2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól.

[ ÚJ TESZT ]

A tápegység

Igen, ezek a szavak talán erősek, de bármilyen gyári megoldást nézek, az összes ugyan azon problémától szenved. Ez pedig az első és egyben a legfontosabb érdemi munkát végző chip tápellátása. Mindegyik a számítógép USB 5V-járól táplálkozik. Ezzel vége is! Többféle készüléket készítek és tapasztalom, hogy a lényeg mindig a tápegység! Korábbi cikkemben már írtam erről a problémáról melyet itt olvashat bárki:
[link]
Erről most nem írok újra. Viszont, írásommal újra felhívom a figyelmet, hogy a tisztességes tápellátáson és annak független földelésén áll vagy bukik a zene. Az S/PDif konverternek is köze van az élmény előállításához, táplálása mindent tönkretehet, hiába a sok villogó LED, TFT kijelző, HDMI, távirányító, stb. Nem fog énekelni, csak kiabál a zeneileg méltatlan felépítés miatt.

Mivel minden készülék, melyet használunk, árammal működik, a szükséges energiát a tápegységből nyeri. Ez evidens, de én eggyel tovább lépek. A szememben nem az áramkört élteti a tápegység rész, hanem az áramkör vezérli a tápegységből nyert energiát. Ez pedig egy sarkalatos szemléletbeli különbség! Ugyanis azzal jár, hogy a szememben a tápellátás fontossága kerül az első helyre. Ennek igaz voltát pedig minden készülékem hangja bizonyítja.

Vajon a gyártók ezt nem tudják? Jaj, dehogy nem! Csakhogy e szemlélet szerint gyártani kevés haszonnal jár. Lássunk egy példát. Mivel most az USB/SPDif konverterről van szó, maradjunk ennél. Nálam ez az eszköz mára 7, azaz hét független áramkörből áll. Ez nálam azt jelenti, hogy hét transzformátor, hét egyenirányítás, szűrés, stabilizálás! Minden függetlenül kialakítva! Ezt egy gyártó, de még otthoni építő sem vállalja fel, ami szomorú. De a fő probléma még csak most jön, ez pedig a FÖLDELÉS, igen csupa nagy betűvel! A hét tápegységnek hét független földelést kell kialakítani, ráadásul a digitális és analóg áramkörök miatt nem mindegy milyen sorrendben! Tudom, próbáltam! Ez 8 rétegű NYÁK-lapot jelentene, ez pedig lehetetlen, tehát csak légszereléssel lehetséges. Mivel ezt nem teszik, a jó hangzásvilág helyett paramétereket lobogtatnak! Nem vesznek tudomást arról, hogy én nem olvasni, hanem zenét hallgatni szeretnék!

Kezdjük akkor a konkrét megoldások áttekintéséből néhányat, melyet én magam valóban megépítettem és kipróbáltam. Most is igyekszem kerülni a tudományoskodó szöveget.
A legtöbb egyszerű konverter egyszerűen szót sem érdemel. Ezeket átugrom és egyből egy olyan megoldást mutatok be, mely már képes hozzájárulni a zenehallgatáshoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.