2024. július 20., szombat

Gyorskeresés

USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel

Végigmegyek azon az evolúción, mely az S/PDif konverterrel folytatott évekig tartó kísérletezésemől szól.

[ ÚJ TESZT ]

ARMATURE Hicate (nincs LT) avagy Singxer F1

Ez a konverter Singxer F1 néven is fut. A két termék ugyan az. Ha megnézzük alaposan a képet, jól láthatjuk, hogy a kártya két független oldalból áll. A bal oldalon van az USB aljzattal együtt a fő konverter chip. A jobb oldalon pedig itt már szintén van egy chip, egy CPLD processzor. A CPLD processzor órajeleit független oszcillátorok biztosítják, kicsi fényes kockák, jobb oldalon felül. A kártya kondenzátoros kicsatolást kapott. A CPLD processzor logikai áramkörök garmadáját tartalmazza és arra hivatott, hogy a zavarokat valahogy elterelje, talán így lehetne egyszerűen megfogalmazni. A működése bizony elég hatásos.
Az eszköz alap elgondolása szerint szétválaszt egy ún. piszkos szakaszt (ez a számítógép táplálta első chip területe.) valamint egy tiszta szakaszt. A kártya két felét egy DC-DC konverter köti össze elektromosan. Ez a kártya közepén alul látható nagy fekete kocka.
A kártya magas ára ellenére így, gyári állapotában törött lábú gátfutó. A számítógépes táplálás mindent elront. Természetesen kísérleteket folytattam vele, eltávolítva a DC-DC konvertert és helyette független táplálást alakítva ki.

A képen pirossal az eltávolított DC-DC konverter helye, mellette zölddel a független betáplálás gyárilag kialakított pontjai láthatók. Készítettem egy ábrát is a kártya két felének független táplálásáról. Íme:

Amint látható, két független transzformátor, egyenirányítás, szűrés, stabilizálás élteti a kártyát. A hang, melyet cserébe kapunk, megéri a fáradozásunkat. Egy teljesen új hangzásvilágot tesz lehetővé. Állítom, hogy a jobb Singxer gyári megoldásokat is megelőzi. Kép az elkészült áramkörről:

A Singxer is gyárt jobb termékeket az itt bemutatottnál. Sajnos az összes termékük első XMOS táplálása a számítógépről van megoldva. Ez a csapda. Az egyre drágább készülékeik csak a számomra teljesen felesleges szolgáltatásokban különböznek. Azt azonban nem írtam, hogy rosszul szólnak. Jól szólnak. De van feljebb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.