- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rsanya87
tag
Sziasztok!
Egy megán a kristály smd vagy furatszerelt?
Ki lehet cserélni házilag?Nem igazán bízok a rizsevő barátainkban, és szeretném kicserélni egy 16mhz 10ppm-es kristályra a "gyárit". Persze csak akkor ha furatszerelt, illetve nem ölöm meg vele az arduino megát. Smd forrasztást sosem próbáltam, nem most szeretném elkezdeni
Köszi a választ.
Sanya -
rsanya87
tag
válasz
gyapo11 #10145 üzenetére
Legjobb esetben a 2 fekete tekerővel lehet jobbra balra állítani, de úgy, hogy egymásnak ellen kell tekerni. Szóval egyiket ki másikat be, úgy fordul. A két ezüst tekerentyű pedig a fel-le irány, azt is egymásnak ellen kell tekerni, ugyanúgy működik mint a másik. Szóval 4 motor kellene aminek iszonyat nyomatéka van.
-
rsanya87
tag
válasz
gyapo11 #10145 üzenetére
Majdnem jó a koncepció, csak hogy az égi pólus fix, akörül "forog az ég". Szóval ha a mechanika pontosan pólusra áll, attól még kell a vezetés. Valamint átalakítani annyira a mechanikát, hogy pólusra tudjunk állni, nagyon a stabilitás hátrányára válik. A mechanikafej mozgatása több csavar egyidejű mozgatását kívánja, amit kézzel is elég nehéz tekerni. A pólusra állás talán az egyetlen amit nagyon nehéz motorizálni, talán lehetetlen is (de lehetetlen nincs mint tudjuk
) Csinálok mindjárt képet és szerkesztem a hsz-t.
-
rsanya87
tag
Ha goto-s rendszer van, akkor bármelyik planetáris programmal lehet vezérelni. Stellarium talán a leghíresebb. Csak kell egy ascom driver, ami megszünteti a mechanikák közti különbséget. A program koordinátákat küld a vezérlőnek, és az rááll.
Ez a rendszer amit én készitek jelenleg, annyit tud, hogy követi a beállított objektumot (óramű), illetve van egy phd2 nevű program, ami egy kamerát használva követ. Beállítasz egy vezetőcsillagot, és ahogy az kimozdul a területről (nagyon pici kocka) automatikusan jelet küld az ardunak a korrigációról.
A goto-s rendszer kivitelezése nehéz.. és mivel programozási tudásom 0, igy neki sem állok -
rsanya87
tag
válasz
gyapo11 #10135 üzenetére
A pólusra állás azért nem ennyire egyszerű. A komplett mechanika fejet kell pólusra rakni, kézzel is kell bőven erőt kifejteni, + kétkezes mutatvány. Magának a pólusra álláskor a teleszkópnak semmi köze az egész folyamathoz, elvileg cső nélkül egyszerübb is, kisebb súly.
Sőt elvileg a GOTO-t is meg lehet vele tanittatni (goto mikor megmondom mit akarok látni és rááll. Csak a programozáshoz teljesen h.lye vagyok sajnos.... Ha tudnék programozni már olyan vezérlésem lenne beszabehu..
Ez a projekt ha boltban veszem meg 60ezer ft, Így szerintem max 15ezer ft a vége + az idő amit beleölök, de forrasztgatni építeni szeretek.
-
rsanya87
tag
A táp egy ATX pc táp, a 12voltos ága 16A ad le (a papírja szerint).
Egyenlőre kipróbálom majd így.
Azért kell a két motor, ha kézzel irányítom (keresek az égen) a távcsövet, minden irányba tudjam mozgatni, valamint ha PC által megy a vezetés (kamera adatai alapján korrigál, így mindig fix helyen marad az objektum) akkor tudjon bármerre korrigálni. Alapesetben a távcsővel pólusra kell állni, és így elég csak az egyik tengelyt mozgatnia a vezérlésnek ha csak nézelődök (óragép funkció), erre kellett a lenti számítás. Ezzel a módszerrel 30s-1m képeket lehet készíteni (mert 100%ban pólusra állni kb lehetetlen), a PC vezetéssel viszont 5-10perces képek sem kizártak.
A 4:1 áttétellel mint írták is a kollegák pontosabb vezetést lehet kihozni.
Még hátra van a mechanikafej szétszedése, és valami fasza grafitos zsírral történő kezelése.Majd lehet kérdezek még a pontos meghajtóbeállításról (drv8825), az se legyen hiba.
-
rsanya87
tag
-
rsanya87
tag
12voltos a rendszer, rendes 220as tápegységről (ATX táp átalakítva), néha autóaksiról megy a rendszer.
Uno az alap, 2db DRV8825 vezérlő van. Egyedi shield azért kellett, hogy ne a csupasz vezetékek legyenek szanaszéjjel. Azon van a tápcsatlakozó, a 2 motorvezérlő, meg a kivezetések a motorhoz (2db nema17 2A motor), valamint 6 input a pc vezérléshez, 4 out a visszajelző ledeknek.Mivel cél a lassú preciz mozgás, nem a motoron kell lennie a kis tárcsának, a mechanikán a nagynak? Az én értelmezésem szerint ha a motoron van a kis tárcsa, annak többet kell forognia, ezáltal egyszerre kevesebb erőt kell kifejtenie ahhoz hogy megmozdítsa a cuccost.
És nekem is az a problémám, hogy nem tudom miként kell kiszámolni
Rakok fel képet, hogy értsd/értsétek
-
rsanya87
tag
Bordájszíhajtás van, és ahhoz a kerék.
Igen kicsit gyenge a nyomaték. Abban nyilvánul meg, ha nem tökéletes az egyensúly, hajlamos megállni. Nem minden esetben áll meg, de jobb a biztos ezért változtatnám meg az áttételt.Távcső mechanikáról van szó, és a jelenlegi rpm-el közel tökéletes a csillagkövetés.
Nagyobb áttétellel a motor sem erölködne annyit, de a sebességnek maradnia kell a jelenlegin. -
rsanya87
tag
Igen.
A jelenlegi (motor 18borda, mechanika30borda) áttétel rpm-e 6.38675, és növelni szeretném az áttételt, motor 10 vagy 12borda, mechanika 40 vagy 48borda, de a sebességnek pontosan maradnia kellene annyinak, amennyi most, mivel precíz vezetés kell, ami be lett lőve, de kissé gyenge ezzel az áttétellel.
itt egy kódrészlet:float rpm= 6.38675; // alapsebesség fordulat/perc
float spr= 200.00; // lépés / fordulat a motorodnak ez fix értékeNa az új áttételnek kellene kiszámolni az RPM számát. Itt akadtam meg.
4:1 lenne az új áttétel (ha jól írom, motoron a kisebb szijtárcsa), de lövésem nincs az áttételekről, hogy miként hogy számolom :/ -
rsanya87
tag
Sziasztok!
Lenne egy ardus projektem, de elakadtam egy ponton.
2 stepper motor precíziós meghajtása a feladat. A program kész, egyedi uno shield kész, lassan minden a helyére kerül, de...
Az eredeti koncepció úgy szól, hogy a motoron 18 bordás tárcsa van, a meghajtani kívánt eszközön pedig egy 30bordás. Ehhez ki lett kisérletezve a pontos lépésszám.
Jelenleg szeretném megváltoztatni az áttételt 10-40 vagy 12-48 tárcsákkal. Van rá mód, hogy ne kelljen kísérletezgetni újra? Valahogy kiszámolható? Vagy mindenképp tesztelgetni kell?
Köszönöm a választ.
Üdv. Sanya
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest