2024. július 23., kedd

Gyorskeresés

USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól.

[ ÚJ TESZT ]

Mi is az S/PDif konverter?

A Sony és a Philips közös fejlesztése az S/PDif protokoll, melyet direkt audio adatok továbbítására találtak ki. Abba most nem megyünk bele, hogy miért kellett erre a célra egy teljesen külön protokoll, ezt most hagyjuk, így alakult.. Nos, már az analóg világban is a zenét nem úgy tároltuk el, ahogyan azt később hallgattuk. A vinyl lemezen tárolt hangok frekvenciáját módosították. Amit meghallgatáskor vissza kellett módosítani. Ezt végezte a mágikus RIAA KORREKTOR, csupa nagybetűvel. Könnyű belátni, hogy a RIAA munkája döntően befolyásolta a végső hangzást. A digitális oldalon is hasonló a helyzet. Az eredeti analóg hang digitalizálása után, különböző átalakításokon esik át. Mikor vissza szeretnénk hallgatni, megint csak át kell alakítani, hogy a DAC számára értelmezhető adatfolyam legyen.

Az alap probléma, hogy a DAC chip vagyis a digitálisról analógra átalakító eszköz, melyet mi, emberek hallgatunk, nem beszél a számítógéppel USB-n keresztül. Úgy is fogalmazhatok, nem beszél USB-ül. Emiatt szüksége van egy tolmácsra, amely az USB isocrohne adatcsomagokat lefordítja S/Pdif adatfolyamra. Mivel digitális oldalon vagyunk, azt gondolhatnánk, hogy ez csak matek, ennek a jelnek a minősége nem nagyon befolyásolja a végső hangzást. “A bit az csak bit”. Sajnos azonban ez nagyon nem így van. Minden jelnek, mely utazik valahonnan valahová, vannak tulajdonságai. Jel alakja, amplitúdója, intenzitása, felfutási ideje, a csatolás impedanciája, stb.. Ami a fogadó készüléknek nem mindegy.
Ebben a cikkben végig megyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemről szól.

A probléma nagyságát jelzi, hogy számtalan ilyen készülék létezik. Amiben egyeznek, hogy mindig van egy chip, mely az érdemi munkát végzi. Ezen túlmenően további trükkök következnek, hogy a kapott adatfolyam jobb hangzáshoz segítse a DAC-ot. CPLD processzor és a chip vagy chipek működéséhez szükséges ütem előállítására szolgáló oszcillátorokat tartalmaznak. Ezek közül kezdetben én is vásároltam néhány fajtát.
De mielőtt ebbe belemennék, egy kérdés: Valóban olyan sokat számít ez a konverter a meghallgatások során? Igen. Mára úgy gondolom, talán még a DAC-nál is többet. Ez engem is meglepett! Döbbenetes változást hoz a hangban. Emiatt mára csodálkozva nézem a legkiválóbb DAC készülékek hogyan vannak visszafogva, mert az USB/SPDif konverter megoldása csapnivaló. Maximum egy Amanero megoldás, aztán mindenki érje be vele. Ami persze nem rossz, de itt azért sokkal többről van szó.

Amanero konverter képe

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.