Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Leveles tészta készítése! (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1) gmail1


gmail1
újonc

Sziasztok!

Olvastam már annyiféle eljárásról, receptről a neten, magyar és külföldi oldalakon, szakács- és süteményeskönyvekben, de mindehol mást írnak és legfeltűnőbb, hogy egyértelmű leírást sehol sincs. Mivel az nagy átlag nincs tisztába legalapvető geometriai fogalmakkal, így ki se tudják magukat fejezni, más fórumonok nem jártam sikerrel. Az a tapasztalat, hogy nagyon kevesen tudnak leveles tésztát készíteni, aki tudnak is, azok se biztosan, sokszor szerencsémn múlik, ahogy sikerül. Azért van ez szerintem, mert nagyon sokféleképpen lehet értelmezni, ahogy leírják egyrészt, másrészt pedig annyira hiányosan írják le, hogy nagyon sokmindent az olvasónak (nekem) kell kitalálni, ráadásul, pont azokat a lépéseket hallgatják el, amin múlik a siker. Így akár 10 féleképpen el lehet készíteni azt a tésztát, mind helyes lesz a leírás alapján, annak meg fog felelni, de ebből lehet csak 1 lesz az igazi. Sokan próbálkoznak, a leírás szerint azonban mindenki másféleképpen fogja megcsinálni, annyira nem egyértelmű, és abból maximum a szerencsén fog múlni, hogy éppen valaki jól csinálja meg.
pl "Jön a hajtogatás: a tészta két oldalát behajtod középre," előtte négyszög alakú tésztáról volt szó, aminek nem kettő, hanem 4 oldala van. Rögtön egy lényeges kérdés, melyik két oldalára gondol? A két vissz/függőlegesen párhuzamosra, merőlegesre? hogy lehet középre hajtani? Az oldal nem pont, hanem szakasz. Szebben hangzana, és egyértelműen, ha négyszög BAL FÜGGŐLEGES oldalát hajtsam a tészta függőleges középvonalára.

"Egy "téglát" formálunk belőle" vagy "lapos négyszöget formálunk". A téglaforma alatt milyen oldalarányokat ért. Egyszerűbb is és egyérteműbb is, ha megadná méreteket, pl. hogy 40*40*5mm amit Ő konkrétan javasol az adott mennyiségű és előzőleg egységesen feltüntettet mennyiségekből. Egységesen pl tömeg, nem szeretem amikor egyszer gramm, majd csipet, majd kanál stb mennyiséget kombinálnak. 1000g liszt, 1000g margarin a csipet lehet 2g de akár 3szor annyi só is, evőkanálból is már láttam annyi félét, szélsőséges esetekben akár 1.5-2szer nagyobb mennyiséget is jelenthet az 1 kanál. A ecet is lehet 6-10-20%os mintha az olyan mindegy lenne, hogy melyikből 1 kanál. Összeadva a hibákat lehet valaki 6%os kisebb fajta evőkanál miatt, a másik meg nagyobb kanál 20%os ecet miatt akár 3-4szer több ecetsavat ad hozzá:-). Mindent grammban kéne megadni és akkor minden tészta ökéletesen egyforma lenne, nem lenne ez az örökös, néha jól sikerül ,néha meg pocsékul. Épp elég, hogy nincs két egyforma tojás, vagy liszt, még a mennyiségeket is jól szúrjuk el:-)
"ízlés szerint" ez a legelképesztőbb kifejezés. Ahányféle ember annyiféle izlés, hogy lehet ilyen ellenmondást feloldani, vagy csak magamnak csináljam az a tésztát, esetleg számoljak mértani/számtani közepet:-) Aztán honnan tudjam,hogy a sós lesz 6gtól vagy már 2gtól is, adjanak meg egy általános közepes értéket, amihez képest tudok igazodni. ilyen kifejezeséket ki kell írtani a szakácskönyvekből, hogy vékonyra (hány mm?), hogy hígra (mennyi a viszkozítás, legalább valamihez mérve pl olyan mint a vizé vagy 20Cos étolajé), hidegre (-20C vagy +15C hideg nagyon relatív), kicsit (hány grammot (tömeg), hány másodpercet, percet (idő) stb...

Tehát ha tudtok egy maimálisan egyféleképpen érthető, tökéltesen világos receptet és eljárást a levelestészta készítésre, akkor szívesen venném ha megosztanátok velem. Már egy videó is jó lenne, de eddig úgy tűnik, ha megcsinálom és felteszem az enyémet, akkor én leszek az első a világon aki képest volt feltenni egy videót a levelestészta elkészítéséről. A videóból ugyanis kiderül egy csomó "lényegtelennek" tartott dolog is, ami olyan szívesen elhallgatnak előlünk a szakácskönyvet, leírások stb, pedig pont ezek miatt sikerül olyan keveseknek egy tökéletes tésztát elkészíteni. Ha bizonyos dolgokat nem írnak le tökéletesen világosan, az olvasóra bízzák a döntést, sajnos pont a leglényegesebb dolgokban, akkor 100 ember 100 féle tésztát fog kisütni és a szerencsén múlik, hogy épp jól csinálta-e. Így a leírás a lényegében veszti értemét, egy nagy 0. Ne kelljen "jól érteni", előképzettség, saját kiegészítés, feltételezett tapasztatok és tudás: semmi se. A jó leírást gépiesen akárki le tudja másolni és 100 ember 100 töletelesen egyforma jó tésztát hozzon ki belőle. Mint a műszaki rajz esetén sem várhatom el bizony dolgokról, hogy a másik értse jól ,találja ki, egységesen az egész világon csakis egyféleféleképpen érthető. Akárkinek is adom oda a világ bármely pontját, pontosan 1/100mm pontosan ugyanazt fogja legyártani belőle.

Ha tud valaki egy jó videót, leírást, de legjobb lenne sajét tapasztalat, akkor kérem a segítségét!

üdv.

(#2) #65675776 válasza gmail1 (#1) üzenetére


#65675776
törölt tag

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Leveles tészta készítése! (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.