Hirdetés

2020. január 24., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
(aktív tag)

Szia!

Szakértőnek tűnsz a témában, nekem pedig lenne egy kérdésem. Lehetséges, hogy nincs rá jó válasz/megoldás, de hátha kitalálsz valamit.
Biztosan ismert számodra is a probléma, hogy a jelenleg a kölcsönzőkben lévő filmek legtöbbször 5.1-es tömörítésű hanggal kölcsönözhetők ki, nekem viszont 2.1-es hangrendszerem van.
A hiba az, hogy a beszélgetések, a hétköznapi események hogy hallhatók legyenek beállítom egy szintre a hangerőt, majd mikor dinamikusabb részhez ér a cselekmény, ahol akár zene, robbanás, lövés, kiabálás van, akkor a hangerő változtatása nélkül ugyanezek a részek másfél-kétszeres hangerővel szólnak.
Nyilván érthető, miért teszi ez élvezhetetlenné az egész filmélményt.
Akad erre valami megoldás azon kívül, hogy ezeket az állományokat átkonvertálnám sima sztereó hangúra?

Előre is köszönöm!

(#2) TRIvidore


TRIvidore
(tag)

Hiánypótló írás illusztrációkkal gazdagon. Köszönjük. Amúgy ha már témánál vagyunk milyen multiroom rendszert ajánlanál kedves cikkíró? A consumer Samsung, LG rendszerek nem felelnek meg az elvárásaimnak, inkább a Sonos, továbbá a Denon HEOS széria felé kacsintgatok, de ha tudsz pl, konkrét típust ajánlani (ill. bárki) azt megköszönöm. Egy LG FHD (passzív) 3D tv-hez mennének, s a cél a minél kevesebb vezeték, de nem a hangzás oltárán.(ahol muszáj ott vezeték nélküli hangprojektor, válthatná a jelenlegi rendszert, ami optikain jelenleg azért jó szolgálatot tesz), szóval ezt bővíteném... :)

Never say no to...@##%%£...Panda

(#3) pityutool


pityutool
(tag)

Szia!
Nem sokat értek a hangrendszerekhez főleg nem az 5.1-hez. Még csak az első oldalnál tartok, de laikusként máris több kérdésem lenne:

Mi az a "bögreszett"? Az 5.1-es hangrendszer alapvető felépítését gondolom többen ismerik. Azt kifejtetted, de erről semmit nem közöltél.

"Van egy centerünk, ezt szembe velünk a tv alá érdemes elhelyezni. Más eszközt rátenni, nagyon eldugni (pl. polc mélyére), ill. megjelenítő fölé elhelyezni nem ildomos." Miért nem jó TV felett?

"Valamint egy aktív mélyláda (subwoofer) hiányzik még, én a frontok mellé középre elhelyezést preferálom." A mély tartományt úgyse fogjuk hallani, honnan érkezik. Egyedül akusztikailag lehet fontos az elhelyezése. Az pedig gondolom szobánként eltérő lehet. Tehát miért középre javaslod az elhelyezését?

Topi

(#4) Sanci38 válasza Krugszvele (#1) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Igen: de ehhez mélyebben kell nyúlni a beállitásokhoz.
Néhánylejátszóprogramban be lehet kapcsolni a jelszintek egyenlő szintre hozását, ezt tegyük meg és állitsuk 0-ra.
vagy center vind értéket emeljük meg ugyancsak a haladó beállitásnál.

(#5) Sanci38 válasza pityutool (#3) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Bögreszett: ahol az erősitő egybe van csomagolva alejátszó és a hangszóró szettel, ezen hangszórók legtöbbje alig nagyobb egy bögrénél, innen a bögreszett elnevezés. Megtetézve hogy sokukra irnak 1000 wattot pedig a bemeneti max teljesitmény a 100 watt körüli értéket is alig hagyja el.
Mert a fül kb 7-10 % ot tud irány szerint megkülönböztetni Ha fent van a tévé tetején akkor nagy lesz a frontok és a center között a távolság é nem alakul ki a térérzet és a enter hangja kilóg a többi közül.Mig ha lentebb van akkor nagyjából egyben van a frontok vonalával.
Mélyhangok akkor vanak jól beálliva ha belesimulnak a hangképbe, alig hallani ki, kikapcsolva viszont hiányoznia kell ez 5/7.1 nél lejobban a két front között tudjuk megoldani, 5/7.2 esetén pedig kétoldalt. de lehetőleg ne pont a fül mellett. Legjobb módszer 1 mélysugárzónál hogy tegyük a hallgatási pontba a mélyet és küldjüknk rá 70-80 dB jól hallható mélyhangot pl neroval mi pedig négykézláb egy krétával járjuk körbe és keresztül a szobát, ahol a legjoban halljuk ott tegyünk egy jelet a krétával, ezek egyikébe tehetjük a subot.. és a két fornt között is lehet találni.. sarokba viszont tilos rakni oda ne is menjünk mert állóhullámok alakulnak ki melynek jele csökkent beszédérthetőség és fejfájás.

(#6) kerekfej


kerekfej
(addikt)

Hasznos írás. Mindig is szerettem volna egy olyan hangfalszettet ami a képen is van.

(#7) gmaci78


gmaci78
(tag)

Jo cikk.
Olyan kerdesem lenne, hogy tenyleg hogy erdemes a hangfalakat beallitani az erositon? Tenyleg a small 80-120Hz-et javaslod? Poen mert errol ahany haz annyi velemeny, mashol meg azt irjak, hogy large. Vegulis mit allitunk ezzel? A kerdes termeszetesen nem kis hangrendszerre vonatkozik, hanem 7x100w zeneire a megfelelo hangfalakkal, illetve 5.1-be, elol kettos kabelezes es biamp-al.

(#8) Sanci38 válasza gmaci78 (#7) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Mindenre small kell. Bi amp esetén is. ok: a large beállitásu hangfalra az összes frekvenciát kiküldi és ehez pluszban elő kel állitania a 80 Hz alatti frekvenciákat is amit normálisan nem kellene és ez nagy plusz terhet ró az erősitőre mivel ezek a frekvenciák kis impedanciával továbbitódnak igy a beszédérthetőség is csorbát szenved valamit hamar torzit pont a large hangfal a tulerőltetéstől még ha többszáz wattal terhelhető is és épp a kisebb erősitők nem birják, míg egy Onkyo 8xx/9xxvagy Denon 4xxx-nek/Pioner LX-nek nem gond enyi tulterhelés. Tehát ha nem félmillió feletti nagyvasad van akkor minden large bármekkorák is fizikeilag vagy terhelhetőségileg.. Tehát vedd az adást:
Small: a beállitott, pl 80 Hz feletti frekvencia kerül rá, kimélve az erősitöt és
Large:ezt csak sub nélül alkalmazzuk, ilyenkor a teljes spektrumot előállitja, a kisebb erősitőket jelentősen megterhelve.
Kivéve pure audio: ott kikapcsol minden és a teljes frekvenciasáv a frontokra kerül, többi néma marad.

(#9) repvez


repvez
(őstag)

5.0-ás szettnél milyen beállitást javasoltok , hogy a legjobb legyen a mélyhang átvitel?
Mert van egy onkyo 505E erősitőm és egy SAL2610es szettem és valahogy kevésznek érzem a mélyeket és az oldalsó 25cm-es membránokból is hallom a beszédhangot.

pedig azokon kéne a subnak jönnie. és a 2 mély-középen a többinek , vagy hogyan van a hangváltó bekötve ezeknél a hangfalaknál mekkora vágási frekvenciáknál?

(#10) Sanci38 válasza repvez (#9) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Frontok olyankor Large legyenek.
Azok nem subok csak sima mélyhangsugárzók ha zavaróak cseréld meg a két hangszórót igy kifelé fogják nyomni

(#11) Ragadozó


Ragadozó
(Ármester)

Köszönök minden hozzászólást! :R

Ajánlom minden olvasómnak figyelmébe e két szakmai topikot:

Házimozi erősítő és minden, ami hozzá csatlakoztatható

Valamint az alapkérdésekhez: Házimozi belépőszinten

Toyota Corolla Verso 1.6-1.8 kormány szervószivattyú eladó

(#12) gmaci78 válasza Sanci38 (#8) üzenetére


gmaci78
(tag)

Koszonom a valaszt. Igazabol pont ezert kerdeztem, mar tulnottem holmi pioneer, denon es tarsain. Konkretan egy NAD erositorol beszelunk, igy igazabol a hangzas a fontos, szerintem a terhelhetoseggel nincs gond. De ha azt mondod, hogy meg igy is jobb a small. Ja es hany hz? 60-150-ig tudom allitani.

(#13) nari1982


nari1982
(tag)

Tetszett az írásod a témáról, viszont a hangszórókábel irányított bekötésén kicsit megakadt a szemem, hogy ennek tényleg lenne érdemleges hatása :F Olyan misztikus dolognak tűnik, hogy ez végett vedd meg a drágább kábelt. :)

(#14) Pecc válasza repvez (#9) üzenetére


Pecc
(őstag)

Sajnos érdemben mély hangot nem tudsz kicsikarni a frontokból. Mégha sokkal jobb frontod lenne akkor sem. A házimozi erősítő a ludas. Vagy egy sub a megoldás vagy egy stereo erősítő loudness funkcióval.

(#15) Sanci38 válasza gmaci78 (#12) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Így is jobb a small.. pont a hangzás, a beszédérthetőség és a zenei részletek nőnek meg így.
80 Hz ideális. ez akusztika függö is, az LFE 120 Hz-ig tartalmaz igy én az utóbbit használtam eddigi rendszereimen..

[ Szerkesztve ]

(#16) lcdtv válasza Sanci38 (#15) üzenetére


lcdtv
(tag)

Hogyan lehet beallitani kodi es vagy windows eseten hogy hdmi-n es optikan spdif-en is kitolja a hangot mert vamiert csak egy kimenet aktivalhato (anno xbmc valamelyik verzional volt ilyen beallitas)

(#17) Sanci38 válasza nari1982 (#13) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Semmi nem sugallja hogy a drágábbat vedd meg: az irás iránya az erősitőtől a hangfal felé.
És semmi miszticizmus niincs benne. mert igy gyártják előrehaladó irányba..
Kihallás már más kérdés: egy NAD vagy Arcam erősitők és ezek szintjén mozgó erősitőknél hallani ki..félmilliós erősitő és monitor gold, Dali Rubicon alatt esélytelen a jól észlelhető kihalllás "veszélye" viszont érdemes így kötni mivel a hallhatatlan tartomány is belejátszik az érzetbe.. ez se misztikus csak azt kell megérteni, felfogni hogy füllel közvetlenül nem hallható érzeteknek is van hatásuk a zenei előadásmódra.
És azt is érdemes betartani hogy a jelölt/feliratozott ér a piros, jelöletlen a fekete.

(#18) rgqjx válasza Sanci38 (#17) üzenetére


rgqjx
(tag)

Tehát azt állítod, hogy ha te, vagy más, aránylag jó hallású ember leülne, hogy meghallgassa ugyanazt a hanganyagot 10x egymás után, random cserélgetve ugyanannak a kábelnek a bekötési irányát, akkor minimum 8x eltalálnád, hogy jól volt-e bekötve?

Tudnál nekem valami független írást linkelni ahol ezt mérésekkel is alátámasztják? Kicsit ateista vagyok a témában.

Ugye most egy hangszóró kábelről beszélünk?

[ Szerkesztve ]

(#19) Sanci38 válasza rgqjx (#18) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Igy van.. Egyik topiktársunk rendszerén simán bevállalnám és nem csak én hanem bárki kihallaná totózgatás nélkül. Természetesen a rendszer se semmi.. akusztika is ott van a szeren..
de ehhez bizony nem félmilliót kell hangra ölni.. belépő rendszeren meg teljesen mindegy.. :) de olyant te is megtapasztalhatsz ha egységes középkategóriás rendszered van (házimozi topik 1 sz hsz. végén levő készülékek és azokhoz mérhető lejátszó-hangszóró komponensek) hogy random cserélgetsz különböző fajta vezetékeket és bizony előjönnek a különbségek, még ha a forditás nem is, de pl VDH, kácsa, Lossless Vandamme, és hasonlókat összemérva akár több különböző árkategóriában Flac-MP3-CDvagy DD- DD TrueHD különbségek is kijönnek.

(#20) Daywalker


Daywalker
(addikt)

Nagyon jó cikk laikusoknak, akik nem tudják hol kezdjenek neki :R
Egy észrevétel, bár tudom, hogy csak a beüzemelésről szól, de annyit azért megemlítettem volna (tényleg csak említés szintjén) hogy mekkora hangsugárzókat kell venni és kell- álló vagy elég-e a polcsugárzó mondjuk állvánnyal. Ezt már csak azért is fontosnak tartanám megemlíteni, mert a rossz elhelyezésre rámutató képek között is van olyan, amin látszik, hogy már az alapoknál el van rontva, és ami miatt sosem lesz jó minőségű, sem pedig térhangzás, akárhogyan is állítja az erősítőt a user. A hangszóróknak ugyanis kell a tér, a rosszul megválasztott méretű hangsugárzó pedig tönkre fogja tenni az egészet.

A mélyládához annyit, hogy alapvetően igazad van az elhelyezéssel kapcsolatban, de általánosságban véve oda kell tenni, ahol a legjobb eredményt adja (és az nem egyenlő azzal, ahol a legjobban dönget, hanem ahol a legjobban belesimul a hangzásba anélkül, hogy egyes frekvenciák elvesznének mások pedig kiemelkednének - bár utóbbi a reflex ládáknál amúgy is elkerülhetetlen). Szóval a mélyláda elhelyezésére nincs tuti recept, próbálkozni kell, de alapvetően kiindulási pontnak jó amit leírtál.

Grat a cikkhez még egyszer!

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#21) nari1982 válasza Sanci38 (#17) üzenetére


nari1982
(tag)

Őszintén, én nem nagyon kábelezek, átlagos célra való OFC kábeleim vannak. Komolyabb rendszereken lehet kihallani ezek szerint, de az meg eléggé szubjektív. Azt kéne tisztázni milyen ársávba soroljátok ezeket, vagy mi lenne az ajánlott kategória, példaként: KCE-FLW25 1020Ft/ méter. Mert gondolom nem sokan tehetik meg, hogy összevásárolnak sok kábelt, és úgy tesztelik le az adott hifi láncon, persze fázishelyesen bekötve :)

(#22) 0pityesz0


0pityesz0
(tag)

Nagyon jó lett ez cikk, szerintem a témába jól illeszkedik a képi illusztrációval megspékelt magyarázat. Így össze állhat a 'hang' a leendő tulajdonos fejében. :)

Egyre gyorsabban lassulok...

(#23) repvez válasza Pecc (#14) üzenetére


repvez
(őstag)

ezt kifejtenéd bővebben, hogy mi a gondja az erősitőnek igy ?
Sztem elég teljesitménye van csatornánként és ha megfelelően lenne a frekvencia vágások beállitva akkor a hangszórónak meg kéne szólaltatni a neki juitattot jelet.
Gondolok itt arra, ha a mélyhangszóró csak a 200hz alatti hangokat engedné át akkor nem hallhatnám a beszédhangot onnan és igy javulna a mély..

Próbáltam ugy is bekötni, hogy szétválasztottam a front hangfalnál az oldalsó mélyet és az első hangszórókat és külön vezetéken adtam neki jelet.Tudom, hogy nem biamp az erősitő,de tesztnek megpróbáltam, hogy mi történik ha directen csak a mély is kap jelet,de érdemi változást nem hallottam .Tehát ugyan ugy a teljes hangtartományt hallani lehetett csak sokkal tompábban.

ÉS nálam a large és small meg a 80-120-as vágásra beállitás az erősitön sem hozott hallható változást.

(#24) Sanci38 válasza nari1982 (#21) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Leirtam már, de leirom mégegyszer: középkategóriás rendszer ami pl Denon x2100, Hozzá való Monitor Audio BX6 szett vagy Dali Lektor már elegendő. És költeni nem kell, hanem letétet letenni, hazavisznek egypárat kb 1-2 hétig tesztelik,halgatják, döntenek és visszakapják a letétet ha viszaviszik a kábeleket.
Peter nevű topiktársamnak vittem Qadral Qintas és Denon 1610 közé egy olcsó noname kábel helyére egy kb 3 ezer ft/fm. VDH-t és szerinte brutál hatása volt: olyan hangok jelentek meg amit eddig sose hallott még, természetesen alku nélkül kifizette a kért összeget.

(#25) Ragadozó válasza rgqjx (#18) üzenetére


Ragadozó
(Ármester)

Meg lehet hallani, de nem szabad cserélni, merre abba az irányba fog bejáratódni a kábel és utána nem jó cserélgetni...olyan ez mint az autógumi, ami fogásirányos, elmegy ellenkező irányba is, de jobb ha helyesen van feltéve...

Daywalker: köszönöm az észrevételt, korrigálom a cikket, mert igaz amit leírtál...

[ Szerkesztve ]

Toyota Corolla Verso 1.6-1.8 kormány szervószivattyú eladó

(#26) Sanci38 válasza repvez (#23) üzenetére


Sanci38
(Ármester)

Ott a bibi hogy nem képes megszólaltatni, hiába a 250 centis oldalsó sugárzó, nem subbasszus és nem elég hosszúlöketű igy a 200 Hz-el vidáman megbirkózik de a 60 Hz alatti hangok már fizikailag se fér a dobozba igy bizony azokat kellene a legnagyobb energiával löknie, amire nem képes.
Tompábbnak azért hallottaed mert nem volt átfedés a frekvenciák között, mivel kikerülted így a beépitett hangváltót,ezért ugyanazon a frekvencián szólt töb sugárzó önmaguk jelét kioltva, ezt egy laikus is megmondhatja neked.
Nem is fog változni mivel nincs subod.. mihelyt teszel és a frontokat smallra állitod, egyből lesz változás,.

Ragadozó: kb 20 nm a határ az álló és a polcsugárzó között.. és tedd hozzá hogy az álló és a front is megkiván a faltól bizonyos távolságot, ha ez nem lehetséges vehetünk jobb minőségü (pl Polk A1 helyett A2) Polchangszórót és azzal is elrhetünk megfelelő minőséget és térérzetet közelebbi faltávolsággal.
És lényeg a hangfalak ugyanabból a családból származzanak.

[ Szerkesztve ]

(#27) rgqjx válasza Ragadozó (#25) üzenetére


rgqjx
(tag)

Őööőö, kezdek összezavarodni. :F

Ezt szóról szóra kell értenem? Azért nem cserélhetem meg a kábel irányát mert az bejáratódik? Az autógumis hasonlatot nem értem, mert itt a kábelben található fémről beszélünk, ami (ha jól értelmezem) véleményed szerint másképp vezet irányonként.

(#28) Zirowe válasza rgqjx (#27) üzenetére


Zirowe
(nagyúr)

[link] :U

[ Szerkesztve ]

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#29) bitblueduck válasza Sanci38 (#4) üzenetére


bitblueduck
(aktív tag)

ha normalizálásra gondolsz, vagy a "hangosság" maximalizálására akkor az nem mindig jó szerintem. Van amikor egy audioban a készítő direkt tesz halk és hangos elemeket, ezeket túlságosan torzíthatja. Jó lenne, ha egy audioban jártas fórumozó véleményezné :)
Mindenesetre a problémát én is ismerem, hogy ha túl halk akkor a beszédet nem hallom, ha meg a beszéd hallható akkor egy durranás a filmben a szomszédokat terrorizálja.

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#30) rgqjx válasza Zirowe (#28) üzenetére


rgqjx
(tag)

Most ezt miért kellett? :O ;] Várhattál volna még, hogy több részlet kiderüljön. Biztos vagyok benne, hogy zenei stílusonként és lehet kábelt venni.

Engem őszintén érdekel, hogy emberek miben hisznek...

[ Szerkesztve ]

(#31) Pecc válasza repvez (#23) üzenetére


Pecc
(őstag)

Gyakorlatilag olyan, mintha az alacsonyabb frekvenciát halkan vagy egyáltalán nem küldené ki az erősítő egyik csatornán sem. Tapasztalatom, hogy a hasonló kategóriás hm erősítők is rendre így viselkednek. Csak aktív subbal lehet elérni jobb eredményt. Ha van lehetőséged próbáld ki egy régi stereo erősítőn és meghallod, hogy tud az a két front mélyebb hangot is kiadni magából.

[ Szerkesztve ]

(#32) Zirowe válasza rgqjx (#30) üzenetére


Zirowe
(nagyúr)

Akkor nézz be a fentebb linkelt házimozi topicba, az egyik legviccesebb itt ph-n.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#33) macskea


macskea
(őstag)

A kábel minősége szerintem is különösen fontos, abban, hogy milyen irányban van berakva akár még lehet is valami, (nyilván ennek előfeltétele, hogy egy eredetileg is különösen gondosan legyártott kábelről legyen szó) de a kábel bejáratás nettó bullshit. Ilyesmit ne higgyen el senki... ez utóbbiról szívesen meghallgatnám egy anyagtechnológus és/vagy egy villamosmérnök véleményét.

''You can't measure safe driving in miles per hour'' Paul Smith

(#34) rgqjx válasza macskea (#33) üzenetére


rgqjx
(tag)

"...hogy milyen irányban van berakva akár még lehet is valami..." Erről is kérdezd meg a villamosmérnököt, :K vagy egy gyereket, aki nem lógja el a fizika órákat.

@Edenyke: Köszi, már megyek is. :C Eddig azt hittem, hogy vallásról csak a vallás topicban lehet beszélni.

[ Szerkesztve ]

(#35) BBéci válasza macskea (#33) üzenetére


BBéci
(félisten)

Az nettó bullshit, amikor valaki elméleteket gyárt a helyett, hogy kipróbálná, meghallgatná, amiről véleményt mond!
Igenis történik változás a kábel bejáródása során, aminek hallható mértéke és időtartama eltérő. Némelyik 10-20, másik 100-120 óra alatt éri el a végleges állapotát.
Sőt, ha egy kábelt kiveszel a rendszeredből és fél évig nem használod, a legközelebbi bekötéskor ismét kell bejáródás, de már csak pár órányi.

(#32) Edenyke
Ez színtiszta trollkodás.
Aki ezt a Logout cikket írta, annak a topiknak a gazdája.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre?

(#36) BBéci válasza Sanci38 (#15) üzenetére


BBéci
(félisten)

Vigyázat, aki nem ért hozzá, összekeveri az LFE 120 hertzét a hangdobozok vágási frekvenciájával!
Valamint a polcsugárzó, polchangszóró kifejezést törölni kellene a szótáradból!

A félmilliós erősítők sem indokolják, hogy eltérjünk a 80 hertzes vágási frekvenciától, valamint a 150 kilós, másfél méter magas frontsugárzók sem.
Természetesen lehet magasabb és alacsonyabb is, de az nem árkategória függvénye.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre?

(#37) Zirowe válasza BBéci (#35) üzenetére


Zirowe
(nagyúr)

Egyáltalán nem trollkodás.
Egyszerűen kritikán aluli, ami abban a topicban megy, nemhiába kellett nyitni egy másikat ahol "rendes halandók" is kérdezhetnek.

Nagyon sokan tisztában vannak vele, hogy az a topic messze kerülendő.

[ Szerkesztve ]

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#38) BBéci válasza Zirowe (#37) üzenetére


BBéci
(félisten)

Pár hónapja valóban zuhan a színvonal. Betérnek olyan emberek, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs a házimoziról, megkérdőjeleznek olyan alaptételeket, ökölszabályokat, amiket a világ minden pontján ismernek és betartanak. Züllesztik, bomlasztják a topikot a hangulatot.
Aki kerülni akarja, tegye, senkinek nem fog hiányozni.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre?

(#39) Zirowe válasza BBéci (#38) üzenetére


Zirowe
(nagyúr)

Évek, nem hónapok.

"züllesztik, bomlasztják.."
Eh..

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#40) rgqjx válasza BBéci (#35) üzenetére


rgqjx
(tag)

Ezeket az állításokat alátámasztanád valami hitelesnek tűnő írás/mérés linkjével? Köszönöm.

Egyébként az igaz, hogy ha több drámát nézek, mint akciót, akkor más kábelt kell vennem? Hogyan dönthetem el a kábelről, hogy azt köthetem-e a bal hátsó hangsugárzóra a jobb helyett?

Ezt a bejáratós témát kifejtenéd, hogy miként zajlik? A diódás módszert alkalmazzátok?
:R

[ Szerkesztve ]

(#41) BBéci válasza rgqjx (#40) üzenetére


BBéci
(félisten)

Mérést biztosan nem fogsz találni, mert például térábrázolásról, a kialakult virtuális színpadon elhelyezkedő zenészek/hangszerek egymástól való távolságáról is beszélhetünk. Aztán a basszus megfogottságáról, a hosszabb lecsengésekről, a transzparenciáról.
A középső bekezdésed április elsejei tréfának tűnik.
A bejáratás valójában sima, hétköznapi használatot jelent. Bekötöd az újat és figyeled, hogy napról napra miként változik a hang. Úgy lehet demonstrálni, hogy van egy teljesen nyers példányod is, amit a legalább 120 óráig járódott kábel helyére bekötsz. Persze a rendszernek megfelelő felbontásúnak kell lennie. 60000 forintos házimozi erősítővel, SAL hangdobozokkal kizárt, hogy bármi ilyesmit meghallj.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre?

(#42) rgqjx válasza BBéci (#41) üzenetére


rgqjx
(tag)

Véleményem szerint - még ha nehezen is - de a térábrázolásnak mérhetőnek kell lennie. Elvégre csatornánként különböző jelszinteket lehet mérni. Minél több csatorna, annál pontosabb a helymeghatározás a hallgató részéről és a mérés is pontosabb. A többi dolog (pl.lecsengés) szerintem gyönyörűen látható egy oszcilloszkóp segítségével. Hasonló eszközökre gondolok, mint ami itt a háttérben is látható, akár egy hasonló méréssel, mint ami 16:10-nél kezdődik. (A csatornák jeleit párhuzamosan egymásra helyezni és már látszik is, hogy honnan jön a hangosabb "oboa"... Egy megfelelő program talán a jelekből térben is elhelyezi)

Tehát ha egy létező problémáról beszélünk (a kábel bekötési iránya), ami annyira nem is "űrtechnika", akkor ezt (sok) méréssel majdhogy nem bizonyítani lehet. Ez az amit várok. Egy hitelesnek tűnő tesztet, ami mindezt alátámasztja. Ugye nem tévedek azzal, ha azt állítom, hogy a hangszóró kábelen váltakozó áram halad? Ha nem, akkor nem értem a kábel irányának jelentőségét. A váltakozó áram ... iránya és intenzitása periodikusan változik. Ez általános vagy középiskolai fizika.

A bejáratást hasonló mérésekkel szintén lehet(ne) bizonyítani.

Szerintem érdemes Edenyke hozzászólásában található linket alaposan átnézni, pár hasznos link is található benne.

Mindennek ellenére nem tartom kizártnak, hogy néhányan felfedezni vélik a különbséget, de azt hiszem, hogy az agyukban lejátszódó biokémiai folyamatoknak minimum annyi köze van hozzá, mint a kábel irányának és bejáratottságának.

A középső bekezdésem nem volt vicc. Itt egy kábel kifejezetten a centerhez, feliratozott iránnyal természetesen.

[ Szerkesztve ]

(#43) Ragadozó válasza rgqjx (#42) üzenetére


Ragadozó
(Ármester)

Hangszórókábelnek egy nagyon egyszerű magyarázata van, gyártás során van egy húzási irány, azt az irányt szokás megadni bekötési iránynak is.
Hangszóró kábeleknél igen csak kihallható a bejáratódás is, főleg a mély hangoknál érezhető, egy idő után mintha megjönnének...minden elektronikai eszköz járatódik, erősítő, hangsugárzó, stb...

Toyota Corolla Verso 1.6-1.8 kormány szervószivattyú eladó

(#44) macskea válasza rgqjx (#34) üzenetére


macskea
(őstag)

Majd ha alkalmam nyílik rá megkérdezem. :) Sokszor bonyolultabb a világ annál, mint amilyennek elsőre tűnik, azért adnék a kábel iránynak egy esélyt, de alapvetően én is szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban. Különösen ami a húzás irányát jelenti, mert ez valoban befolyásolja az anyag tulajdonságait, csak éppen a húzás irányára merőlegesen lesznek ezek rosszabbak.

Na nem trollkodom tovább a topikban, elvégre vallásszabadság van. ;]

''You can't measure safe driving in miles per hour'' Paul Smith

(#45) Zirowe válasza rgqjx (#42) üzenetére


Zirowe
(nagyúr)

The whole notion of cable break-in is yet another myth that has no basis in science or logic for that matter. Music is an AC waveform, always changing in amplitude and phase. The idea that the cable somehow aligns itself to some optimal state is not only a fallacy, but it’s an embarrassment that there are companies knowingly reporting this nonsense as some engineering truth. [link]
A cikkben vannak egyéb "legendák" is elemezve.

További találatok.

De a kedvencem mégis az, amikor digitális kábel (hdmi) jelvesztéséről beszélnek 10 méteren belül, indokolva ezzel a drágább kábel létjogosultságát.

Alátámasztást ezekre nem fogsz találni sehol, mert ezeket csak a "kiválasztottak" hallják..

Mondjuk amióta láttam audiofil microsd kártyát, már meg se lepődöm semmin..

[ Szerkesztve ]

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#46) bzoley válasza Zirowe (#45) üzenetére


bzoley
(veterán)

Nagyon le vagy maradva. Már a jobb utp kábelek is tízezerbe kerülnek(dollárban értendő). De akad még tápkábel fél milláért, optikai kábel százezrekért. és ugyanott tartunk, mint a évszázadokkal ezelőtt. Ha valaki kicsit felvilágosultabb, arra eretneket kiáltanak. Simán meg is égetnék őket, ha lenne hozzá hatalmuk.

(#47) Garada


Garada
(őstag)

Hiánypótló írás! :R

(#48) rgqjx válasza Ragadozó (#43) üzenetére


rgqjx
(tag)

Alá tudod támasztani valami hihetőnek tűnő méréssel?

Miért pont húzás irány? Ennyi erővel akár ellentétes is lehetne a húzási iránnyal... Hogyan állapítod meg a jel irányát? 42-es hozzászólás 2. bekezdés. :U

Edenyke: :C Azt hiszem egy világvallás van kialakulóban.

(#49) Sanyi.mTs


Sanyi.mTs
(őstag)

még folyamatban van az olvasás, de addig is egy kérdés: 1. oldal, rossz elhelyezésre példák: jó lenne valamilyen indoklás, h miért is rossz ez, meg az.

(#50) f27


f27
(aktív tag)

En ezust hangfal kabeleket hasznalok frontra es centernek,soroundnak meg aszem 2x4-5mm sodrott rez kabeleket,de a hajszalnal is vekonyabb szalakbol van sodorva.
Igy vettem eszre valtozast a magas minosegeben,es a melyhangok dinamikajaban.
Erositomek a Denon ref 1 csucskategorias vegfokjat hasznalom.
Kicsit oreg erosito,de jelenleg szebben szolot,es onmagagaban dinamikusabb kraftosaabb erositot nem hallottam meg uj szeriasok kozott,csak a Denon ref 2-t de abba meg ugyan ez a vegfok :)

JBL center,
JBL sorround
6-7 doboznak meg valami ribbon philips lapos hangdoboz,de atom szepen szol leghatul
Frontnak pedig magam epitettem hangfalat mert ehez a minoseghez mar lapos volt a penztarcam :)

www.f27szerviz.hu --www.bgaszerviz.hu -- Ha a legjobbat akarod!-- Konzol Notebook és auto computer szerviz . ---------06-30-833-93-97---- 3D nyomtatás ----

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.