Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) sh4d0w válasza GreenIT (#1699) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Elég régóta vannak db-illesztők pythonhoz... Még mongodb-hez is.

https://www.coreinfinity.tech

(#1702) EQMontoya válasza GreenIT (#1699) üzenetére


EQMontoya
veterán

Erre tenyleg nem tudok mast mondani, mint hogy akard jobban. :) Python tutorialbol majdnem annyi van az interneten, mint pornobol.

[ Szerkesztve ]

Same rules apply!

(#1703) velizare válasza GreenIT (#1699) üzenetére


velizare
nagyúr

ha nincs róla könyv, az azért is lehet, mert 2018ban ezzel már nem lehet eladni egy könyvet. a cx_Oracle modult használom oracle adatbázisok eléréséhez, jelenleg a 7.0.0ás verziónál jár. hogy az 1.0 mikor jelent meg, azt hirtelen nem találom, de a v2.2-t 2001 júliusában publikálta az oracle belőle.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#1704) Regirck válasza GreenIT (#1699) üzenetére


Regirck
senior tag

Psycopg =》PostgreSql

(#1705) GreenIT válasza justmemory (#1700) üzenetére


GreenIT
tag

Egyetlen python konyvet se latok a talalatok kozott. ;)

A kerdes lenyege az volt, hogy a visszajelzesek alapjan a konyvekben csak "Listakeszites" cimu fejezet van, adatbazisos resz mar nincs.
Gondoltam, tudtok olyan konyvet amiben van - ezek szerint online anyagokat kell keresni, nem konyveket, kerdes a magyar tartalom, plane gyerekek szamara.

(#1706) cousin333 válasza GreenIT (#1705) üzenetére


cousin333
addikt

Az általános Python könyvek nem szoktak ezzel foglalkozni, mint ahogy millió más specifikus funkcióval, modullal sem. Magyarul pedig még egy könyvet is nehéz találni, nemhogy válogatni. Szóval az opciók:
- internetes keresés (lelkes Python blogok)
- specifikus netes oktatóanyag: pl. [link]
- specifikus könyvek: [link]

Általában az ilyen "big data", "adatfeldolgozás Pythonnal" típusú könyvek érintőlegesen foglalkozhatnak a témával, bemutatva a szerző kedvenc adatbázis alkalmazását.

[ Szerkesztve ]

"We spared no expense"

(#1707) #82595328 válasza GreenIT (#1705) üzenetére


#82595328
törölt tag

Bocs, de minek ehhez könyv?
Csak azért, mert az adatbáziskezelés kb. kimerül abban, hogy
- importálod az adatbázis kezeléséhez a modult (pl: sqlite3)
- kapcsolódsz az adatbázishoz
- sql parancsokat futtatsz - ja bocs, ez már nem is python
Ennyi! Na jó talán egy kicsit túloztam, de csak egy kicsit.

Ebben a könyvben az adatbázis kezelés 12 oldal, de hidd el, nem akarsz belőle tanulni!
https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=84517

(#1708) justmemory válasza GreenIT (#1705) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

leírták már többen is, de csak csatlakozni tudnék hozzájuk: minek ehhez könyv...? Őszintén szólva a neten, ingyenes és fizetős tutorialok, képzések tömkelege elérhető, melyek naprakészek. Sőt, olyan felületek is vannak, ahol rögtön ki is lehet próbálni egyszerűbb kódokat, tehát még csak telepíteni sem kell semmit annak, aki kíváncsi magára a pythonra... Online is lehet mysql kapcsán millió leírást ésatöbbit találni; szerintem ez így jobb, mint egy könyv...
De... ha... már... ahogyan előttem is írták, inkább angolul találtok, semmint magyarul. És akkor újabb google keresés, ha már adott a technológia. Az online tutorialokhoz, vagy a témában való kereséshez is nyugodtan használjátok ;]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1709) KEAN válasza #82595328 (#1707) üzenetére


KEAN
tag

Hát igen, gyakorlatilag ennyi az adatbáziskezelés Pythonban, nagyon sokáig így nyomtam én is, aztán egyszer csak rájöttem, hogy van ez az SQLAlchemy nevű dolog... nem kicsit egyszerűsítette az életem. :)

"Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"

(#1710) GreenIT válasza #82595328 (#1707) üzenetére


GreenIT
tag

Bocs, de minek ehhez könyv?

Mert nemely 10-12 eves koru gyereknek meg megvan az a tiszteletremelto szokasa, hogy az anyanyelven irt, korosztalya szamara ertheto modon megirt konyvbol - ertsd: atfogo, ellenorzott, lektoralt, megbizhato, tartalmas forras - megtanulja az anyagot, az alapjan probalkozik feladatokkal, es ha problemaja adodik, a valaszokat, vagy legalabb az utmutatast megtalalja a konyvben, jo esetben peldakkal, kidolgozott megoldasokkal, gyakorlatokkal.
Merthogy a konyv az elsosorban oktatasi celokat szolgal.

A hozzad hasonlok mar nyilvan boldogok egy akarmilyen forrasbol szarmazo par mondattal, hogy "ez van, kattints ram soxor, hogy reklam reven penzhez jussak" es ha megse talalja meg pontosan a megoldast, akkor majd van tobb szaz hasonlo feluletes - tobbnyire angol, vagy annak latszodo nyelvu - szoveg, amit olvasgathat.

(#1711) GreenIT válasza justmemory (#1708) üzenetére


GreenIT
tag

zia,

leírták már többen is, de csak csatlakozni tudnék hozzájuk: minek ehhez könyv...?

Mert az iskolasok mar tul vannak a html es a php alapokon, es pythont kezdtek probalgatni, de a tanarnak nevezett segedero hathatos probalkozasa reven se tudtak a xampp alatt futo mysql adatbazisokhoz csatlakozni.

A konyvnek van egy jo tulajdonsaga, hogy ellenorzott peldakkal mutatja be a megoldasokat, es arra is kiter, hogy milyen hibaknak milyen megoldasai vannak.

Az altalatok proferelt szint viszont megelegszik azzal, hogy "hat, valaki mond valamit, oszt' ha megse mukodik, akkor majd lesz valami hibauzenet, es akkor majd csinalunk valamit."

Tanuloknak megoldasok kellenek, mert azt tanulja meg, es nem azt, hogy minden hiba eseten orakig kutasson weben es angol, fel mondatokbol odavetett szovegeket forditgasson, hogy megis, mirol van szo es mi lehet a megoldas.

(#1712) justmemory válasza GreenIT (#1711) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

nézd, egyfelől nem kioktatásképpen írtam, amit, hanem mert ez a valóság. És ez ellen lehet lázongani, de ettől még sajnos magyar nyelven nem igazán áll rendelkezésre megfelelő tudásanyag - ebbe bele kell törődni, és ugyan nyilván nem a 10-12 éves gyerkőc tehet róla, de ha már a tanár, vagy bárki más ebben nem tud segíteni, akkor saját maga tud csak utána menni a dolgoknak. Annak pedig sajnos ez az útja.

Amit írsz, az akár igaz is lehetne, de nem feltétlenül van így. Vannak nagyon jó leírások (bocs, de én speciel nem a mindenféle fórumokon felvetett, lécci oldjuk meg típusú dolgokra gondoltam... Ezért is írtam, hogy legalább egy pici google keresgéléssel azért lehet találni használható opciókat), urambocsá' az általam is linkelt könyvek, melyek, igen, sajnos angol nyelven érhetőek el. Magyar nyelven én nem ismerek; python-os van, de kifejezetten MySQL-esről nem tudok. És továbbra is: ha nincs magyarul elérhető (megfelelő) szakirodalom a témában, és - az általad leírtak alapján önszorgalomból (ami mellékesen nyilván alapvetően nagyon is dicséretes dolog) - szeretne a témában elmélyedni, akkor 1. felfogad valakit, aki megtanítja erre, 2. felkutatja maga a lehetőségeket. Utóbbi nyilván hosszadalmasabb. És félreértés ne essék, ezt abszolút segítő szándékkal írom. Nem véletlen, hogy vannak online kurzusok is, amiket tanárok tartanak - igaz, ez is angolul. Ilyen ma a világ, sajnos... Gondolom azért ott már ők is kipróbált példákkal tudnak segíteni, azok alapján tanítanak.
Elhiszem, hogy a megoldások kellenek, de a magam példájából kiindulva (és akkor itt javítson ki az, aki programozó, mert én még csak nem is vagyok az :) ) az idő nagyobbik részét épp a hibajavítás viszi el, és de, ahhoz sokszor igenis órákig kell túrni akár a netet, akár magát a kódot, meg gondolkozni, stb...

Angolul meg sajnos(?) meg kell tanulni, minél hamarabb, mert angolul milliószor hamarabb talál használható forrást; legyen az könyv, vagy egy fel mondatokbol odavetett szovegek (nekem volt, hogy pont ezek adták meg a megoldást...). Ugyanis a könyvnek - minden jó tulajdonsága mellett - megvan az a rossz tulajdonsága is, hogy a tartalma állandó. Tehát ha egy konkrét problémára nincsen benne megoldás, akkor marad az, hogy a benne foglalt információ/leírt algoritmus/akármi alapján próbálkozik az ember/nebuló/stb., és ha nem megy... Nos, akkor ma már legalább ott a net, amit lehet bújni a megoldásért. Ennyire azért ne becsüljük le, szerintem, mert igen, van olyan is, ahol vagy megy vagy nem alapon böfögik be a dolgokat, de olyan is, ahol azért segítik az embert. Szerintem python kapcsán simán lehet az utóbbihoz tartozó "helyeket" találni.

De akkor kezdjük újra: ha jól értem, magyar nyelven lenne szükség olyan könyvre, mely leírja, hogy a python programozási nyelvben miként kell használni a MySQL-t...?

[ Szerkesztve ]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1713) axioma válasza GreenIT (#1711) üzenetére


axioma
veterán

Most ennyi hianyzik? [link]
Amugy nem neztetek, hogy az ilyen angol oldalakat mennyire hatekonyan forditja a google magyarra? Vagy youtube videok feliratat. Bar teny: muszaj lesz az IT-hoz az angol.

(#1714) sh4d0w válasza GreenIT (#1711) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Hidd el, legjobban akkor lehet tanulni, ha hibákba fut az ember, mert tudni fogja legközelebb, mire kell odafigyelni.

https://www.coreinfinity.tech

(#1715) #05216000 válasza sh4d0w (#1714) üzenetére


#05216000
törölt tag

Urak (és hölgyek?)! Vettétek az adást, hogy nagyjából ált. iskola felső tagozatának korosztályáról van szó? :)

(#1716) velizare válasza GreenIT (#1710) üzenetére


velizare
nagyúr

ha erről könyv kell, anyanyelvű, akkor írj egyet. több tanárom is ezt csinálta.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#1717) justmemory válasza #05216000 (#1715) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

átjött. Viszont: 1. ez a legelső kérdésben még nem merült föl, tehát sokan úgy válaszoltak/válaszoltunk (segíteni próbáltunk...?), hogy nem tudtuk ezt az egyébként nem is olyan mellékes infót (ahogyan pl. az xampp problémát sem; és ki tudja mennyi konkrétum van még...); 2. az átjött, hogy magyar nyelven a témában eleve nem nagyon van könyv, nem hogy 10-12 éves korosztály számára befogadható formában...? :U

[ Szerkesztve ]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1718) #05216000 válasza justmemory (#1717) üzenetére


#05216000
törölt tag

Nekem nem tűnt úgy: eddig kétszer hangzott el, hogy milyen korosztályról van szó, azóta is jöttek az angol, neten található "szakirodalomra" való hivatkozások. Ráadásul úgy, mintha a kérdést beküldőnek lenne szüksége segítségre, holott már az elején azzal kezdte, hogy ő csak közvetít. Valahogy egyre úgy érzem, mára eltűnt az emberekből az olvasott szöveg átfogó értelmezésének képessége. :(

Ami a pythonos dokumentációkat illeti, sajnos tény, magyar nyelven alig van elérhető anyag, pláne nyomtatott formában, még kevésbé kellőképp ellenőrzött, lektorált tartalommal. Az eredeti kérdésre meg egyértelműen az a válasz, hogy nincs ilyen, legfeljebb valami egyetemi jegyzet.
Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha arra tippelek, az eredeti kérdés forrása valamelyik magyarul is megjelent PHP könyv, amiben szó esik a MySQL-ről is, nem csak arról, hogy hogyan kell kapcsolódni a szerverhez, hanem SQL-ről, talán némi adminisztrációról is.
Magyar nyelvű Python könyvről eddig nem nagyon tudtam, de most rákeresve találtam egy oldalt, néhány magyar nyelvű könyv listájával: https://wiki.python.org/moin/HungarianPythonBooks
Volt már?
Nem néztem át őket, egy kivétellel nem valószínű, hogy egyáltalán szót ejtenének bármiféle adatbázis kezelésről.

(#1719) justmemory válasza #05216000 (#1718) üzenetére


justmemory
senior tag

... Mi nem tűnt milyennek...? :)
Nézd, egyszer le lett írva, hogy közvetítés zajlik, majd, hogy gyereknek kell (ez azért önmagában tág kategória), majd az, hogy 10-12 évesnek. Nem fogok magyarázkodni, hogy miért azt válaszoltam amit; más tanácsát pedig nem tisztem sem megítélni, sem minősíteni (kiváltképp, ha ugye tanácsért jön ide valaki, és meg is kapja.) ;) Igyekszem mindent értelmezni, de mint valószínűleg magad is tisztában vagy vele - ha már azon aggódsz, egyszersmind picit azért minősítesz is, hogy mára eltűnt az emberekből az olvasott szöveg átfogó értelmezésének képessége -, sajnos az írott szövegnek vannak hiányosságai az élőszóval szemben...
A megoldandó probléma szempontjából pedig az volt a lényeg, amit te magad is írtál, miszerint pythonról magyarul sem igazán van anyag, nem hogy kifejezetten python-mysql-ről... OFF OFF-ja: annak fényében, hogy végül gyakorlatilag te magad is ezt írtad le, végképp nem értem ezt a szövegértelmezés feletti aggodalmas részt... OFF OFF-jának vége...

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1720) #05216000 válasza justmemory (#1719) üzenetére


#05216000
törölt tag

Miután leíródott, hogy 10-12 éves korosztály, még jött n+1 olyan hozzászólás, amin látszott, hogy ezt totálisan figyelmen kívül hagyta a válaszadó. Ez tűnt "... olyannak ...".
Csak ezért merészeltem rákérdezni, hogy ez átment-e mindenkinek.

A lényeg kb. annyi, hogy nem nagyon tudunk, illetve tudtok érdemben segíteni, mert egy lelkes kisgyerektől nem várható el sem a megfelelő angoltudás, sem a szakmai tapasztalat.

(#1721) sh4d0w válasza #05216000 (#1720) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Rossz hírem van: sajnos az informatika nyelve az angol és nincs tekintettel a korra.

Mondjuk azt sem értem, hogy a nevezett korban minek az sql, de ha már, akkor szükség van a megfelelő háttértudásra is.

https://www.coreinfinity.tech

(#1722) #05216000 válasza sh4d0w (#1721) üzenetére


#05216000
törölt tag

Rossz hírem van: vagy elfelejtetted, milyen gyereknek lenni vagy nem is voltál az soha. :U

Nem mellesleg: PHP könyv volt magyarul és abban volt is szó SQL-ről, igaz, konkrétan MySQL-ről. Ha jól tudom, nem is egy ilyen jelent meg az elmúlt kb. tíz évben. Szóval van alapja a kérdésnek. (gyk: "ha PHP-ből volt ilyen, akkor talán Pythonról is, csak nem találjuk")

[ Szerkesztve ]

(#1723) justmemory válasza #05216000 (#1720) üzenetére


justmemory
senior tag

Akkor legyünk tény és tárgyszerűek: miután leíródott, hogy 10-12 éves korosztály, konkrétan 1 db angol nyelvű ajánlás jött - axioma fórumtárs stackoverflow-s xampp fórum-ajánlása. Ennyi.

Egyébként számomra inkább az a szomorú, hogy egyfelől egy ilyen kis semmiségen egy fórumon kell vihar a biliben; másrészt - ha jól értettem :) , akkor - van kijelölt segéderő a gyermek mellett, tehát akár érdemi segítséget is kaphatna, amit ezek szerint sajnos nélkülöznie kell. Pedig nem kellene elveszíteni a gyerekeket, ha már lelkesek...

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1724) #05216000 válasza justmemory (#1723) üzenetére


#05216000
törölt tag

Akkor újra, ne sikkadjon el teljesen: van magyar nyelvű anyag is a neten, de nem néztem át, mennyire átfogó és használható: https://wiki.python.org/moin/HungarianPythonBooks

Vagy ez volt már korábban?

(#1725) justmemory válasza #05216000 (#1724) üzenetére


justmemory
senior tag

Néhányat már linkeltek itt korábban is önállóan, de jó ez így picit összeszedve. Hogy mennyire jók és/vagy használhatóak, azt én megítélni nem tudom...

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1726) velizare válasza #05216000 (#1722) üzenetére


velizare
nagyúr

mert az php, és elsősorban webfejlesztésre használják, és afaik azon keresztül is oktatják. ha egy weblapon akarsz adatot megjeleníteni, oda előbb-utóbb kelleni fog neked egy adatbázis is, pl. egy sima kereséshez.
pythont viszont nem webprogramozással tanítunk, oda nem feltétlenül fognak az adatok egy adatbázison keresztül érkezni, hanem fileból, vagy valamilyen más interfészen keresztül.

egyébként itt linkeltem egy magyar py3 könyvet, ráadásul lektoráltat, van benne ~3 oldal arról, hogyan kezeld az adatbázisodat az sqlite modullal. 3 oldal egy 300+oldalas könyvben, a függelékek között.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#1727) #05216000 válasza velizare (#1726) üzenetére


#05216000
törölt tag

Félreértesz, de szerintem ne ragozzuk tovább. :)
Érthető a dolog, csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy miért jöhetett valakinek olyan ötlete, hogy Python könyvben SQL-t keressen. Pláne, hogy gyerek(ek)ről van szó.

(#1728) sonar


sonar
addikt

Ha még vki nem hallott volna róla: Cryptocurrency Clipboard Hijacker Discovered in PyPI Repository
Az érintett csomag: colourama

[ Szerkesztve ]

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#1729) axioma válasza justmemory (#1723) üzenetére


axioma
veterán

? En nem tananyagot, hanem egy - az angol szovegbol azert kibogozhato, vagy segito csaladtag altal lefordithato - lehetseges hibamegoldast irtam csak le.

(#1730) sztanozs válasza sonar (#1728) üzenetére


sztanozs
veterán

igazából a colourama klónja, amit más (hasonló) néven töltöttek fel pypi-be.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#1731) justmemory válasza axioma (#1729) üzenetére


justmemory
senior tag

Persze, oké, csak azért írtam, mert tényszerűen ez volt az utolsó angol nyelvű ajánlás a részletek kiderülte után. De végtére is nem számít, mert... Mindegy. Egyébként én is azt gondolom, hogy ha már a gyerek ilyesmivel akar foglalkozni, akkor igazán kaphatna annyi felnőtt segítséget, hogy angolról fordítanak neki...

OFFOFF: anno matematikus barátom régi orosz könyvekből tanult matekot az egyetemen kiegészítésképpen, pedig nem tud oroszul. De azt mondta, hogy a képletek egyetemesek; ha nagyon kell, akkor szótár meg van.../OFFOFF

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1732) axioma válasza justmemory (#1731) üzenetére


axioma
veterán

offoff: a szociban az oroszok jogdijjal "szorakozas" nelkul kiadtak a kulfoldi konyveket oroszra forditve, ezert pl. a JATE matek tanszeki konyvtar eleg jelentos resze orosz nyelvu... /offoff
Igazabol az se mindegy, hogy most nekiall a gyerek rendesen tanulni, vagy csak az adott problemara akart magyar megoldast keresni. Gondoltam h az utobbi is segit, ha eltalaltam. De mind1.
Ha mar irok: en ugye eddig csak versenyzesre hasznaltam a pythont, vagyis csak a nagyon alap script dolgokat. Most a megmerettetes.ithon.info python versenye nem tul nehez, viszont elegge atfogo a kulonbozo temakoroket nezve. Jelenleg nem lehet hozzaferni, de talan ha kesobb (jovo heten fejezodik be) elerheto lesz mind a 10 feladatsor (10 percesek, 3-6 feleletvalasztos per fordulo), egy eleg rovid osszefoglalot ad arra, hogy mi az amire figyelni kell a nyelv kapcsan.

(#1733) GreenIT válasza justmemory (#1731) üzenetére


GreenIT
tag

Egyébként én is azt gondolom

Nem kell semmit gondolni.
Oktatasi torvenyben benne van, hogy magyar nyelvu tananyag kell.
Emiatt pl. egyedul a Suse linux lett tanterv szerint tanitva, mert csak ok vallaltak a magyar nyelvu verzio tartos biztositasat.
Felsooktatasban elvaras az idegen nyelv ismerete es hasznalata, de eleg keves tiz eves emberket lattam felsooktatasban. Pontosabban egy 11 eves fiurol tudok, aki addigra leerettsegizett es egybol egyetemi felvetelt nyert, de gondolom, jonnek majd kritikak, hogy az a kommunista rendszer bune volt, inkabb hagyjuk.

(#1734) GreenIT válasza axioma (#1732) üzenetére


GreenIT
tag

offoff: a szociban az oroszok jogdijjal "szorakozas" nelkul kiadtak a kulfoldi konyveket oroszra forditve, ezert pl. a JATE matek tanszeki konyvtar eleg jelentos resze orosz nyelvu... /offoff

A BM(G)E is ezt az utat valasztotta, kulonosen az 1990-es evek vege fele, amikor az orosz forditasok elobb erkeztek meg hozzajuk, mint az eredeti angol vagy amerikai konyvek a beszerzesi ido miatt, igy nehanyan mar a forditasi hibakat is kijavitottak addigra.

(#1735) justmemory válasza GreenIT (#1733) üzenetére


justmemory
senior tag

Ööö... hmm... hát figyi, akkor én is picit más hangnemre váltok.

1. Jóhiszeműen és a részleteket mellőző kérdésre próbáltam, próbáltunk segítséget, de legalább tippeket adni, amelyre mindössze önérzetes és kioktató stílusban sikerült reagálni.
2. Ne te mondd meg légyszíves, hogy mit csináljak, esetleg gondoljak, ne gondoljak, stb. Köszi. A mondatom második felét láthatóan nem sikerült elolvasnod és/vagy értelmezned. Ha eddig nem jött volna át, igyekeztem azt sugallni, hogy mennyire nem jó, hogy az említett gyerek nem tud a témában kielégítő anyaghoz jutni, és még felnőtt segítségre sem számíthat. Ha ennyiből sem érted, akkor nagyon sajnálom. Elsősorban a gyereket...

Egyébként ismételten sikerült újabb infót csepegtetni (amiről eddig nem tett említést ugye senki), miszerint oktatáshoz kellene/kellett volna mindez, és nem mondjuk a gyermek saját, privát használatára... E mellé odatenni a kioktató stílust is, hát, köszi... Infók hiányában továbbra is nehéz bárkinek is segíteni, de részemről itt most akkor leszálltam erről a vonatról.

Szerk.: Arról pedig továbbra sem tehet senki, hogy magyar nyelven csupán annyi az elérhető (tan)anyag, amennyi...

[ Szerkesztve ]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#1736) gulbab


gulbab
csendes tag

Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni a követező probléma elhárításában.
Raspberry-n futtatok egy kis programot ami ODBC kapcsolaton keresztül ír adatot egy MSSql szerverre. A kapcsolat pyodbc modul segítségével történik. Működik is minden addig amíg a szerver elérhető, de mihelyt nincs kapcsolat megakad a program és csak vár, nem reagál semmire. Próbáltam kivételkezelést, de mivel nem ad vissza hibát, nincs mit figyelni.
Ha lenne ötletetek a problémára megköszönném. Üdvözlettel

(#1737) sztanozs válasza gulbab (#1736) üzenetére


sztanozs
veterán

Próbálj a connection-nek timeout-ot megadjni, hátha az eldobja.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#1738) gulbab válasza sztanozs (#1737) üzenetére


gulbab
csendes tag

Azt próbáltam, nincs hatással rá. Köszi.

(#1739) kovisoft válasza gulbab (#1738) üzenetére


kovisoft
őstag

Kétféle timeout van: 1. query timeout, ez a connection objektumnak a timeout nevű memberváltozója. 2. connection timeout, ez a pyodbc.connect() függvénynek a timeout nevű opcionlális keyword argumentuma. Mindkettőt próbáltad? Itt írnak róluk.

(#1740) gulbab válasza kovisoft (#1739) üzenetére


gulbab
csendes tag

Köszönöm a segítséget, átsiklottam eddig felette.
Ezzel a kóddal jó lett.
SQL_ATTR_CONNECTION_TIMEOUT = 113
login_timeout = 1
connection_timeout = 1
kapcsolat = pyodbc.connect (cnxn_string,
timeout = login_timeout,
attrs_before = {
SQL_ATTR_CONNECTION_TIMEOUT : connection_timeout})

(#1741) Pulsar


Pulsar
veterán

Sziasztok,

egy kicsit segítségre lenne szükségem, mert elakadtam.
VAn egy sql-be datetime formátumba tárolt időm.
Ezt szeretném a datetime.datetime.now()-ból kivonni.
A különbözetet pedig össze hasonlítani.

def ido():
db = MySQLdb.connect("localhost","user","rassw@rd","db",charset="utf8",use_unicode=True)
cursor = db.cursor()
sql=("SELECT ido FROM idotabla")
cursor.execute(sql)
results = cursor.fetchall()
for row in results:
ido = row[0]
return ido

most = datetime.datetime.now()
diftime = most - ido()

print diftime # idáig ok

maximum = "10"

print maximum - diftime

itt pedig már ugye hibát kapok.
A maximum is egy adatbázisból kiolvasott érték, ami int.
Ezt konvertáljam át time-ra? de datetime.datetime kivontahtó dateime.time-ból?

[ Szerkesztve ]

(#1742) kovisoft válasza Pulsar (#1741) üzenetére


kovisoft
őstag

Két datetime különbsége timedelta típusú. Ezt nem tudod szimplán összehasonlítani egy int-tel. Helyette a timedelta-ból kell egy int-et csinálnod. Pl. ha az adott maximum másodpercet jelent, akkor a timedelta seconds attribútumával kell összehasonlítani. Ha a maximum stringben van, akkor először azt is konvertáld int típusra, valahogy így:

diftime = most - ido()
maximum = "10"
print int(maximum) - diftime.seconds

(#1743) Janos46


Janos46
tag

Sziasztok!
Most kezdek ismerkedni a Python-nal. Az lenne a kérdésem, hogy a math modulban van-e tangens cotanges számítási mód, vagy csak a sinus-ra van.
Köszi az esetleges választ.

Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!

(#1744) EQMontoya válasza kovisoft (#1742) üzenetére


EQMontoya
veterán

Hat kulturaltabb volna a db-bol kiolvasott intbol timedelta ojjektumot csinalni, aztan utana normalisan (< illetve > operatorral) megirni a kodot. :)

Janos46: termeszetesen van.

[ Szerkesztve ]

Same rules apply!

(#1745) Pulsar válasza kovisoft (#1742) üzenetére


Pulsar
veterán

Ja, igen, ezt rosszul írtam, az timedelta. Viszont datetime.datetime.now() nem csak másodperet ad vissza, így a külömbség sem csak annyi. Ezt lehet paraméterezni hogy csak másodpercig írja az időt?

[ Szerkesztve ]

(#1746) cousin333 válasza Pulsar (#1745) üzenetére


cousin333
addikt

Igen, megoldható a replace() metódussal:

most = datetime.datetime.now()
most = most.replace(microsecond=0)

"We spared no expense"

(#1747) Pulsar válasza cousin333 (#1746) üzenetére


Pulsar
veterán

köszönöm szépen és neked is kovisoft, így már működik a dolog :R :R :R

(#1748) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Szeretném kipróbálni a Spyder-t, de az anakonda eszméletlenül lassan vagy egyáltalán nem indul be a gépen (izomnotebook 4magos core i7 procival, windows 7-tel). Valamit én csinálok rosszul, tegyek fel neki linuxot?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1749) cousin333 válasza t72killer (#1748) üzenetére


cousin333
addikt

Tehát az Anacondát tetted fel? Melyik verziót? A Spydert honnan akarod indítani? Anaconda Navigator-ból? Mert az tényleg lassú. A start menüben nincs külön Spyder parancsikon? Nekem például van egy, noha maga a Spyder nincs is feltelepítve.

"We spared no expense"

(#1750) t72killer válasza cousin333 (#1749) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az Anaconda3-5.3.0-Windows-x86_64.exe-vel telepítettem. Van külön Spyder parancsikon, azzal beindul, nem is túl lassan:R. Alapból a Navigatorból indítanám: 1-2x sikerült is, de azóta totál halottnak tűnik a navigator...

Valahogy meg lehet kerülni az anacondát, vagy a spyderhez és a jupyterhez mindenképp kell?

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.