Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
Új hozzászólás Aktív témák
-
aktív tag
Sziasztok.
Bizonyosan jó, hogy az életet akarjuk és nem a halált. (talán ezért nem szeretném tudni a halálom időpontját)
De vajon igazunk van-e abban, hogy az életet akarjuk?
Miben van igazunk és miért?
És lehet-e úgy, hogy nincs "igazunk" de mégis úgy teszünk mintha lenne?A életbiztosítás az élettel kapcsolatos statisztikán alapul. A jó biztosítás az ami a tagoknak egyenlő esélyt biztosít, ezért ha a "halálidőpontját megmondó gép" csalhatatlan (ezt nem tudom sem cáfolni sem megerősíteni) akkor még követelem is a bevezetését.
Tételezzük fel, hogy 1 millió ember közül a következő életpillanatban 100000 meghal.
Én 1 vagyok az 1 millióból.
Számomra (mert azaz 1 vagyok aki vagy a 900000-be vagy a 100000-be tartozhat de bizonyosan nem tudom melyikbe) számomra a saját statisztikám 50-50%.
Vagy élek a következő életpillanatban vagy nem.
Mivel ezt az eszme futtatást igaznak érzem ezért minden következő pillanat életben töltése boldogsággal tölt el.
És csak boldog meg megint boldog vagyok.
És mivel Te olvashatod ezt a szösszenetet ezért az elküldés életpillanatáig egy igen boldog és életet kedvelő emberről olvashatsz.kirakni meg csak amiatt nem lehet mást, mer butaságokat emleget.
-
inspiroyhome
senior tag
Csak én nem értem miért kell ehhez szuperszámítógép?
-
bkercso
nagyúr
Nem csak a halál időpontja a lényeg itt, de újságírói szemmel logikus ezt kiemelni.
Olvastam róla, hogy pl. szívinfarktusveszély megállapításához mindössze 3 adat elegendő abbó a rengetegből, amit a dokik meg szoktak kérdezni és mérlegelni szoktak. Statisztikával ez tisztán kimutatható, így a döntéshozatal sokkal rövidebb és pontosabb lehet, ha megtámogatjuk big datával.Az emberi agynak külön területe foglalkozik az ún. "lényeg kiemelésével", vagyis azzal, hogy meghatározza, hogy a sok ingerből/adatból mit kell figyelembe venni és mit nem kell. Így működik az intuíció. Viszont a "nagyüzemi" kórházi mindennapokban egy számítógép pontosabb lehet a legtöbb esetben.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
1 among many
tag
Komplett hülyeség és az is elég buta, aki elhiszi. Ez egy ócska bulvár iromány, a linkelt videó pedig egyáltalán nem ilyen baromságról szól, mint a cikk.
Gondoljátok már végig, ilyen jóslást soha, semmilyen gép nem fog tudni csinálni, mert az embereknek van valamennyi szabad akarata. Küzdenek ellene a birkatenyésztők, pl. ilyen remek cikkekkel, ami elhiteti sok hülyével, hogy ennyire nem a saját kezében van a sorsa, de valamennyi azért még az ilyen bepalizott hülyéknek is marad.
Lehet predikciókat végezni, minél nagyobb minta alapján dolgozik egy rendszer, annál pontosabbakat, de csak olyan rendszerekkel kapcsolatban, amiknek viszonylag állandóak, vagy ugyancsak megjósolhatóak a várható körülményeik is. Az ember pedig a legkevésbé sem ilyen.
Egy vinyóról jó eséllyel megmondhatja a egy diagnosztikai program, hogy kb. mennyi van még benne, de az is csak akkor, ha az addigi terhelést kapja továbbra is átlagosan. Egy szervervinyó nem tudja azt mondani, hogy hú, van hátra talán 250 napom, akkor most egy kis írógépnek használt irodai gépbe költözök, ott talán még 5 évem is lehet. De az ember tud változtatni, ha akar.Azt lehet mondani valakinek, hogy "ha Ön nem változtat a hozzáállásán, lelkiállapotán, lakhelyén, táplálkozásán stb. stb. úgy általában életmódján és életkörülményein, akkor statisztikus átlag szerint kb. ennyi ideje van még hátra". De a szórás mértékéről szeretnek elfeledkezni. És minél távolabbi a jósolt esemény, annál nagyobb a szórás. Továbbá már egy ilyen jóslat is jelentősen megváltoztatná az illető sorsát, akkor is, ha ő nem tud róla, csak az őt kezelők hiszik el.
Súlyos betegség esetén is nagyon nagy a szórás és nagyon jelentősen függ a beteg döntéseitől, illetve a kapott ellátás minőségétől, mi várhat rá. Vannak persze elég egyértelmű esetek, de ott már program nélkül is tudnia kell egy betegnek, hogy bármikor meghalhat, és nem jók az esélyei 5 éves távlatban.
Egy haslövésre pl. nem nehéz megmondani, hogy ha a sérült nem kerül műtőbe, akkor mondjuk várhatóan 6-12 órája van hátra. Vagy egy bizonyos típusú ráknál mondhatja egy orvos, hogy a tudomány még nem találkozott olyan esettel, aki x időnél tovább élt volna egy ehhez hasonló diagnózissal. De ennyi. Lehet, hogy ő dönti, dönthetné meg a túlélés rekordját.
Ennek a felvetésnek akkor lenne értelme, ha azt mondaná meg a program, hogy mik azok a paraméterek, amiknek a megváltoztatásával a legjobb eredményt lehet elérni. De azt eddig is tudta mindenki, hogy ha kiköltözik a belvárosból, otthagyja az elmebeteg munkáját, nem mérgezi tovább magát semmivel stb. akkor javulnak a túlélési esélyei. Mostantól legfeljebb jobban képbe kerülhetnénk, hogy mi éri meg jobban, abbahagyni a szipuzást vagy tőzsdeügynökből kertésszé avanzsálni.
Különböző népességekben, nagy számok szerint lehet igen jó pontossággal jósolni. Minél nagyobb a vizsgált csoport, annál inkább kijön a várható átlag. De egyéneknél a banálisan egyértelmű eseteket leszámítva olyan nagy a szórás és annyira függ a további döntésektől és előre nem látható eseményektől valaki sorsa, hogy gyakorlatilag értelmetlen az ilyen jóslás. Ahol nem, ott meg megy az orvosnak szgép nélkül is.
[ Szerkesztve ]
-
pusszycat
nagyúr
Én nem szeretném megtudni, ugyanis szeretem a meglepetéseket...
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/105 kg.]
-
Cs1csó
félisten
Csak idő elött el ne csapjon a 7-es busz!
-
aktív tag
válasz 1 among many #55 üzenetére
Jó a hozzászólásodat olvasnom mert boldog leszek tőle.
[ Szerkesztve ]
kirakni meg csak amiatt nem lehet mást, mer butaságokat emleget.
-
gerii
addikt
Látom még nem volt:
A beteg a halálos ágyán fekszik, és kérdezi az orvosától:
- Doktor úr! Mennyi van még hátra az életemből?
- 10.
- Tíz? De tíz mi? Év, hónap, nap?
- 9... 8... 7... -
scarabaeus
őstag
Aztán nehogy a flancos kompúter által kihozott dátumokat túlélők közt a "Végső állomás" elevenedjen meg
Quoth the Raven "Nevermore."
-
macman507
aktív tag
Bullshit szagú.
Vagy lószar, ahogy tetszik.1hs,.2HS,.3HS, yay! ;)
-
+1
De a cikk elérte a célját, mert itt pörgünk a fórumon
-
Kékes525
félisten
Kizártnak tartom, hogy pontosan megjósolhatja a halál időpontját, mert ahhoz pontosan ismernie kell az illető genetikai kódját és annak teljes működését, ettől még távol állunk és ismerni kellene az emberi szervezet pontos működését is, ez a tudás sem áll rendelkezésünkre. Úgyhogy kamu az egész, nem kell mindennek bedőlni!
Ja és Isteni tudással is rendelkeznie kell, hogy megjósolja az esetleges fertőzéseket, baleseteket is.[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
hypno skate
senior tag
Ezek a fasorban sincsenek.
Én például bárkiről meg tudom modani, hogy a holta napjáig fog élni.
Utólag akár percnyi pontossággal.[ Szerkesztve ]
A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban
-
Findzs
addikt
egyetértek
"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."
-
csakdzsó
tag
Megint egy szenzációhajhász cikk
köztudottan ugyebár a nácik árja atlantisziak, tehát valójában magyarok is nyilván és persze gyíkok is... Mé? Nem tuttad? :D
-
Eastman
addikt
Butaság.
--
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Kékes525
félisten
válasz hypno skate #64 üzenetére
Csak ha nem tetszhalott!
-
nap
addikt
Azt is megjósolja, hogy elüt egy autó?
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
arnyekxxx
veterán
Pl. úgy javít, hogy ha lehet tudni, hogy még 2 hétig fog élni a páciens, akkor nem kezd bele az orvos egy kb. 3 hónapig tartó kemoterápiába. Mindenkinek jobb a kezelés nélkül.
kb 5 évvel ezelőtt dolgozunk egy lány esküvőjén akinek max fél évet adtak az orvosok, a BigDataMasine kiutalt volna neki egy fejlövést, hogy ne szenvedjen, a család egy kisebb vagyont beletolt az esküvőbe, hogy amíg él addig minden vágya teljesüljön. Kb 2 éve volt a 2. esküvője (a család ujabb vagyont belepakolt) és pillanatnyilag épp terhes (bár nem javasolják neki a dokik)
-
haxiboy
veterán
Kicsit Gattaca feeling ez az egész...De én valahogy úgy értelmeztem a cikket hogy olyan adatok alapján csinálták meg az algoritmus aminek már megvolt az eredménye is. Szóval puszta statisztika alapján szerintem nem jósolható meg valakinek az élettartama. Lehet hogy valaki mondjuk elkapja a HIV virust, a gép kapásból rövidítene a várható élettartamon mégis nem egy példát látni hogy úgymond "immunis" rá az illető, nem okoz problémát a vírus, mert nem képes elszaporodni olyan mennyiségben a szervezetben (de attól még fertőzött). Szóval pff...a betegnek meg joga van tudni a róla alkotott diagnózist ha jól tudom. Mégis megtehetik hogy fontos adatokat titokban tartanak? Mert ok hogy hardmadik személynek nem mondják meg csak külön engedéllyel a beteg részéről, de hogy a betegnek sem...
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
Rodi 4.80
senior tag
De jó lesz amikor majd a hitelképesség vizsgálatához is kötelezővé teszik a tesztet, vagy egy állás betöltéséhez.
Minden kutatás célja a profit/hatalom növelése, azért is adják rá a pénzt. -
aktív tag
válasz Rodi 4.80 #74 üzenetére
Húúú!
Megijesztettél.
Mennyimindent szeretnék még amihez élet hitelre, aztán meg pénz hitelre volna szükségem.
Ennek a szupergépnek a "technikájától" félnem kellene?
És mivel félek, ösztönösen agresszív lehetek.
Lejöhet a szürkeköd és mint a kiselefánt a porcelán boltban, mindent és mindenkit stb.Húúú, ez félelmetes.
-
goodboy007
senior tag
Szerintem kétélű fegyver.
Egyfelől fontos információ -persze az emberek egy része összeroppanna, ha megtudná, hogy szerinte makkegészséges, de valójában 2 héten belül elpatkol-, másfelől ha valami mentálisan labilis ember tudja meg, hogy van egy hónapja és amúgy is hajlamos rá, lehet, hogy mészárlásba/bankrablásba kezd "miért ne, úgyse kell leülnöm" alapon.
Tuti megbolygatná a társadalmi egységet -már ha létezik még olyan-, ha boldog boldogtalan megtudná, mikor fog elpatkolni."propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
bkercso
nagyúr
válasz goodboy007 #77 üzenetére
Nem mondják meg a betegnek az eredményt, ez csak a dokikat segíti.
-
Rickazoid
addikt
Viszont, ha egy ilyen vizsgálat után az orvosok hirtelen és soron kívül elküldenék a pácienst egy sor invazív kivizsgálásra, fél tucat terápiára és felírnának egy tucat gyógyszert, egyértelmű lenne, hogy nem 60 évet jósoltak neki, hanem talán 6 hónapot. De bárhogy is, ha egy ilyen vizsgálat után megváltozna az addigi ellátása a betegnek, abból, ha nem is pontosan, de körülbelül ki tudná következtetni bárki, hogy mi volt az eredmény.
Persze ettől még a nagyon szélsőséges eseteket leszámítva egyáltalán nem lesz pontos, de még csak megalapozott sem a jóslat, de most nem ez a lényeg, hanem hogy nem lehetne titokban tartani, ha az orvosok ez alapján terveznék meg a szükséges kezeléseket. Arról nem is beszélve, hogy illegális lenne a legtöbb országban, ugyanis, ha csak erről le nem mond hivatalosan elfogadható írásos formában vagy mentális instabilitás, betegség miatt a hozzátartozók, törvényes képviselők nem tesznek így, a betegnek joga van tudni minden vizsgálati eredményét, függetlenül a vizsgálattól, annak céljától és az eredmény jellegétől.[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
-
papabear73
csendes tag
Az eredeti cikk erősen torzított verziója jelent meg itt magyarul, nem csoda, hogy többen előttem megkérdőjelezték. Csak egy mondatot (a cikk első mondatát) idézném: "Boston researchers have developed a supercomputer they claim can predict with 95% probability if a patient is about to die."
A fő gondolat (az egész cikk alapján) az, hogy ha a számítógép azt mondja valakiről, hogy meg fog halni a következő 30 napban, az 96%-os valószínűséggel be is következik. Ehhez a gép azért túl azon, hogy a korábbi diagnosztikai adatait bevitték a gépbe és ezt másik 250 ezer páciensével össze tudja hasonlítani, még 3 percenként adatot vesz (a bent fekvő) betegről, és így adja a becslést.
Senki ne várjon tehát jóslatot arra vonatkozóan, hogy hány évig fog élni, hacsak nem már a hivatkozott Beth Israel Deaconess Medical Center osztályán fekszik vélhetően a halálos ágyán.
Nem csak a politikai témákban létezik a félretájékoztatás fogalma...Papabear
-
bkercso
nagyúr
válasz papabear73 #81 üzenetére
Ismerősöm is fordított egy időben orvosi témájú cikkeket. Bölcsész.
-
válasz papabear73 #81 üzenetére
Köszi a részletesebb kifejtést, látom egyszerre írtuk
-
Kékes525
félisten
válasz #35193216 #87 üzenetére
Ez csak szócsavarás. Így én is megtudom becsülni. A lényeg az lenne, hogy milyen intervallumon belül. A váratlan eseményeket, fertőzéseket, baleseteket és azok következményeit egy program sem tud figyelembe venni. Másrészt azt sem amit még nem fedeztek fel.
-
zoltszalay
tag
Nem arról van itt szó, hogyha például big datával megállapítják, hogy "azok a betegek akiknek így változott az állapota 3,4 év múlva gyomorrákot szoktak kapni" akkor a dokik havonkénti gyomorrákvizsgálatot írnak fel, hogy időben fedezzék fel a bajt? A cím szenzációhajhász butaság, szerintem ilyesmikről lehet szó.
-
aktív tag
válasz zoltszalay #89 üzenetére
A cikk nagyon is jól "ki van találva".
Az a lényege, hogy bizonytalanságot kelt és a halál félelmét sugalja.
Ez bizonyos hatalmaknak kimondott érdeke.Én meg azt mondom nekik: lesz@.. az ijeszttegetéseteket.
A reinkarnációban (keresztény alapon) hiszek, na meg az emberi sorsban, aminek a szabadság is a része.Oszt ennyi.
-
aktív tag
Ha nincs örök élet valamilyen módon akar a halál fiatalon kis súllyal (miért pont engem ütne el a 6-os villamos), idősebben egyre nagyobb súllyal (ó még annyi minden szeretnék megélni pl. unoka születése) nehezedik az emberre.
A halál az ember bőre alatt mindig fájó ha a pillanatnyi öröm elfedi akkor is.A buddhista felismeri, hogy minden létező csakis egy másik szenvedése árán, áldozata révén képes a létben maradni, ezért megtisztulva kiakar lépni a létezésből.
A szenvedés feloldását, a gyógyírt Krisztus hozta el az emberiségnek.
A karma egyre érthetőbbé válik Krisztus megértésével és belátható, hogy a reinkarnáció új értelmet kap általa.Oszt ennyi, na meg legyen mindenkinek az ő hite szerint (mert, hogy a "hitetlenség" is egy hit, csak a hit tartalma más).
bkercso:
[ Szerkesztve ]
-
Penge_4
veterán
Azt hiszem most jött el az ideje, hogy biztosító társaságot alapítsak.
(#1) blackrulz: "ettől függetlenül a halálom dátumát nem igazán szeretném megtudni "
Miért? Van attól királyabb, mint unalmas kocka életedet azzal befejezni, hogy utolsó hónapjaidban olyan extrém dolgokat művelsz, mint
- ejtőernyő
- bungee jumping
- bázisugrás
- motorozás 300km/h sebességgel
- szex gumi nélkül maláj kurvákkal
- etc.Meg előre tudsz tervezni. Ha tudom, hogy 40 évesen kimúlok, akkor tudod mikor fogok nyugdíjjárulékot fizetni. Ha viszont azt dobja a gép, hogy 102 évesen halok meg, akkor lehet, hogy visszaveszek a "carpe diem" életérzésből és lehúzom azt a 40 évet valami kevésbé lepra helyen, hogy utána boldogan éljem több évtizeden át a gondtalan nyugdíjasok életét, akik hol itt nyaralnak, hol ott, miközben kevésbé szerencsés társaik egymás torkát harapják el a műfogsorral az utolsó akciós farhátért.
És ezzel remélem választ adtam arra is, hogy ezeket az előrejelzéseket miért nem fogja soha az életben megtudni a nagyközönség, csak egy szűk, nagyon gazdag kör.
-
Eastman
addikt
Ha azt dobja a gép, hogy 102 évesen halsz meg, attól nem kell visszavenned a "carpe diem" életérzésből, hanem 102 évig égetheted a máglyát, hiszen a gép asszondta, hogy úgyis 102 évig élsz. Nem?
Addigra tuti, hogy a csirkefarhát és a kaviár arányára is lesz majd valami gép. Ha azt adja, hogy 102 év csirkefarhát, akár már a következő napon fejbelőheted magad a hosszantartó lúzerség elkerülése végett. De hiába, mert 102-t dobott A gép. 102 év egy ágyban fekve, félig kilőtt aggyal.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Penge_4
veterán
A gép csak az élet biológiai részét elemzi, hogy az öröklött génjeim és aktuális fizikai állapotom alapján milyen hosszú életre vagyok determinálva. Ugyanúgy a táplálkozásomat és életvitelemet sem fogja megjósolni, hanem vagy egy átlagos verzióval kalkulál, vagy az általam betáplálttal, vagy vegyíti (ha pl. dohányzom, akkor ezzel súlyozza, ha minden nap kihagyom a reggelit és kávéval kezdem a napot, akkor ezzel, ha rendszeresen sportolok, akkor azzal súlyozza a várható értékeket.
Tehát ha 102 évet jósol a gének alapján, ipari hulladék élelmiszerrel, rendszertelen evéssel, stresszes munkahellyel és mozgásszegény életmóddal még durvább károsító tényezők nélkül, (mint alkohol, dohányzás és drog) is simán több tíz évvel meg lehet rövidíteni.
Ugyanakkor ha nekem azt jósolja, hogy már 30 fölött kezdődnek a bajok és 40-re kb. olyan egészségi állapotom lesz, mint Stephen Hawkingnak, akkor lehet, hogy megfontolom, hogy ezt a kis időt megtöltöm élettel és nem arra emlékszem majd halálos ágyamon, hogy x évet elcsesztem a tanulásra, majd a szakmai gyakorlatra, álláskeresésre, helyezkedésre, bebiztosítottam anyagilag a jövőmet, nyugdíj, lakástakarék, stb. összejött esetleg már lakás is meg kocsi és egy rutinvizsgálat alkalmával közli az orvos, hogy hány hónapom van maximum hátra és a túlélési esélyem 5%.
Ez esetben meglehet, hogy 10-15 évvel is megrövidítem a várható éveimet, de addig legalább szó szerint élek, nem robotolok, szopok, térden csúszok és segget nyalok az előléptetésekért és gyűjtögetek későbbi éveimre. Meg legalább nem csinálok gyerek(ek)et, aki(k)nek ugyanazokat a selejtes géneket adom át, amik nekem fogják korai halálomat okozni, illetve nem is kötöm össze olyannal az életemet, akinek fájdalmas lesz a korai halálom.
Ez a gép arra lesz jó, hogy segítsen eldönteni azt az életvezetési dilemmát, hogy ha nem rendelkezel megfelelő családi háttérrel, akkor két dolog között mindenképp választanod kell. A boldog, eseménydús fiatalkor a felhőtlen bulizással, szórakozással és lazulással, illetve az érem másik végén az anyagi függetlenség lehetőleg 40, de mindenképpen 50 éves kor előtt. Mindkettőt nem kaphatod meg.
A várható életkilátásaid alapján viszont eldöntheted, hogy melyik fekszik neked jobban. Felesleges hajtani, ha úgyis korán meghalsz. Viszont ha prémium génekkel rendelkezel, az életet eltékozolni felesleges és kockáztatni a korai halált, illetve ami annál is rosszabb: pocsék életminőségben évtizedeket vegetálni.
-
cskamacska
addikt
válasz Rickazoid #49 üzenetére
www.deathclock.com már 15 éve a halni vágyók szolgálatában.
Aztán Gattaca IMDB link vótmá, ha már genetika alapján osztályozzuk a népeket?
vót, szemét nindzsák napokkal előre beelőznek
[ Szerkesztve ]
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
- Macbook Pro M1 2020 megkímélt magyar billentyűzet 12 hónap szavatosság számlával!
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest