2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól.

[ ÚJ TESZT ]

Az elektroncső

Miért használok elektroncsöves áramköröket? Mert az ember ezt hallja jónak. Erről hosszan írok itt: [link] Erről most nem írok újra.

Imádom az elektroncsöveket! Főként két dologra használom őket: erősítés, vagy csatolás. Amint feljebb megjegyeztem, az említett kártyák különböző csatolásokkal próbálkoznak. Transzformátoros, kondenzátoros. Az én tapasztalatom az, ha feladatokat elektroncsőre bízok, akkor azt jobban szeretem hallgatni.
Innem jött az ötlet, miért ne csatolnám az S/PDif jelet elektroncsővel? Vagyis keresek egy chip-et, mely semmi mással nem foglalkozik csak átalakít USB-ről S/PDif-re! Ehhez igen komoly, minden ízében független, audio alkalmazásba gyártott alkatrészekből építek táplálást és kiszolgálást. Valamint ugyan így készítek egy független csöves erősítőt hozzá, mellyel csatolom az S/Pdif jelet pontosan 75 Ohm-ra.
Az így megszületett készülék egyedülálló! A hangja is!

Ez az egyszerűbb konverterem is öt független áramkört tartalmaz. Tehát bizony 5, azaz öt transzformátort és persze a satöbbit! Mindenből öt. Melyek ezek:

A cső fűtése,
A cső anódfeszültsége,
A chip analóg táplálása,
A chip digitális táplálása,
Valamint a chip független oszcillátora.

Az eredmény túlszárnyalja minden eddigi próbálkozásomat. A hang életteli, izgalmas és érdekes!
Itt is voltak persze nem várt problémák, például az alkalmazott chip DIP adaptere gyári hibás volt több esetben, mely sokszor csak hetek alatt derült ki. Ezeket kompletten cserélni kell. Ami nem könnyű, de sajnos ezzel is számolnia kell az építőnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.