- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
RAM
őstag
poti=potméter=(szabályozó)?
-
RAM
őstag
lajtorja=létra
-
amiett
csendes tag
Ez Kövesden használatos
csibirka = bogáncs
peckáskodni = tüzeskedni
ennyi tok csak -
Esmein
nagyúr
büdöge -> ld.: bödön
szerk.: látom elkéstem -
Yaye
őstag
válasz
corlagon #533 üzenetére
Sróf, az leginkább csavar. A Pom-Pomban is volt valami srófos szereplő. Pl valaminek az árát lehet ''feljebb srófolni''.
Büdöge=bödön
Hagymáz=lázas betegség, hallucinációkkal járhat, ezért mondják nagyon földtől elrugaszkodott gondolatokra, hogy ''hagymázas képzelgés''.
Ümög=ing
A rakoncát már megfejtettétek. Van olyan vasúti kocsi, hogy ''rakoncás kocsi'', ami egy lapos vagon, a két szélén végig felálló rudakkal, rakoncákkal, pl fatörzseket remekül lehet rajta szállítani. Ha valami nincs kellőképp ellenőrzés alatt tartva, az ''rakoncátlan''.
Jópofa dolog hogy sok szó csak egyetlen konkrét formájában marad fenn, ott teljesen mindennapinak számít, de soha senkinek nem jutna eszébe máshogy is használni. Volt erre pár nagyon jó példa, el is határoztam hogy használni fogom őket, de most egy sem jut eszembe. -
WillChi
őstag
válasz
konwktor #535 üzenetére
- Erről a HSZ-ről jutott eszembe egy érdekes történet: Nagypapámék Szlovákiából települtek vissza hozzánk (ők is magyarok, de a háború után elcsatolták őket). A lényeg az, hogy olyan területen éltek addig, ahol ugyan nagyrészr magyarok laktak, de a nyelvezetükre nagy befolyást gyakoroltak a szlovákok is. A végeredmény egy nagyon furcsa nyelv, amit nem mindenki ért.
- Első alkalommal, mikor Kaposvárra jött bevásárolni, bement a húsüzletbe és kért párkit (ez a virsli ottani neve). Szegény eladónő se nyelni, se köpni nem tudott, mondta az öregnek, hogy ő ezt nem tudja, hogy mi, mondja máshogy. Mire öregapám csak annyit mondott, hogy ő meg nem tudja máshogy mondani. Ezzel ott is hagyta az eladó csajszit. Azt az arckifejezést sztem mindenkinek látnia kellene...(Hozzá tartozik a dologhoz, hogy szegény öreg nem volt valami türelmes ember.)
-
konwktor
tag
A szotyolára mondják borsodban hogy buga is vagyis én régen csak ezt halottam.
Emlékszem vagy 10 éves lehettem pesten a tesómék be küldtek a boltba bugáért
mondom az eladónak hogy mit kérek majd vissza kérdezett hogy az meg mi én meg először azt hittem hogy hülye. -
WillChi
őstag
válasz
oceanearth #529 üzenetére
A sperhakni tudomásom szerint a tolvajkulcs/álkulcs 'álneve'.
Mod.: Na, ezt is megnéztem. Ha ebben a szótárban benne van, akkor már magyar szónak minősül, egyébként német eredetű.
sperhakni fn vulg Álkulcs. [ném]
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Tikmony
Tojgli
Rakonca
Sperhakni
Rigli
Purparlé
Stráf
Ümög
Fain (fáintos)
Paláver
Kravátli
Sróf
Büdöge
Hagymáz
Vackor
Ráspoly
Vacilál
Ütleg
Mondjuk ezek nagy része nem echte magyar szó... -
Shape
aktív tag
Nem tudom, hogy szerepelt-e már, de sok helyen nem ismerik a ''rica'' szót.
Ez nállunka napraforgó magot jelenti.
HAJRÁ
[Szerkesztve] -
gabe_
őstag
A csetres nem a mostalan edény?
Kredenc = konyhaszekrény. (Bár ezt még sok öreg használja, köztük nagyanyám is) -
ReJim
őstag
szőcsing?
meg ha hideg van akkor felénk az a szokás, hogy betesszük az ablakot!
(vasmegye felé van rajt, meg ablak, ajtó betevés)
rajt = rajta, valamin
köszönteni = köszönni (szia, stb, nem csak meg köszönteni, névnapjára) -
salgado
tag
csetrös=üres pohár
firhang=függöny
[Szerkesztve] -
WillChi
őstag
A szotyolát hallottam már makukának is. A mérleghintát pedig lipityókának.
-
WillChi
őstag
Hángedli -> a bébik nyakába akasztják/kötik etetéskor. Ugyanezt hallottam már szakálkának is.
-
Rez_Grof
őstag
Csak az oltatlan mésznél lehet igaz a meszes történet, mert ha azt el éri az eső, akkor ott biza meleg lesz, dédnagyapámékat egy jól sikerült vásárláskor utol érte a vihar, a lovak megbokrosodtak és bele rántották az egész kocsit az út melletti susnyásba, ott főtt meg mindkét ló, az őseim éppen hogy le birtak ugrani. Az oltott meszet, ha jól tudom minidg is zsákolták hosszabb szállítás esetén.
-
gLes
őstag
válasz
L|zsidoboz #469 üzenetére
Jóvan, azé nekem is picit ismerős volt
-
domedee
senior tag
válasz
Kalandor #502 üzenetére
Majdnem csillagos ötös
A meszesnél a szállítókra utalt a szólás: Azaz régen, amikor a hegyről (Bükk) szállítoották le a meszet az Alföldre és meglátta a kocsis, hogy a távolban (közelben) dörög az ég, vagy esik, akkor a lovak közé csapott és átgázolt mindenen, hogy fedél alá érjen és ne menjen tönkre a mész.
Az ebes az jó, bár pontosan már én sem emlékszem, de volt valami köze a ruhák színéhez közelebbről.
A cseres pedig még régebbi, de jó. Egészen addig nyúlik vissza, amikor a vargák még egy földbe ásott üregben cserzették a bőrőket, bizony elég hosszú ideig. -
szucsi
őstag
jókajiut-huszonhétszámalatti-lakos
miko'
zenge-day
nővérje
vótvalamiko'
kaccsojaki
zojjektum
hogyisakarjam-magánakkifejezni
vizbü
zokszigéjn
hidralika
mittodoméjn
teccikéteni? -
@rglaaf
veterán
Stangli,stufferol ezekről ki hallot?
-
domedee
senior tag
inal, iszkiri, nekiered, istennyila, gang, komora, bikk: az utolsó három asszem' a kevésbé ismert.
Ha már itt tartunk, bevehetnénk ide a közmondásokat, szólásokat is.
Tudjátok, hogy honnan ered?:
Megy, mint a meszes.
Eb ura fakó.
Cserben hagy.
...
osszuk meg egymással ezeknek is az eredetét, mert ahogy észrevettem, ezek pont olyanok tudnak lenni, mint a felsorolt szavak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- VoLTE/VoWiFi
- Ukrajnai háború
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest