Hirdetés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Halee!
Gigabyte féle P35-ös chipsetű lapok támogatják az összes lga 775-ös Intel procikat, nem?
Úgy értem, a Pentium 4-esektől kezdve a Celeronokon, a Pentium D-ken át szinte a legújabbakig. Azért kérdem, mert nem értem miért írják ki felsorolás szerűen az adatlapra. Nem lenne elég odaírni: all LGA775?El akarom adni, és a vevő olyan adatlapot nézett, ahol nem szerepelt minden LGA775-ös proci, és persze most én magyarázkodjak, mert árgépen, vagy depon, vagy mittudom én már hol, nem volt benne a Pentium D a felsorolásban, és szakmailag agyonművelt vevőm pedig nem akarja elhinni, h jó hozzá. Nem mintha nekem is egy Pentium D dobogna benne..
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz raskolnikoff #28826 üzenetére
"Van olyan 775ös ami a c2d-kat nem, csak a prescottokat támogatja."
Jahh, igen, ezt eddig is tudtam, de ez esetben nem erről volt szó.
"Ugyanígy a c2dkat támogatók között van olyan amelyik nem támogatja a c2d quadot."
Ezt is tudtam.
És a BIOS frissítésben is otthon vagyok, úgy ahogy leírtad; régebben volt egy Asrock hibrid alaplapom, na annál pl. minden egyes Radeon szériához új bios jár. Legalábbis HD38×× sorozathoz lehetett a legújabbat letölteni, anélkül félóránként, óránként összeugrott a kép, azóta stabil (mármint annál, akinek továbbadtam), én segítettem neki, h mi lehet a baj, me azt hitte elromlott valamije.. na nem mondom, először azt hittem én is.
Köszi a fgelvilágosítást.
-
veterán
Halee!
P35 DS4 rev2.1-es lapom van.
RAID0-ban volt két 150-es Raptor HDD, a 0 és az 1-es SATA portokba dugva, Intel vezérlőt használva. Egyik winchester elszállt, most kaptam vissza gariban egy Velociraptort helyette (... ), nemsokára lesz időm, visszarakom ismét mindkettőt RAID0-ba, és ismét arra telepítek rendszert.
Érdeklődnék, h azon godnolkodom, jobban elférnék a vezetékekkel, VGA-val, stb, ha a LILA Gigabyte féle csatlakozót (és vezérlőt) használnám a RAID-hez.De nem tudom, van-e esetleg különbség az Inteles, ill. a Gigabyte féle RAID0 között? Tapasztalatok vannak valakinek? Vagy esetleg teljesen mindegy, mindegyik egyforma gyors, és stabil?
-
veterán
Halee! Erre esetleg valaki?
P35 DS4 rev2.1-es lapom van.
RAID0-ban volt két 150-es Raptor HDD, a 0 és az 1-es SATA portokba dugva, Intel vezérlőt használva. Egyik winchester elszállt, most kaptam vissza gariban egy Velociraptort helyette (... ), nemsokára lesz időm, visszarakom ismét mindkettőt RAID0-ba, és ismét arra telepítek rendszert.
Érdeklődnék, h azon godnolkodom, jobban elférnék a vezetékekkel, VGA-val, stb, ha a LILA Gigabyte féle csatlakozót (és vezérlőt) használnám a RAID-hez.De nem tudom, van-e esetleg különbség az Inteles, ill. a Gigabyte féle RAID0 között? Tapasztalatok vannak valakinek? Vagy esetleg teljesen mindegy, mindegyik egyforma gyors, és stabil?
-
veterán
-
veterán
válasz Jhonny06 #36123 üzenetére
Miért kell Neked 8GB ram?
Am nem tudom biztosra, de általában jobb az, ha 4 egyforma helyett csak 2 egyforma ram van a gépben. Legalábbis a RAM-os topicban hasonló kérdésemre többen is ezt válaszolták anno. Bár ezt alaplapja válogatja.
Tehát inkább 2×4GB, ha már muszáj a 8GB ram.
De majd jön valaki, aki jobban tudja és megmondja biztosra.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz Jhonny06 #36133 üzenetére
A RAM-os topicban lehet jobban tudnak ajánlani.
Nekem 2×1GB Crucial Ballistic van, 1066-os, ezeket egy régebbi procival 1200MHz-ig is tudtam tolni alapfeszen ebben a Gigabyte lapban (P35 DS4).
Volt ugyanilyen márkájú 2×2GB-os kitem is, bár azokat nem húztam 1200-ig, mert már új procim volt, aminek más osztó kellett, így nem volt szükség a ramokat tolni. Na ez elég értelmetlen lett, de mindegy, szóval a 2×2GB-os kitnek nem tudom mi a vége, csak 1100-ig húztam (550-es FSB-vel).
Most ismét a régi 2×1-es kitet használom, szintén 1100MHz-en.De szerintem inkább a RAM-os topicban érdeklődj a legjobb ár/érték arányú kitek felől. Vagy ha vége a Húsvétnak, lehet itt is megjelennek akik többet tudnak majd mondani.
-
veterán
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz DonMedve #36151 üzenetére
Szvsz egy jól összerakott konfigod van, emiatt felesleges lapot cserélned.
A PCI-Express 2.0 5-10%-al sem ad több FPS-t pl. játékok alatt.
Ami a Te gépeden (elérési időt) gyorsítana, az két egyforma HDD RAID0-ban mint rendszerpartíció.
Vagy egy WD Raptor/Velociraptor HDD mint rendszerpartíció.
Esetleg ezek kombinációja.[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
válasz utolsolevel #36178 üzenetére
Nézd csak, hasonlót kérdeztem én is nemrég,
és hasonlót válaszoltak rá, mint brd Neked.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz horvathkrisz #36352 üzenetére
Nekem is két HDD-m van RAID0-ban.
Ráadásul két 150-es Raptor. (Egyik VelociRaptor.)30GB-ot leválasztottam D partíciónak, "Document & Settings", illetve Downloads céljára, szóval ami ideiglenes, és változik, az erre a partícióra kerül. Így C nem töredezik (annyira). A többi ~260GB-on meg leagább elfér minden programom (főleg a sok játék).
Arról nem tudok, h a RAID-ben haszált HDD-k hamarabb elhaláloznának, mint a RAID-be nem kötött winchesterek.Az tény, h a komoly gyártóknak vannak RAID Edition winchestereik, ezek nyilván még tartósabbak (drágábbak is ) mint a hagyományos HDD-k.
Viszont ne a Jmicronos, lila csatlakozós, Gigabyte féle RAID-et használd, inkáb az Inteles ICH9-et. Nekem (még) van Floppym a gépemben, így arról bootoltattam be a RAID drivert. A másik megoldás az nLite programocska, illetve Vista alá a vLite.
Ezekkel lehet integrálni a telepítőbe is a RAID működéséhez szükséges drivert.Ajánlom még az alaplaphoz kapott kis füzetet, abban is le van vezetve képekkel illusztrálva a RAID HDD-k beállítása. Ha nincs meg, a netről is letölthető Giga oldalán, nekem sincs meg, én is ott futottam át, mit mire kell BIOS-ban állítani.
-
veterán
válasz horvathkrisz #36354 üzenetére
Értem. Világos, nekem R-es a lapom (vagyis DS4).
Akkor marad a Giga féle lila csatlakozós RAID.
-
veterán
Halee!
P35-DS4 lapom van.
Kettő 150-es WD HDD-t használok.
Eredetileg két Raptor volt, de az egyik meghibásodott, és gariban kaptam helyette Veloci Raptort. Előtte az a kettő volt RAID 0-ban, most ez a kettő van. Na nem ez a lényeg, kábé egy hete induláskor a post képernyőn a kettes számú HDD (a régi -sima- Raptor) mellett nem zöld színű felirat van, hanem egy piros "error occured".
A hideg kirázott, mikor megláttam először.
Sajnos azóta a DVD íróm sem megy. Az is SATA csatlakozós. (Samsung.) Nem tudom, van-e összefüggés a kettő között.Az egész úgy kezdődött, h egy plusz HDD-t (160-as SATA Samsung) dugtam az alaplapra másolás céljából, aminek tápként a DVD-ről húztam le a csatit. Kábé egy hétig ment így a gép (24/7-ben), majd kikapcsoltam és lehúztam a 160-as HDD-t, és visszadugtam a tápot a DVD-re. Bekapcsoltam, és ekkor vettem észre a piros feliratot.
Legnagyobb meglepetésemre azonban a gép beindult, az XP felállt, minden működik. Majdnem minden.
Nyomtatómnak kellene fejeket tisztítanom, de a szoftveren nem tudom elindítani a fejtisztító opciót, valami hibaüzenettel leáll. Nem biztos, h van összefüggés.
És hát el akartam kezdeni kiírni az átmásolt fájlokat, és meglepetésemre addig elindult a Nero, h "tegyen be üres lemezt", de innét tovább már nem ment, ezen a ponton lefagy a gép.
Feladatkezelővel néztem, 50%-os processzorterhelést okoz egyik magon.
Pontosabban 50%-ot ír ki, de plafonig kúszik a zöld csík a grafikonon.
Bár ez nem tűnik soknak, de a gép megáll, lefagy, és csak percek múlva tér magához, de akkor is csak akkor, ha kiveszem a lemezt az íróból.
Ekkor kábé fél perc múlva visszatér a lélek a gépbe, és tudom használni (értsd: kikapcsolom a Nerot, és mintha mi sem történt volna, megy tovább a gép). Tehát DVD-t nem tudok írni.
Először arra gondoltam, valami kontakt hiba lehet, de hiába mozgattam a vezetékeket, a felirat azóta is fogad minden bekapcsolásnál.
Meg hát az óra mellett az Intel Mátrix Storage írja bekapcsolásnál, h az egyik HDD felől adat továbbítási hiba jelentkezik, ajánlatos a mentés elkészítése minnél előbb.Ez most... szóval azt nem értem, miféle hiba az, ami miatt a rendszer feláll ugyan, működik is, de adathibát jelez egyik HDD felől. SATA kábelt már kicseréltem, nem az a rossz. Ráadásul ez egy WD Raptor, ezek nem mennek csak úgy tönkre.
(A másik is csak leesett, anno írtam is itt róla, tiszta szerencse, h gariban kicserélték, sz'al nem is tartozik ide most.)
Van egy olyan lemezem, amin van egy olyan XP, amit nem kell telepíteni, lemezről is elfut, valamilyen Preinstall XP, vagy mi a neve, azt akartam használni tegnap, meg memtestet futtani, (ez is ezen a lemezen van), na és nem találta meg a lemezen a fileokat a gép induláskor (Bootolható lemez.).
Tehát átállítottam BIOS-ban, h lemezről bootoljon, beolvasta a lemez tartalmát, de hiába választottam ki a Preinstall XP-t, vagy Memtestet, esetleg mást, "file not found" fogadott, mintha a DVD nem működne.
De érdekes, mert ha pl. egy filmet berakok most, azt beolvassa/lejátssza, és felmásolni is fel tudom a gépre. Most akkor jó a DVD, vagy nem?Aztán arra gondoltam, h átrakom a rossznak jelzett HDD-t egy másik gépbe, és átmásolok róla mindent egy üres winchesterre, majd azt visszarakom a Raptor helyére, és így kiderül, h valóban a Raptor a hibás HDD-e?
Vagy ez az út nem járható, mert a BIOS eltárolja azt is a RAID beállításoknál, h pontosan milyen HDD volt a kettes számú lemez?
Mert ha nem, akkor elvileg mennie kell hiba nélkül mindennek.
Ha meg továbbra is adathibát jelez, akkor az alaplapon adhatta meg magát a SATA portok némelyike? Esetleg az ICH 9 hídnak lehet ilyen hibája?Egyszerűbb lenne simán lebontanom a RAID-et (vagy resetelni a BIOS-t), berakni egy sima HDD-t, és arra feltenni egy rendszert, és azzal kipróbálni a DVD írás megy-e, csak félek tőle, h eleve a rendszert sem biztos, h tudom telepíteni, ha a DVD íróm is valóban rossz. Mert így legalább tudom a gépet használni, bár lassan betellik minden talpalatnyi helyem is a HDD-ken, kéne kiírnom a DVD-ket. Vagy reset után ha nem tudok új rendszert elepíteni, vissza tudom állítani ezt a régi RAID 0 tömböt?
Vagy egyáltalán most akkor rossz a Raptor, vagy nem, mert akkor miért megy egyáltalán? Így nem tudom gariztatni..
Szóval volt már efféle hiba valakinél?Bocsi, h hosszú lett, de legalább minden benne van.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Ja igen, elfelejtettem írni, h HDD-t ellenőriztem HD Tune-al, nem talált rajt hibás részt. A lila csatlakozókat nem használtam még, minden a sárgákon van.
Délután eljutok egy másik géphez, akkor kipróbálom a DVD-t a másik gépben is. Am a DVD író nincs egy éves sem még.
Annak van értelme, h kiszerelem a hibásnak mondott Raptort, és átmásolom a teljes tartalmát egy másik HDD-re (gondolom át tudom), majd azt a HDD-t teszem be a hibásnak mondott Raptor helyére. Ilyenkor a gép felismeri, és elindítja a rendszert, vagy kiabálni kezd, h a RAID 0 tömb egyik meghajtója nem az, aminek lennie kellene.
Mert hát az adatok rajta lesznek ugyebár.
A hibásnak mondott Raport ez után már le tudom formázni, kipróbálni, meg hát így már HD Sentinel is ír róla valamit csak... mivel így RAID 0 tömbben nem lehet kondíciót mérni, a HD Sentinel nem látja a RAID tömbben levő HDD-k adatait.Ez a hibásnak mondott Raptor HDD egy X verzió, tehát plexi a teteje, és belelátni működés közben. Szemmel látható port nem látok benne.
Fura hang.. hát, semmi extra, a sima Raptor kerreg, mint a Raptorok általában.[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
Na, köszönöm a tippet.
Átdugtam az egyik lila csatira a DVD-t, és megjavult.Gondoltam erre én is, csak annyira be van építve a gépem, (a VGA S1-es hűtője, és a HDD-k pont odalógnak a SATA csatikhoz), h eddig nem volt türelmem szétszedni. De most megy az író is, és bootolásnál is elindított erről a lemezről mindent. (Egyébként jóideje van eredeti XP-m, nem ezt használom, nem kell csúnyán nézni. De a segédprogramok miatt hasznos ez a lemezecske.)
Viszont sajnos csak holnap tudom a Raptort áttenni egy másik gépbe, h HD Sentinellel megnézzem, valóban van-e baja.
DE addig is hálás köszönet, legalább azt már tudom, h a DVD íróm nem rossz.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
ggggrrrrrrrrrrrr...
DVD íróm hol működik, hol nem..
DVD-ről merevlemezre 57perc a másolási idő?!
Átdugom másik SATA csatira, akkor hirtelen megjavul. Aztán egy hónap múlva megint akadozik az író, ismét átdugom egy másik csatria, és lőn világosság, ismét megjavul.
Gond csak az, h nem nagyon van szabad csatlakozóm.Nem, nem a DVD lemezek rosszak, és nem is a HDD-k. És a DVD író is tökéletes természetesen.
R×sseb az ilyen alaplapokba.
Vegyek Kobiant SiS chipsettel? Az legalább anno működött.Másnál is vannak ilyen ostoba problémák?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
Gigabyte P35-DS4 Rev2.1-es alaplapom van.
Most vettem észre, h a 12Voltos ATX tápcsatlakozó nem csak 4-es, mert egy kis fekete műanyag lappal le van takarva a másik 4 pólus. Hú de ciki.. :/
Eddig fel sem tűnt.Most vettem egy új tápot (700W-os Hipro), ne szenvedjen már a 450-es a 4870X2-essel. Ezen meg van 8 pólusú (alaplapi) csatlakozó is.
Kérdésem az lenne, h innét pontosan mi kap áramot?
Jól emlékszem, h a CPU tuningolásánál szerepe van annak, ha itt nem 4, hanem 8 póluson keresztül adom a feszültséget?
Ezért szokott nekem időnként újraindulni a gépem, húzott procinál (pl. játék közben) random időközönként?
Akitől vettem a processzort, mutatott olyan valid értékeket, amin majdnem 600-as FSB-vel ment a proci, miközben nekem max 550-es sikerült, de az is elég instabil volt, inkább csak 500-al hajtom, de ezzel is előfordul, h leáll ha úgy gondolja. Ezt annak tudtam be, h másik fajta alaplappal tuningolt a tag, már nem emlékszem, Asus volt talán.
Persze lehet, h nincs is összefüggés?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz belaazallat #38797 üzenetére
Ahha, értem.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Beírom ide is, végülis ide is tartozik:
Tudna valaki ebben segíteni?
itcafe.hu/tema/azonnali_alaplapos_kerdesek_oraja/43880.htmlJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
Üdv!
http://hu.gigabyte.com/products/ga-ep35c-ds3r_rev2.1/
Az adatlapon DDR3 ramnál csak 4GB szerepel.
Ez most elírás, vagy tényleg nem kezel a lap 8GB-nyi DDR3 ramot?
Egyáltalán miért nem? Elvileg a chipsetnek nem akadály.Keresgéltem a topicban, itt úgy nézem, másoknál megy a 2×4GB DDR3-as modul. Vagy nem ?
Gondoltam átcserélem az alaplapom, a 4GB ram bizonyos alkalmazások közben már jó ideje kevés, és mivel ez nekem négy 1gigás modul, bonyolult (értelmetlen) lenne cserélni/bővíteni 2gigás modulokra, egyszerűbb, ha eladom a lap+ram kombót, és alaplapcserével megoldom a memóriabővítést.
De most elbizonytalanodtam.
Előfordulhat, h hiába veszek két 4gigás modult, mert nem fogja vinni?Fontos lenne ez a fajta (vagy hasonló) LGA775-ös lap, mert ezen van 8SATA port, ill. hátul 8 USB van, ami szintén fontos lenne.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
Ez konkrétan melyik lap?
Ahol 6 foglalat van, ott 4 sínbe DDR2 tehető, kettőbe pedig DDR3.
A foglalatok nem kompatibilisek egymással, máshol van a tüske.Tudni kell még, h DDR2 és DDR3 nem tud egyszerre menni, még akkor sem, ha azonos MHz-es modulok.
Ahol úgy olvastad, h 4×1 modul, ott valószínűleg mindegyik DDR2 volt. (Ritka az a alap, ahol DDR2, és DDR3 is négy-négy van.)
[ Módosította: tiv83us ]
-
veterán
válasz Dracula #40966 üzenetére
P35 alatt is megy a tuning, ezek voltak az első igazi Core 2 alá való alaplapok.
Tessék, az én E8200-am ezt tudja:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=443808
Igaz ezt egy másik lapban produkálta, de a P35-ös chipsettel a mostani lapomban is elmegy 550-es FSB-vel 8-as szorzó mellett.Feszültséget persze adni kell neki.
Most nézem a lapod, ugyanolyan, mint az enyém.
Hát nem tudom, te mire használod a géped, én elég sokat játszok vele, és tapasztaltam, h a mostani játékokhoz alapon a 2.66GHz nem valami sok. Viszont ha tuningolom a procit, játszható értékre nő az elérhető FPS.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Igen, fog.
Még ha nem is lesz ugyanolyan, nagy valószínűséggel akkor is fog.
Itt az aprók közt tudsz hozzá keresni olcsón:
hardverapro.hu/aprok/hardver/memoriak/asztali_gep_ram/ddr2_ram.php
4ezernél többet ne adjál 2GB DDR2 ramért, aki többért hirdeti, az tartsa meg.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Üdv!
Lenne egy két kérdésem a P35-ös lapokkal meg a Xeonokkal kapcsolatban.
Adott egy 120W-os TDP-jű E0-ás X5450 (3/12/1333). (9ezer volt)
1. Érdemes ezzel foglalkozni, vagy inkább 80W-ost keressek?
2. A fenti 120W-os processzort inkább melyik lapba tegyem?
P35-DS4 4×2GB DDR2 1066 társaságában
vagy
EP35C-DS3R 2×4GB DDR3 1600 társaságában
Ami miatt kérdezem az az, h a DDR2-es lapon 8 pólusú a processzor tápellátója, viszont a DDR3-as lapon csak 4 pólusú csati van.
Meg ahogy elnéztem, a processzor körüli alkatrészekből is a DDR3-as lapon kevesebb van, mint a régebbi lapon.
Mutatom mire gondolok:Tuningolni nem akarok, nem ez a lényeg, csak mégis, ha már 120W-os a processzor, ne inkább a 8 pólusosba tegyem, és abból csináljak konfigot?
Nehogy throttlingoljon nekem, mert nem elég kifinomult a tápellátás.Van ilyen, meg olyan lapom is, meg a fenti ramok is megvannak mind, csak nem tudom eldönteni a processzort melyik lapba tegyem.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz pmheros #42222 üzenetére
Ja, tényleg, rossz képet tettem be.
Mindegy, a lényeg ugyanaz.Használtam már azt a lapot 1600-as DDR3-as ramokkal, azt tudom, h kezelte, de nem emlékszek már, h 1600-on vitte, vagy csak 1333-on (nem mintha lenne jelentősége), én örültem akkoriban, ha manual leírásával ellentétben vitte az 1600-asokat is gond nélkül.
Jó lenne megszabadulni a DDR2-es ramoktól, meg a csak ezt támogató laptól, de csak azon van 8pines CPU tápcsati, ezért nem tudtam hirtelen mit csináljak.
Mondjuk Gigabyteot sem értem, csinálnak egy csúcs lapot DDR3-as ramokkal, és akkor lehagynak róla egy olyan extra csatlakozót, ami a hasonló chipesetes lapjaikon meg ott van.Mondjuk most megnéztem a Q9650-es processzor 95W-os TDP-jű, lehet ezért gondolták úgy, h ha ennek elég a 4 pines táp, akkor nincs szükség 8pinesre, ennél nagyobb processzort akkoriban még nem ismertek ezekhez a lapokhoz. (leszámítva a QX-es processzorokat)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- NBA és kosárlabda topic
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- Hibátlan - CORSAIR Vengeance LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz CL16 RAM memória kit
- Beszámítás! Gigabyte Z590 Vision G 1200 DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest