Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2771) hdsentinel válasza Relisys (#2768) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha "lefagy a gép": a merevlemez megkísérli a hibás szektorokat javítani olyan módon, hogy az ott található adatokat a tartalék területre átmenti (több-kevesebb sikerrel). Kifelé ez úgy tűnik, mintha a gép lefagyna, nem válaszol.
Ha ilyenkor újraindítod/lekapcsolod, annak káros következményei lehetnek (adatvesztés, hibás mentés). Ha úgy tűnik, a merevlemez dolgozik, akkor mindenképp érdemes hagyni, nem újraindítani.

A program kiolvassa és megjeleníti, hogy hány ilyen szektor lett már áthelyezve (275 jelen esetben). Ezek a továbbiakban már nem okoznak problémát, mivel minden írás/olvasás, ami a hibás részre irányul, a tartalék területre lesz átirányítva.

Tehát ezzel tovább nincs gond. Viszont: könnyen lehet, hogy a hibás terület még nincs teljesen javítva, azaz további hibák is várhatóak (attól függően, hogy a fej talál-e még hibás szektorokat). Ezért érdemes fokozottan figyelni, ilyen esetben azonnali adatmentést csinálni legalább a fontos adatokról és ha a lemez állapota tovább romlik, cserén gondolkodni.
A merevlemez részletes hardveres öntesztje segítségével a további (még lappangó) problémák feltárhatók. Ez egy átfogó ellenőrzés, mely a merevlemez valamennyi komponensét megvizsgálja és az esetleges további hibás terület javítását (áthelyezését) is megkísérli.

A fentiek miatt 30% a kondíció - hiszen messze nem tökéletes a lemez állapota. Ezt javítani már nem lehet, hiszen a lemez felületéről a hibás szektorokat nem lehet letörölni. Újratelepítés, formázás sem tűnteti el ezeket, de mivel már nincsenek használatban, további gondot nem okoznak (ezért a teljes felületolvasás (pl. scandisk) nem talál hibát, mivel az is a tartalék területet olvassa a hibás szektorok helyett).

A teljesítmény 67 % azt jelenti, hogy a merevlemez az elméleti maximális sebessége helyett csak alacsonyabb sebességen dolgozik, azaz lassabb, mint lehetne.
A 67%-ot az esetek túlnyomó többségében a 40 eres (80 helyett) vagy rosszul csatlakoztatott adatkábel okozza, mely visszafogja a lemez teljesítményét.
Emiatt a lemez csak UDMA mód 2-ben (33 MB/sec) hajlandó működni az esetleges UDMA mód 5 vagy 6 helyett (100/133 MB/sec). Ez a lemez "Információk" oldalán könnyen ellenőrizhető.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.