- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- -szabi-: Kodi beállítása és használata CoreElec rendszeren
- -szabi-: Könyvtár megosztás windows 10 és KODI között SMB használatával
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taci
addikt
Amit terveztem, és ami idő közben még képbe került az XSS elleni védelemben, azzal nagyjából készen vagyok (ezer köszönet a sok segítségért, sztanozs!), összeállt a függvény.
Ki szeretném kérni a véleményeteket, hogy van-e még esetleg valami aspektus, amit nem vizsgálok, és kellene / jó lenne / megérné.
A témában az utóbbi napokban/hetekben átolvasott cikkek, átnézett YT-videók alapján összeszedtem egy példa listát, hogy mik ellen kell leggyakrabban védekezni, milyen támadások/próbálkozások érhetnek. Ezt kiegészítettem még ebből a listából azokkal, amiket úgy láttam, korábban még csak hasonlót sem próbáltam: XSS Vectors Cheat Sheet.
Jelenleg csak keresőmezőben van user inputom, azt első körben kliens oldalon validálom, de persze megkerülhető, szóval azt a kérelmet ezen is végig ellenőriztetem.
Ezen kívül RSS-ekből érkező következő 3 típusú tartalmat vizsgálok vele:
- title (cím)
- description (rövid leírás)
- link (weblap és kép)Így néz ki a függvény, lépésről lépésre:
0. lépés (a függvény hívása előtt):
html_entity_decode
($abc, ENT_QUOTES);1. Ha van találat a
&#
párosra, akkor preg_replace használatával kiegészíteni az esetlegesen hiányzó pontosvesszőt (by sztanozs)
2. Pár példában az unicode kódolással kapcsolatban is találatot, így vizsgálom azu+
és\u
találatokat. Ha van találat, mb_convert_encoding segítségével dekódolás.
3. Rákeresek a<
karakter összes lehetséges formájára, és ha megtalálta,<
-re cseréli.
4. Ha linket ellenőriz, rákeres pár előre beállított, nem linkbe illő karakterre, pl.( ) \ ; , < > { } @ $
aztán még a különböző féle aposztrófokra és idézőjelekre is.' " ‘ ’ ” “
. Itt csak logbejegyzést csinálok egyelőre, hogy vizsgáljam, hogyan működik. Ha a megfelelő találatokat ez is jól szűri, akkor már ez is átbillentheti az xss_found-kapcsolót.
5. Aztán ezeket a nem normál idézőjeleket és aposztrófokat a "normál" változatukra cseréltetem.
6. Ugyanígy a\n
-t és\r
-t (és máshogy kódolt változatukat is) is lecserélem, de üres sztringre. Ugyanígy a&Tab
-ot és a null karaktert is\0
.
7. Ezek után van egy nagyon hosszú lista, amiben a "dirty content" van listázva. Ezekre a kifejezésekre keresek, és ha bármelyikre találat van, átbillent egy változóértéket, és az adott komplett bejegyzés skippelve lesz. A listában az összes HTML tag benne van, illetve az összes event handler is (pl. onError). Plusz persze a "javascript", "script", "noscript" stb. stb sztringek is. Az összes, amit a példákon keresztül támadhatónak láttam, és amiknek semmi helyük se egy linkben, se egy normál szövegben (cím, leírás). (Ha mégis fals pozitív találat lenne, majd külön kezelem.)
8. Ha linket vizsgál, és nincs dirty content-re találat, akkor a biztonság kedvéért megvizsgálom mégfilter_var
segítségével (FILTER_VALIDATE_URL).Ez a függvény tartalma. Ezután a korábban már megírt és használt processzek vannak, ahol még a linkkel kapcsolatban fontos, hogy ha a protokol csak
http
, akkor kiegészítihttps
-re, ellenőrzi, hogy valid-e, és ha igen, https-ként tárolja, amúgy skippeli.Ami átment minden szűrőn, az így lesz (_decode-dal) tárolva. Megjelenítésre pedig minden esetben minden érték
htmlspecialchars
($xyz, ENT_QUOTES); használatával lesz átadva.Lehet, erősen overkill, de az is lehet, hogy hiányzik még valami, amit nem vettem észre, hogy figyelni kellene. Lehet, soha senki nem fog "megtámadni", de jobb félni és felkészülni.
Van esetleg még valami, amire figyelnem kellene?
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Rog STRIX G18 G834JZR 18" / i9-14900HX / RTX 4080 / 64GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Amazfit Balance okosóra még 3 év garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256/8GB Green
- GAMER Alap! i7-14700K / 32GB 7200MHz / 1TB Gen4 / B760 / 1000w Gold! BeszámítOK
- GTX 1660 6gb Super /1660/1650s/1060 Videókártyák Jótállással!
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- Xiaomi Redmi 10A 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest