Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) spacelab


spacelab
tag

Mivel más topikban felvetődött a lézervágás és gravírozás, és nem találtam megfelelő témát a dolognak, ezért gondoltam létrehozok egy ilyen topikot.
Hogy mi is ez az egész? Lézervágás vagy lézergravírozás során egy koncentrált lézersugárral "lövünk" az anyagra, amely ennek hatására elég vagy elpárolog. Ezzel rendkívül tartós, jól látható és olvasható felirat, logó, kép, sorszám vagy akár vonalkód készíthető, szinte bármilyen anyagra, legyen az fa, műanyag, bőr, plexi, üveg, vagy akár fém. Leggyakrabban személyre szóló ajándéktárgyakat készítenek ezzel a módszerrel.

(#2) Devil Smile


Devil Smile
őstag

Már ment is mentésre.. :C
Üdv mindenki!
K40esem van 1,5éve
van egy diodas lezerem is, par honapja hasznaltan vettem, nincs meg osszerakva..
tervben van iden egy 400*600 vagy 600*900as gep vasarlasa v epitese 80-100w koruli csovel
:C :R

ui: lehet a hobbi kategoriaba kellett volna nyitni.. max a modik athelyezik ha itt nem fer el..

[ Szerkesztve ]

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#3) spacelab válasza Devil Smile (#2) üzenetére


spacelab
tag

K40 van nekem is, meg egy kis 2,5W-os diódás játék. Főként K40whisperer + Inkscape kombót használok rajzoláshoz.
Tervben van a K40 tuningolása, moddolása.
Melóban egy 200w-os CO Numco gépet használok. Ott Rdworks cuccok + CorelDraw a szoftver

[ Szerkesztve ]

(#4) Devil Smile válasza spacelab (#3) üzenetére


Devil Smile
őstag

En a diodasra azt se tudom mekkora, 2x 4gb ddr3 ramra csereltem egy haverommal.. valami atepitett cucc, ossze van rakva de nincs bekotve semmi, itt van az asztalomon mar jooool telepakolva egyeb lomokkal.. :D mar gondoltam h a mechanikat atultetem a k40be es rogton megno a hasznos ter 450*500mm-re.. :)

Szinten whisperer+inkscape meg neha Gimp.. asszony szokott besegiteni, neki megy a photoshop en csak moricka rajzokat tudok.. :D

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#5) imibogyo


imibogyo
veterán

Üdv akkor itt is! :D Nekem is K40 van (úgy két hete), volt egy 5,5W-os diódás gépem is (5 évig), épp mostanában adtam el. Ezt egyébként átépítve használtam ~90x45 centiméteres munkaterülettel, de "gyári méretében került átadásra.

Most épp a K40 átalakítása előtt állok (igazából még ki sincs építve rendesen a gép, például még nincs átütve a fal az elszívónak sem, de hát na...). Sőt azóta már át is lett telepítve a gép, mert nem fértem el a cockpittel, szóval felesleges lett volna véglegesre kiépíteni a dolgot... :DDD

Van egy félkész ~70x70 centiméteres lineáris egységem, erre gondoltam átrakni a többi cuccot a gépből, de még nem álmodtam meg, hogy ez lesz-e a jó irány.

~40x35 cm-nél nagyobb égetési területre eddig még nem volt egyszer sem szükségem, szóval ha egy normális "munkaterület/helyigény" arányt akarok tartani (biztonsági tartalékkal), akkor szerintem a fenti durván ~70x70 cm-es váznál nem kell nagyobb (legalábbis jó ideig biztosan nem) és lézerrel ebből egy jó ~60x60 cm-es hasznos munkaterület kihozható, talán még egy kicsit több is. Gondolkodtam azon is, hogy a félkész marógépem tetejére rakom át ezt a 70x70 centis "modult" (lényegében ugye csak a síneket, mivel egyforma hosszúak a profilok) és akkor a 4 darab függőleges profil pedig már adja is az állítható magasságú asztal lehetőségét.

De még meglátom mert vannak 100-150 centiméter hosszú profiljaim és 100 cm-es lineáris sínjeim is és ha már egyszer építek.... :B

[ Szerkesztve ]

(#6) Polarstar válasza imibogyo (#5) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Mik vannak!!
De jó hogy rátaláltam erre a friss témára! :C

Forgácsolásban, marásban nekem tud valaki segíteni? A lézergravír is jöhet majd később.

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#7) imibogyo válasza Polarstar (#6) üzenetére


imibogyo
veterán

Hát én sajnos egyikben sem igazán tudok segíteni. Az esztergálással még csak ismerkedek, nagyon az elején vagyok, a marógépem pedig még messze nincs kész. :N

(#8) spacelab


spacelab
tag

K40-hez milyen elszívót használtok? A gyári szinte semmit sem ér. Főleg úgy, ha air assist-ot is használok. És nyilván használok. Air assistnak egy ilyet nyomtattam, de jó lenne olyan amibe be tudnék tenni pl. egy 5V-os lézer diódát amivel végig tudnám rajzolni a területet gravírozás előtt.

Állítható magasságú asztallal hogy álltok? Az első dolgom volt kidobni a gyári rugós csodát, és valami használhatót tenni helyette. Egy csehszlovák merkur nevű építőjáték hosszú elemeiből készítettem egy asztalt, ami szinte tökéletes, de nem állítható.

(#9) Polarstar válasza imibogyo (#7) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Mi is a kezdeteken vagyunk jelenleg.. Nem gond, majd beletanulunk.

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#10) imibogyo válasza spacelab (#8) üzenetére


imibogyo
veterán

Én még a gyárit használom (leragasztva), de tervben van a csere. Addig is most nyomtattam új elszívó csonkot és az 5V-os lézerdiódához egy "sugár-egyesítőt", de sajnos most egy kicsit le kell állnom (anyagilag), mert nagyon sok projektem fut párhuzamosan és a szükséges lencse is bő 10.000 Ft, miközben már úton van egy nagyobb adag (15-20 darab) más egyéb cuccom is külföldről, szóval asszonypajtás szólt, hogy állítsam le magam... :DDD

Egyébként én nyomtattam egy ilyet is, mert vannak felesleges vonallézereim is, de sajnos lötyög a fejen a fúvóka, emellett a lézerek beleérnek a sínekbe (vagy én bénáztam valamit, túl sok időt azért nem öltem bele miután rájöttem, hogy lötyög). Most van tervezés alatt egy újabb keresztlézeres egység, amit a lézerfejre felülről tudnék "ráhúzni", így biztos nem ütközne semmivel sem és pont az általad is linkelthez nagyon hasonló air assist fúvókát is el tudnék rajta helyezni (sajnos nekem még nincs hozzá pumpám sem, te mit használsz?).

Asztal magasságállítása nekem is tervben van természetesen. Most akartam kiszedni a gyári asztalt, mert ugye elég tré, de miután rájöttem, hogy úgyis épül már az új váz, így ebbe nem érdemes túl sok energiát beletolni már. :B

(#11) Reggie0 válasza imibogyo (#10) üzenetére


Reggie0
félisten

Zold lezered van, vagy csak pirossal/kekkel csinalod ezeket?

[ Szerkesztve ]

(#12) Devil Smile


Devil Smile
őstag

Wow, Imibogyo! Elég korrekt műhelyed van.. Nekem 60nm áll rendelkezésemre, de egyelőre (költözés volt) a nagy részét lomok foglalják.. Nekem az egyik munka miatt ki kellett vágnom a gép alját, mivel este volt nem maradt más csak a lemez olló... azóta egy rétegelt lemez fedi a lyukat, az asztalt már eléggé szétvágtam a 225*335ös méreten már csak kb 5-5mm-en fekszik fel az anyag, most ideiglenesen van rajta egy perforált alu lemez, de már vettem expandált lemezt hozzá, csak várja az átépítést... Elsőre én is nyomtattam az air assistot hozzá, aztán jött Czakó "Fóka" Sándor és kicsit átalakította a gépet, sera 550r plus szolgáltatja a levegőt az elfújáshoz, egy vékony fejhez rögzített alu csövön át.. elszívás: a gép belsejéből ki lett vágva a szűkítés, venti maradt a régi, kapott a végére flexi alu csövet és ha dolgozom az ajtó tetejére teszem, így már műhelyen kívülre fújja a füstöt.. neten elég sok moddingot találtam már, de ma már felmerült bennem, hogy k40 marad és veszek hozzá egy gyári nagyobb 400*600as munkaterületű gépet.. tavaly (már tavaly elött) vettem egy 50/60w os csövet mert meghalt a k40 gyári csöve és akkor az egész országban hiány cikk volt a 40-50w os cső így mivel sürgősen kellett, kénytelen voltam venni egy használt 40es csövet amíg megérkezett a 50/60as, de annyira jól működik a használt, hogy azóta se cseréltem ki a nagyobbra (szintén át kéne alakítani a gépet hozzá, mert a 40es cső 700mm az 50/60as meg 1000mm) így az pont 1 éve pihen a dobozban (80e ért :W ) Állítható asztal is tervben van, csak ott is örökké felmerül a kérdés, hogy mennyire merüljek bele, ha lesz esetleg másik, nagyobb gép, de lehet valami kézi tekerős asztalt kap egyelőre..

Karácsony előtt én is vásároltam egy marék tükröt, lencsét, kereszt lézert, érdemes lecserélni őket, csak a fejben a tükröt meg a fókusz lencsét cseréltem le egyelőre, de már így is nagyot javult a gép, eddig 9-10mm/s 9mA rel vágtam 3mm-es lapot, most 12mm/s 10mA és a rámpa tesztet az új lencsével még nem is csináltam meg..

kicsit össze vissza irás lett, de... na mind1

Örülök, hogy itt vagyunk és világbéke :C :K

Képet majd töltök fel én is elrettentésnek a műhelyről.. :DDD

[ Szerkesztve ]

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#13) imibogyo válasza Reggie0 (#11) üzenetére


imibogyo
veterán

Elnézést előre is mindenkitől, most ilyen "sokat írhatnék hetem" van...

Mármint a sugár-egyesítőre/pozícionálóra gondolsz? Ahhoz sima piros lézert fogok használni akár a pont- akár a vonallézer mellett teszem majd le a voksom, mert ezek vannak itthon. Ha a régi diódás gépemre gondolsz, akkor az kék lézeres volt.

Devil Smile:
Köszi. Én meg a 60 nm miatt irigykedem, nekem a fele sem áll rendelkezésemre, és ahogy a képeken láthatod, ez is egyrészt állandó átépítés alatt van (lényegében most lakom be, például még csak tegnap építettem ki a teljesen egyedi riasztó rendszeremet is bő 1,5 évvel ezelőtti beköltözés után (eddig egy gyári volt)), ráadásul egyben raktár és még garázs is a tér, szóval ha komolyabb ács-asztalos munkát csinálok, akkor mindig ki kell állnom az autóval innen és/vagy még el is kell pakolnom az útban lévő cuccokat (de most már jobb időben ugye ott van a terasz is, mint fedett munkaterület, ez sokat segít). Tervben van egy új, nagyobb műhely, de abból a belátható jövőben nem lesz semmi sem... :(

Nekem az egyik munka miatt ki kellett vágnom a gép alját...
Gondolkoztam én is ilyen megoldáson. Azon törtem a fejem, hogy lekapnám a gép alját alá tennék profilból egy "asztal jellegű" vázat 4 hosszú függőleges profillal és ezekre menne egy ollós állítható magasságú tárgyasztal (több fix pozícióval magasságban a lábakon), manuális fókuszálással. Ezt az egészet utána bedobozolnám, hogy az elszívást ne zavarja (természetesen nyithatóra/levehetőre készíteném az oldallapokat a nagyobb munkadarabok végett). Ekkor lenne egy akár 60-80 cm-es magasságú tárgyig is használható gépem, lényegében hosszkorlát nélkül (megfelelő tárgy alátámasztással). De aztán meg arra gondoltam, hogy ha már egyszer így átépítem a gépet, akkor miért ne rögtön építeném nagyobbra is (lejtő ON... :DDD ). Szóval itt tartok most...

Állítható asztal is tervben van, csak ott is örökké felmerül a kérdés, hogy mennyire merüljek bele, ha lesz esetleg másik, nagyobb gép, de lehet valami kézi tekerős asztalt kap egyelőre..
Kézi tekerős van/volt tervben nekem is, mert a motoros asztalállításnak otthoni hobbi lézeres környezetben és ilyen kis méretű gép esetében nem sok értelmét látom (ha csak nem automata magasságállításról van szó, vagy mert fancy...). Csak feleslegesen bonyolítja a dolgokat. Kézi tekerővel is villámgyors a magasságállítás, ahogy a videóban is látszik (legalábbis ilyen nagyságú mozgástartományban biztosan). Ebben a durván ~300x200x200 mm-es munkatérben szerintem ez tökéletesen elég, ami meg igényelné az ettől is nagyobb magasság állíthatóságot, az meg általában be sem fér a vázba széltére, hosszára. Esetleg egy egyszerű DC motoros megoldást csinálnék csak (betáp, motor, háromállású kapcsoló polaritásváltással, aztán jó napot...). De a fenti videóban látható szerkezetet simán meg lehet hajtani egy akkumulátoros fúróval is és még külön tervezgetni, gyártani sem kell hozzá semmit sem. Hangsúlyozom ez a véleményem a K40 gyári méreteihez kapcsolódik.

De megint csak a fenti dolog jár a fejemben (a várható jövő...), vagyis hogy ennél tovább ezzel a gyári vázzal ugyan nem szeretnék menni, de ha már egyszer átépítem a gépet, akkor azt alapból minden szempontot figyelembe véve teszem meg, vagyis akkor már biztosan fogok munkaterületet is növelni és komolyabb magasságállítási lehetőséget is kiépíteni (ahogy fentebb is írtam). Ebben az esetben (mondjuk egy bő 30-60 cm-es mozgástartományt feltételezve az asztalnak már látom a motoros asztal kiépítésében a potenciált, de az biztos, hogy ebben az esetben, ha már ennyit szenvedek vele, akkor már a megmunkálandó tárgyhoz kötött automata magasságállítással egybekötve, van is egy felesleges 3d nyomtató alaplapom, amin csak 2 tengely motorvezérlése működik a hozzájuk tartozó végálláskapcsolókkal együtt, szóval az ideális lenne ilyen célra... :B

(#14) spacelab válasza imibogyo (#13) üzenetére


spacelab
tag

Valami hasonló állítható asztalt tervezek én is, viszont én mind a 4 sarkát külön állítanám. Az Y sínekhez rögzíteném az emelőt, mert a gép alja köszönőviszonyban sincs a sínekhez mért párhuzamossággal.

(#15) Devil Smile


Devil Smile
őstag

Tudom már mit akartam, a nyomtatott air assistokkal vigyázzatok, több külföldi csoportban is láttam már, h leégett a gép mert a hőtől megolvadt a nyomtatott cucc és beolvadt a sugár útjába... :Y

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#16) fape válasza Polarstar (#6) üzenetére


fape
senior tag

Hasonló cipőben járok. Ezer hála ezért topik ért. :R
Az "alis jézuska" hozott egy cnc 3018 pro-t. Egyelőre csak gravírozó Vbit-ek vannak hozzá. Egyszer majd talán lézer is lesz. Most jövök fel én is marás, gravírozás témában. Eddig 3d nyomtatós vonalon mozogtam. Max hozunk létre egy topikot, mert ahogy néztem a cnc topik nagyobb/komolyabb gépekre van :D

Nem ezeket a drónokat keresik!

(#17) imibogyo válasza spacelab (#14) üzenetére


imibogyo
veterán

Igen, ha a gyári váz marad, akkor kell egy nagyon jó referencia amihez szintezi az ember a modokat (sínek pl.). Nekem ugye eleve új sínek vannak tervben, tehát nálam adott lenne, hogy azokhoz lövök be mindent.

Devil Smile: igen én is olvastam ilyen rémtörténeteket. Én épp ezért írtam már, hogy egy spacelab-éhoz nagyon hasonló felépítésű egységben gondolkodom, csak épp maga a fúvóka nem nyomtatva lenne, hanem fémből, a teteje persze lehet nyomtatott is. Nem tudom mennyire hiteles oldal a K40.se (most találtam, de elég összeszedettnek tűnik), itt cikk is van arról, hogy miért jobb ez a "csöves" megoldás, mint a fókuszlencsét körbeölelő fúvókás kialakítás (a cikk végén kiemeli a jó "smoke assist" fontosságát is).


fape: részemről a topik címébe belefér a sima gravírozás is, engem nem zavar ha lesz erről is itt eszmecsere, amíg ez megmarad CNC hobbisták topikjának. Főleg, ha idővel lézerrel is szeretnéd bővíteni a gépedet, akkor abszolút topik-on kis masina lesz. Nulla tapasztalatom van gravírozásban (lézeren kívül természetesen), így minden infóra nyitott vagyok. A nagy CNC-s topik szerintem sem jó erre, oda "profik" járnak, komoly gépekkel és én gyorsan meguntam a dolgot. Egyébként tervben volt egy kis gravírozógép építése nekem is, de mivel már fut egy "nagy" marógépes projektem, így okafogyottá vált a dolog. :B

(#18) Reggie0 válasza imibogyo (#13) üzenetére


Reggie0
félisten

Okes, csak terveztem szolni, hogy a kinai zold lezereket kerulje mindenki, mert nincs rajtuk infraszuro es siman meg is vakithat.

(#19) Devil Smile válasza imibogyo (#17) üzenetére


Devil Smile
őstag

Nekem a második képhez hasonló lett csinálva, ha fejet körbe ölelő kell akkor csak fémből..

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#20) imibogyo válasza Reggie0 (#18) üzenetére


imibogyo
veterán

Köszi, ez fontos infó! Mondjuk még soha sem volt dolgom zöld lézerrel, de akkor már valószínűleg nem is lesz. :B

Devil Smile: nekem az első képen lévő is szimpatikus, főleg úgy az egész cucc egyszerűsége, egyszerű karbantarthatósága miatt.

[ Szerkesztve ]

(#21) Devil Smile válasza imibogyo (#20) üzenetére


Devil Smile
őstag

viszont hamarabb rá is ül a kosz.. tény, hogy jól néz ki.. :)

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#22) imibogyo válasza Devil Smile (#21) üzenetére


imibogyo
veterán

Na ebből is látszik, hogy egyrészt nincs ilyenem, másrészt nem is gondoltam nagyon bele a mindennapi használhatóságába egy kvázi koszos műhelyben, mert ez nekem eszembe sem jutott. :B

(#23) fape


fape
senior tag

Milyen boardokat használtok?
És azon milyen firmware fut?

Nekem most még géphez kapott kínai board és benne hr4988 motor vezérlő van. Most már grbl1.1f van rajta. De a 3d nyomtatós "múltból" van itthon skr board, meg pár tmc driver.
Gondolkodom hogy cseréljem-e smoothieware-re. Most kifejezettem jól jönne sensonless home-ing. Sajnos végállás kapcsolók nem jöttek a csomagban. Tudom lehet nélküle is élni.

Nem ezeket a drónokat keresik!

(#24) Reggie0 válasza imibogyo (#20) üzenetére


Reggie0
félisten

Lehet, csak kell kulon infraszurot venni ra.

(#25) imibogyo válasza fape (#23) üzenetére


imibogyo
veterán

Tudom lehet nélküle is élni.
Egyrészt lehet, másrészt nem nagy szám kiépíteni sem a net teli van ilyen videókkal. Hestore-ból meg tudsz fillérekért végálláskapcsolónak valókat rendelni (én pl. ezeket a görgőseket szeretem, nagyon határozott kapcsolási pontjuk van, de persze még ettől is van jóval olcsóbb). Ezért nem érdemes külföldi rendelésre várni. Az alaplapra dugható csatlakozókkal ellátott kábelek sem kerülnek sokba, de PC front panel kábeleiről is könnyen leszedhetőek ilyenek egy- és kéteres kivitelben is. ;)

Amúgy én az épülő CNC-mben "TB6560 Red"-et használok Mach 3-al (és most tervben van a LinuxCNC-re átállás), a kis lézergravírozómban Arduino Nano-s GRBL board volt, a K40-ben pedig még a gyári M2Nano board van K40 Whispererrel hajtva (most akarom kipróbálni a Meerkat-ot, mert jókat olvasok róla).

(#26) Devil Smile válasza imibogyo (#25) üzenetére


Devil Smile
őstag

wow erről a Meerk40t rol nem is hallottam még.. jónak tűnik és megy sima m2 nano lappal.. nem kell grbl.. :C :R

Van jó forrásod vslotos anyagra meg lineáris sínre, vagy pingpongiából veszed Te is? itthon horror ára van hobbisták számára.. szerintem.. :F :K

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#27) imibogyo válasza Devil Smile (#26) üzenetére


imibogyo
veterán

Sajnos ha komolyabb mennyiség kell profilból relatíve értelmes áron, akkor csak "pingpongia" marad. Itthonról csak akkor rendelek, ha minden kötél szakad és nagyon gyorsan kell (Caxtool mondjuk, de tudjuk, hogy elég drága)...

A lineáris sínjeim szinte mind külföldről vannak (kivéve a marógép körrúdjai, kocsijai, és felfogatásaik, mert azok itthonról a CNCdrive-tól, anno egész elfogadható áron voltak). Egyébként nem szoktam Vslot profilokat venni, mert kétszeres áron vannak, mint a sima Bosch profilok és azokat is könnyű Vslot-ra alakítani, ha valakinek épp az kell (de nekem a sínes megoldások miatt nincs szükségem erre, mert nem görgőzök, talán majd csak az új nagy vázon, mert oda elég sokba kerülne a sín).

A legtöbb alu profilom mondjuk nem tudom honnan van, mert nem vettem, hanem egy régebbi gépemre cseréltem el őket, az a maradék kevés amit vettem, az a fenti boltból lett beszerezve.

(#28) Devil Smile válasza imibogyo (#27) üzenetére


Devil Smile
őstag

:R
Köszi, akkor marad a kinti rendelés továbbra is.. :)

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#29) fboldog válasza Devil Smile (#28) üzenetére


fboldog
senior tag

Sziasztok, bár még nem rendelkezem ilyen géppel, de tanulni és "nyálatcsorgatni" járok ide. :D

VSlot kínából sem túl olcsó, mivel a postaköltség masszívan emelkedik. (+vám, áfa)
Így, ha az átalakított bosch profilt nézzük, akkor ez a két cég egész jól versenyzik kínával. :)
Bosch profilt én az LTechnick mo.-tól vettem, ráadásul házhoz is szállítanak és pontos méretre vágnak. Illetve https://www.myaluprofil.de is egész jó áron dolgozik.

üdv.: Boldog Ferenc

(#30) Devil Smile válasza fboldog (#29) üzenetére


Devil Smile
őstag

:R Köszi, megnézem.. bár már arra is gondoltam, hogy valami más alu profilból építem meg a vázat és csak ahová szükséges oda rakok ilyen profilt.. de ha lineár síneket használok akkor nagyon profil sem kell.. :F :U

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#31) imibogyo válasza fboldog (#29) üzenetére


imibogyo
veterán

Az L-Technic tényleg jó (jobb) áron árul, mint ami boltokat én találtam gyorsban itthon (nem hiába rendeltem, amit rendeltem szinte mindig külföldről).

Devil Smile: sokan építenek gépet pl. alu zártszelvényből is, de az a baj, hogy itthon az is elég drága. Például itt van ez az általánosnak tekinthető 20x40-es méret. Ez az L-techniknél profilból ~3200 Ft, amit most gyorsan a neten találtam zártszelvényt (ami ráadásul gyengébb és a rögzíthetősége is sokkal macerásabb, mint a profilnak) pedig ~1400 Ft.

Értem én a kétszeres szorzót hogy "soknak tűnik", de egy alap lézeres géphez aminek nem kell brutálisan merevnek lennie, mint amilyenek nekem is épülnek 3-8 darab ilyen kell csak (mondjuk 1 méteresekkel számolva). Én biztos, hogy mondjuk 10 darab profillal/zártszelvénnyel számolva is, azért a ~20.000 Ft megspórolásáért nem tolnék ki magammal a zártszelvény használatával.

Sokkal egyszerűbb egy profilhoz rögzíteni bármit, sokkal egyszerűbb a derékszöget, párhuzamosságot állítani és ami nagyon fontos, akár többször átállítani stb.. Zártszelvényben, ha rossz helyre megy a furat mondjuk 0,2 mm-el, akkor az már nagy valószínűséggel kuka, mert nem marad anyagod, nem marad "húsa" a zártszelvénynek javítani a furatot. Profilnál, csak fellazítod a csavarokat megfeszíted egy kicsit a profilokat és visszahúzod a csavarokat. Ennyi. Én is közalkalmazott vagyok, annak a hierarchiának a legalja, de inkább gyűjtök fél-, vagy egy évvel tovább, de maradok a profiloknál amikor gépet építek, tervezek. :K

(#32) Devil Smile válasza imibogyo (#31) üzenetére


Devil Smile
őstag

igazad van.. :B
sajnos a büdzsé elég gyér ilyenekre, ezért próbálok olcsó megoldásokat, de ha extra szívással jár, vagy épp nem jut eszembe, amit írtál h 1x használatos kb. a profil akkor meggyőzhető vagyok.. :R
a kepen jobb oldali lézer mechanika van nekem is amit cseréltem.. arra gondoltam azt a mechanikát ültetném át a k40be.. :F

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#33) bbmt


bbmt
senior tag

Sziasztok,
Nem sokára megérkezik a kis hobbi lézer gravírozóm egy 5.5W fejjel. Gondoltam csatlakozok :)
imibogyo: Igazad van az profil vs zártszelvény témában. 8 évig dolgoztam a multinál aki prémium aluprofilt forgalmaz és mellé lineár hajtástechnikát van rálátásom egy kevés :)
Amúgy hajtásból merem ajánlani az IGUS termékeit nagyon jó minőség bizonyos méretig és terhelésig.
A Hiwin mellett pedig a THK ami a top a lineár hajtásokban. ( igen, az ára is :) )

A kanál a gyengék villája

(#34) ptrsk


ptrsk
csendes tag

Üdv!

Egy 40-50 Wattos lézervágó gépet szeretnék vásárolni. Van tippetek hogy honnan érdemes beszerezni? Nekem fontos lenne a mellé adott "támogatás", hogy sok extra hackelés nélkül tudjam használatba venni.. (a K40-ről olvastam hogy az alap verzió problémamentes használatához szükséges egy kis fejlesztés).

(#35) Devil Smile válasza ptrsk (#34) üzenetére


Devil Smile
őstag

Üdv köztünk.

Mire szeretnéd használni? K40 nem annyira problémás, mint sokan mondják.. üzembe helyezés előtt érdemes átnézni, főleg a földeléseket, mert a kicikínai szereti a festett felületre tenni a csavart és nincs kontakt.. derékszögeket ellenőrizni stb, szerintem pár óra alatt üzembe állítható. Sorjákat leszedni a lencse és tükör tartók körül.. kb. 120e HUF, Eu raktárból.. Ha megelégszel az A4 mérettel.. kell egy air assist hozzá és angyjából ennyi. Aztán úgyis kiismered majd, h kell e más upgrade vagy nagyobb gép..

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#36) Devil Smile


Devil Smile
őstag

Elrettentő kép(ek) a műhelyemről, nem kicsúfolni.. :D

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#37) Polarstar válasza Devil Smile (#36) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Ebből is látszik, hogy zajlik az élet nálad! :C
A tűzvédelemre azért figyelj oda! :R

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#38) Devil Smile válasza Polarstar (#37) üzenetére


Devil Smile
őstag

Sosem hagyok magára egy gépet sem, éjszakára meg áramtalanítva van minden a fehér fagyasztót leszámítva.. :R

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#39) ptrsk válasza Devil Smile (#36) üzenetére


ptrsk
csendes tag

Alapvetően max 4mm fa lemezt szeretnék vágni, dísztárgyak alapja stb.. A vágófelület mérete csak azért aggályos mert az alapanyagot kis méretre kell vágni és ehhez nincs igazán eszközöm... Jobb lenne nagyobb persze, de kipróbálásra, tesztelésre, hogy működik az elképzelésem talán ez is elég lenne.
Az aliexpressen elég sokféle ilyen gépet kínálnak (hasonlóak de vannak különbségek), nézegetem milyen szempontokat vegyek figyelembe...

(#40) spacelab válasza ptrsk (#39) üzenetére


spacelab
tag

Ha K40-re esne a választásod, abból olyat válassz ami nem upgraded változat, hanem amelyiken “analóg amper meter” van.

(#41) imibogyo válasza Devil Smile (#36) üzenetére


imibogyo
veterán

(#42) ptrsk válasza spacelab (#40) üzenetére


ptrsk
csendes tag

A K40 vásárlásra és upgradre 3 opciót találtam :-)

1. veszek egy magyar cégtől akik már valamit okosítottak rajta, vállalnak garanciát, segítséget tudnak adni (pl ezt https://www.gepet.hu/bolt/lezergepek/zgd-3020-pro-40w-lezergravirozo/) ami a k40 egy újabb verziója a kép alapján, a k40.se oldalon ua. kép alatt (https://k40.se/k40-laser-buyers-guide/) K40D modernizát verzióként írnak le. Ezt ali-n nem is láttam igazán.

2. Veszek k40 verziót pl ezt (aliexpress k40) és a laserfoka.hu szolgáltatásával upgradelem.
40W CO2 USB Laser Engraving Cutting Machine K40 Engraver Cutter 220V/110V CNC With Digital Display for Plywood Acrylic

3. Veszek k40 verziót pl ezt (aliexpress k40) és saját magam állítom be és upgradelem (ez csak segítséggel fog menni..)

- alapbeállítások, fókusz stb..

- egy analóg ampermérő beszerelése

- air assist (3D nyomtatóm nincs, fejjel egybeépítettekről nem sok jót olvastam bár nem értek hozzá) kompresszort meg tudom venni...

- kiegészítő lencs és tükör (pl ezek ali lencse?, ali tükör? esetleg készletben fejjel tükörtartókkal ali szett?

- extra füstelszívó ventillátor

- ...?

Igazából tudom hogy attól függ mennyi pénzt szánok rá illletve mennyi hajlandóságom/tudásom van a szereléshez. Csak annyit szeretnék tudni hogy a leírás és a belinkelt oldalak alapján jól gondolom a dolgot? Esetleg van tapasztalat céggel/lézerfókával? Egyéb ötlet v. javaslat?

(#43) imibogyo válasza ptrsk (#42) üzenetére


imibogyo
veterán

Természetesen ennek továbbra is a te döntésednek kell lennie, de a magyar árból akkor már inkább vennék kettőt külföldről analóg ampermérővel és akkor első körben semmit sem kell tákolnod. Az egyik géppel tudsz dolgozni és alkatrészt gyártani, a másikból meg elkezdhetsz építeni máris egy új gépet, ami kiváló tanulási alap. Ha rábízod magad egy külsős cégre, emberre, te sohasem fogod megtanulni az alapokat sem és akkor mindig fizethetsz majd mindenért. Nem egy nagy ördöngösség ez. Persze vannak fortélyok, trükkök, amik magadtól csak idővel jönnek majd meg egy-egy "aha" pillanatban, de ez is része a mókának szerintem. Ha én könyvtárosként nagyjából meg tudtam tanulni ezt is, meg a 3d nyomtatást is, akkor bárki képes rá. :B

Air assistot meg egy sima rézcsőből is lehet csinálni, ahogy már linkeltük itt is, nem kell hozzá 3d nyomtató, akár két gyors-kötöző is megteszi (nekem van nyomtatóm még sem azzal készül a sajátom (már csak a pumpára várok)). De ha találsz valami jó 3d-s tervet én is szívesen kinyomtatom neked bekerülési költségen, nem kérek munkadíjat semmit...

(#44) Devil Smile


Devil Smile
őstag

Az én gép belsőm és air assistom..
pumpa egy sera 550R Plus, a 4 kivezetés összekötve 1 kimenetre, kb 15%on használva..

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#45) imibogyo válasza Devil Smile (#44) üzenetére


imibogyo
veterán

Nekem sajnos még mindig nincs meg a pumpa, de felszívtam magam és elkezdtem az átalakítást (szolidan). Először is kiszereltem az asztalt, hogy egyrészt beférjen az új elszívócsonk, másrészt, hogy ha más nem legalább aládúcolással meg tudjam oldani a különböző asztalmagasságokat addig, amíg elkészül az új váz. Egyúttal neki kezdtem annak is, mármint az alkatrészek nyomtatásának... :K

(#46) ptrsk


ptrsk
csendes tag

A kiegészítőket milyen anyagból érdemes nyomtatni? PLA, ABS?

(#47) Reggie0 válasza ptrsk (#46) üzenetére


Reggie0
félisten

Nagy hoseg nem lesz, szoval kb. mindegy.

(#48) spacelab válasza ptrsk (#46) üzenetére


spacelab
tag

Én PLAból nyomtattam.

(#49) Devil Smile


Devil Smile
őstag

Üdv all!

Miközben nyomtatgatom a k40 mod cuccokat (én is PLA), nézegetem a netet, és találtam 100w os 900x600as munkateres gépet, ami 1M-ból megállna elszívó+kompresszor+Cw5000 hűtés+ szállítással együtt.. RDC 6442G vezérlővel.. Ugyan ez 80w 700*500mm kb 650e.. Mi a véleményetek? Szerintem egész jó ár, nem? :F

[ Szerkesztve ]

Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi

(#50) imibogyo válasza Devil Smile (#49) üzenetére


imibogyo
veterán

Hát ha csak azt nem nézem, hogy több mint féléves bruttó fizetésemről van szó, akkor de egészen jó ár... :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.