Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Hiányzik a gamer érzés
- Mára elég volt a reklámokból
- Szólánc.
- Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Biztonságosabb SSH
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
Sziasztok!
A 77-es cipes alaplapoknál az első betűjelzés mire utal? Mi a fő különbség a H77/Q77/Z77 lapok chipek között?
Eddig annyit fedeztem föl, hogy a Q77 natív PCI interfészt is tartalmaz, míg a H77 és Z77 nem. Akkor ami PCI csatlakozó H77-es lapokon található, az nem natív?
A Z77, kicsit visszaolvastam, csak annyi hogy jobban tuningolható?
Olyan nincs is a 7-es sorozatban, amin nincs integrált VGA?
Köszönet!
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Én is kezdek kedvet kapni egy 75/77-es laphoz.
Alapjában sosem tuningolok, viszont a jelenlegi Asus lapomon (P5Q-E, E8400-zal) az EPU-ban underclockingot be szoktam kapcsolni, a kisebb fogyasztás érdekében (ugyan csak kb 2 Watt, de akkor is).Ha ilyesmi underclockot akarok használni, akkor szükségem van Z77-es lapra?
Köszönet! -
batagy
őstag
válasz bluyoo #34334 üzenetére
Köszönet!
Akkor olyan Asus B75/H77 alaplapokat nézegetek, amin van eSATA, Firewire, valamint belül IDE és PCI csatlakozó, de ahogy elnézem, ez eléggé kiszolgálhatatlan igény.Úgy tűnik, Firewire egyiken sincs. Van néhány régebbi külső USB2/Firewire csatis 3.5"-ös és 5.25"-ös rackem, azokhoz gondoltam. És van egy fölös PCI-os Firewire kártyám is. A PCI végül is csak a Firewire kártya miatt kellene. De lehet hogy meglennék Firewire nélkül is, akkor nem kellene PCI se.
Az IDE is elég ritka, ez mondjuk kisebb baj, mert IDE-SATA átalakítót viszonylag olcsón lehet kapni.
Az eSATA végül megoldható SATA kivezetéssel is, de néha hosszabb külső eSATA kábelezésem van, szóval csak azért akartam eSATA-t, hogy még belül azzal a kivezetéssel se legyen meghosszabbítva.
Ilyen szemszögből melyik B75/H77 lapot ajánlanád?
Kösz! -
batagy
őstag
válasz bluyoo #34337 üzenetére
Köszönöm én is a segítséget!
Még majd gondolkozok hogyan legyen. A P8H67M EVO-n valóban minden van, csak hát az USB3 nem natív. De mindent ne akarjon egyszerre az ember.sos456-nak is köszönöm, szívesen veszem az ötletet, a P8H77-V se rossz. Igazából azt kell eldöntenem, hogy mire van ténylegesen szükségem a lapon, és mit tudok megoldani külön kártyákkal..... Na majd még gondolkozok.
Illetve ASrock-ok között is majd szétnézek.
Mégegyszer kösz!
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Csak informálódom az Intel chipsetekkel kapcsolatban. Van itt egy táblázat.
Két kérdésem lenne:
1. Ezt írja: "A H sorozat esetében most is marad az a megkötés, hogy a velük felszerelt alaplapok többkártyás rendszerek építéséhez nem használhatóak, ugyanis a H77-es alaplapok egyetlen PCI Express x16-os slothoz tudják irányítani az adott processzor PCIe hubjának PCIe sávjait, kettéosztásra most sincs mód - így volt ez anno a H67 esetében is."
Én ezt nem értem... Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy ha H77-es lapon van mondjuk 4 db PCI-E vagy PCI slot, akkor közülük csak az egyik PCI-E/PCI slotba lehet kártyát dugni?2. "A H77-nél CPU tuningra sem lesz mód, ahogy a H67-nél sem volt."
Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, ha én nem akarok felfelé tuningolni (értsd túlhúzni), viszont alulfeszelni szeretnék (underclock), akkor ez utóbbit sem tudja a H77-es chip?Köszönet!
-
batagy
őstag
válasz bluyoo #36673 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!
Akkor a PCI-E sávszélesség osztozás világos!A H67/H77 underclock-kal kapcsolatban, értem, de akkor a CPU frekit nem tudja nagyon visszavenni? Vagy a te H67 lapod csak a feszültséget állítja?
Pl. nekem most Core2Duo E8400 van, ami 3GHz-es defaultból, de az Asus EPU-engine-ben általában max power savingre állítom be, ami a frekit leveszi kapásból 2 GHz-re, ha jól emlékszem, és szerintem a feszültséget is csökkenti. Fogyasztásban igazából nem számít (talán ha 2 W-os lehet vele spórolni), viszont hűvösebben tartható a proci.
Szóval, az Intel G620-as procin ha hasonlóan akarok frekit és/vagy feszt csökkenteni, akkor H67/H77 elég?
-
batagy
őstag
válasz bluyoo #36677 üzenetére
Szia!
Nem akarom a BIOS-ban a feszt állítani, csak az EPU-ra gondoltam. Mindenesetre akkor nincs is szükségem Z-s lapra. G620 procihoz kéne lap.
"De egyszerűbb lenne ha leírnád a kereted és hogy mire van szükséged."
Már május végén is tépelődtem itt , anno asszem eSATA, Firewire, PCI és IDE -re tartottam igényt, de már ezek közül elvetettem a Firewire-t, PCI-t és IDE-t is.
Akkor a P8H67-M EVO lett ajánlva, azon minden van, de az USB3 nem natív.Alábbiak kellenének:
- natív USB3
- DVI
- SPDIF output
- eSATA direktben (nem kivezetéssel)
- Procihűtőnek Scythe Ninja 2 Rev B elférjen. (Nyilván csak Socket 1155 adapterrel, már utánanéztem, Scythe SCCL4-1366 is és SCURK-3000 is kell hozzá, ha csavarosan akarom rögzíteni.) De gondolom, hogy újabban biztos eleve több hely van a procik mellett.Ami nem kell:
- HDMI nem szükséges, mert TV-hez nem kötöm.
- Tuning nem kell.
- Az IDE-t nem erőltetem többé , mert inkább veszek IDE-SATA átalakítót. Nem tudom hogy az alaplapi integrált IDE chipset mennyire megbízható (pl Marwell). Az IDE-SATA átalakítóból mindenesetre nekem 2 db kell, mert 2 db PATA DVD író van a gépben, az pluszban 7eFt ha Delock 61719-et veszek, de így legalább külön csatlakozón lesznek és lehet hogy a parallel DVD írás megbízhatóbb.
- Firewire se kell integrált, végül is ha annyira kellene, akkor 3eFt körül lehet kapni PCI-E-es Firewire kártyát, de alapból nincs is rá szükségem, hiába van a mostanin is, nem használom évek óta. A PCI-os Firewire kártyámat meg lehet eladom.
- Előbbiek miatt akkor PCI slot se kell.Ezek alapján melyik lehetne?
Max 30k a keret, de minél ha kevesebből kijön annál jobb.
És ha az integrált eSATA-t is elvetem? -
batagy
őstag
Sziasztok!
Ezen két lap között morfondírozok (eSATA érdekel, ezért ezeket néztem ki):
- ASRock H77 Pro4-M , 20eFt.
- Asus P8H77-M PRO, 28eFt.Szerintetek van lényegi különbség a kettő között, az Asus megéri a felárat?
Azt néztem, hogy az ASrock-on ASmedia ASM1061 chip biztosítja az eSATA-t és a natívon SATA3-on kívüli SATA3-at.
Az Asus-on viszont Marwell chip csinálja ugyanezeket. A Marwell chip nem jobb?Kösz!
-
batagy
őstag
válasz bluyoo #38801 üzenetére
Szia!
Köszi.
A mostFET hűtőborda szimpatikus, remélem a Scythe Ninja 2 hűtőt nem akadályozza...
A Marwell chipben is valahogy jobban megbízok. Nincs MicroATX házam, igazából mindegy hogy MicroATX vagy ATX, azért ezt néztem mert eSATA van rajta. (Tudom hogy könnyen lehet eSATA portot kivezetni, de szeretnék egy integráltat is.) Illetve mégis a MicroATX-et jobbnak tartom, mert könnyebben el lehet férni akkor az ATX méretű házban a kábelekkel.
(Tuningra nincs szükségem, ezért az Z77 annyira nem izgat, csak az EPU vissza tudjon venni ha low energy módba teszem. G620 proci menne bele.)
Régebben valahol olvastam az Asus lapok ciripeléséről, a H77-eseket érinti ez?
Kösz
-
batagy
őstag
válasz bluyoo #38804 üzenetére
Ok, kösz az infókat, lehet hogy feleslegesen szőrözök az eSATA-val.
Hiszen ki lehet vezetni egyszerű PCI bracket-tel.Csak azért akartam, mert ha egy 1m-es ESATA kábelt használok, akkor ahhoz még belül hozzáadódik kb 0.5m, illetve nekem a túloldalon is van plusz 0.5m, szóval úgy már 2m hosszú lenne a SATA összeköttetés. Ez nem gond? Szerintem működik úgy is, de azért akarnék integrált eSATA-t, hogy úgy rövidebb lenne a szumma SATA kábel.
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Meguntam a variálást és megrendeltem ezeket:
LAP: ASUS P8H77-M PRO, 29k
PROC: INTEL Pentium G840 2.80GHz 1155 BOX, 15,5k
RAM: KINGMAX 8192MB DDR3 1333MHz KIT, 8,7k
DELOCK 61719 EIDE - SATA átalakító, 2db, 6,7 k, 2 db Pioneer DVR-110D IDE író van a gépben, ezekhez kell, és külön SATA portokra akartam, ezért nem IDE kártyát vennem.Jó?
Eredetileg G620 procit akartam, de észrevettem hogy ugyanolyan árban van a G840 és G850 is, de utóbbiak már DDR3-1333-ot is kezelnek, míg a G620 csak DDR3-1066-ot.
A lapon variáltam sokat korábban. integrált eSATA-t akartam mindenképpen és MicroATX-et, bár így is jöhettem volna ki olcsóbban is, mivel már korábban vettem 1000 Ft-ért egy PCI-E eSATA kártyát (csak SATAII-es), szóval ha a lapon nem lenne eSATA, akkor is lenne kvázi integrált. De a lapon eSATAIII van, illetve tetszett, hogy a VRM külön hűtéssel rendelkezik, bár nem tudom ez mennyire számít.
A proci hűtő meglévő Scythe Ninja 2 lesz, itt van egy kockázat hogy rámegy-e. Kanadából rendeltem hozzá SCCL4-1366 lefogatót, ami 3,3k, nálunk nem lehet kapni, és kell még hozzá egy SCURK-3000 lefogató is, amivel az SCCL4-1366-en lévő pushpint csavarosra váltom, ez is még kb 3,5k lesz.
HDD, táp és ház megvannak.
Köszönet Bluyoo-nak és másoknak a rengeteg infóért !!
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz bluyoo #39171 üzenetére
Igen tudom hogy feleslegeses sok pénz, de így mulat a magyar. LOL
"Ennyiért már majdnem 2 új írót kapsz (de gondolom tudod)."
Igen, tudom, de a mai írók meg se közelítik a régi minőségét. Ezért maradok a régi írónál."A CPU hűtő terén megy szerintem +7K -kiadni felfogatókra, hát nem tudom. 8K-ért ha elpasszoltad volna az már 15K.Annyiért meg már majdnem megkapod pl. a Alpenföhn Himalaya-t."
Nos igen tudom, felfogatókra 7k sok. Ha új hűtőt vettem volna, az mindenképpen Ninja 3 lenne, ami azonban 13k, és úgy tudom, a Ninja 2 jobb, mert a lamellái ritkábban vannak. Szóval ha 8k-t kaptam volna a Ninja 2-ért, még akkor is rá kellett volna fizetni +5k-t. Ez volt a mögöttes gondolatmenetem. Persze lehet hogy hibás.A RAM helyett melyiket kellett volna?
-
batagy
őstag
válasz Acheron #39527 üzenetére
A Firewire csatlakozón korábban én is agyaltam, de végül jobbnak láttam, ha veszek egy modern chipsetes lapot (H77/Z77B75), hogy legyen natív USB3 és SATA3, és PCI vagy PCI-e Firewire kártyát kell akkor bele venni.
PCI-os Firewire kártyát olcsón lehet kapni a hardveraprón, én pl. 1000 Ft-ért adtam el az enyémet. PCIe Firewire kártyához már jóval nehezebb jutni, szerintem az Ebayről rendelve még relatív a legolcsóbb megoldás.
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Kolléga édesanyjának rakunk össze egy egyszerű gépet.
Játék nem lesz, csak netezés és office.
Nem kell rá semmi extra, nem lesz bővítés sem, a prociba épített videó is elég. Tuning sem lesz.Integrált procis kisfogyasztású Brazos/Atom/Bay Trailt nem akarok neki ajánlani, hogy flash alapú weboldalaknál se akadjon neki, inkább egy alap Intel olcsó procis gépet gondoltam, SSD-vel.
A cél igazából a halk üzem.
Tulajdonképpen el van döntve hogy H77 vagy H87 chipes kell.
MicroATX méretben.A procira Ivy bridge esetén G2020, Haswell esetén G3220 vagy ilyesmi alapszintű prociban gondolkodom.
A kérdésem az hogy H87-ben gondolkodjak már inkább?
Nekem Asus P8H77-M PRO van, azt ismerem, és elégedett is vagyok.
De ha már újat veszünk, jobb a H87-es?Szerintem ez az 4 jönne szóba:
ASRock H77 Pro4-M
Asus P8H77-M PROASRock H87M Pro4
Asus H87M-PLUSMit gondoltok?
-
batagy
őstag
Sziasztok!
A 2012-ben összerakott Intel Sandy Bridge chipes rendszeremet váltanám le, Comet Lake-es architektúrára.
OC mentes gép lesz, általános felhasználásra, netezésre.Ezt gondoltam eddig:
Alaplap: Asrock B460M PRO4
Proci: Intel G6400
Memória: Kingston HyperX Fury 2x8 GB DDR4
SSD: ADATA XPG SX8200 PRO 256GB M2 2280 PCIe ASX8200PNP-256GT-CA tápot, házat, procihűtőt, vinyót megtartanám a régi gépből. Ezek: Antec Solo ház, Scythe Ninja 2 + SCCL4-1366 + SCURK-3000 hűtő, Be Quiet Straight Power E9 400W táp, Samsung SH-224BB DVD író, Seagate ST500LM012 vinyó.
Mit gondoltok, ez így milyen lenne?
-
batagy
őstag
válasz Milka 78 #98303 üzenetére
Sziasztok!
Kicsit még visszatérek az alaplap kérdésre.
Az ASRock H470M Pro4 mennyire ajánlott?
Az USB Gen 3.2 Gen 2 miatt preferálom ezt a modellt a B460M-mal szemben.Ezen is gyengécske a VRM?
Mit jelent az, hogy gyenge a VRM?
Kép alapján jó nagy VRM hűtőbordák vannak rajta! Tulajdonképpen elfér oda egy Scythe Ninja 2 hűtő ?
(A Socket kompatibilitásnbak utánanéztem, eszerint elvileg kompatibilis ez a régi Scythe hűtő. Van hozzá adapterem is.)Hogy lehet az, hogy az Asus PRIME H470M-PLUS alaplap ugyanolyan chipsetes, mint az ASrock, de azon alig van VRM hűtőborda?
Amúgy ezelőtt az előző 2 alaplapom mindkettő Asus volt, így van némi nyomás bennem az Asus felé, még akkor is, ha kicsit drágább.
Procit szerintem a Intel G6400 -t raknék bele. Talán esetleg Intel i3 10100-n is elgondolkodtam, de nem látom hogy mennyivel vinne előrébb. Irodai használatra, böngészéshez lenne főleg használva.
Melyiket alaplapot ajánlanátok?
-
batagy
őstag
válasz kolopele #98536 üzenetére
Ezt értem, és el is fogadom.
De a kérdéseimre továbbra is kérek választ.
-
batagy
őstag
válasz Milka 78 #98551 üzenetére
Köszönöm!
Megnéztem ezt a videót. Az a konklúzióm, hogy a nagy darab fémtömb önmagában nem jelent jó hűtést, ha nincsenek rajta bordák. Nem tudom az Asrock mennyire bordás, de nem tűnik túlságosan annak. És kockázatos is, hogy beleér a Ninja hűtőmbe.
Inkább az Asus PRIME H470M-PLUS felé billen a mérleg . Ez akkor ajánlott végül is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest