Hirdetés

2020. november 30., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) zsolt501


zsolt501
nagyúr

Ez azért nem túl jó hír, pláne ha már van egy ilyen rendszered, és most ez miatt cserélheted... ráadásul egy ilyen erősítő nem az olcsó kategóriába tartozik.

[ Szerkesztve ]

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#2) Duree


Duree
veterán

Azért ez pofátlanság, hogy a több száz ezres erősítőmnek konstrukciós hibája van amit a gyártó elismert de nincs rá megoldás, hát igen csak pipás vagyok. Miért nem tesztelnek gyártás elött egy konstrukciót , hogy hibátlan legyen?

(#3) Kendek


Kendek
nagyúr

Ha a vezérlőlapkában van hardveresen a hiba, akkor azért az szép teljesítmény. Mégis hogyan lehetett úgy piacra bocsátani, hogy egyetlen tesztet sem végeztek ami a 2.1-es HDMI jelentősen megnövelt sávszélességére vonatkozott? Egyáltalán miként kapott hitelesítést?

<-ƘƘ->

(#4) zsolt501 válasza Duree (#2) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Nem lennék meglepve ha ebből perek születnének, és a gyárnak vissza kellene hívni ezeket a modelleket javításra, ennél kevesebbért is voltak már perek.

[ Szerkesztve ]

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#5) Dester31


Dester31
tag

Most én is szívok. Tudom, hogy first world's problem, de tegnap jött meg a HDMI 2.1-es kábel, amivel összekötöttem a tévét az új videokártyával (4K@120Hz), és a kép nem pontosan jelenik meg, plusz 15-20 másodpercenként leresetel, a tévé újra "megtalálja", stb.
Fingom sincs, hogy a kábel gyenge minőségű, driver probléma van, vagy a tévé firmware-jében keresendő a hiba... Nem kiforrott ez még, és a neten is alig találok róla infót.

[ Szerkesztve ]

(#6) Kendek válasza zsolt501 (#4) üzenetére


Kendek
nagyúr

Gyakorlatilag hibás a specifikáció, és csak HDMI 2.0-t tudnak. Szoftveresen ezt be lehet korlátozni (csak esetleg újra kell hitelesíttetni), és az új specifikációval, meg természetesen alacsonyabb (felár nélküli) áron mehet tovább az értékesítés. A meglévő ügyfeleknek pedig fel kell ajánlani a döntést, hogy kártérítés vagy a termék visszavásárlása.

<-ƘƘ->

(#7) fiATHaLON


fiATHaLON
senior tag

Most állok komplett új rendszer vásárlása előtt...
(TV, erősítő, konzol, pc upgrade)
Ki lehet ezt a dolgot úgy küszöbölni, hogy az eszközöket
(PS5, PC+RTX2 vagy Big Navi) a 4K120 képes TV-re dugom
direktben hdmi 2.1 kábellel, a hang pedig a TV "eARC HDMI"-jéből
megy az erősítő eARC bemenetébe?

Tehát minden hang megszólal így, mindenféle surround?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#8) RudY válasza Dester31 (#5) üzenetére


RudY
addikt

HDMI 2.1 Specification
Nincs HDMI 2.1 kábel, Ultra High Speed van. A hosszúsága sem mindegy, passzív max. 3 m, ennél hosszabb az aktív (jelerősítős) vagy a hibrid lehet/ajánlott (Fiber Optic/Hybrid HDMI), már ami megbízhatóságot illeti.

(#9) Kendek válasza fiATHaLON (#7) üzenetére


Kendek
nagyúr

Az elgondolás jó, na de mi értelme masszív felárat fizetni egy ilyen hibás erősítőért (elég drága cuccok ezek), ha úgy sem lehet kihasználni a HDMI 2.1 portot? :F

<-ƘƘ->

(#10) Balika911 válasza fiATHaLON (#7) üzenetére


Balika911
nagyúr

A tévédtől függ, hogy milyen formátumokat enged át eARC-on. A Dolby formátumokat általánosságban kezelik, a DTS különböző változatai és a többcsatornás LPCM szokott kérdéses lenni.

[ Szerkesztve ]

(#11) Dester31 válasza RudY (#8) üzenetére


Dester31
tag

Nevezhetjük, ahogy akarjuk, de elvileg jót vettem. És pont 3 méteres.

(#12) dkess válasza Balika911 (#10) üzenetére


dkess
aktív tag

Általában az az "általános Dolby formátum támogatás" az ki szokott merülni a nagyon alap AC3/E-AC3 támogatásban. Azaz semmilyen Dolby HD hangsáv (TrueHD, Atmos) és e mellett semmilyen DTS derivált (még az "alap" DTS sem) sem támogatott. Itt az lehet a kérdéses, hogy médialejátszás miről menne? Pl. PC vagy külön nem említett médialejátszó? PC esetén még meg lehetne oldani a külön kábel a TV -be és külön a AVR -be dolog, de kb. ennyi.

Igen, még a többcsatornás LPCM is kérdéses az új TV -ken ... :( Ebben az esetben persze "csak" az Atmos -t meg a DTS:X -et bukná a kolléga, de ... Azaz a korábbi generációs HD hangsávokat nem bukná legalább, de ezeket meg a 12 évvel ezelőtti AVR -ek is tudták (igaz, eARC -ot meg 4K/120 Hz -et nem) ...

Én azt mondanám, hogy érdemes lenne várni egy generációt az AVR -ek terén. Pl. a Pioneer ugye még adós a HDMI 2.1 -es generációjával és remélhetőleg már a frissített (javított) HDMI vezérlővel fog jönni ...

(#13) Balika911 válasza dkess (#12) üzenetére


Balika911
nagyúr

Melyik eARC-os tévé nem tud TrueHD-t, vagy Atmost?
Nem is lenne eARC, ha még ezek se támogatottak.

[ Szerkesztve ]

(#14) GreatL


GreatL
senior tag

Nálam HDMI 2.0 van meg Toslink... hála istennek, régebben az 1.3-as HDMI-n vacakolt a hang-kép úgyhogy ezt a passthrough dolgot azóta hanyagolom.

Intel Core i7-9700K | SNSV RTX 3080 STRIX OC | Xiaomi Mi 9

(#15) Duracellm... válasza Dester31 (#5) üzenetére


Duracellm...
veterán

Egy szabvány váltás "másnapján" két új készüléket összeengedni, egy nem kipróbált kábellel, elvárva hogy mindegyik a képességének a abszolút a maximumát hozza, azt mondanám hogy ahhoz korán van még. Mert úgy 1-1,5 év mire annyi készülék lesz kint a vásárlóknál, hogy a bejövő visszaélések alapján meg tudják kielégítően írni azt az 1db fw. frissítést, amit egy consumer termékre rá szokás szánni, azután lehet ilyen komoly elvárásokkal élni.

Amúgy közvetlen a gyártás utáni állapotban lévő, még nem használatba vett csatlakozókat érdemes - szigorúan kikapcsolt állapotban- alkohollal lezsírtalanítani, és többször újra csatlakoztatni, mert úgy fognak stabil fémes kontaktust adni, működni rendeltetés szerűen.

[ Szerkesztve ]

(#16) dkess válasza Balika911 (#13) üzenetére


dkess
aktív tag

Jogos, ott a pont. Passthrough -ot (áteresztés) tudják a TrueHD/Atmos -t. Dekódolni nem tudják ezeket általában.

Vegyük pl. az LG CX -et. Itt csak AC3/E-AC3 dekóder van (ez is csak valószínűleg az AC3 -as TV adások miatt). DTS semmelyik formája nem támogatott (passthrough -ban sem). A többcsatornás LPCM sem megy ki eARC -on ezen készüléken - így hiába dekódolna a konzol/PC/ akármi, akkor sem tudna kimenni az ami eredetileg DTS valamelyik formája volt ...

(#17) Dester31 válasza Duracellm... (#15) üzenetére


Dester31
tag

Hm, nem értek egyet. Pont erre valók a szabványok. Nem hiszem, hogy külön-külön nem tesztelték volna le az összes eszközt, hogy tudják-e a szabványt, anélkül gondolom a plecsnit sem kapnák meg. Szóval ha mindegyik tudja azt, ami rá van írva, akkor elvileg nem lehet probléma. A szomorú az, hogy a valóságban ez nem mindig van így. Valahol valamit alulméreteznek költséghatékonysági okokból, mondjuk a kábelnek túl nagy az ellenállása vagy mittudomén (nem értek hozzá), és máris nem lesz stabil a kapcsolat.

(#18) Reggie0 válasza Duracellm... (#15) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Erdekes modon nekem sosem kellett a pendrive csatijat zsirtalanitani es megis mindig tudta a maximalis sebesseget.

(#19) Duracellm... válasza Dester31 (#17) üzenetére


Duracellm...
veterán

Ha sikerült validáltatni a készüléket akkor az az implementáció biztos megfelel a szabvány előírásainak, de magát a validáltatást, bemérést egy legalább 10-100x akkora értékű berendezéssel végzik el, ami természetesen mindenben tekintetben magasabb minőséget képviseli, mint az implementáció a működéséhez igényelne.
Majd jön a gyakorlati "Worst-case teszt" ami keretei között megnézik, hogy egy általánosan kapható olcsó kábellel, olcsó kereskedelemben kapható készülékkel összepárosítva, tud-e egy határ értéken belül maradni, (ami ugye nem 0.0000% hibát jelent) akkor kiadják gyárthatónak a készüléket.

Szóval az hogy a szabvány követelményeinek megfelel, az nem azt jelenti, hogy minden ellen be van védve a készülék, az "csak" szükséges feltétel.

#18 Reggie0: Te is tudod hogy ott nem a közeg limitál, és az USB porotokol elég sok hibát megenged, anélkül hogy el tudna veszi átvitel közben az adat.

(#20) PuMbA


PuMbA
félisten

Nagy értékű, új dolgokba elég meggondolandó a beleugrás manapság. Nem elég, hogy ezen felül plusz felárat fizetünk a termékért az első x hónapban, mert annyira új, még mi vagyunk egyben a tesztelők is. Egyre több terméknél fordul ez elő. Akinek van hozzá ideje és humora, az csinálja :)

[ Szerkesztve ]

(#21) Reggie0 válasza Duracellm... (#19) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Dehogynem, a kozeg limital a nagyobb sebessegeknel. HDMI-n jobb a hibajavitas, mert 16b/18b kodolast hasznalnak mig a 10gbites usb 128bit/132bit-et. Azaz USB 10gbps eseten 3% a hibajavito kod, mig HDMI 2.1 12gbps-nel 11%.

(#22) Balika911 válasza PuMbA (#20) üzenetére


Balika911
nagyúr

Én is ezért húztam be a féket, és vártam a HDMI 2.1-gyel. Legalább egy év kell még neki számomra, de az is lehet, hogy akár kettő-három.

(#23) fecke78


fecke78
tag

Mint régen a onkyo erösitőknél , azért vettem marantzot ,hát ez is már 2x volt szervizbe hdmi miatt . :(((

(#24) hoffman_ válasza PuMbA (#20) üzenetére


hoffman_
veterán

én most vettem 20 éves high-end erősítőt és oltári boldog vagyok a toslink-kel, haha. ennek ellenére szeretem az újat, jöhetnek a jobb szabványok, majd pár év múlva használtan :D

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#25) fiATHaLON


fiATHaLON
senior tag

Köszönök minden választ! :R
Beszarás, tehát akkor jelenleg mondjuk az érkező PS5-tel nem
tudok olyan TV-t, erősítőt párosítani, ahol megy a 4k120 is (amint lesz ilyen játék),
valamint minden hangszabványt lejátszik?
Feltételezem, hogy a PC-n nem akkora ügy, mert legfeljebb az "oldiebutgoldie" megoldással
elmadzagolja az ember az alaplap jackjait az erősítő RCA-ihoz, a videokártyát
meg bedugja a TV-be megfelelő kábellel és kész... (Kész?) :DDD
Azért is érdekel ez, mert ki is próbálnánk az új technikát, meg nem is szeretnénk
évente költeni arra, hogy újra megvásároljuk azokat a vasakat, amik valósan tudják azt,
amit a megvásárolt előd csak papíron...

(#26) Balika911 válasza fiATHaLON (#25) üzenetére


Balika911
nagyúr

Tudsz, pl. Sony ZH8 és eARC. Csak a ZH8 meg VRR-t nem tud. :DDD

szerk: A kisebb ZH90 viszont igen.

[ Szerkesztve ]

(#27) fiATHaLON válasza Balika911 (#26) üzenetére


fiATHaLON
senior tag

Tényleg, a PS5 feltételezem, hogy a FreeSync-et tolja majd, igaz?

(#28) Balika911 válasza fiATHaLON (#27) üzenetére


Balika911
nagyúr

A PS5 tudtommal HDMI VRR-t támogat, FreeSync-et elvileg nem. Az XSX támogat HDMI VRR-t és FreeSync-et is. A tévék szintén HDMI VRR-t tudnak, a Samsungok pedig még FreeSync-et is.

Az új erősítők is a HDMI VRR-t engedik át, a FreeSnyc-et szerintem nem.

[ Szerkesztve ]

(#29) fiATHaLON válasza Balika911 (#28) üzenetére


fiATHaLON
senior tag

... és van olyan Samsung, ami HDMI VRR-t és FreeSyncet (vagy G-Syncet) is tud?

(#30) Balika911 válasza fiATHaLON (#29) üzenetére


Balika911
nagyúr

A Samsungokban tudtommal a HDMI VRR és FreeSync is támogatott. A HDMI-n keresztüli G-Sync (ami például a Turing óta az újabb LG OLED-ekkel megy) és a HDMI VRR egyébként ugyanaz, csak más név alatt.

Ettől függetlenül szoftveres oldalról még nem biztos, hogy kerek a dolog (az túl egyszerű lenne), egy pár hónapos thread a Samsung tévék + G-Sync helyzetéről.

[ Szerkesztve ]

(#31) fiATHaLON válasza Balika911 (#30) üzenetére


fiATHaLON
senior tag

De rohadt fárasztó ez...
Azt hittem az ember mindent megtesz, amikor épelméjűséget egyáltalán
nem feltételező összegeket költ(ene) ilyen alkalmatosságokra.

Aztán jön csak igazán a szivatás, csak győzze kapkodni a fejét az ember.

[ Szerkesztve ]

(#32) Balika911 válasza fiATHaLON (#31) üzenetére


Balika911
nagyúr

Én is így lárom, sajnos. Idénre kalkuláltam volna egy HDMI 2.1-es fejlesztést, de már régen elengedtem. Majd jövőre, vagy még később, amikor kiforrottnak találom. Jelenleg egy rossz vicc az egész.

Írták itt a Toslinket, de az pl. nincs a médialejátszómon és a PS5-ön se lesz.

[ Szerkesztve ]

(#33) dkess válasza fiATHaLON (#31) üzenetére


dkess
aktív tag

Avagy PC -nél még megoldás lehet, hogy egy HDMI a TV -be és egy másik HDMI az AVR -be (meg lehet mindezek mellett például DisplayPort a monitorba stb.). Igaz, kiterjesztett asztallal megy Win alatt, de ezzel a játékoknak nem szokott baja lenni.

Azaz külön megy a kép amit látni szeretnél és a hang. Ekkor nincs gond. Persze BluRay/médialejátszónál is mehet így, ha két HDMI kimenetes. A gond az szokott lenni, hogy ezek ritkábbak (konzoloknál is kiment a divatból) illetve drágábbak is. Előny, hogy bármilyen régebbi "csak" Atmos/DTS:X -et tudó AVR is elég - akár használtan is.

Konzolnál azért lehetsz beljebb esetleg a TV -re kötöd és eARC -on megy AVR -be a hang felállásnál ekkor, mert az audio beállításnál benyomod, hogy mindent enkódoljon Atmos -ba (ha tud Atmos -t az AVR, ha nem, akkor TrueHD), TV -n meg passtrough (ezt tudják a TV -k általában, de ellenőrizd) és ennyi. Semmilyen DTS -ed nem lesz, de amennyiben nem konzolt tervezed BluRay/médialejátszónak, akkor OK lehet. A "B terv", hogy kerülöd a DTS only kiadványokat ... ;)

(#34) fiATHaLON válasza dkess (#33) üzenetére


fiATHaLON
senior tag

Ó, nagyon köszönöm! :R
Az egyébként nem megoldás, ha Displayport-HDMI átalakító megy a TV-be?
Mert úgy nem kellene feszengeni a mai kártyákkal, 1 HDMI-vel, az mehet az AVR-be...

@Balika911: Lehet, hogy végül én is ide jutok, mert ahogy a Nagymenőkben elhangzott:
" A zsebeimet kinyalni nem hagyom!" :DDD

[ Szerkesztve ]

(#35) makoss


makoss
addikt

Az én Denonom sem úgy szuperál ahogy az kellene, néha csinál furcsa dolgokat! :F

Külföldről, nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit!

(#36) dkess válasza fiATHaLON (#34) üzenetére


dkess
aktív tag

Nem kell Displayport-HDMI átalakító. Egész egyszerűen válassz olyan VGA -t, ahol a Displayport/HDMI csatlakozók aránya illetve száma olyan amilyen Neked jó. Legyen az 1 db HDMI/3 db Displayport - avagy éppen 3 db HDMI/1 db Displayport. Avagy közte bármilyen kombináció. Van választék ... :)

Igaz árakban nagy szórás van a RTX 3X00 -oknál (még egy típuson belül is) illetve az is kérdéses lehet melyik van készleten éppen. Csak akkor szórakoznék átalakítókkal, ha legalább 20-40K HUF -ot nyernék a kártyán és nem kellene a nagyobb semmiképpen (ugye órajelek, hűtés, garancia stb.) ...

Azaz egyszerűen nézz egy legalább 2 db HDMI csatlakozóval rendelkező VGA -t és akkor nem kell átalakító ...

(#37) Misi 007


Misi 007
Közösségépítő

Az Onkyo-t ez a hiba érinti? Mostanság tervezek új erősítőt venni.

(#38) Balika911 válasza Misi 007 (#37) üzenetére


Balika911
nagyúr

Az Onkyo szerintem még nem mutatta be a HDMI 2.1-es erősítőit. Vagy nem találtam a kínálatukban, két hete néztem.

(#39) zsolt501 válasza Balika911 (#38) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Mivel egy kézben vannak ezek a cégek így nagy eséllyel ott is gond lenne. [link]
Állítólag meg is látszik az árakon és a minőségen is az összeolvadás és a verseny hiánya.

[ Szerkesztve ]

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#40) Misi 007 válasza Balika911 (#38) üzenetére


Misi 007
Közösségépítő

Ja, hogy még nincs is nekik? :DDD
Nem nézegettem még komolyabban utána, de olvasgatva a kommenteket, talán tényleg okosabb dolog lesz kivárni ezzel a vásárlással.
Remélem, hogy addig kiszolgál majd a jelenlegi, 15+ éves Sony-m.

(#41) Janus27


Janus27
tag

Az is kérdés, hogy a 4k60Hz milyen minőségi beállítások mellett működik. Nem mindegy hogy FullRGB 4:4:4 10bit megy e át, vagy limitált RGB 4:2:0 8bit mint a Hdmi2.0-nál!!!

(#42) PuMbA válasza Janus27 (#41) üzenetére


PuMbA
félisten

HDMI 2.0-nál át tud menni FullRGB 4:4:4 8bit 4K 60Hz is :)

[ Szerkesztve ]

(#43) Janus27 válasza PuMbA (#42) üzenetére


Janus27
tag

Nálam amint beállítom a FullRGB 4:4:4-et azonnal visszaugrik a frissítés 30Hz-re. De igazándiból a lényeg a 10bit lenne, ahhoz meg mindenképp kevés a hdmi2.0!

(#44) PuMbA válasza Janus27 (#43) üzenetére


PuMbA
félisten

Nálam nem, tehát nálad van valami :) Kábel, beállítás, támogatás...

"De igazándiból a lényeg a 10bit lenne,"

LG OLED-eken például 2 éve a 8bit még jobban nézett ki, mint a 10bit, firmware dolgok miatt. A mostani helyzetet nem ismerem.

[ Szerkesztve ]

(#45) Balika911 válasza Janus27 (#43) üzenetére


Balika911
nagyúr

A tévé menüjében bekapcsoltad adott bemenetre a "HDMI Ultra HD Deep Color" vagy hasonló nevű opciót? Szerintem az kell csak neki, és menni fog a 2160p@60 8-bit RGB.

[ Szerkesztve ]

(#46) bteebi


bteebi
addikt

Ouch. Pedig gondolkoztam egy X4700 vásárlásán korábban. Tegyük hozzá, a 4K@120 Hz nem valós veszély nálam (se), meg egyelőre amúgy is igencsak rétegigény. Ettől függetlenül nem szerencsés dolog.

Ráadásul pont most vettem egy Xerox multifunkciós nyomtatót, ami meg - mint utólag kiderült - gyári hiba miatt idle-ben serceg, szóval nem hiányzott volna még ez is...

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#47) Janus27 válasza Balika911 (#45) üzenetére


Janus27
tag

Van Ultra HD HDMI kapcsoló a TV-n, aktív is. a VGA-m Radeon 5700XT, legfrisebb WHQL Driverrel. Amint Full RGB-t állítok ugrik vissza 30Hz-re a frissítés. A kábel Club3D ultra high speed 2m CAC-1372.

(#48) PuMbA válasza Janus27 (#47) üzenetére


PuMbA
félisten

Nekem Radeon RX460-nal megy egy BestByte-ban vett 3m-es noname 1400Ft-os HDMI 1.4 kábellel :) Legfrissebb Windows 10.

[ Szerkesztve ]

(#49) Aethel válasza Janus27 (#47) üzenetére


Aethel
tag

Nézz rá hogy melyik HDMI port támogatja a 4k60Hz-t. Az én philipsem például a 4 HDMI portból csak a 2 hátsón támogatja a magasabb frekit, az oldallsó kettőn ha beálllítom a 4k felbontást, rögtön leugrik 30Hz-re. Kézikönyvben benne van.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.