2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól.

[ ÚJ TESZT ]

Nehéz volt-e megépíteni?

Igen, nehéz volt. A készülék összetett, de nem a szakmaisága okozza a gondot. Ez inkább alkotás!
Most én a hangtechnika, az otthoni zenehallgatás területéről szeretném kicsit bemutatni a saját tapasztalatom. 2016-ban, miután életem folyamán sok készüléket vettem és eladtam, és végigolvastam sok fórumot tele vitákkal és személyeskedésekkel, arra jutottam, hogy ha a vágyott hangminőséget szeretném, akkor ezt is nekem magamnak kell elkészítenem. Szerencsére a híradástechnikában nem vagyok teljesen „zöld” és ez adott kellő önbizalmat, hogy fog ez menni! Meg kell említenem P. Zoli bácsit aki az elektroncsöves áramkörök világába vezetett be. Ez előtt ilyen készülékeket soha nem építettem. Mégis volt elképzelésem, mi fontos és mi nem fontos, hogy a vágyott hangot elérjem. A következő volt a jelmondatom: „Mindig csak a következő forrasztást kell elkészíteni!”

A fórumokon segítséget nem kaptam! A tapasztalatom szerint ezeken az oldalakon mindig az embert támadják nem a problémát és azt hiszem, ezzel a mondattal össze is foglaltam a hasznosságukat. Tehát a DIY-er egyedül van. De ez inkább áldás. Miért? Mert szokatlan megoldásokat kell alkalmazni. Melyről a “szakik” minimum lebeszélnének. Pedig:

"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és közben azt várni, hogy az eredmény más legyen." Albert Einstein

Tehát ha más eredményt szeretnék, akkor másként kell csinálni. Ez ilyen egyszerű. Én pedig teljesen másra vágytam! Nem kell nekem semmilyen egetverő paraméter, sem csilingelő magasak, sem dübörgő mélyek, én csak zenét szeretnék hallgatni, megragadni a művészi mondanivalót, olyan valósággal, mely a felvétel pillanatában volt jelen. Számomra ez az egyetlen, melyet tudnia kell a konverternek. Most írhatnám, hogy milyen bitrátával dolgozik, milyen gyakorisággal, ilyesmi, de ennek tapasztalatom szerint nincs jelentősége. Képes úgy kondicionálni a jelet, hogy a rendszer nem kiabál, hanem elkezd énekelni.

Próbáltam készíteni egy kis mintát a készülék hangjával. Kérem a kedves olvasót, ha teheti, fejhallgatóval hallgassa meg. Itt lehet meghallgatni:
[link]

Záró kérdés: Miért nem lemezjátszót használok csöves RIAA korrektorral?
Próbáltam!
Mert összességében túl sok a megoldandó probléma, főleg mechanikailag. Ezen kívül hallhattam sok milliós lemezjátszókat, de egy csöves R2R DAC jobb eredményt adott. A csöves konverterrel pedig egyértelmű a fölénye. Ez persze csak az én tapasztalatom.

Jó zenehallgatást mindenkinek!

Weblapom: transylvanian.hu

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.