- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
Gyerekek ez nagyon magas most nekem. Azt hiszem előkutatom a fizika könyvemet, mert semmire nem emlékszek hálózatos dolgokból. Azért köszönöm a segítséget.
-
-
dudika10
veterán
válasz
Dark Archon #757 üzenetére
És ha a feszgenerátort helyettesíted áramgenerátorral, akkor meg 2 áramgenerátoros kapcsolást kapsz. Csak hogy én is beleugassak.
Egyébként ott vannak az adatok. Vagy mire gondolsz?
-
Az egyszerűbb érthetőség kedvéért a kapcsolás elején levő Is és R tagot átalakíthatod feszültség generátorrá és az ellenállássá. Így szuperpozíciózva előbb-utóbb ki kell jöjjön a megoldás. Először az egyik fesz. gen.-t tekinted szakadásnak és lerajzolva a kapcsolást, kiszámolod a kérdéses ellenálláson eső feszültséget, előjelhelyesen. Ezután a másikat tekinted szakadásnak, lerajzolod, kiszámolod. A két feszültség előjelhelyes összege lesz a ténylegesen azon az ellenálláson eső feszültség. RAJZ
Adatokat ugyan nem írtál, de nem lennék meglepődve, ha a két fesz. gen. ugyanakkora feszültségűre adódna, ezáltal egy szimmetrikus kapcsolást (földszimmetrikus) létrehozva.
-
Atapi
senior tag
gondold végig, hogy hogyan nézne ki a hálózatod, ha az áramforrás szakadást jelent. rajzold fel, nézd meg, hogy az eredő ellenállások hogyan alakulnának, és magadtól is menni fog szerintem, legalábbis egy rezisztív hálózat egy forrásos analízise középiskolás fizika lapján elvégezhető.
az R/3R egy feszültségosztás lesz a megoldásban, az 1/2R pedig a feszültségosztás eredménye alapján az áram számítása egy adott hálózatrészen. -
Atapi
senior tag
szuperpozíció. egyszer kiszámolod a kérdéses mennyiséget úgy, mintha csak áramforrás lenne a hálózatban, és ilyenkor a feszültségforrás(oka)t rövidzárnak veszed. kiszámolod a kérdéses mennyiséget úgy is, mintha csak feszültségforrás lenne a hálózatban, ilyenkor pedig az áramforrás(ok) szakadást jelent(enek). a két kiszámolt mennyiség összege a tényleges.
remélem a megfogalmazásod csak pontatlan volt, nem pedig úgy látod, hogy feszültséget ad áramhoz. ha megnézed, az áramhoz tartozó törtben R-rel lehet egyszerűsíteni és csak egy arány marad, a feszültséghez tartozó tagban viszont marad egy 1/R osztó is, így végeredményben áram mennyiséget jelent. erre a tagra pedig azért van szükség, mert nem csak az áramforrásnak van hatása a hálózatra, avagy a kérdéses ellenállásra, hanem a feszültségforrásnak is. a hatásuk nagysága pedig a fent említett módon, szuperpozícióval számolható. -
n00n
őstag
Ismét problémáim merültek fel. Hátha valaki tud segíteni.
Az első kérdésem: Ahol az adott ellenállás I-vel jelölt áramát kell kiszámolni, ott miért adja utána hozzá a feszültségét is? Mert addig értem, hogy először az áram osztással kiszámolja, de utána a feszültség osztás eredményét miért adja hozzá?
A következő amit nem értek. Az áram eloszlás eredményét értem hogy jön ki, de a feszültségé miért lesz. A jegyzetben ez az áramosztás képlete: U2 = U * R2 / R1 + R2.
De itt másképp számol. Remélem valaki tud segíteni.
-
n00n
őstag
válasz
Dark Archon #751 üzenetére
Érdekelne, ha lehet küld el őket privibe.
Egy haveromat kérdeztem meg aki a Pécsi Tudomány Egyetemen végzett, hogy tudna-e adni hozzá jegyzetet, és ezt a linket adta: [link]
Akkor viszont nem értem, hogy most van.
-
Összességében véve én nem kevés időt tanultam már villamosságtant és elektronikát, de ez a fajta megközelítés (fizika?) nekem kínai
Kötőél meg faág... ez így hülyeség (nekem). Hurokáram és csomóponti feszültség. Hurokáramokkal számolni csak feszültség-generátoros kapcsolásban lehet, csomóponti feszültségekkel számolni csak áramgenerátoros kapcsolásban lehet. Ha nem lehet átalakítani egyiket a másikból (azaz fesz. gen. esetén nincs sorba kötve vele egy ellenállás, áramgen. esetén nem kapcsolódik hozzá párhuzamosan ellenállás), akkor szuperpozicióval lehet megoldani.
De, ha csak fel kell írni az egyenleteket, akkor kész. A megoldáshoz viszont édes kevés.
Otthon van pár megoldott házim a témával kapcsolatban, ha érdekel, elküldöm.
-
n00n
őstag
válasz
Dark Archon #748 üzenetére
De mielőtt ennek nekilátsz, vagy csak áram-, vagy csak fesz.generátorokat tartalmazhat az áramkör.
Na ez akkor nem világos. Nem pont ez a lényeg a fagráf felírásnak (ahol meg van szabva, hogy mi lehet kötőél, illetve faág)? Mert ezekben a példákban ugyanebbe a fagráfba rajzolnak bele hurkokat is.
-
válasz
Dark Archon #748 üzenetére
ui.: nyilván ennek fel lehet írni a negáltját, de az a legjobb, ha úgy jegyzed meg, hogy ami a csomópontba folyik, az pozitív előjelet kap és kész.
-
A csomópontokhoz kell viszonyítani (a csomópontokra kell felírni az egyenletet). A "befolyó" pozitív, a "kifolyó" negatív előjelet kap. "A csomópontba befolyó és a kifolyó áramok előjelhelyes összege 0".
De mielőtt ennek nekilátsz, vagy csak áram-, vagy csak fesz.generátorokat tartalmazhat az áramkör. Csak fesz. generátorok esetén: hurokáramok módszer, csak áramgenerátorok esetén: csomóponti módszer. Bár ahogy ezt a kapcsolást elnézem - ha nem alakítható át sehogy sem - a szuperpozició lesz a nyerő megoldás.
Ius1 - I1 + Ius2 = 0
I1 - I2 + Is = 0
-Is - Ius2 - I3 = 0(azért nézd át, mert én is belehülyülök néha)
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Hálózatszámítással barátkozok, viszont van egy dolog amit nem értek. Adott egy rezisztív hálózat, a fagráfja be van rajzolva és elkészültek a vágatok. Erre kellene felírni a vágategyenleteket. Fel is van írva, viszont nem értem, hogy miképpen. Addig világos, hogy azok az ágak kellenek amiket elvágunk. De mi szabja meg az előjelet? Mert pl a vágat1 és a vágat2-ben is ugyanaz az I2 előjele, pedig az egyikbe belemegy a másikból kijön. Én eddig azt hittem, hogy az áram iránya a döntő. De ezek szerint nem. Valaki eltudná nekem magyarázni?
Kép:
-
dudika10
veterán
Nem.
A repülőnek van egy Vx sebessége és a hajónak is van egy Vx sebessége.
Az ajándéknak lesz egy Vy sebessége és egy Vx sebessége.
Vx egyenlő a repülőgép Vx sebességével.
A Vy pedig folyamatosan nőni fog, a gyorsulás g lesz.A feladat picit másként:
A repülő egy magasságból ledob egy csomagot ami egy parabola pályán leesik a földre.
Mire leesik a csomag a földre a v sebességgel közlekedő hajó pont odaér, ahova az leesett.Számítsa ki a csomag mozgásának az időtartamát (a vízszintes hajítás és a függőleges ejtés időtartama azonos magasságból azonos, lásd Lőwy-féle ejtőgép)!
(Itt az s=a/2*t^2 összefüggést kell helyesen alkalmazni egy 0 kezdősebességű, egyenletesen gyorsuló mozgásra).Ha már tudja a mozgás időtartamát, akkor számolja ki, hogy ez idő alatt az x tengely mentén mennyit mozdult el a csomag. (Itt a s=v*t összefüggést kell megfelelően alkalmazni.)
Ha már tudja, hogy hova esett a csomag, akkor számolja ki, hogy az a hajó, ami pont oda ért, honnan indult, amikor a csomag is elindult a repülőből.
(Szintén s=v*t)Remélem ennyi rávezetéssel már sikerül.
Meg is csinálhatnám, de abból nem tanulnál. Az első mintájára kell ezt is megcsinálni, csak picit bonyolultabb. Viszont így végiggondolva tévedtem amikor ránézve azt mondtam, hogy egyenletrendszer lesz benne. Meg lehet oldani egyenletrendszer nélkül is gond nélkül. Csak jól kell tagolni a feladatot.
A megoldás azért ad meg 2 adatot, mert a milyen távolság szintén pitagorsz tétellel számolandó és ezért megadják az x és y távolságokat.
Egyébként lassan meghívhatsz egy sörre, mert ingyen órákat adok itt neked...
-
dudika10
veterán
-
dudika10
veterán
Itt az első feladat.
A felhasznált elveket odaírtam, kivéve az első alapelvet, miszerint a mozgás felbontható olyan módon, ahogy én azt most felbontottam.
(Bocsánat, hogy a sebességeket nagy V-vel jelöltem, de egyszerűbb volt mint mindenhol alsó indexezni.)
Azt is elfelejtettem odaírni, hogy a sebességek vektorok, tehát vektorokként kell kezelni őket.Ezek alapján az összes feladatot meg kell tudni oldani.
2.) ugyan ilyen jellegű feladat, egyenletrendszer lesz benne, de így ránézésre első fokó, nem hiszem, hogy problémát okoz.
3.) sima ferde hajítás. Ehhez csak ki kell nyitni a függvénytáblát és a megadott képletekbe behelyettesíteni azokat az adatokat, amiket megadtak.
4.) ez a feladat nem magyarul van, ezt vidd a nyelvész topikba, hogy fordítsák le... -
dudika10
veterán
Ezek sima 1-2-3 ismeretlenes egyenletrendszerek lesznek. Ha lesz kis időm megcsinálom őket.
Elindulásnak: kinyitod a függvénytáblázatod a hajításos résznél. Ez a fizika rész második lapja talán. Ha újféle színes fgv táblád van, akkor a kék rész második oldalát keresd.
Majd lerajzolod az első feladatot.
Amivel máris problémában vagyok, mert most ferde vagy vízszintes hajítás?
Ha vízszintes akkor a fiú magasságával kell számolni, ha ferde, akkor pedig a fiú magassága 0 és ferde hajítással kell számolni. De minden bizonnyal az első, csak hibásan írtad a b) kérdést.Ha lerajzoltad a feladatot, megkeresed a függvénytáblában azokat a képleteket, amik tartalmazzák azokat az adatokat, amire a kérdés kíváncsi.
Majd elkezdesz birkózni a feladattal.Le is írom az első feladatot. A második is ugyan ilyen, csak bekerül egy hajó által megtett út, hajó sebesség, de a hajó ideje ugyan annyi lesz mint a csomag ideje. Ez +1 egyenletet jelent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HyperX Cloud Alpha 2 Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest