Hirdetés

2024. február 29., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16) cinemazealot válasza kilua (#14) üzenetére


cinemazealot
addikt

és ddekany

"...de mit jelent az hogy érti?"

Ha valamit megértesz, akkor tudod algoritmizálni, illetve tudod egy algoritmus alapján reprodukálni. Pl. beülsz egy nyelviskolába, ahol elmondják a szabályokat, meg megtanitanak a szavakra, azokat bebiflázod, és még ha meg is tanulaz beszélni a nyelven, ordítani fog Rólad, hogy tankönyvből szedted fel a tudásod.

A nagy nyelvi modell viszont olyan, mint amikor fogalmatlanul belecsöppensz egy idegen nyelvű környezetbe, hosszú, kínkeserves figyelés és gyakorlás eredményeként egyszer csak Magadba szivod a nyelvet, végül úgy beszélsz majd, mintha második anyanyelveden szólnál. Viszont amikor elmész nyelvvizsgázni, az első kanyarban kivágnak, mert nem tudod, mit miért mondasz, még ha anyanyelvi szinten is mondod azt. Tudod, de nem érted.

Előbbi a tudás alapú, utóbbi a statisztikai alapú nyelvismeret. Előbbi birtokában azért válaszolsz úgy, ahogy, mert ismered a szabályokat, utóbbi birtokában pedig azért, mert a körülötted lévők (akiktől tanultál) az adott típusú kérdésre mind úgyanazt a fajta választ adták, így a válaszuk nagy eséllyel most Téged is ki fog szolgálni.

Egyébként nem, még egyiket sem próbáltam, de tele van velük az internet, kikerülni sem tudnám az esettanulmányokat. :D

"...talán mi is statisztikai lapon működünk..."

Van, amikor igen. A tanult programozó önállóan képes megírni a programját. A lusta programozó pedig kimásolja a SOF-n sokak által elfogadott (tehát nagy statisztikai értékkel bíró) kódrészletet.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.