2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól.

[ ÚJ TESZT ]

Most jutottam el írásomban 2024-hez.

Az év első napjaiban támadt egy ötletem! Mi lenne, ha elektroncsöves oszcillátort is kapna a készülékem!?
Természetesen, kutatás kezdődött az oszcillátor és az oszcillátor jel minőségének fontossága után. Nem meglepő, amit találtam. Fontos az is! Akkor azt is bízzuk elektroncsőre! Nem műszaki okok miatt hanem az emberi fül okán!

Összedobtam egy deszka modellt, hogy lássam, egyáltalán működik-e. Működött. Ez után meg is hallgattam: egyszerűen csodálatos! Ennyi. Természetesen újabb két áramkörrel gyarapodott a készülék emiatt, immár hét van mindenből! Igen, az alapkészülék egyre összetettebb lett. Főként, mert szembe találkoztam egy problémával. Mivel a készülék oszcillátora elektroncsöves, nem működik amíg a cső fel nem fűt. Ezt viszont a számítógép nem várja meg. „Ismeretlen eszköz” hibaüzenettel eldobja a vele való USB kapcsolatot. A problémát egy késleltető áramkörrel oldottam meg, mely a chip áramköreit csak a csövek felfűtése után indítja. Most már hibátlan.

Milyen változást okozott ez az elektroncsöves kiépítés a szintén csöves DAC hangjában? Egyszerűen olyan szintre emelte, mely páratlan. A koncertfelvételen a közönség fütyülései is mind igaziak, minden természetes, nyugodt, levegős, mégis hatalmas dinamikával jelenik meg! Az énekesek lélegzetvételei is csodálatosak! Élnek, miközben erőszakmentes a hangzás!
Néhány kép a “prototípusról” :

Mibe került mindez?

Sokba. A 2024-es árakat figyelembe véve és hozzáadva a tetemes postaköltségeket (mert nálunk semmit sem kapni) az alkatrész költség megközelíti a kettőszázezer forintot. Spórolni nem lehet, mert rögtön elbuktuk a hangzást. Valamint, tapasztalatom szerint több alkatrész gyári hibás.

Megéri-e megépíteni?

Az nem kérdés. Bármely magasminőségű DAC enélkül értelmetlen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.