Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
TayRol
nagyúr
válasz istvan170 #1512 üzenetére
újonnan ne vedd meg, nagyon nehéz eladni, és max. 160e körül lehet a használt ára (de az nagyon új és garis példány legyen).
mindenképp próbáld ki előtte, tetszik-e a látószög, stb, én imádtam azt a gépet.
az af fujis, más hibája nincs. inkább xa1 (azom is volt, szintén szerethető masina, és a mindennapokban jobban használható).mindenképpen új kell ezek szerint. mekkora a pénzkeret, mi az elvárás? (gondolom ezeket a másik topicból is kikereshetném, de inkább mégse...)
[ Szerkesztve ]
-
FEDman
addikt
válasz istvan170 #1524 üzenetére
A Fujinál is iso200 az alap érzékenység. Lehet ugyan választani iso100-at is, de azt már csak szoftveresen éri el a váz. Ennek megfelelően itt is úgy van, hogy iso100-on rosszabb a dinamika, hamarabb égnek ki a csúcsfények, mint iso200-on.
Pont nemrég lőttem erre X-E1-gyel egy példát.
Ami az X100 keresőjét illeti, az meg egy külön csemege. A Nikonhoz azért is nehéz hasonlítani, mert annak TTL keresője van, a kis Fujinak meg átnézeti + EVF keresője. A kettő között tudsz váltogatni is, ettől hybrid az X100 keresője. Ha nem tudod mi ez akkor ennek érdemes utánanézned.
Ami méretét illeti azt most itt fejből nem vágom, de egy biztos, kompaktok között hatalmasnak számít.
De szerintem belépő DSLR vázakénál se kisebb. Meg hát ez egy fix obis kompakt, nem fogsz rá soha manuális üveget rakni, hisz nem lehet. A kényelmes komponáláshoz meg épp elég nagy az biztos.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #1524 üzenetére
A natív ISO az amit valóban szenzoros jelerősítéssel érsz el. Ez az X-A1 esetében ISO 200 és 6400 között van (X100-nál emlékeim szerint ISO 200 - 3200). A kiterjesztett érzékenység már csak szoftveres mágia és általában nem is túl szép. Gyakorlatilag csak arra jó, hogy nagyon szélsőséges esetben hozzányúlj. Nem csak felfelé lehet kiterjeszteni az érzékenységet, hanem lefelé is (itt általában ISO 100-ig, de sok komolyabb gép le tud menni ISO 50-re is). De nem érdemes ISO 200 alá menni, mert randa lesz a végeredmény. Inkább gyorsabb záridővel vagy szűkebb blendével (esetleg ND szűrővel) érdemes játszani.
-
MC Pite
veterán
válasz istvan170 #1529 üzenetére
[link]
Egyszer próbáltam, 5100 keresőjének a méretét simán hozza, de annyira más, hogy nincs is nagyon értelme hasonlítani szerintem.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
FEDman
addikt
válasz istvan170 #1529 üzenetére
Ha a kereső méretére vagy kíváncsi, annak utánanéztem és az X100-nak egy hajszállal nagyobb.
A keveredés sokszor abból adódik, hogy kétféleképpen is meg lehet adni a kereső nagyítását, úgy mint a saját szenzorához mérten, vagy azt is a fullframe szenzorhoz képest megadva.
A NikonD5100 FF-re vonatkoztatott keresőnagyítása 0,49x, az X100 hasonló adata pedig ha jól értelmezem 0,5x
Ez egyébként nagyságrendileg azonos méret, a nagyobb különbség a keresők típusa között van.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2056 üzenetére
Discontinued volt már azóta, hogy bemutatták az X100s-t. Külföldön már rég elfogyott mind, nálunk csak azért bírta eddig, mert viszonylag sokáig a 200k lélektani határ felett volt az ára és hát tudod... "ennyié' én má' DSLR-t veszek vazze'!"
Szerk: Most nézem nagyjából mindenhonnan eltűnt, pár hete még láttam 190k pénzért is hivatalos kereskedőnél. Beragadt raktárkészletes, meg szürkeimportos példányok akadnak még 260-280k körül, de az már egyértelműen nem éri meg az X100s mellett.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2061 üzenetére
Nekem az X100 csak a régi firmware mellett él az emlékeimben, az elég lassúcska volt. Nagy vágyam volt kipróbálni az új fw-vel is, mert állítólag az nagyon sokat dobott rajta.
Ha nem lenne olyan korrekt a Fuji, hogy egy discontinued géphez amiből már van újabb kiadás még kiad egy speed booster update-et, akkor egyértelmű lenne az X100s győzelme, de így meg csak simán 'nemtom'.
-
MC Pite
veterán
válasz istvan170 #2218 üzenetére
Várd ki a végét, voltak ezzel páran így, akármerre olvasgatom.
Tudom, nem egy XF35... Nálam 18/2,8; 27/3,2; 55/4 állásban szokott legtöbbet 'dolgozni', és attól eltekintve hogyez is csak egy papíron kikapcsolható stabis nyüves kis zoomhogy kitobi, egész normális darab, a 3rd party fényerős alapzoomok szintjét lazán megugorja.Jut eszembe, kipróbálta valaki az XF35 mf szervós segédjét, E1-esekkel is megy?
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
MC Pite
veterán
válasz istvan170 #2221 üzenetére
Ha otthon leszek plusz már ismerkedtél a cuccal(hónap eleje kb), ha érdekel cserélhetünk üveget (35 ill 60as van).
Tervben van a 35ös is egyébként?Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2330 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de a D5100 után ez az AF rendszer erős visszalépés lesz. Persze ez függ attól is, hogy mit fotózol, meg mennyire gyors AF-re is van szükséged. De azért a D5100 még a csúcs MILC-eket is megveri sok szituációban. Viszont a back- és frontfocus hibát elfelejtheted, az itt kizárt, hogy előforduljon.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2333 üzenetére
Ha van elég fény, akkor tévesztés nélkül bevágja a fókuszt a helyére, de azért nem DSLR sebesség. Kevés fénynél már hajlamosabb veszíteni a tempóból és ha nem elég kontrasztos a téma, akkor a pontosságból is. Ilyenkor érdemes az AF mezőt nagyobbra állítani. Nem nevezném használhatatlannak, lehet vele fotózni, de nem ugráló gyerekeket meg sportot.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz istvan170 #2337 üzenetére
MC Pite majd megmondja, asszem ő is d5100-ról váltott x-e1-re majd x-e2-re, de sztem vagy ugyanakkora vagy nagyobb...a legtöbb mai evf inkább a full frame keresők méretét tudja, esetleg meg is haladja
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2351 üzenetére
Elég sűrűn akcióznak XF 27mm objektívet odaát. Annyira olcsó 200 USD-ért, hogy onnan megrendelni is sokkal jobban megéri. Múltkor már futottam ezzel egy kört, csak nem jött meg időben a fizum és lecsúsztam róla, de azóta kétszer is volt akciósan XF 27mm 200 dolcsiért.
Érdemes eBay-en vásárolni olyan hivatalos eladótól (pl: Adorama) ami úgy adja fel a csomagot, hogy rögtön kifizeted a közterheket. Olcsóbb, mint neked befizetni rá a vámot és áfát a NAV-nak, már csak azért is, mert ilyenkor az eladó az eBay raktárába küldi, ami olyan EU-s országban van ahol alacsonyabb az áfa. Onnan az eBay küldi tovább neked és EU-n belül nem kell újra megfizetni az áfát.
Nagyjából 60-70k körül van az akciós XF 27mm tokkal vonóval, áfával, vámmal, szállítással együtt.
-
Dotahpakeb
csendes tag
válasz istvan170 #2390 üzenetére
Elolvastalak. Igen, érteni lehet az érzelmi részét is. A tükrös cipelése mindig is gond volt, csak a milc korszak előtt ez nem volt értelmezhető (2010). Aki látta a kompaktokhoz képest a különbséget a tükrösre ruházott be és boldogan cipelte nagy büszkén. Ma már a kompaktok is javultak az igen széles milc választék mellett alternatíva maradt a könnyed jpeges lövöldöző höbbistáknak. Nagyon meggondolandó a családi hobbizós használatra a tükrös, mert pillanatok alatt felesleges súly válhat belőle. Eladni meg bukórepülés. Sokak értik ezt. A mobiltelefonok is gyakrabban kerülnek elő a képminőség javulás miatt, ami meg mindenféle fényképezőt visszaszorít.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2400 üzenetére
Ha lehet ilyet kérni, akkor szerintem rakhatnál be néhány fotót ami az XF 27m-el készült. Még mindig nem tudok dűlőre jutni, hogy kell-e nekem az az objektív. A látószöggel kezdek barátkozni, annyira azért nem nagy az eltérés az általam annyira szeretett ekv. 35mm-től, de úgy az általános minőségével meg a fényerővel már kevésbé vagyok kibékülve, de valószínűleg jobb ajánlatot nem mostanában fog produkálni a Fuji. Mondjuk amúgy is valamelyik 200 USD akcióban venném meg. Mire ideér 70k körül az egy baráti ár.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2414 üzenetére
Gyaníthatóan ugyan az az alapja a D5100 és X-E1 szenzorának, mindkettőben a Sony legendás 16 megapixelese van, de ugye azt nem tudni, hogy ezen belül (nem nézve az eltérő színszűrőt) milyen variánsokról lehet szó. Arról nem beszélve, hogy mennyire sokat számít az is, hogy a programozók mit csikarnak ki belőle a kiolvasás és feldolgozás algoritmusával.
-
HÁZIGAZDA
válasz istvan170 #2417 üzenetére
a nikon d5100 csak fázis autofókuszt tud , de nem úgy, ahogy gondolod, az dslr, külön érzékelőkkel. te a szenzorra integrált fázisérzékelőkre gondolsz, de az is egy opcionális valami, magyarán lehet vele és nélküle is megcsinálni egy adott lapkát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
turtlebrain
csendes tag
válasz istvan170 #2414 üzenetére
Igazából a tökéletes összehasonlításhoz ugyanazt az obit illene használni mindkét vázon, hisz egy fuji 35 1.4 nem feltétlenül ugyanannyi fényt enged át, mint egy nikon 35 1.4. Gondolom ez már sokszor elhangzott itt, de az f-stop, mint fényérték egy elméleti érték, a valós, mért érték a T-stop, de ugye ezt csak a filmes obiknál adják meg.
Szerencsére ugyebár használhatsz nikon obit is fuji vázon egy olcsó adapterrel, ha összehasonlítósdit szeretnél játszani, de felesleges, mert megtették ezt már elegen a múltban. Nagyjából 1/3 - 2/3 stopot csal el a fuij, ami annyit tesz, hogy ennyivel hosszabb ideig exponál ugyanannál a témánál, fénynél, ugyanazzal az obival. Azaz a választott záridő ennyivel hosszabb, mint más vázakon, azaz 6400-nál ISO4000 körül van a valós érték ilyenkor.
Mindezt úgy, hogy a Fujin elvileg ugye nincs AA filter, ami miatt eleve több fény kéne, hogy érje a szenzor felszínét, de úgy látszik ez nem volt elég. És az az igazság, hogy meg tudom érteni a Fujit, muszáj volt nagyot szólnia az első X-Trans gépeknek. Szerencsére az Olympus is előszeretettel használja ezt a technikát, szóval könnyen tükörbe (amit kispórolnak a gépből ) tudnak nézni így is.
A szenzor egyébként valóban ugyanaz, mint a legtöbb Sony NEX-ben vagy a D5100-ban. Ezek is elég (ugyanolyan) jók ISO-ban, főleg ha az ember raw-ban fotóz. Bár személy szerint kedvelem a Nikon jpg-jeit, de Sony-m is van és az sajnos elég gyenguszka. RAW fotózáshoz viszont bármelyik NEX tökéletes választás, ha csak a képminőség számít. Ráadásul a Lightroom sem szenved egy sony file-lal annyit, mint egy Fuji-val.
Érdemes egyébként összehasonlítani az X-A1 és X-M1 raw filejait nagy iso-n. Az X-M1 (X-trans) sokkal tovább zajmentes, mint a bayer szenzor AA filterrrel, de megoldották valahogy, hogy jpg-ben alig legyen észrevehető a különbség.
Bocs, ha ez mind jól ismert tény,de newbie vagyok.
Üdv!
-
MC Pite
veterán
válasz istvan170 #2422 üzenetére
Izé, vmi raw progi van hozzá, ha tán cd-n nincs is (úgy rémlik van) akkor a honlapról szerintem letölthető. Más kérdés hogy film szimulációkat nem tudja, viszont az adobe már tudja...
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Stauffenberg
nagyúr
Én már nem tudom hányszor ejtettem el az XC 16-50mm objektív sapkáját. Gyalázatosan gagyi a minősége, lötyög és alig fogja. Elég rendszeres, hogy miközben rakom be a táskába a gépet, egyszerűen lepottyan a sapka, annyira gyengén tartja magát rajta.
Múltkor csak csúnyán néztem rá és már ettől ledobta magát.
Azt hittem csak ezt az objektívet érinti az a gagyizmus, de úgy tűnik XF szinten is megesik...
Pedig egyébként minden másban annyira prémium a Fujifilm, hogy szinte hihetetlen miért nem tud olyan objektív sapkát tervezni ami rajta is marad az üvegen. Kisujjal megpöccintem és lerepül...
-
turtlebrain
csendes tag
Silkypix. Mindennapi használatban siralom. Viszont jobb dolgokat lehet vele kihozni a rawból, mint Lightroom-mal, ami még most is eléggé mossa a részleteket. Gondolkodtam sokáig egy Silkypix dng vagy tif > LR processzen, de asszem ennyit nem ér az egész.
Az XC 50-230 sapkája nem esik le könnyen, ha értitek hogy értem.
-
MC Pite
veterán
válasz istvan170 #2615 üzenetére
ACD See Pro, hasonló mint a lightorrom csak sokkal gyorsabb, kényelmesebb, és képnéző is.
Én M-es méretet használok, A4-ben még tök jó.
LR 5.4 tud filmszimulációt... hasonlít rá (főként az E1 másabb mint ami a LR-ban van, de az újabbakét is csak közelíti).Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #2615 üzenetére
A nyomatoknál a felbontást máshogy szoktuk megadni. Míg a digitális fotóknál röpködnek a pixelben megadott felbontások és megapixelek, addig nyomatoknál DPI-ben számolunk, amiből meg levezethető az adott mérethez szükséges felbontás pixelben. A fotólabor minőséghez általában 300 DPI felbontást alkalmazunk.
-
jjeahh
nagyúr
válasz istvan170 #4415 üzenetére
a camdiox verzió engem is érdekelne egy review van róla, de a tesztképek nem teljes méretűek sajnos...
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Tempus_fugit
tag
válasz istvan170 #4415 üzenetére
450 USD maga az adapter, erre még veszel valami jobb fényerejű használt objektívet, akkor máris ott vagy, hogy a keretből kitelne pl egy 35/1.4 (599 USD) is, de a 27/2.8 ára meg jóval alacsonyabb is mint a Metabones ára.
Nyilván, ha otthon sorakoznak a jobbnál jobb régebbi objektívek, akkor más lehet a leányzó fekvése... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #4496 üzenetére
Jóval olcsóbb egy Nexus 7 (2013), aminek már príma Full HD kijelzője van és egy 103% sRGB színteret fedő IPS képernyővel már a fotó feldolgozás sem gáz. Sajnos ezek gyárilag kicsit ergyán vannak kalibrálva (nem vészes, de azért ha egy kalibrált monitor mellé teszed, akkor látszik, hogy hűvösebb az optimálisnál, ezért az ember hajlamos túlhúzni a fotót a meleg színek irányába), de néhány hónapja már "kalibrálható" X-Rite műszerekkel. Ez nem jelenti, hogy a kijelző a kalibrált állapotban is marad, csak a saját X-Rite appban van lehetőség a fotók színhelyes ellenőrzésére (meg vannak különféle nyomdai, proof szimulációk is, de azok talán nem érdekelnek majd).
Az iPad Air nagyon jó cucc, nálunk még eggyel régebbi retina iPad van céges gépként (a srácok fejlesztenek rá appokat meg webes dolgokat), tényleg jó gép, nagyon príma fotó feldolgozó alkalmazásokkal. De ha neked túl drága, akkor kisebb, 7" méretben ott a Nexus 7.
Sajnos ez még mindig egy mostoha terület, mert mindegyik tablet (vagy mobil) kaka módon van kalibrálva, de ez az X-Rite megoldás szerintem nagyon hatásos, még ha kicsit idegesítő is, hogy ha már csak ott derül ki, hogy elszúrtál valamit és léphetsz vissza a Snapseed-be.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #5318 üzenetére
Valaki linkelte már korábban ezt a kártyát. Nekem a klasszikus EyeFi kártyákkal van tapasztalatom, nem rosszak, de általában lassabbak, mint egy rendes kamerába épített Wi-Fi modul. Természetesen a semminél sokkal jobb.
Gondolkoztam már ilyenen, mert a Fujifilm PC-s kliense botrányosan szar (az Androidost csípem, igaz csak Jpeg-et tud megjeleníteni és másolni, de mobilra/táblagépre másolni amúgy sincs másnak értelme). Nekem olyan kéne, hogy hazaérek és rögtön tolja fel a bekapcsolt PC-re a fotókat. Elvileg a Fujifilm saját megoldása is alkalmas lenne rá, de teljesen szar és lassú (nem a fájlátvitel sebessége lassú, hanem az, hogy minden eddig mentett fotót újra leellenőriz egyesével, hogy megvan-e már és mindegyikről egyesével feldob egy-egy info buborékot, hogy "most elkezdtem ellenőrizni", "most ért véget az ellenőrzés", "ez a fotó már megvan"). Ez néhány száz van ezer fotónál elképesztően idegőrlő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- Befagy az egész gép
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- Szólánc.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Öregszem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest