Hirdetés

2020. szeptember 24., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8) Cifu válasza UnA (#6) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Függően a forrásoktól változnak az évek, de nagyjából így néz ki:

1977 (USA): Lem Cornier féle 747-es hátáról induló űrrepülőgép
1979 (Szovjetunió): 49-es terv egy An-124-es hátáról (eredetileg amúgy nem osztott függőleges vezérsíkkal)
1981 (USA): "Space Sortie System", az ALSV elődjének leírása
1982 (USA): Az első kidolgozott(ab) tervek az ALSV részére, kikerül a Boeing - Pratt&Whitney féle rajz is
198? (Szovjetunió): A továbbfejlesztett 49-es terv, a Bizan (itt )
1987-88 (Szovjetunió): A MAKSz-OSz ismert kidolgozása, ami az ALSV-nek megfelelő.

Igazából a 49-es és a Bizan a kérdőjeles dolog, egyes források nem írnak éveket, máshol "1970-es évek vége", a Bizan-ra "1980-as évek eleje". Emlékszünk a szovjet VKK űrrepülőgép esetére, amikor a szovjetek komplett tervrajzokhoz fértek hozzá? Az ALSV katonai program volt, az Amerikai Légierő felügyelte, tehát elvben nem férhettek volna így hozzá a tervekhez. A Bizan nagyon hasonló az ALSV-hez, a MAKSz-OSz pedig kiköpött ALSV.

Kettő plusz egy lehetséges opció van:

1.: Az USAF tudomásra jutott a 49-es program, megijedtek, elindították a saját programjukat, közben a szovjetek a kidolgozták a Bizan-t, az amerikaiak pedig a saját lehetőségeik alapján lemásolták azt. A MAKSz-OSz valójában azért hasonlít az ALSV-re, mert mindkettő a Bizan-ra épül.
2.: A szovjetek folyamatosan figyelemmel kísérték az ALSV-t (ismét: ez egy USAF program volt...), és látták, hogy egy hasonló megoldás nekik is hasznos lehet, mert a VKK (ahogy az amerikai STS űrrepülőgép is, amely a VKK alapját adta) túlságosan drága és nehézkes a katonai felhasználásra. Így született a Bizan az ALSV másolataként, a MAKSz-OSz pedig simán csak ment tovább a vonalon.

+1.: A szovjetek már korábban rájöttek, hogy a 49-es terv bajos, és áttervezték, és a Bizan már létezett az ALSV idején. A MAKSz-OSz hasonlósága az ALSV-hez teljes véletlen.

Az +1-es opciót elvetném. Az USA annyira nem volt képben a szovjet űrprogram koncepció kapcsán, hogy a VKK űrrepülőgép teljes hidegzuhany volt számukra. Plusz az amerikaiakra egyszerűen nem jellemző, hogy lemásolják a szovjetek elképzeléseit...

Marad két opció, az 1.-es problémája ugyan az, mint a +1-esnek: azt feltételezi, hogy az amerikaiak tudomással bírtak a 49-es programról. Nem igazán esélyes, ráadásul a szovjeteknek tényleg nem nagyon volt más óriásgépük az ekkor még csak épülő prototípus szinten tartó An-124-en kívül. Ehhez jön, hogy a többi valós ismeret alapján elég valószínűnek tűnik a 2.-es opció, hiszen a VKK is nagyjából ezt követte le.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.