Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
Igen több irányzat van, de ezen a fórumon SFG (régi RKC) irányzattal foglalkozunk jórészt és ott elég kemények az instruktori követelmények. Nem hiszem, hogy átengednek olyan jelentkezőt aki az alapok helyes végrehajtásával ne lenne tisztában. Elég rendesen szórják a népet ki, szóval ennél az irányzatnál szerintem kijelentetjük minőségi képzés folyik. A többiről nem alkotnák véleményt, mert nincs rálátásom se.
"Nekem mindenki instruktor, aki hivatalosan kettlebellt oktat valahol."
Na itt kezdődnek a gondok. Honnan tudod, hogy milyen képesítése van, hol szerezte (sőt van-e). Attól hogy valaki elkezd kettlebellt oktatni (bármilyen képesítéssel) még nem jelenti azt, hogy tudása is megfelelő (sajnos). Jelenleg én csak SFG-t tudom mondani, ahol garancia van a minőségre, oktatók listáját meg megtudod nézni a Strongfirst oldalán, úgyhogy ha valaki SFG oktatónak vallja magát meg lehet nézni, hogy valóban így van-e (de úgy se fogja egy kókler SFG oktatónak vallani magát, ha nem az, ennyire nem bátrak, helyette mindenféle fantázia neveket adnak ami alatt futnak ezek).
"Bizonyára te mást értesz instruktor alatt, mint én."
Ezen a fórumon instruktor alatt SFG instruktorokat értjük, szerintem ezt nyugodtan kijelenthetem minden itt fórumozó tag nevében.
Kettlebell Circuit videóhoz meg, ezek bemelegítő gyakorlatoknak jók. Kivitelezést meg hagyjuk most.
Snatchelj 7 percet folyamatosan és megtudod mi az igazi pokol (nem ez). -
Ájvé
veterán
válasz bobby_30 #4748 üzenetére
Én szakmaiságról írtam, nem a menedzsmentről. Az egy másik történet. Szakmailag a legjobbak és a legmegbízhatóbbak az SFG-ek, ez tény.
Könyv meg DVD megint más, ez is egy biznisz. Hogy üti egymást vagy nem jó kérdés, itt szerintem több szempont van, jó a könyv meg a DVD is, de alapokat akkor is érdemes instruktortól tanulni. Nem minden könyv az alapok elsajátításáról szól (de van ilyen is), sokban komplett iránymutatás és edzéstervek vannak. Szerintem elég komoly létjogosultsága van ezeknek, párat olvastam már és elég jó dolgok vannak bennük (csak kevés az angol tudásom bár sokban csak komplett tervek vannak, kevés kifejtő résszel).
Szóval a lényeg, én nem az üzleti modellről írtam, hanem csupán azt mondtam, ma itthon Magyarországon biztosan hiteles tudást SFG oktatótól szerezhet az ember, már persze ha tanulni szeretné valahonnan és nem saját kútfőből sajátítja el. Az se lehetetlen egyébként, csak kockázatosabb, mivel a saját hibáit kevésbé látja, nekem is javított instruktor a swingemen. Tudtam, hogy nem csináltam nagyon rosszul egyébként se, de kis javítás nem ártott benne.
Végeredményben látom te is egyetértesz, én sem azt mondom, hogy instruktorok a szent grál egyetlen őrzői, hanem, azt hogy nem árthat némi iránymutatás egy oktatótól, legalább még az alapokat megfelelően el nem sajátítja. -
Ájvé
veterán
Ez igaz, de azért nem mindegy. Elég nagy százalék lehet egy jól képzett oktató esetében, vagyis nagyon minimalizálja a sérülés kockázatát, még valaki könyből és vitatható videóanyagokból tanul jóval nagyobb a sérülés lehetősége.
Én is csak néhány oktatáson voltam, de nagyon jó volt és rengeteget segített, előtte mondhatni ön és közveszélyes voltam én is (most már azért közveszélyes biztos nem, magamra meg egy kicsit még veszélyes lehetek ) -
Ájvé
veterán
Nagy súllyal végzett gyakorlatok szerintem nem a leghatékonyabbak zsírégetés szempontjából (úgy magában). Ahogy írtad megerősödtél, de nem fogytál. Intenzív ballisztikus gyakorlatok sokkal jobbak szerintem vagy összetett edzés. Nagyrészt pedig étkezésen múlik úgy is. Ezt olvasd el, elég érdekes.
-
Ájvé
veterán
válasz Integra #4793 üzenetére
Igen, de nyilván nem a kondizás a legjobb zsírégető (esetleg súlyzóval snatch, közepes súllyal nagyobb ismétléssel mással kombinálva), inkább swing és snatch kettlebellel vagy clean&press persze szerintem, ha már ez a kettő van porondon.
Többit nem ismerem amiket írtatok, így azokra nem írok inkább semmit. -
Ájvé
veterán
Minden erős megterheléssel járó anaerob mozgás után jelentkezik a zsír utóégető hatás, szóval snatchelsz/swingelsz akkor is fog utána jelentkezni, csak itt közbe is már rendesen égeted a zsírt.
De csak simán nagy súlyt emelsz az kevés, pulzust kel feljebb vinni, mert akkor fog jelentkezni ez a zsírégető hatás. Szóval kell intenzív rész is még ha súlyt is emelsz amivel a pulzusod 140 fölé viszed, persze pihenni kell azért, főleg eleinte mikor a szervezetnek sok lesz ez a nagy terhelés. -
Ájvé
veterán
Kettlebell szerintem más azért, de mindegy. Én kettlebellel fogytam le és akkor 24-es volt a legnagyobb súlyom, sőt lehet már 16-al is lefogytam. 24-es mondjuk elég nagy kihívás volt 16 után és sokat erősítettem vele, de sok swing is volt mindig. Az biztos, hogy legfontosabb az étkezés, ha az nem jó akkor nem sikerül egyhamar elérni a célt. Snatch pedig jó zsírégető szerintem, van róla egy kutatás is és ennél is van zsír utánégető hatás.
Pihenni meg nyilván kell és bukásig sem szabad edzeni, de ez alap.
Kettlebell esetén pedig kár izolációról beszélni, az alap gyakorlatok egyik se izolált munkát végez és a legtöbb tipikus kettlebelles gyakorlat is ilyen.
Én erre gondoltam inkább:
Zsírégetés és a kardió edzés: biztos jó úton jársz?
Kondi termet meg kihagyom, már említett izoláció miatt is.
Ha úgy vesszük én se mondtam mást, mint amit írnak, hiszen tabata swingben is 12-16 ismétlést végzel egy szettben, csak nagyon rövidek a pihenők ezért sokkal jobban felpörget. Alapvetően meg kár a konditeremhez hasonlítani a kettlebellt, teljesen más világ. Hidd el heti 4-5x swingelsz már annak is meglesz az eredménye (ha jól táplálkozol) ezt ki lehet egészíteni erősítő gyakorlatokkal is, akár mondjuk heti 3x swing és 2x erősítő gyakorlatok (mondjuk TGU lehet ami komplex gyakorlat és fő vázizmokat mind megmozgatja és könnyen lehet nagyobb súlyra váltani idővel). Itt két gyakorlatról beszélünk és már ezzel is elérheted a célod megfelelő étkezéssel (mert nagy része úgy is azon fog bukni). Tovább is lehet menni ennél persze ha valakinek ez unalmas.[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
Hát nem tudom akkor ne csak swingelj, csinálj komplexebb edzéstervet. Mondjuk én mindig variálok, de swing és TGU elég meghatározó az edzésembe (most egy ideje Penthatlonra gyúrok a WKC technikát tanulva, de előtte sok swing és TGU volt a meghatározó). Mikor 8 kilót ledobtam elég sok gyakorlatot csináltam mondjuk, de pl semmilyen diétát nem tartottam be. Nyáron lehet sokat fogyni, mivel kevésbé vagy éhes, sokat kell inni ami telítettség érzetet ad (persze enni is kell nyilván, de nyáron úgy is kevesebbet eszel).
Egyébként meg sok esetben egyénenként változik, ki mitől hogyan fogy, van aki futástól is tud fogyni. Én hiába futottam akár 15-20 köröket (foci pálya körül, 400 méter egy kör kb). Kalóriákkal vigyázni kell bármit is csinálsz, mert ha több ezer kalóriát fogyasztasz (lehet ez warrior étrend is) akkor nagyon nehéz lesz ledolgozni. -
Ájvé
veterán
Swinget én példának írtam, egy relatív egyszerű gyakorlat, kettlebell egyik alapköve és már ez is egy nagyon hatékony mozgás. Nyilván nem ez az egyetlen gyakorlat és bőven van mit variálni kettlebell esetében. Én is megcsináltam 10k-t igaz csak 20 nap alatt, de már ettől is csömöröm volt hogy őszinte legyek, de attól még tényleg jó és hatékony.
Rengeteg edzéstervet lehet szerezni, vagy magadnak írsz egyet, lehet kombinálni crossfit szerűen vagy napokra bontva (állóképesség mint swing és snatch és erősítő napok mint nyomások TGU guggolások fűrész stb).
Esetleg különböző célokat kitűzni magunknak és azon dolgozni, nem kell halálig swingelni magad, de néha egy kihívás kellemes lehet. Egyébként brutális állóképességet ad a sok swing, nyomj le 5 tabatát 2 perces pihenőkkel köztük és meglátod. -
Ájvé
veterán
Nem mondanám, hogy értelmetlen. Túlzottan nagy számban végezni annak nincs sok értelme. Ha kevésnek találod benne a kihívást csináld nagyobb súllyal. 36-al szoktam tabatázni, egy kör is bőven elég és nagyon durva tud lenni pedig 100 ismétlést tudok ennyi idő alatt. Ez már erősít is, bármennyire is csak egy ballisztikus gyakorlat.
-
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
válasz Dirk Gently #5023 üzenetére
Ez nagyon tetszik, már alkalmazom is:
"Jon Engum - Adj 10 percet és Embert csinálok belőled: A Végső Kettlebell Gyakorlat harcosoknak"
Nagy köszönet érte -
Ájvé
veterán
5-ös ismétlésekkel 10 perc alatt tegnap sikerült a 120 clean&press (nem volt rugózás benne, talán a vége felé kicsit) 24 kg-al. Sajnos a következő súlyom már 36kg ami brutális váltás ügye, igazából jobb kézzel megy még alacsony ismétléssel, de bal kéz csukló gyenge. Felviszem az ismétléseket szerintem, aztán hátha sikerül ez a kis váltás, vagy ha nem kénytelen leszek egy köztes súlyt is venni most már
-
Ájvé
veterán
Igen, mert nem segít a láb. Én időre mentem vagyis 10 perc alatt mennyi megy. Előtte addig csináltam egy kézben még bírtam (24-23 kb jobb majd váltással a bal kar, ez után már jóval gyakoribban voltak a váltások, mivel sokkal jobban fáradt a karom), úgy 97-ig jutottam csak, de érdemes így is csinálni szerintem.
-
Ájvé
veterán
válasz robekri #5068 üzenetére
Neked kell érezned, mennyire megy a terhelés.
Én pl érzem, hogy nem megy a 36-os bellel csak a TGU és Swing, csuklóm még mindig gyenge még lökéshez is, főleg a bal, mert a jobbat tudom terhelni, de lehet a technika is közbe játszik (ballal nem megy olyan jól, meg gyengébb is).
Talán a legjobb ha egy alap programot elvégzel és ha megy akkor többet csinálsz. Egyfajta minimum és bónusz ha jó formában vagy, alap a könnyű napok, a bónusz meg a nehéz napok, csak legyen pihenő utána. -
Ájvé
veterán
Szerintem nem feltétlenül, olvasd ezt.
Ebben speciálisan swinget elemez, de itt is előjön a könnyű súly esete. Bizonyos súly alatt már nem érzed a mozgást a csekély teher miatt, ezért is esik szét a mozgás ahogy írtad, nehezebbhez vagy szokva arra készülsz, közben sokkal könnyebb a súly és kontrollálatlan lesz a mozgásod. Ballisztikus gyakorlatoknál fokozottan igaz a könnyű súly hibája, erősítő gyakorlatoknál nagy probléma nincsen, csak egyszerűen túl könnyű lesz a gyakorlat, de hiba nem lesz benne, hiszen statikus gyakorlatról van szó.
Szerintem érdemesebb a könnyebbel kezdeni és nehezebbel folytatni, hogy folyamatosan növeld a terhelést. Könnyebbre csak akkor érdemes visszaváltani, ha nehezebb súllyal nem tudod még kivitelezni a gyakorlatot megfelelően. -
Ájvé
veterán
Mivel volt gerincsérved mindenképp istruktorhoz kell fordulnod, a többire úgy is fog válaszolni, de azért sorrendben:
Igen lehet káros, ha nem jól sajátítod el a gyakorlatokat, ezért kell instruktorhoz menni, ha viszont jól megtanulod javítani fog az állapotodon.
Van, itt találsz listát.
Nincs súly határ, kettlebellben ez az egyik legjobb, nincs olyan kimondott akadálya. Azért nem árt ha terhelhető vagy, szóval orvos nem tiltott el komolyabb mozgástól.
Nem az lényeg, hogy honnan szerzed a kettlebellt (bár szerintem várj még vele, először tanulj, ismerd meg, ha tetszik és megszereted akkor vegyél, addig költhetsz a tréningekre is), hanem hogy milyet, de mint írtam ráérsz még erre, majd ha időszerű lesz írj újra.[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
Elvileg sima nyomás van benne és nem jerk.
-
Ájvé
veterán
válasz Integra #5206 üzenetére
Hát ne haragudj, de szerintem tartogasd az ilyen beszólásokat a helyesírás topikba. Ezeregy hibát találsz a napi sajtóba sőt könyvekbe is, most olvasom a Könnyű erőt és ennél sokkal durvább helyesírási hibák voltak már benne, ettől még nem lesz rossz, mert megértem. Akkor szólj ha már nem érted amit leírtam, mert az már baj. Ezek apró helyesírási hibák itt bőven elfér még, szerintem.
Mást ne mondjak te sokkal durvább helyesírási hibákat vétesz, tagolatlan összefolyt mondatok, sehol egy pont, se nagy betű ahogyan mondatot kezdenek általában, szóval először saját portádon takaríts.[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
Ezt nehezen hiszem. Ha ki tudod nyomni a súlyt (gondolom katonai nyomás is megy vele) akkor TGU már simán megy. Maximum nem gyakorlod annyit a TGU-t és ezért mondod.
pilóta:
TGU-hoz hasizom pont nem kell olyan mértékben. Az is dolgozik kicsit, de nagyrészt kar, váll, hát, törzs és láb dolgozik. Nem kell hídba nyomnod magad mielőtt feltérdelnél, annyira kell felnyomni a csípőd, hogy a lábaddal fel tudj térdelni.
Problémás általában a felállás szokott lenni a legtöbb esetben, nem tudja a súlyt megtartani felállásnál.[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
Akkor nem tudod egyenesen megtartani a súlyt mikor felhidalsz és magad alá teszed a lábad?
Tartásra nagyon figyelni kell, de ha ki tudod nyomni akkor TGU-nak simán mennie kell. 36-al simán megy nekem, snatchet meg se kísérelném (még akkor se, ha ballisztikus gyakorlat, mert fellendítem az csak egy dolog, meg is kell fent tartani felső pozícióban), még egy kezes swing is nagyon nehéz, két kézzel szoktam azt is. -
Ájvé
veterán
válasz Lacika_LP #5264 üzenetére
Jerk még megy nekem is, igaz nem sok. Snatch viszont nem hiszem hogy menne, félek felső rackbe nem tudnám megfogni így lendületből, de nem is sokat snatchelek. Szerintem néhány ember itt hasonló cipőben van, nem csinál túl gyakran TGU-t és nincsenek benne olyan készségszinten.
-
Ájvé
veterán
válasz Lacika_LP #5287 üzenetére
Amatőrbe indult, szóval szerintem jó helyen kezd. Idehaza nem nagyon vannak ilyen események az meg a másik, vagy nem jegyzett események (1 van talán?).
BajzáthA:
Én is gratulálok, sok sikert a VB-hez, korábban kell utazni, tudom többlet költség ha +1-2 nagy szállás, de ha ki akarod pihenni az utazást akkor számolni kell vele.koxx:
Grat, nem semmi, nekem egy se menne az biztos. -
Ájvé
veterán
válasz Bendzsi62 #5328 üzenetére
20-as golyóm nincs, ezért is tapasztalatból mondom, hogy lehet váltani 16-ról 24-re. Biztos hogy nehéz lesz, de nyomásokkal és TGU-val fel tudod hozni magad a megfelelő szintre, ezek sokat erősítenek. Eleinte sok clean és swing legyen, ha ezek biztosan mennek akkor TGU, nyomások is mehetnek. 24 egyébként is egy alap súly, később is használni fogod, ha választani kell akkor biztosan ez legyen, ha nem kell választani akkor még el lehet gondolkodni 20-on, de én belevágnék, mondhatni újra, mivel egyszer már megtettem.
-
Ájvé
veterán
válasz Bendzsi62 #5370 üzenetére
Így konkrétan nem tudom megmondani az időt. Az biztos, hogy 16-al kb egy éve edzettem és elég sokat, gyakorlatilag kiaknáztam mindent belőle. 10x50 két kezes swing csak a bemelegítés volt, utána még jó pár gyakorlatot végeztem nem kis ismétlésszámmal (1,5 órás volt egy ilyen edzés kb, persze volt pihenő is nyilván, de sok munka is volt benne), 10-es létrával ment a clean&press például. Ehhez képest mikor meglett a 24-es egyetlen szabályos nyomást se tudtam vele megcsinálni. Úgyhogy jött a clean és push press, amivel eljutottam oda, hogy tudtam már szabályos katonai nyomást is csinálni, de már ez sem volt kevés idő, vagy fél év biztos kellett. Rengeteget swingeltem vele, ez sokat erősít annak ellenére, hogy ballisztikus gyakorlat alapvetően (mivel a súly nagy még az erőhöz képest, így lényegében nagy súllyal végzett swingnek tekinthető, vagyis hozzá fog erősíteni a súlyhoz). A másik mint már írtam a TGU, ezt nagyon kell tudni és sokat lehet vele erősödni, ha már megy váltott kézzel 4-5 ismétlés kezenként lehet próbálni létrázni is, vagyis 1-1 kezenként majd 2-2 kezenként, úgy hogy nem teszed le a bellt (magzat pózba vissza lehet menni, de még az se feltétlenül kell, én nem szoktam) és tovább ha már jobban megy. 5-nél följebb már biztos nem kell menni viszont, az is épp elég (5-ig még most se könnyű felmennem, pedig azért elég erős vagyok 24-hez).
Így szerintem biztonsággal bele lehet vágni, de ezt a két gyakorlatot olyan szinten kell tudni, hogy szinte hibátlan legyen, ezt tényleg nézesd meg ha belevágsz akár videón keresztül, de legyen egy kontroll. Nem mindent tanultam instruktortól én sem, de ezt a két gyakorlatot igen. Ez a két gyakorlatot mindent megalapoz, de nagyon kell tudni.
Tavaly csináltam meg először az SFG snatch tesztet (5 perc alatt 100 snatch), szerintem ha ezt tudod már akkor elég erős vagy a súlyhoz, durván 1,5 év volt nekem. Persze ez lehet kevesebb is ha mondjuk valakinek eleve erősebb a fizikuma, nekem nem annyira, így eddig tartott.
(Még annyit hozzáteszek, nem sokat snatcheltem, soha nem is volt a kedvencem, ez csupán egy presztízs volt számomra, de nem volt elsődleges cél. Akár előbb is meglehetett volna, ha erre megyek rá, de nem így volt, megjegyzem nem is bánom, mert vállat ki tudja készíteni rendesen a snatch így rendesen bele kell erősödni.) -
Ájvé
veterán
válasz Lacika_LP #5373 üzenetére
Ez igaz, tényleg ballisztikus gyakorlat, de kell hozzá erő is (lendítés egy dolog, az tényleg csak csípő és törzserő, de fentről engeded vissza a súly azt meg kell fogni és felső lockba is meg kell tartani, persze még mindig könnyebb felső pozícióba megfogni, mint kinyomni kéz és némi törzserővel, láb nélkül). Nekem ez volt a rákfeném mindig, talán ezért ezt emeltem ki, de akkor 5-ös létra clean és military press legyen a mérce (ezt egyébként is olvastam már valahol, 5 clean&press megy akkor lehet nagyobb súllyal is ismerkedni már).
Egyébként igazad van, sokkal jobb rálátásod van, mind SFG mind WKC részről, én sose voltam jó snatchbe és nem is tervezem túl mélyen elmerülni a gyakorlatban.[ Szerkesztve ]
-
Ájvé
veterán
válasz Lacika_LP #5373 üzenetére
Állításod egyik bizonyítéka akár ez is lehetne:
53kg-os nő 188 ismétlés 24kg-al, elképesztő
Viszont technikailag mondhatni tökéletesen csinálja, aki nem ilyen technikás az erőből fogja pótolni ezt a hiányt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Külpolitika
- PayPal
- iOS alkalmazások
- Farming Simulator 25
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest