Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• kozek1723

csendes tag

válasz PainKiller13 #30501 üzenetére

Sziasztok!

PainKiller-hez hasonlóan építkezés kellős közepén vagyok. Egy két lakásos társasház egyik lakásának tulajdonosa leszek 69m2-es területen. Az épület földszint + emelet osztásban 1 lakás fent, 1 lakás lent, jómagam a fölszinten. Az épület 30-as porotherm okostéglából készül, 10cm-es hőszigeteléssel, nyílászárói 3 rétegű üvegezéssel. Mivel a lakást ingatlanfejlesztő cégtől vásároltam, ezért sajnos az engedélyeztetés miatt nem tudtam hőszvattyús fűtést kérni, ezért kondenzációs gázkazánom lesz, amihez padlófűtést fogok kérni az épület teljes alapterületére. A lakásba eredetileg 1 klímakiépítés van tervezve, de szerencsére ezen tudok még folyamatában változtatni és kérhetek többet is. A tetőre 5 kwp méretű napelemet tervezek jövő tavasszal, ezért nem titkolt szándékom, hogy utána fűteni is szeretnék a klímával / klímákkal, minimálisra csökkentve ezzel a rezsimet. Az elképzelésem az, hogy a padlófűtéssel a kellemes hőérzetet biztosítanám alulról, de amennyire csak lehet a klímával tolnám neki.

Nem vagyok gépész, se szakmabeli, ezért logikailag több szcenáriót gondoltam ki, azonban mielőtt a gépésszel találkozok, szeretnék egy kicsit képbe kerülni és nem hagynám magam rábeszélni a lehető legdrágább megoldásokra.

1, a nappali ellátom egy viszonylag nagyobb teljesítményű (5kw) klímával, amivel tudom fűteni/hűteni a nappali+étkező+konyha+(előtér), mellé pedig zónáztatom a padlófűtést, és minden helyiséget külön hőmérsékleten tudnék szabályozni. Így a lakás kb 50%-át teljesen tudnám klímázni, két hálót pedig csak a padlőfűtéssel. A távolság nagy, több mint 10 méter, szerintem egy 5kw-os klíma nem tudna a hálóig behűteni/befűteni. Ennek a hátránya, hogy vehetek egy klímát kb 350-400e körül és mellé a kinézett Honeywell zónamenedzser+ hozzá az alkatrészek még 250e. Alsó hangon 600e.

2, a nappali ellátom egy viszonylag nagyobb teljesítményű (5kw) klímával, amivel tudom fűteni/hűteni a nappali+étkező+konyha+(előtér), mellé pedig simán zóna nélkül fűtöm a lakást gázzal. Ekkora csak egy 350-400e-es kiadásom van. Ugyanakkor a termosztátot a hálóba kell tegyem, hiszen ha berakom a nappaliba és fűtök a kílmával akkor baromira fogok fázni a hálóban. Ha viszont a hálóba rakom és fűt a kazán, akkor a teljes lakóteret fűti, tehát a klíma fog leállni, szinte semmit nem spórolok.

3, a nappali ellátom egy viszonylag nagyobb teljesítményű (5kw) klímával, amivel tudom fűteni/hűteni a nappali+étkező+konyha+(előtér), valahova elhelyezek egy második számú klímát, amit természetesen a másiktól külön tudok vezérelni, melléjük pedig simán zóna nélkül fűtöm a lakást gázzal (ha a két klíma már nem bírja). Itt 2 db klímát veszek, mondjuk 2x3,5kw vagy 3,5kw és 2,5kw, valami ehhez hasonló kombinációban.

A nappaliban a klíma elhelyezés nem okozna gondot, hiszen a nyugati falra téve a két nyílászáró közé befújna közel 30-35m2-t. Azonban a probléma ott következik, a terven látható elrendezésben a lakás szobái egymás mellett nyílnak, szembefal pedig nincs ahova klímát tudnék helyezni. A hálók kicsik, 12m2 / db, az egyik ráadásul babaszoba lesz. Nem szeretnék beltériket elhelyezni a szobákban sem esztétikai okok miatt, sem egészségügyi (huzat, túl direkt befúvás, egyebeke) okok miatt. A két hálószoba keletit tájolású, a falazat 90 cm magasságig földben lesz, ezért nagy valószínűség szerint ezek hűvösebbek lesznek. A nappali+étkező+konyha teljesen nyugati, nagyon kellemes napsütés fogja érni.

Segítségeteket szeretném kérni, hogy a fenti paraméterek ismeretében hány klímában gondolkodnátok, és mekkora teljesítményben figyelembe véve azt, hogy határozott elképzelésem a fűtés is. Természetesen tudom, hogy kb. 10e ft alatti gázszámlám lenne ha nem variálnék és csak a gázra bíznám a fűtést, de egyrészről hűtésre mindenképpen kell minimum 1 db klíma, de mivel MFB hitelből mindenképpen napelem lesz, akkor pedig miért is ne fogjam meg még azt a tízest is ha beruházok esetleg egy nagyobb vagy egy másik plusz kílmába. Mellékelek egy alaprajzot, amelyen minden paraméter látható. Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tanáccsal, véleménnyel, hozzászolással segíti a gondolatmenetemet.

• pjen

félisten

válasz PainKiller13 #30501 üzenetére

70 négyzetméterre inkább 2 esetleg 3 klímában gondolkodnék.Alaprajzot kéne látni.Én hívnék 1-2 klímást.Azt,hogy jövőre milyen árak lesznek esetleg egy jósdában tudják megmondanl.

Új hozzászólás Aktív témák