Hirdetés

2024. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Teljesen egyetértek veled. Szerintem a mai modern világban, főleg városi környezetben nem KELL állatot tartani, de LEHET. Mivel ez nem szükséglet, ezért nem kéne engedni bárkinek.

Kertvárosi környezetben is egy csomó feszültség van abból hogy mindenféle tudatlan, bunkó, paraszt, arrogáns, mindent is jobban tudó idióta megveszi a harcipitbúzt aztán nem foglalkozik vele, jobb esetben csak folyamatosan ugat, rosszabb esetben naponta 2x kivágja az utcára önsétáltatni. Ebből aztán sérülések, támadások, balesetek következnek, persze ő hatalmas arccal simán közli a megharapott gyerekkel, hogy minek mentél közel...

Ezzel szemben az is jogos érv, hogy vannak felelős gazdik akik egy pici lakásban is tudnak normálisan kutyát tartani, mert olyan a munkájuk és az életvitelük hogy tudnak elégséges figyelmet fordítani az állatra és a tudásuk is megvan hozzá.

32 éves vagyok, ebből 27 évig mindig volt kutya a közelemben, a testvérem kutyarehabilitációval foglalkozik és nagyon közel állnak a szívemhez az állatok. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy érdemes lenne jelentősen megdrágítani és megnehezíteni az állattartást. Természetesen a drágításnak csak akkor van társadalmi haszna ha a bevétel a probléma kezelésére fordítódik, nem elveszíti közpénz jellegét.

Szerintem 3 dologra lenne szükség:
1. Egy jogosítványhoz hasonló állattartói engedélyre. Ezzel nagy mértékben meg lehet szűrni az impulzus vásárlást, csak azért nagyon kevesen fognak végigcsinálni egy ilyet mert a gyerek szerint cukik a husky-k. Ráadásul azért ez adna legalább egy minimum tudást és nem élnének a néphitben esztelen ökörségek.
2. Kötelező ivartalanítás. Annak kéne lennie az alapnak, hogy minden házikedvencet ivartalanítunk és csak és kizárólag külön engedéllyel lehet ivaros állatot tartani hivatalos, bejelentett, ellenőrzött tenyésztőknek. Brutális büntetést és azonnali elkobzást tartanék szükségesnek azoknál akik ezt megszegik, egész egyszerűen nincs indok arra, hogy valaki ivaros állatot tartson. Nyilván ez radikálisnak tűnik, de azon való nyekergés, hogy "jajj nekem nincs pénzem erre" olyan szinten felviszi a vérnyomásomat hogy elmondani nem tudom. Ferrarit sem veszel hitelre.. Ha nincs 15.000 Forintod ivartalanítani akkor hogy akarsz normálisan tartani egy állatot?
3. Sokkal erősebb felelősségrevonás a gazdiknak. Egyrészt sokkal komolyabban kéne venni a chippelést és kb úgy kéne kezelni a dolgot mint az iratoknál. Ott sem fogadja el a bíróság, hogy jajj ellopták a személyimet én tuti nem csináltam ezt meg azt... Ha nincs erről a lopásról rendőrségi feljelentés akkor bizony felelősséggel tartozol az irataidért. Személyesen tudok több esetről ahol a gazdi felelőtlensége miatt okozott a kutya balesetet és simán megúszta azzal, hogy jajj pár napja elszökött ők annyira keresték, de nem találták.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#3) Narxis válasza nemlehet (#1) üzenetére


Narxis
nagyúr

Nagyvonalakban egyetértek, főleg az ivartalanítással mert így a menhelyeken is lehetne segíteni hosszú távon.

#2 rajtam múlna akkor a gyerekvállalás nem lenne alanyi jog, az tuti. Sajnos ez a mai társadalmi felfogásban esélytelen.

Thanos was right.

(#4) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Minek ír valaki, ha nem bírja a kritikát?
Én is jártam menhelyre sétáltatni. Gyönyörű szép fajtatiszta kutyusok is voltak, husky, németjuhász, puli, pitbull stb. 300 kutyából lehet választani. Persze ott vannak a keverékek, sérültek is.
Én nem értem, hogy akinek van pénze, miért nem a menhelyről visz kutyust? Miért veszi? Ezzel végső soron a szaporítást támogatja, mert a pedigrést drágán nem veszi meg a többség, ha van olcsóbban okosban.A menhelyen meg ott vannak szegények, gyönyörűek, minimális összegért.
Már nem járok, mert amikor megszereti egyiket-másikat az ember, akkor nagyon nehéz otthagyni őket.
Panelbe meg nem viszek haza egy németjuhászt vagy egy pulit. Egy idő után lélekölő a segítő munka is.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#5) j.bravo válasza #79484416 (#2) üzenetére


j.bravo
addikt

Engem ugyan nem kérdezett senki :D de szerintem nem jó ötlet összemosni a gyer(m)ekvállalással, értem hogy miért jutott eszedbe, de mint érv nem releváns. Emberi életekről lévén szó az más liga, más kávéház, másik vita.

A blogposztíró mellett az első kommentelő véleményével tudok nagyrészt egyetérteni, valamilyen (persze itt széles skálán lehet definiálni, milyen) képzés/alkalmassági/jogosítvány jó lenne a kedvtelésből tartott állatok tartásához.
Persze a fekete/szürke zóna felszámolása (ld. szaporítók) egy külön sztori, de a vásárlói oldalon jelentős előrelépést lehetne vele elérni.

(nem mintha most releváns lenne, de ha mégis: két menhelyi kutya van a szűkebb, és még egy menhelyi kutya a tágabb falkánkban. )

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#6) Egon válasza Victoryus (#4) üzenetére


Egon
nagyúr

Nyilván azért nem a menhelyről visznek kutyát, mert azok már jó eséllyel traumatizált állatok, adott esetben talán könnyebben reagálhatnak nemkívánatos módon, és ezt a kockázatot szeretnék elkerülni.
A témához: rettenetesen alacsony az állattartási kultúra az országban, sajnos. És rohadtul utálom, amikor ennek én vagyok az áldozata, én akinek nincs is háziállata (leszámítva a gyerekek tengerimalacát)... :((

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8) Egon válasza nemlehet (#1) üzenetére


Egon
nagyúr

Az első pontod kicsit talán véleményes, a többivel 100%-ban egyetértek.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#9) UnA


UnA
Korrektor

Vaú.

(#10) j.bravo


j.bravo
addikt

Nem volt (valahol érthető módon) hivatkozás a jelen témaindító írást ihlető írásra, de azt hiszem, megtaláltam.
Azt hiszem, az egy "épp beletette a pohárba valaki az utolsó cseppet, és most a pohárral együtt a bili is borul" jellegű írás. Azt is sok általánosítás ihlette, az író magára vett sértéseket amik lehet hogy nem személy szerint neki szólnak, és - szerintem - kár érte, mert egy sor túlreagált, és sajnos nem előremutató gondolat mellett van benne bőven jogos, okos, értelmes, előremutató gondolat is.

Whatever.

(#11) Diabolis


Diabolis
tag

Az eredeti bejegyzésből:

"de nem a mi kutyáink, nem a mi kutyáink kölykeit, nem mi dobjuk ki, nekünk ehhez semmi közünk,"

Nem ám a jóanyádat. Tegye már fel a kezét az a "tenyésztő", aki egyszer is megnézte, hogy hova kerül az "áru". Megy a sajnáltatás, mosdatás, hogy ehhez a "munkához" mennyi pénz kell, mennyi szakértelem, mennyi idő.
Jártál már menhelyen? Láttad már a kutyák tekintetét, ahogy könyörögtek, hogy őket vidd? Jártál egy frászt. Akkor nem tenyésztenél tovább.
Én jártam. Gazdásítottam már menhelyről, és rühelltem, hogy csak egy kutyának van hely az alapítványnál akinek segítünk. Vittem már menhelyről törött gerincű, fajtiszta kutyát, aki életét szintén egy "tenyésztőnél" kezdte. Pár hónappal később ugyanonnan gazdásítottunk egy másikat, akit pár nap múlva altattak volna, szakadó hóban, 16 órát vezetve egy huzamban. Egy másikról vittem gazdásítani a harmadikat, aki rettegett. Ez 1100km volt a volán mögött egy nap alatt, és ez is ingyen. Soroljam még? Lenne mit. De te ezt már nem látod.
De te a pénzednél vagy, ez a lényeg. Az egyenleged plusszos, elégedett vagy magaddal, hiszen mindenhez értesz, mindenkit megítélsz, de a hozzászólásokat biztos ami biztos kikapcsolod.

Abszolút egyetértek a fenti javaslattal: a kutyatartás igenis legyen vizsgákhoz és engedélyekhez kötve. Nem, az sem százas szűrés, de legalább egy esély. Az az alapítvány akiknek mi segítünk, csak előzetes környezettanulmány után ad kutyát örökbe. De a papírok kitöltése után harminc napig nem írhatod még át a kutyát. És még évek után is érdeklődnek, hogy mi van vele? Rendben van, egészséges, Bol-Dog?

Az első örökbefogadásunk előtt ezeken mi is átestünk. És örültünk neki. Kaptunk tanácsokat és megerősítést. Jelen pillanatban két majomkutya fekszik a kanapé mellett. Az egyik biztosan fajtiszta, a másik valószínű. Mind a kettő menhelyi.

Szóval nem túl kedves szaporító: én csak azt kívánom neked, ami az általad eladott kutyákkal történt.
De remélem akkor is majd jön egy hozzám hasonló, és segít majd neked. Visszahízni a 18 kilóról negyvenre, kikezelni a szívférgességedet, vagy csak megtanítani újra bízni.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#12) j.bravo válasza Egon (#6) üzenetére


j.bravo
addikt

Üdv a klubban: a normálisan gondolkodó kutyatartók (de lehetne szó más háziállatról is) szívnak (legalábbis én gyakran szívok) a kulturálatlan agyhalottak miatt, akik tesznek az együttélés szabályaira, és a random nem kutyás (nem állattartó) az övé helyett az én felmenőimet szidja, annak ellenére hogy a saját szemével láthatja (de mindegy, mert már bepöccent másvalaki bunkósága miatt) hogy igyekszem nem az ő terhére lenni... (például, a teljesség igénye nélkül: kitérni előle, rövid pórázra fogva félreállni, ürüléket összeszedni - gyakran a más által otthagyottat is)

Whatever.

(#13) Diabolis


Diabolis
tag

Jellemzően azért nem menhelyről visznek kutyát, mert ki tudja milyen betegsége van.... Hiszen "tenyésztők" állítólag nemesítik a fajt, kiszűrve a nem stabil, vagy testileg beteg kutyákat....
Esetleg még valami sznob dolognak tudom gondolni, hogy jajjdecsakpapíroskutyakell.
Szerintem csak kémia kell kutya és gazda között.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#14) Feketelaszlo válasza Diabolis (#13) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

A sznob faktornak óriási szerepe van az állattartásban - de azért nem kell túlzásokba esni és a szelekció tényét megkérdőjelezni a fennhéjázó kisebbség miatt - ennyi erővel egy farkast is hazavihetek az erdőből, nem fog működnie a "kémia".
Ha a kutyát elkezdjük cserélgetni lóra, postagalambra, szarvasmarhára vagy baromfira akkor rájön az ember, hogy tenyészteni nem csak lehet, hanem kell is. Ha egy olyan fajtát akarunk, amely szívós, jól bírja az alföldi hőséget, könnyen tereli a haszonállatokat és megfelelő viselkedést tanúsít az emberekkel az úgy jön létre, hogy kiválogatjuk az ilyen egyedeket a feladatra hosszú évek alatt. Lehet, hogy ezek a klasszikus kutyatulajdonságok ma már avíttak és érdektelenek a kutyatartók java részének (és csak az a fontos, hogy szép könyörgő tekintete legyen), de a kutyatartásnak épp az a legnagyobb öröme, ha a terelőkutya terelhet, a retriever apportírozhat, az agár pedig hajthat.
Ha valaki csak jóemberkedésből fogad örökbe kutyát, de nem tud vagy akar értelmet adni a jószág létezésének az az én szememben legalább akkora vétség, mint a szaporított ebekkel való üzérkedés. Nem lehet, hogy pont azért olyan magas a gazdátlan négylábúak száma, mert az érzelmi kötődést túlértékelik az emberek a haszonelvű kutyatartással szemben? (Akinek nem inge nem veszi magára)

(#15) Diabolis válasza Feketelaszlo (#14) üzenetére


Diabolis
tag

Lévén nekem válaszoltál, és az én kifejezéseimet használod, mégis csak magamra veszem.
Senki nem kérdőjelezte meg a szelekció tényét egy tenyésztőnél. Ellenben egy "tenyésztőnél" (ertsd: szaporító) igen.
A kémiát nyugodtan lehet gúnyolni, ha szerinted nincs, ne tarts kutyát.
Nem csak a könyörgő tekintet a fontos. Szerintem nem is írtam ilyet. A tulajdonságokhoz pedig főleg semmi köze nincs.
Lehet gúnyt űzni egy-egy szót kiragadva, csak felesleges.
Valóban, biztosan az érzelmi kötődés miatt magas az elhagyott állatok száma... Nem annak hiánya miatt. Hiszen rendszeresen dobom el azt ami nekem fontos, de haszontalan (uramgyerele....)
Sétálj el egy menhelyre, segíts pár kutyán, utána beszélgessünk. Ha szaporító vagy, akkor mondjuk utána sem.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#16) Narxis válasza Feketelaszlo (#14) üzenetére


Narxis
nagyúr

Minden kutyának van célja amelyikkel nem csak annyit foglalkoznak, hogy enni-inni adnak neki. Én kicsit a panelos kutyákat sajnálom, de ha belegondolok, hogy melyik jobb, menhely, utca vagy panel akkor inkább azt mondom, hogy panel.

Aki igazán foglalkozik a kutyájával, tényleg szereti ott nincsen probléma.

Thanos was right.

(#18) UnA válasza Narxis (#16) üzenetére


UnA
Korrektor

Én nagyon nem értek a kutyatartáshoz (talán egyszer majd), de addig is abban nagyon biztos vagyok, hogy nem jó a kutyának egyedül a lakásban. A kutya igazi társas lény, és egy ilyen helyzetet nem tud kezelni hosszú távon. Vagyis ha lehet, akkor ne legyen a lakásban kutya, csak ha nyugdíjas vagy távmunkás vagy.

(#19) Feketelaszlo válasza Diabolis (#15) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

Attól tartok egy olyan érzelmileg labilis fajnál, mint az ember egyáltalán nem felesleges gúnyt űzni az emocionális felindulásokból, hanem kutya kötelesség. Számomra legalábbis aggasztó, ha olyan diskurzust próbálunk folytatni a jószág-ember viszonyról, mint egy tinédzser l'amourról (a pubertáskori szerelmet legkésőbb egy válóperrel morális aggályok nélkül fel lehet mondani, ha már nem működik a kémia). A hosszú távú tapasztalat, hogy sokkal jobb sora van azoknak az ebeknek amelyeket olyan közönséges indokkal fogadnak örökbe, mint hogy őriznie kell e telket, mint azoknak, amelyeknél a gazdi az állatvédő énjét akarja kiélni azzal, hogy megment egy elaltatás előtt álló kutyust. Örülök, ha van kivétel.

(#20) Diabolis válasza Feketelaszlo (#19) üzenetére


Diabolis
tag

Milyen hosszú távú tapasztalatokkal rendelkezel? Csak hogy tudjam, honnan kezdjük a társalgást. Ugyanis a jelek szerint kettőnk tapasztalata erősen eltér. Az üres telekre kirakott kutya biztosan rettentő boldog. Jó sora van? Az mit jelent? Kap enni, nem ütik, és kész?
A szeretet szerinted kizárja a munkát? Nagyon szívesen mutatok neked mentett kutyákat akiket rendszeresen hordanak iskolába. Vagy akár ott vannak az enyémek, akikkel itthon foglalkozok. Az enyém öt évig volt láncon, két éve van nálunk. Páromé két évig az utcán, három hónapja van nálunk. Most a kézjeleknél járunk, már csak ismétlésként adom ki szóban az ülfekszikmaradlábhoz parancsokat. Séta közben 1-2-3 rövid pisszentés is elég.
De a kedvedért keresek majd valami kondát vagy nyájat, nehogy szegény németJUHÁSZok élete cél nélkül maradjon.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#21) AIex válasza Feketelaszlo (#14) üzenetére


AIex
tag

Ha valaki csak jóemberkedésből fogad örökbe kutyát, de nem tud vagy akar értelmet adni a jószág létezésének az az én szememben legalább akkora vétség, mint a szaporított ebekkel való üzérkedés.

Szerintem itt lenne szerepe annak, hogy milyen kutyát kellene választani,

"Szakirodalom" bizonyos fajokat, mint pl. német juhász, munka kutyának kategorizálja, tehát kifejezetten igénye van arra, hogy a gazdája feladatokat adjon neki, feladatokkal lássa el, talán részben emiatt ismert a fajta a jó tanihatóságáról, mig pl. szerintem egy golden tökéletesen boldog, és teljes életet tud élni, egy szerető családban / ember mellett, anélkül, hogy a gazdája folyamatosan paranccsal / feladatokkal lássa el.

[ Szerkesztve ]

(#22) nemlehet válasza #79484416 (#2) üzenetére


nemlehet
őstag

Láthatóan nem vagy kíváncsi ellenvéleményekre de attól még válaszolok neked:
1. Filozófiai szinten teljesen igazad van. Nincs szükség ennyi ivaros emberre, a kontroll nélküli népszaporulat következményeit szívjuk elég rég óta.
2. Személy szerint én támogatnám a gyerekvállalási engedélyt, kapásból öt olyan családot tudok sorolni az ismerősi körből ahol jobb lett volna ha nem lesz a szülőknek gyereke mert borzalom ami folyamatosan megy. 12 évesen 3 abortusz, nagypapa általi szexuális erőszak és társai... :U

Ugyanakkor praktikusnak is kell maradni, ez nyilván olyasmi amit lehetetlen szabályozni. 20 mp alatt képesek valakik gyereket csinálni, ha csak nem kényszersterilizálunk akkor ez egy lehetetlen feladat. Annyira meg még én is humánus vagyok hogy ezt nem feltétlen tartom jó módszernek...

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#23) himpike


himpike
aktív tag

A megoldás egyszerű, aki nem tenyésztés céljára vesz kutyát az ivartalaníttassa, kötelezően.
Arra hogy kiteszik a kutyát egyébként sincsen működő megoldás.

Én pl soha nem fogadnék a házhoz olyan kutyát amit nem én neveltem kiskorától. Egyszer fordult elő az ilyen, és nagy általánosságban elmondhatóan jó kutya volt. Eltekintve attól a 2 alkalomtól mikor konkrétan torokra támadott mert megsimogatták.

(#24) j.bravo válasza himpike (#23) üzenetére


j.bravo
addikt

Nem tudhatjuk hogy nálad is így volt-e, simán lehet hogy az a 10% volt, de amúgy 90%-ban ilyenkor szokott kiderülni, hogy a kutya több módon is jelezte hogy nincs ínyére a közeledés, csak az ember (legyen az a gazdi, családtag vagy vendég) a) nem tudja olvasni ezeket a jeleket, b) tudja, de nem veszi komolyan ill. ignorálja.

Amúgy persze érthető, ha (bármilyen okból) kiskorától szeretné valaki nevelni - mondjuk azon lehet vitatkozni, hogy ebből a szempontból mi számít kiskornak.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#25) himpike válasza j.bravo (#24) üzenetére


himpike
aktív tag

Sehogy nem jelezte. Egy osztálytársammal álldogáltunk az udvaron, és felváltva simogattuk a 3 éves kutyát. A srác messzebbre ment a simizéssel és túlcsúsztatta a kutya fején a kezét, tarkón át picivel a marján túl, és már ment is torokra. Meg se fordult a fejemben hogy történik majd bármi, valószínű hogy bánthatták a hátát korábban de ezt honnan tudtam volna? A másik szitu ehhez nagyon hasonló volt, ott pacsira nyújtogatta a mancsát, és egy ismerős megfogta.
Olyan volt az egész mintha idegennek csak a feje megérintését engedte volna.
Ettől a 2 eseménytől eltekintve nem volt vele gond, elég kemény házőrző volt.
Békés körülmények között ment el, egy téli éjszakán a szíve vitte el. A kölykei elpusztulása után is a család szolgálatában maradtak később kb 10 évig(ő plusz magyar vizsla keverékek).
Fajtáját illetően nincs ötletem, úgy nézett ki mint egy nagyobb border collie, fekete-fehér színben.

(#26) j.bravo válasza himpike (#25) üzenetére


j.bravo
addikt

sajnálom :(

Whatever.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.