okosság mik a jelölések? Samsungnál pl. van vagy 5 betű ami miket jelent?

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#5) ALI_G


ALI_G
veterán

tetszenek a leírtak, alapnak jó, sőt. De ajánlhatnál jó honlapokat, ha valakinek fontosak a részletek. :R

(#6) Cifu

Köszönöm mindenkinek a kommenteket, és várom a véleményeket, továbbá a javaslatokat, hogy miben lehet bővíteni, javítani rajta. Természetesen akad bőven javítai való benne, a cikk a saját szerény kis tudásomat tükrözi a témában, és persze sok téren akadhat olyan, hogy hibás információkra támaszkodok, ezért szívesen veszem (kultúrált) kritikákat. ;)

@Racecam:

100Hz-es technológia az LCD-nél nem egészen így néz k

Kaphatok esetleg egy linket vagy rövid összefoglalót, ahol jól le van írva?

LED háttérvilágítás nem képpontonként van

Elnézést, ilyet nem is írtam. A LED háttérvilágítás esetén azonban a képernyő egyes részein egymástól eltérő fényerőt lehet biztosítani. Ha jól tudom, a Samsung most nyáron mutatja be az első ilyen technológiás sorozatgyártásba került TV-t, az AVForumon ''82er''-ként hivatkoznak rá (amerikában más jelölést alkalmaz a Samu, mint Európában, ott LN-4082 lesz például az új típus 40''-os változatának jelölése).

fényerő nagysága sem teljesen mindegy,

Igaz, nem teljesen mindegy, de egy átlagos felhasználó nem fog pozitív változást észlelni a nagyobb fényerő miatt, otthoni körülmények között. Vagy rosszul tudom?

Elnézést, hogy csak a ''hibákkal'' foglalkozom,

Semmi probléma, legalább rámutatsz arra, hogy mely részeken kellene átdolgozni az ismertetőt. ;)

@Bullseye

arra nincs valami okosság mik a jelölések? Samsungnál pl. van vagy 5 betű ami miket jelent?

Őszintén szólva arra inkább egy külön vásárlási tanácsadással foglalkozó cikk kellene, azt pedig nem akartam most belekavarni.

Amiket így hirtelen meg tudok mondani, a jelenlegi ismereteim szerint:

Samsung:

LE-XX Y ZZ A (pl. LE-40R81B)

Az első két szám (itt most XX-el jelölve) a képátló inchben megadva, az LE-32R71 32''-os TV-t jelöl, az LE-40M86 pedig egy 40''-osat.

Az utána következő betü a szériát jelöli:

S-széria: olcsó belépőszint, általában gyengébb panelel szerelve.
R-széria: középszintű széria
M-széria: felső kategória, az M86/87 például a jelenlegi csúcs FullHD modelljük.
F-széria: az M86/M87 szériát megelőző FullHD modell jelölése volt F71, más F-szériás modellről nem tudok.
N-széria: Az M széria alatt valamivel található osztály, az N81 például egy olyan FullHD modell, amely elvileg csak a gyengébb minőségű panelben különbözik az M86/M87-től.

A következő két szám közül az első adott szérián belüli sorozatot jelöli, jelenleg a 8-as széria fut (LE-32R81, LE-40S86, stb.), A második szám arra utal, hogy milyen desing-ot kapott a TV, illetve van-e benne digitális Tuner, az LE-40R81 és az LE-40R86 között az a külömbség, hogy az utóbbiban van például DVB-T tuner.

A legutolsó betüt sokszor lehagyják, ez a káva színét mutatja, B = Black = Fekete, W = White = Fehér.

Az LG esetében a régi jelölés:

LG XX YY Z A pl.: (LG 32LE2R)

Az első két számjegy itt is a képátlót mutatja.

A második szám az adott szériát mutatja. Ebben nem vagyok teljesen 100%-osan biztos, de így vélem:

LE = belépőszint
LC = középszint
LB = felső kategória

Az ezt követő szám az adott széria sorozata. Ez jelenthet külső kinézetbeli különbséget és technikai paraméterek béli különbséget is. Az LC sorozat esetében pl. valahogy így néz ki a tudásbeli sorrend: LC2R < LC3R <LC25R..

Az utolsó betű pedig valamiféle kód lehet, aminek a pontos felállását nem ismerem. Annyi sejtek, hogy az LB2RF az LG első komolyabb FullHD modelljét jelentette például.

Az LG nemrég új sorozatjelölést vezetett be, ez:

LG XX YY AA (pl.: LG 42LF65)

Az első a már jól ismert képátló. A második betűpáros a szériát takarja:

LC = alsó kategória, HD felbontás
LF = középkategória, FullHD felbontás
LY = felső kategória, FullHD felbontás

A második számpár első száma a külső desingot takarja elvileg, és csak az LC sorozatnál van belőle kettő (pl. LC41 és LC51 csak a külcsínben különbözik elvileg). A második szám az LC sorozatnál azt jelenti, hogy van-e beéptített DVB-T tuner, az LC41/LC51 szériában nincs, az LC45/LC55 szériában van. Az LF széria esetén csak két szám használatos, a 65 és a 66 (pl. LG 52LF65, LG52LF66), ezek között csak a külsőségek a különbségek. Az LY szériánál egyetlen számpár ismert, a 95 (pl. LG 42LY95).

Hozzáteszem, hogy sok webshopban RZ előtagot haszbnálnak, tehát pl. LG RZ-40 LC51.

A Sony esetén KDL-XX Y AAAA a jelölés.(pl. KDL-40X2000)

Az XX ismét képátló, az Y a széria, amennyire tudom, így van a sorrend:

U széria < S széria < D széria < V széria < W széria < X széria

Az utána következő négy szám pedig a sorozat számozása, legújabb Sony típusok a 3000-esek, mostanában jelennek meg, ezek:

S3000: ''Olcsó'' belépőszintű HD model, DVB-T tunerrel.

D3000: Felső kategóriás HD model, 10bites színmélység, 100Hz-es technológia (Motionflow), 1080p/24fps jel fogadása, DVB-T/C tuner.

W3000: ''Olcsó'' FullHD, 10bites színmélység, Bravia Engine EX,1080p/24fps támogatás, DVB-T.

X3000: A csúcskategóriás Full-HD, 10bites színmélység, 100Hz-es technológia (Motionflow), Bravia Engine Pro, 1080p/24fps, DVB-T tuner.

[Szerkesztve]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#7) Racecam válasza Cifu (#6) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

''fényerő nagysága sem teljesen mindegy,''

Átlagos felhasználó számára sem, mert attól függően, hogy milyen távolságról, milyen külső fényviszonyok között nézi a TV-t, esetleg jól jöhet a plusz fényerő.

Hajnali 3 óra van, igérni nem igérek semmit, bár annyira szegény nem vagyok, hogy ne tudnék, de megpróbálom összerendezni a napokban az információkat a kérdéseidre. :)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#8) vedini


vedini
őstag

Szia Cifu!
Ngyon tetszik a cikk, igaz van egy két helyesírási hiba benne. :R

szóval ez itt nekem nem világos:
'' Amire illik figyelni, az az 1:1 pixel mapping, vagyis hogy a TV-det natív felbontásban tud használni. Ezt sajnos sok neves gyártó nem teszi lehetővé, ezért csak a szabvány felbontások (általában 1280x720, 1024x768, stb.) elérhetőek.''

az most azt jelenti, hogy hiába van egy natív 1366x768 felbontású lcd tv-m, elképzelhető, hogy csak 1280*720-as vagy 1024*768-as tartalmat tudok rajtra megjeleníteni???

workworkwork...

(#9) Lacix29 válasza vedini (#8) üzenetére


Lacix29
őstag

az most azt jelenti, hogy hiába van egy natív 1366x768 felbontású lcd tv-m, elképzelhető, hogy csak 1280*720-as vagy 1024*768-as tartalmat tudok rajtra megjeleníteni???

Pontosan azt jelenti. Van olyan is hogy csak D-SUB (VGA) bemeneten lehet natívban vezérelni, viszont HDMI bemeneten keresztül nem.
Elvileg Full-HD-s TV-knél a HDMI-n keresztül megy mindíg a natív vezérlés, mivel az 1920x1080-as Full HD felbontás megegyezik a TV natív felbontásával (igaz itt is van olyan hogy csak az interlaced (váltott soros) vezérlést engedélyezik :DDD ). Ugyanakkor HD Ready TV-knél az 1366x768 nem egyezik meg a másik HD felbontással az 1280x720-al, így ezt elvileg a TV-nek nem kell tudnia. Mostanában a gyártók már erre is figyelnek (tehát hogy menjen a TV natívban), de döntés előtt azért nem árt kideríteni hogy tényleg megy-e az adott készülék.


(#10) bullseye válasza Cifu (#6) üzenetére


bullseye
addikt

:R

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#11) GG888


GG888
senior tag

Sziasztok,

Nagyon jó lett az írás, bár eddig nem nagyon foglalkoztatot ez a témakör és ezáltal volt pár megváaszoltalan kérdésem, de ez a cikk segített ahhoz, hogy válaszokat kaphassak ezekre a kérdéseimre. További sok ilyen remeket kérnék :R

Üdv,

bitware.hu | Bitware MOD | Minden, ami modding, verhetetlen árak. Moddereknek és kábelgyártóknak egyedi árak!

(#12) Auruma


Auruma
csendes tag

Az összegzés nagyon jó! Aki azért jött ide, hogy megismerkedjen az alapfoalmakkal, szerintem nem csalódik... Aki részletesbb leírást keres úgyis tovább fog böngészni! Gratula az összefoglalóért! :C

(#13) vedini válasza Lacix29 (#9) üzenetére


vedini
őstag

szia
köszi a felvilágosítást, még kezdő vagyok a témában
azt még megkérdezném, hogy a gyártók miként tűntetik fel, hogy a TV megy natívban?

workworkwork...

(#14) Cifu válasza vedini (#8) üzenetére

az most azt jelenti, hogy hiába van egy natív 1366x768 felbontású lcd tv-m, elképzelhető, hogy csak 1280*720-as vagy 1024*768-as tartalmat tudok rajtra megjeleníteni???

Pardon, ez a számítógéppel való összekötettésnél számít, és ott azt jelenti, hogy csak a TV által támogatott felbontásban tudod legfeljebb használni, tehát lehet, hogy csak 1024x768-ban például, igen. De ami a tartalmakat illeti (ha a szóhasználat nem véletlenül volt), akkor az ettől független, tehát ha a TV tudja például az 1080p (1920x1080) jeleket is feldolgozni, akkor lehet etetni akár ilyen forrásról is (pl. Blu-Ray 1080p filmek), csak ő azt le fogja szépen butítani a saját felbontására.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#15) Cifu válasza vedini (#13) üzenetére

Ez a poén sajnos. Legtöbbször csak a kézikönyvében van feltüntetva, ahol a támogatott felbontásokat említik VGA csatin való csatlakoztatásnál. De a DVI-HDMI összekötésnél sokszor sehogy. Így marad a net bújása, a különféle külföldi fórumok átnyálazása, vagy ezekben való érdeklődés.

A Samsungok közül a 7-es széria (S71, R72, stb.) csak VGA-n keresztül tudja az 1:1-es pixel mappingokt, a 8-as széria (S81, R86, stb.) már DVI-HDMI-n keresztül is. Az LG modellek általában mind VGA-n, mind DVI-HDMI-n keresztül tudják.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#16) bozont


bozont
veterán

Jó kis cikk, végre sikerült letisztázni egy-két dolgot. :R
Viszont az még érdekelne, hogy érdeme-e egy LCD TV-t monitornak használni? Nézegettem, hogy kis plusz költségért jóval nagyobb képátlót kapok, mint a 21'' (wide). Bár az igaz, ha játszok akkor kb 70-80 cm-re vagyok a monitortól.

(#17) vedini válasza Cifu (#15) üzenetére


vedini
őstag

köszi a választ :R

workworkwork...

(#18) Cifu válasza bozont (#16) üzenetére

Egy LCD TV, ha támogatja az 1:1 pixel mappingot, illetve megfelelő PC üzemmódjai vannak, akkor tökéletesen használható monitorként, egyetlen ''apró'' probléma a szokásos felbontás probléma lehet a régebbi játékokkal (nincs a TV natív felbontása támogatva a játékban), de a mai játékok elsöprő többsége már megbírkozik vele (TDU, Source engine, WoW, stb.).

Én egy 42''-os LCD TV-t használok most monitorként a nappalimban, elég korrekt, csak sajnos elég közel kell hozzá ülnöm, hogy el tudjam olvasni a betüket böngészés közben (hiába a 120 DPI-s betüméret, hiába az Opera nagyítás funciója... :)).

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#19) hdman


hdman
őstag

Van egy laptopom amin csak VGA kimenet van. Ha ezt egy D-Sub kábellel rákötöm az Lcd tvre- és ugy akarom nézni a hd tartalmat (1280x720) vagy OAR-t, akkor ugye csak olyan tv jó, ami tudja az 1:1-et?

Sopron city :)

(#20) tgabi333 válasza hdman (#19) üzenetére


tgabi333
tag

Nem,

teljesen gyakorlatias felfogásban: annyi a különbség hogy ha nem tud a tévéd az adott bemeneten 1:1 pixel mapping-ot, akkor a windows-ban a felbontást nem tudod beállítani 1366*768-os felbontásra csupán 1280*720-ig, vagy amennyit éppen engedni fog.

(#21) AGE-T


AGE-T
senior tag

Sziasztok!
Vásároltam nemrég egy ilyet Samsung LE26R72B.
Az lenne a kérdésem, hogy hol tudom beállítani, ha lehet, a v-syncet?
Nvidia 8800Gts 320am van.
Még valami, a két monitor külön nem konfigurálható jól, csak duál módban. Ha bármi másra állítom, meg nem indulnak el a gémek az lcd-men. Mit kell tennem hogy, csak az lcd-n induljanak a gémek, úgy, hogy a crt-m maradjon a primary kijelző? No erre válaszoljon nekem valaki :) :R

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#22) Thom! válasza Cifu (#15) üzenetére


Thom!
addikt

pl mi hátrányom származik abból ha VGA alól megy a pixel mapping nem pedig DVI-HDMI??

csak mert vennék Samu LCD-TV nekem monitorként lenne használva, namost 30K drágább R8× széria ami tudja DVI-HDMi a pixel mappinget, a R7× szériánál?

(#23) Cifu válasza hdman (#19) üzenetére

Nem. Ha csak 720p videókat akarsz nézni, akkor elég az 1280x720-as felbontás is. De ezt minimum kell támogatnia a képminőség miatt. Tehát ha csak 1024x768-at támogat (ahogy sok esetben van sajnos), akkor az nem a legjobb választás. Viszont ugye a legjobb képminőséget úgy érheted el, ha az LCD natív felbontását (1366x768 vagy 1920x1080) be tudod állítani, és a videó felskálázást meg rábízod a laptopodon futó videólejátszó programra.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#24) Cifu válasza AGE-T (#21) üzenetére

Sajnos a játékok az elsődleges monitoron fognak elindulni. Megoldást az jelenthet, ha windowed mode-ban indítod el a játékot, és áthúzod a másik kijelzőre, ez esetben az LCD TV-re. Legalábbis sajnos nekem nincs jobb ötletem.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#25) Cifu válasza Thom! (#22) üzenetére

Gyakorlatias szempontból nem sok minden. A képminőség látja a kárát bizonyos szintig, bár nem feltétlenül észrevehető a különbség (ugye D-Sub csati már nem nagyon található meg a videókártyákon, tehát lesz egy D/A átlakaítás a DVI-D -> D-Sub csatin és egy A/D átalakítás a D-Sub -> TV elektronikájánál). Ha nagyobb távolság van a TV és a számítógép között, akkor a kábel minősége illetve az általa összedhető esetleges elektronikus zaj is káros lehet a képminőség szempontjából. DVI-HDMI esetén egyszerűbb a beüzemelés (a videókártya drivere egyből látni fogja a TV által ismert üzemmódokat, D-Sub esetén ugye neked kell ezeket kézzel belőnök).

Viszont megjegyzem, hogy az R8x azért jobb képminőséget is produkál az R7x szériánál. Azt persze már neked kell eldöntened, hogy mindezek megérik-e a plusz pénzt.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26) berci válasza Cifu (#15) üzenetére


berci
senior tag

Esetleg lehetne csinalni valami listat azokrol a tv-kröl amik tudjak az 1:1 pixel mappingot DVI-HDMI-n keresztul? Tudom, van a [link], de az ottani lista nem tunik igazan hitelesnek.
Mas gyartoknal (Hitachi, JVC, Sony, Pana, Philips, Sharp...) ez az 1:1 p.m. teljesen ismeretlen?

Don't go home! Many people have died there!

(#27) War


War
csendes tag

Szia,

Gratulálok az íráshoz, sok kérdésemre választ kaptam.

40''-os digitális tuneres(Berlinben használnám) LCD TV-t szeretnék venni 1-2 héten belül kb €1.600-1.800 körül. A Samsung LE40M86BD-t néztem ki így elsőre, de lehet hogy van ennél jobb is más márkából vagy Samsungon belül. Te mit javasolnál? Csak TV, DVD nézésre használnám, PC-t nem igazán kötnék rá.

Bármilyen tanácsot, tippet szívesen várok.

Köszi

(#28) Cifu válasza War (#27) üzenetére

A Samsung nem rossz választás, amiket még esetleg nézz meg, az a Sharp TV-i, illetve ha belefér a költségvetésbe, akkor a Sony felső kategóriás modelljei (W és X széria).

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#29) szasanyi


szasanyi
félisten

Jó kis cikk, nekem tetszett, és jól is jött LCD vásárlás előtt. Esetleg az lett volna még hasznos infó, hogy a különböző (legalább néhány nevesebb, nagyobb) - gyártók viszonylatában van-e lénygeseb külöbbség az LCD panelek esetleg a garancia (pld. a
pixelhiba) tekintetében.
Köszi. :)

A valóság nem egy vélemény.

(#30) Cifu válasza szasanyi (#29) üzenetére

Az a baj, hogy ez meglehetősen sokrétű dolog, több gyártó magyar weboldalán egyáltalán nincs információ a pixelgaranciáról, több esetben pedig nem elég egyértelmű a megfogalmazás (pl. 3 állandóan villágító vagy sötét pixel a képernyő közepén - de mi minősül a képernyő közepének?).

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#31) szasanyi válasza Cifu (#30) üzenetére


szasanyi
félisten

ok.

A valóság nem egy vélemény.

(#32) Speed


Speed
őstag

Sziasztok! LCD tv-t szertnék vásárolni a közeljövőben és akkora a kavalkád hogy jómagam se tom mi kéne igazából :D Nadjából amire használom: Tv-nézés(UPC,digiTV) , egy HTPC lenne hozzá kötve (8600GT vga-val szal tudja a nagy felbontású videókat meg stb...) , nomeg igazából amire kéne X-Box 360 és PS3 játékkonzolok kiszolgálására :D Igazából az lenne a kérdésem hogy 32 és 37'' között variálok valami HD Ready TV kéne és valahol 190k körül húznám meg a határt namost van egy két kiszemletem [link] és [link] Ezek úgy aránylag tetszenek de nem tom hogy érdemes e LG esetében eröltetni a 37''-t vagy inkább a kisebb 32''-os Samu-t :U Nekem végülis nagyon tetszene az a 37''-os Lg TV (nem láttam még élőben) de nem tom ezekre a célokra jó e amire nekem kell mert nem kell egy csúcs minőség de azért ne legyen egy gánya szar sem :D :R Vagy esteleg kicsit jobban tegyem oda megem és vételezzek egy FullHD LCD tv-t megéri ez vagy egyáltalán van lényeges értelme? Valójában nem szeretnék két hét mulva TV-t cserélni :D
Előre is köszi :R

[Szerkesztve]

\\\--->>> HUN eXtreme OC Team <<<---///

(#33) Symple The Best válasza Cifu (#6) üzenetére


Symple The Best
tag

Hello! LCD TV vásárlásán gondolkodom és úgy gondolom te talán tudsz nekem segíteni a döntésem meghozalatában. 32 és 37 colos modelleken gondolokodom max 200e ft ig! meglehetősen hosszútávra tervezem nem szándékozom egy két évente cserélni ezért szeretném jól meggondolni,hogy jövőt álló is legyen és elbírja a pénztárcám is ugyanakkor a későbbiekben ne bánjam meg, ha esetleg a kissebb modelt választom.
Tehát az elképzeléseim: 32 vagy 37 col (3,5*3m es hálószobában lesz) úgy gondolom DVB-t -re is szükségem lehet a közeljövőben tehát ez sem ártana. 1db házi mozi 1db számítógép és esetleg egy konzol(Wii,PS3,X360) lenne rákötve egyszerre. tehát 2-3 HDMI sem ártana! De mindenekelőtt a legfontosabb számomra a jó képminőség! Márkában az LG és a Samsung modeljei szimpatikusak (Price/performance/Brand) már csak néhány tipust szeretnék tőled ami ezeknek a követelményeknek eleget tesz. Illetve,ha ennyi pénzért ez nem lehetséges akkor beszélj le vagy a nagyobb képről vagy a DVB-T-ről vagy akár a márkákról! A segítségedet előre is köszönöm! További szép napot!

(#34) Atheist válasza Symple The Best (#33) üzenetére


Atheist
csendes tag

hello!

Én is most tervezgetek venni 40'' körülit, csak nem tudok dönteni hogy LG vagy Samsung:)
Nem egyszerü dolog jól dönteni...
Az LG olcsóbb kicsit, da a Samsung jobb talán? Valaki tud valami okos tapasztalatot mondani?

köszi: Atheist

(#35) csezo83


csezo83
csendes tag

Sziasztok!

Van 1 Samsung LE23R88 TV-m , és szeretném összekötni a notimmal. A notin van D-SUB meg DVI. Ennél a szériánál müködik már a DVI-HDMI összekötés, vagy legyen D-SUB?

Köszi! :)

(#36) 19610701


19610701
csendes tag

Én abban szeretnék segitséget kérni, hogy ha valaki ismerné az LG 42LC2RR tip. LCD tévét az legyen szives véleményt alkotni róla, mert nekem nagyon tetszik ez a tv és árban is nagyon megfelelő lenne nekem! Segitségeteket előre is köszönöm. ;)

(#37) lorcsi


lorcsi
veterán

végre egybe van minden :)
el is olvasom

"sokaknak kevés, keveseknek sok jut"

(#38) asztal2 válasza Cifu (#6) üzenetére


asztal2
csendes tag

Szia!

Tudnál segíteni, milyen márkájú DVI-HDMI kábelt érdemes venni, ha valami jó minőséget szeretnék ésszerű határok között?

(#39) Scoobyka


Scoobyka
addikt

kimaradt az,hogy van olyan tv is amelyen van dvi bemenet is ,mint mondjuk nekem....nekem van dvi,d-sub,hdmi is...tehát van választék....bár csak 1024*768-at sikerült eddig belőni,de lehet bénáztam...

(#40) kreativ111


kreativ111
csendes tag

Sziasztok!
Én tegnap vettem egy LG LCD LC52-es TV-t, a Saturnban most a nyitási akción belül 99.990Ft-ért volt. Szerintem nagyon jó kis TV, a képminősége kitünő, oldalnézetben is nagyon szép a kép, sötétben a fekete háttér viszont tényleg nem tökéletes fekete, de szerintem annyira nem vészes így számomra ez annyira nem zavaró. A PIP nekem egyáltalán nem hiányzik. Az ezelőtti TV-mben volt, mert mielőt megvettem, én is azt hittem, hogy az nagyon jó funkció lesz, de szinte sosem használtam, úgyhogy ezt nem sajnálom. Tényleg attól függ minden, hogy kinek mi a fontosabb. Én így egy nap után elégedett vagyok ezzel a készülékkel.
üdv.

(#41) Rover623


Rover623
félisten

TV adás képe az LCD TV-n: Sokan panaszkodnak új LCD TV-jük esetén arra, hogy a hagyományos TV adások képe bizony meglehetősen kiábrándító. Az egyik gond a nagyobb képátló, sokan a viszonylag kisebb méretű CRT-kről térnek át a nagy képátlójú LCD TV-kre, és azonos távolságból nézve a nagyobb képátlóból következően jobban kiütközik a kis felbontású adás minősége. A másik fő probléma az analóg forrásból (TV antenna, analóg KábelTV) származó adás jelének gyengesége vagy éppen túl erős mivolta, ami miatt a kép kásás, zavaros lesz. Ezt sokszor egy hagyományos CRT TV még elfedte, ám itt látványosan előjöhet.

A képminőség látszólagos romlását az esetek legnagyobb részében nem a fent említett tényezők (nagyobb képméret, gyenge vagy erős jel) okozzák, hanem az analóg-digitál átalakítás.
Már a 100Hz-es CRT-k esetében is megfigyelhető, hogy a digitalizálás sajnos szerencsétlen módon felerősít bizonyos hibákat, amelyeket az analóg vétel-feldolgozás-megjelenítés lazán elvisel.
Ez ellen csak a jó minőségű antennajellel, a minél kevesebb jelosztóval, közbülső készülékkel és a digitális képjavító eljárások megfontolt és körültekintő (gyakran csak rontanak a kép minőségén;)) alkalmazásával védekezhetünk.

primus inter pares

(#42) Sonja válasza asztal2 (#38) üzenetére


Sonja
veterán

Ezek közül, amilyen hosszú kell, KATT! ;)

Gye­re­ket is le­het utál­ni, csak szív kell hoz­zá!

(#43) k3l3r0n


k3l3r0n
aktív tag

"Felmerül a kérdés, hogy miért 1366x768 a natív felbontása a HD LCD TV-nek. A pontos választ ugyan én sem tudom, de több lehetséges magyarázat közül a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy az általánosan elterjedt 1024x768-as felbontást oldalirányban kibővítették a 16:9-es képaránynak megfelelően."
Majdnem tökéletes megfogalmazás. Mivel a 16:9 HD formátumnál 1,33:1 a pixelek oldalaránya, azért a 768 sorhoz az 1024x768 felbontásból kiindulva 1366 a megfelelő oszlopszám. Szó volt európában az 1:1 oldalarányról is, ezt azonban (szerencsére) senki sem alkalmazta még - tudomásom szerint.
Egyébként jó kis GyIK lett belőle... grat!

(#44) pite4


pite4
tag

bocs

[ Szerkesztve ]

Egyszer azt hittem, tévedtem. De tévedtem.....

(#45) Cifu válasza Scoobyka (#39) üzenetére

Manapság már nagyon ritka a DVI bemenetes LCD TV, a legtöbb gyártó már teljesen átált a HDMI bemenetre...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#46) MichaelSD


MichaelSD
őstag

Nagyon hasznos cikk, köszi.

(#47) KAMI/ACEMCP


KAMI/ACEMCP
tag

Szeretnék egy LCD TV-t venni. Szempontok:
* 32"
* 82 cm-nél ne legyen szélesebb (ennyi hely van csak, így azok jöhetnek szóba, amelyeknek alul van a hangszorója)
* Kiváló képminőség
* Legalább 1 SCART csatlakozás
* 2-3 HDMI (v1.3) csatlakozás
* bruttó 200e Ft alatti vételár

Az egyes TV-k mennyire tudják javítani a nem HD jelek minőségét (analóg, digitális TV és DVD)? Van-e valami előnye a 100Hz-es LCD TV-knek? A beépített DVB-T tunerér érdemes többet fizetni? Egyáltalán van lesz amivel használni lehet? Tényleg van olyan hogy egy beépített DVB-T tuner csak MPEG2-t tud? Mire érdemes figyelni a TV kiválasztásakor?

Én alapból egy Toshiba 32AV500 P TV-t néztem ki. Erről mi a véleményetek? Milyen más készüléket tudtok ajánlani?

KAMI

(#48) Intelligencs

"Ugyanakkor a FullHD kétségkívűl előnyösebb, ha számítógépet is rá akarsz kötni, továbbá a képminősége is jobb még kisebb felbontású adásnál is, hiszen a kisebb pixelméret miatt finomabb az átmenet."

A mondat második felével nem értek egyet: én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Körülbelül olyan az élmény, mint amikor egy 1280x1024-es natív felbontású monitoron 800x600-ban jeleníted meg a képet. Véleményem szerint csak annak szabad FULL HD-s tévét venni, aki blueray anyaggal akarja etetni a száját. Aki csak DVD-t/TV-t néz, az mind anyagilag, mind képminőség szempontjából jobban jár a HD ready történettel.

The Amiga, Born a Champion

(#49) frankie! válasza Intelligencs (#48) üzenetére


frankie!
őstag

Igen ezt én is így tapasztaltam. Szerintem is jobb a kép egy nem fullHD TV-n ha pl. DVD-t nézel. De pl. egy jó CRT TV-vel meg a legjobb, pedig annak aztán még a 800x600-at se éri el a felbontása.

[ Szerkesztve ]

(#50) K3NZO


K3NZO
senior tag

Csak ezt a jól összeszedett cikket szeretném megköszönni. Nem kellett perceket eltöltenem a legjobb barátunkkal (Google :) ), hogy kis bepillantást nyerjek a HD tévék útvesztőjébe.

Köszönet még egyszer a cikkért :).

[ Szerkesztve ]

"Per aspera ad astra"

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.