Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
C. s.
addikt
Sziasztok!
Van valami ötletetek, mit ültethetne egy idős, nehezen mozgó bácsi a kimúlt bokra helyére, ami nem igényel semmi gondozást, szereti a félárnyékot, örökzöld, és gyorsan is növekszik? Egy kb. 3-4 méter magas bokor helyére kerülne. Szóba jött a borostyán, de az neki túl "temető hangulatú". A szomszédot szeretné kizárni vele a magánéletéből. A bokor árnyékában, a sarokban éldegél egy gyönyörű nagy páfrány, ha közvetlen napfényt kap, félő, hogy megárt neki, tehát valami takarás alulra is kellene, bármi is lesz a magasabb területen.
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
válasz UberMutant #1938 üzenetére
Köszi szépen, megbeszélem vele!
Nála is a selyemfényű puszpángmoly pusztít, az sem bántja, ugye? Lisztharmat is van bőven.
(Már csak hajnalban leszek újra netközelben.) -
C. s.
addikt
válasz UberMutant #1940 üzenetére
Akkor nem kell "fertőtleníteni" a helyét ültetés előtt. Viszont azt olvastam róla, hogy a lisztharmatra fogékony. Az sajnos baj, mert több helyen is van nála, a mostani bokor mellett is (a gazokon). Nincs permetezője, sem egészsége, hogy a kerttel bíbelődjön.
A vörös korallberkenye keresése közben más neveket is találtam:
kerti korallberkenye
photinia red robin
photinia fraseriVan a vörös korallberkenyének másik neve? (Gondolom, van latin neve is, csak nem ismerem.)
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
válasz UberMutant #1942 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor megint ott tarunk, ahol a part szakad. -
C. s.
addikt
Köszönöm szépen a sok segítséget, mind nagyon szép növény. A pampafű (és általában a fűfélék) a szívem csücske, viszont itt most nem az igazi, mert télen nem óv a kíváncsi tekintetektől. De már így is van miből válogatni, majd átbeszélem vele.
Gyönyörű a kerted! A törpe gömb tuja nagyon édes.
Tetszik, hogy nem tárgyként beszélsz a növényekről, hiszen ők is élőlények. (Az ilyen hozzáállásom miatt szoktak hülyének nézni az emberek. Az ő bajuk! )[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Köszi szépen, ez is szép, majd megmutatom Neki.
"esetleg kombinálni is lehet őket..."
Az biztosan szép lenne, csak szűkös a hely. A járda és a fal között szűk 1 méter van, a növénykének a másik irányban pedig bő 1 méter jut a páfrányig. Ezt írhattam volna már, ne haragudj. Praktikusabb volna számára egy kordában tartást jól tűrő bokor.
Ami pedig a pampafüvet illeti, egyre inkább elcsábít. A gazokkal milyen viszonyban áll? mennyire tudja távoltartani magától? Alatta is nyírni kell a füvet (gazt)? Jó volna egy kicsit rendet rakni a kertben. Szeretnénk valami egyszerű és szívós kis növénykét, ami szinte kiirthatatlan, és nem nő 10 cm-nél magasabbra, hogy ne kelljen nyírni. A tervek szerint beborítaná az egész kertet, és nem ártana meg neki, ha havonta egyszer ráállnánk az autóval. Van krókusz, gyöngyvirág, nárcisz, tulipán, és snidling, jó volna, ha őket nem nyomná el. Ja, és egy szép torma is, orgona, japán birs, meg valami mályva, de velük nehezebb dolga volna, gondolom.
"...mivel élőlények nem tárgyasítom őket..."
Mostanában kicsivel elfogadottabb, ha állatokat a gazdijuk személyként emleget (nálunk is így van), de ezen a területen azért még lehet fejlődnie a világnak, hogy a növények helyzetéről ne is beszéljek. Állatvédők már vannak, de ha azt mondod, növényvédő, akkor legföljebb valami vegyszerre gondol mindenki, nem pedig a növények jogaira. Pedig ők is megérdemelnék, hogy legyenek jogaik. Még az állatoknál is kiszolgáltatottabbak, nem tudnak harcolni érte. De ezt már a fáradt gőzben is kifejtettem tavasszal. Nem is hiszem, hogy normálisnak néznek arrafelé. És ezek után már itt sem sokan...
"...tuja-gomba téma..."
Nagyon sajnálom szegényeket! Mondd, hogy nem ő esett áldozatul! Annyira tökéletes kis gombócka!
"a leanderem magokat hozott, de eltávolítottam őket, ne szívják le az energiáját, virágzik is"
Legszívesebben az egész világot telepakolnám virággal. Csak sajnos van egy fekvőbeteg a családban, így sem idő, sem energia nem jut már a kertre, ezért is szeretnénk megválni a fűnyírástól.
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Igen, én is így értettem a kombinált ültetést. Viszont a pampafűnek kell kb. 2×2 méter, ezzel szemben csak kb. 80×120 cm jutna neki. Durván meg kellene csonkítani szegényt, hogy mellette a járdán el lehessen férni. A borostyán simán világgá megy, ha nem csípik fülön, az már igaz.
Apropó borostyán. Állítólag ez is az. Ismered? Tudod, mi a pontos neve?
Néztem én, hogy nem látszódik rózsaszínnek, de azt gondoltam, csalóka a fénykép vagy csak később "érik be". Ez is nagyon szép, sőt, nekem jobban is tetszik, mint a rózsaszín. Az ezüst is nagyon-nagyon mutatós.
Örülök, hogy a kis gömbtuja jól van! Mekkorára fog megnőni?
A csenkesz nagyon tetszene, de vele benépesíteni az egész kertet költséges volna, és sok ásással jár. Járkálnánk is rajta, az bokatörő lenne. Bár szépnek szép, ez tény. Valami egyszerű megoldást szeretnénk. Szétszórni valami szívós kis magot, és hagyni elterjedni a kertben.
"...saját kertben sem lehet fát kivágni,..."
Ezt nem tudtam. Bár tartok tőle, hogy csak a házak védelmében rendelték el. Persze az is lehet, hogy túl pesszimista vagyok a témával kapcsolatban.
Rengeteg munka lehetett, és sosincs vége, de megéri.
A sok-sok virág mellett én ilyesmivel pakolnám tele a kertet:
évelő tollborzfű (pennisetum alopecuroides)
lámpatisztítófű, azaz kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides)
díszköles - jade princess (mint sok-sok cicus a bozótosban )
virágosnád
mindenféle csenkesz[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
A porcsinka gyerekkorom óta nagyon tetszik, beletrafáltál! Amikor kislány voltam, azt hittem, egyetlen növénynek többféle színű virága van, mert úgy összekuszálódik növekedés közben.
Elnyomja a gazt? Meg akarjuk úszni a gyomlálást.Kíváncsi vagyok, hogy az "óriás" törpe gömbtujád mikorra éri el a másfél métert. Hajrá neki! Nekem is jobban tetszik a zöldebb, szabályosabb gömböcke.
A magaságyás jó ötlet, gondozni is kényelmesebb. Vetőmaggal olcsóbban megúszható, viszont több munkával jár. Abból meg már így is van elég. Hát ez nem egyszerű.
Ha a többi lakó is beszállna, könnyebb volna. Gondolom, erre nincs sok esély. De ha csak egy apró területet vállalna föl az, aki szeretne, amit a sajátjának érezhetne, akkor talán jobban megoszlanának a terhek. Lehetne ott pár kisebb konyhakert vagy dísznövények, ki mire vágyik. Akkor persze nyilván nem nyújtana ilyen egységes képet.
-
C. s.
addikt
Abból szép lenne a magaságyás, remélem, összejön!
Lapot is raknál a tetejére? Valahogy így, ez is szép (a háttérben lévő is). Lehet üldögélni is a szélén, hangulatos, a formája sem hétköznapi.
Ha már magaságyás: láttad ezt a videót? Tetszik az ötlet, bár eléggé drága durisolból készíteni. Szerencsére másból is lehet. Ilyen csőről írtál, ami a videóban is van? Nem értettem.
Az új guineai nebáncsvirág is nagyon szép. (Na jó! Melyik virág nem az?) Nem lőtte szét a magokat, miután beért?
Köszönöm az ötletet! A százszorszép még ehető is. Mehetünk legelni a kertbe!
"...összevesztek a nénik ki lopkodja le őket..."
Csajbunyó?
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Nem az alulról jövő víz miatt tetszik, hanem azért, mert nem kell annyit bajlódni az öntözéssel. Az ember csak beledugja a slagot, kinyitja a csapot, és közben kapirgálhatja a tetejét. Időtakarékos ötlet. De akkor is jó megoldás lehet, ha egy növény nem szereti, hogy vizes a levele.
A nagyobb kövek is nagyon föl tudják dobni a látványt. Hol lehet ilyesmit kapni? Olyan díszkövet szeretnél a kertbe, amire ülni is lehet?
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Megviccelt a technológia? Egy időben a böngészőm gyakran összeomlott, amikor el akartam küldeni egy hozzászólást a PH-n. Akkor szoktam rá, hogy küldés előtt kijelölöm, és a vágólapra másolom az egészet.
Nem egyemberes meló elsétálni akkora kövekkel, az biztos!
Nagyon szép járólapok léteznek (akár valódi kőből is), csak az árát megkérik rendesen. Most rákerestem a solnhofeni mészkőre. Nekem tetszik, szerintem a lakóknak sem lehet kifogása ellene, főleg, hogy pl. a kavicsos betonlap négyzetmétere közel 4000 Ft, ez pedig a fele, és nagyságrendekkel szebb. Azt nem tudom, hogy tartósságban hogyan viszonyulnak egymáshoz.
A nagymamám kertjében hortenzia, labdarózsa és bazsarózsa is élt. És még rengeteg más virág is. Gyönyörű kertje volt! Nagyon boldogok lehettek nála, mert szép dúsak voltak és rengeteg virágot hoztak.
Hogy-hogy nem költözöl be? Ne már, annyit dolgoztál a kerttel! Sajnálom.
-
C. s.
addikt
"nem a tech, sz@r a ph..."
Azt hittem, csak nekem nem jön be az újítás. Megszüntettek pár hasznos dolgot, én is észrevettem. Nem zavar, ha mobilbarát, de azért még nem kellene PC-ellenesnek lennie. Bár, ahogy írod, a mobilbarát dolog sem tündököl fényesen.
Kész csoda, hogy túlélte szegény kis hortenzia!
A szomszéd albérlőztet, ismerem a helyzetet. Engem sem neveltek rasszistának, menet közben sem lettem az, de van egy bizonyos házirend, amit illik betartani. Aki nem teszi, azt civilizált hangon megkérjük rá. Erreföl megtudtuk, hogy mind rasszisták vagyunk, mert egymást sosem cs*sztetjük. Azt észre sem vették, hogy a másik család és mi betartjuk a házirendet.
"...nem akart még senki elküldeni"
Szép is volna. Ingyen megcsinálod nekik.
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Ne haragudj, tegnap végképp nem értem rá. Az utóbbi hónapokban alig jut időm PH-zni, most is rohanok.
Nálunk meztelenül kirakták az udvarra a totyogó gyereket egyedül, néha ránéztek. Ott pisilt, kakilt, ahol épp rájött. Nem értették, mi a bajunk ezzel. Talán nekik volt igazuk, hiszen tény és való, hogy a házirendben nem volt kikötve, hogy nem sz@runk szanaszét. (A szomszéd lábtörlőjét is beleértve.) Valahogy eszünkbe sem jutott, hogy ezt külön mondani kell.
Attól félek, ezt a fajta sztorizgatást abba illene hagyni, mielőtt itt is rasszistának kiáltanak ki, mert mi csakis a WC-be pottyantunk.Sok szempontból praktikus az örökzöld és a fűfélék, ráadásul szépek is.
Az ismerősöm közben kitalálta, hogy ad "még egy esélyt" a bokornak, mert a szerencsétlen hozott pár új hajtást. Az életéért próbál küzdeni, de haldoklik. Én biztosan nem hagynám tovább szenvedni. Csupa megrágott, elszáradt levél van rajta azt a kevéske friss hajtást leszámítva.
-
C. s.
addikt
Egy szerencsétlenül járt puszpáng. Az a kínai rohadék selyemfényű puszpángmoly megette. Már több, mint 30 éves, de nem tudom, mennyivel idősebb. (A miénket is kínozza...)
Még az jutott eszembe, hogy talán a sziklakertet lehetne bővíteni. Úgy rémlik, a pozsgásokkal nincs sok gond. Esetleg pár kaktusz. A jerikó rózsája is érdekes lehet, bár azt nem tudom, mennyibe kerül vagy lehet-e kapni. De tetszik. Fura kis növényke.
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
A bácsi nem tudja "kurkászni" és permetezni, stb.
Most jöttem rá, hogy is néz ki a sétányrózsa! Már régóta tetszik. Ő meg is valósítja azt, amivel a porcsinka csak hiteget: többféle színű virág. Bejönnek nekem a növényvilág "különcei"!
Hogy mit ki nem találnak!
Szegény rózsával kapcsolatban az jutott eszembe, hogy kár volna az életéért, bedobhatnád a PH-n vagy valami hirdetési oldalon, hogy ingyen elvihető, hátha megmenti valaki. -
C. s.
addikt
Köszönöm az ötletet, majd mondom Neki.
"de ez a narancs mar 1m-es atmerovel birt nyaron es tele volt viraggal"
Az de szép lehetett!Én sem szeretem az agyagcserepet, túl macerás. Már jóval ültetés előtt be kell áztatni, aztán meg állandóan figyelni, hogy ne száradjon ki a föld. A műanyag meg olyan lehangoló magában, bár azért abból sem mind egyformán. Jó ötlet, amit írtál.
Nézd az árakat! [link] [link]Ja, így már látom, hogy kisfa formájú. A múltkori képen nem látszódott. Nagyon szép. Nálunk főleg a japán birs körül nyüzsögnek a méhecskék, az a legnépszerűbb a köreikben, az többi virágon ritkábban látom őket.
Édes kis blöki! Tényleg látszódik a kis szemén, hogy elcsigázta a hőség, és mégis mosolyog! Nagyon cuki! A palástot a haja színéhez választotta? Csinike!
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Ne haragudj, nem jutott időm hamarabb!
Ja, nem úgy értettem, nekem is szimpatikusak a természetes és természetközeli megoldások, de ha ültetésről van szó, ma már a víz is kiver az agyagcseréptől. A műanyag elálcázására viszont kiváló.Annó ezt a képet láttam, ebből számomra nem derült ki. De azóta világos.
Hogy hívják a kis blökit? -
C. s.
addikt
"bár egy kicsit már uraljuk ezt a topikot"
egy "kicsit"
Még ha nem is akarsz vetőmaggal bajlódni, inkább palántázol, ez ötletadónak akkor is jó lehet a környezetbarát kertészkedéshez. Persze az is lehet, hogy Neked már nem mond semmi újat.
Csinos kis fácska lett a sétányrózsából. Ezt egyébként beleoltják valami fásszárú növénybe vagy hogy lesz belőle fa?
Jobbulást Dorkának! Szegénykém. Most, hogy lábadozik, lehet, hogy jól esne neki, ha betakarnád egy pléddel. A mi blökink is fázós volt a műtétje után. Meg egyébként is.
-
C. s.
addikt
Erre gondoltam
facélia, mézontófű:
Termesztésekor a talajban élő fonalférgek, a nematódák erősen gyérülnek.kapor:
Elűzi a meztelen csigákat és az atkákat. Hagymalégy ellen is hatékony!törpe bársonyvirág:
Kitűnő kártevő-elhárító, levéltetvek, fonalférgek ellen sikeresen alkalmazzák a biokertészek.sarkantyúka:
Elűzi a káposztalepkét, tripszt, vértetvet, hernyót, csigát, hangyát és a pockot. (Salátának is jó.)Talajjavító:
lucerna, fehérhere, mustár (elnyomja a gyomokat. Alacsonyabbnak gondoltam, díszkertbe nem ideális), mézontófűNem tudtam, hogy a sétányrózsa fásszárú. Így már érthető, köszönöm a választ!
Nagyon drágán néz az első képen! Olyan a szeme, mint a régi kutyinknak! Ő is tudott így nézni. Milyen "komolyan" alszik az utolsó előttin! Engedi, hogy kényeztesd. Mindegyiken édes!
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Futtasd föl a sarkantyúkát Te is a fatörzsre, nagyon szép a képen is!
Nálunk is kevesebb a bodobács, viszont abból a hülye poloskából több van. Ott napoznak a vadmályván (gyógynövény). Egészen tavaszól lehet csipegetni a levelét, de mostanra nem finom, nagyon megvastagodtak a fiatal, kisebb levélkék is. Majd jövőre.
Nagyon szép lett a zebrafű is. Majdnem olyan, mint a csillagpázsit, csak színesebb, látványosabb. Főleg a levele más.
Miért lesznek egyszínűek a tarkalevelű fűfélék, ha magról szaporítják őket és nem tőosztással?A meténg is nagyon szép, íme pár, ami szerintem a legszebb színváltozat: erről a képről elsősorban a fehér, de mindkettő szép.
ÉS a többiek: [link] [link] . A sok különféle színű vegyesen mutat a legszebben.Őt ismered?
Kerti nebáncsvirág (impatiens balsamina)
Nem kell vele sem sokat bajlódni. Volt már nálunk is. Csak kiszórtam a magot, gyomlálgattam, és nőtt, virágzott. Szép volt. (Neten talált fénykép.)Többféle nebáncsvirág is létezik.
Na, ehhez mit szólsz? Erősen kétlem, hogy ennyire élénk színű volna a valóságban is.
"dorkát napokban plüss macinak nézte egyik szomszéd"
Ezen fölnevettem! Aranyos lehetett a táskából kikukucskálva.
A mieink is teljesen kikészültek takarításkor. Nehéz a szobakutyák élete.[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Hogy áll a kert? Tudtál haladni vele? Várom a képeket!
30-35? Az nem semmi, gyönyörű lehet! Milyen színű?
Kislánykoromban a nyuszim csinálta azt, hogy hanyatt dobta magát a lábunkra, ha úgy érezte, kell egy kis kényeztetés, aztán úgy csinált, mint aki "meghótt". A cicám pedig ráült a füzetre, amikor a leckét írtam, és közben piszkálta a ceruza végét, hogy jobban haladjak. Ilyenkor az ő szemükben csak semmittéve üldögél a gazdi, és nem értik, miért nem velük foglalkozunk a nagy semmi helyett.
Várom az ugatós videót![ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Megint jócskán elmaradtam a válasszal, ne haragudj! Nagyon zsúfolt napok vannak mögöttem, és még nincs vége. Néha már azt hiszem, nem is lesz soha.
Kinyíltak már az új bimbók a kánán és a sétányrózsán? Látom, a kék csenkesz is nagyon elemében van. Tudnál mutatni róla közeli képet? Olyan szépek a fűfélék, amikor virágoznak, pedig nagyon egyszerű a virágzatuk, talán épp ezt szeretem bennük. És aranyosan borzasak. (Apropó csenkesz. Nekem mindig a Roxette énekese jut róla eszembe. )
Nagyon szép már a kert, és a kis liliom biztosan meghálálja a szabadságot. Az ismerősöd pampafüve varázslatos lehet. Alaposan faggasd ki, hogyan bánik vele!
Ha Dorka rosszalkodik, az azt jelenti, hogy szépen lábadozik a műtét után, mert már van energiája betyárkodni. Mit csinált?
[ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
Arra tippeltem volna, hogy a sétányrózsa fog inkább virágozni, mintsem a kána. Az nem trópusi növény?
Ezeket nézegettem nemrég:
kerti pillangóvirág
évelő len
borzaskata
kokárdavirág
almaillatú menta
erdei csillagfürt
széleslevelű különösfű
sárgaviola - 2-féle színűt (sárgát és bordós-pirosat) ültettem vegyesen, a következő évben láthatóan kereszteződtek, lett köztük olyan is, mint a fölső képen."majd csinálok a füvekről közelit"
Annak örülni fogok, köszönöm!
"dorka kérlek szépen lepisilte az ágyat, a pólómat pedig különösképpen..."
Jujj!
Nálunk egyszer régen a szőnyegen, a fotel mögött rendezett a 2 blöki pisilőversenyt. Először az egyik, aztán arra rá a másik, és így tovább. Anyu hiába szólt rájuk, nem foglalkoztak vele. Gondolom, valami békés hatalmi harc volt. Mondtam anyunak, hogy tegyen pontot az ügy végére, és eresszen oda ő is, de nem hallgatott rám![ Szerkesztve ]
-
C. s.
addikt
"igen, azt elfelejtettem"
Semmi baj!
"lehet nem olvasta h neki olyankor már nem kell?"
Az könnyen lehet, gyakori eset!A sétányrózsát tavasszal átülteted?
Dorka egy kis rosszcsont!
Akármit is csináljanak a kis kedvencek, az ember nem tud igazán haragudni rájuk. Nálunk is csináltak néha olyanokat, hogy...ehhh! Sajnos most nincs egyetlen háziállatunk sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest