2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

NYÁK készítés házilag

Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

[ ÚJ TESZT ]

Felületvédelem

A panelunkat oxidálódás ellen védeni kell. Forrasztás előtt kezelhetjük többféle képen is. Az alkatrészek beforrasztása és a gyantamaradványok eltávolítása után érdemes akril, vagy kimondottan NYÁK-védő spray-vel (TN180) befújni a kész NYÁK-unkat.

'Lakkozás'

A kifúrt és zsírtalanított panelunkat lekenhetjük alkoholban feloldott fenyőgyantával, ezzel megóvjuk a korróziótól és elősegítjük a forrasztást is.

Használhatunk erre a célra készített bevonó lakkokat is.

Forrás: hestore.hu

A gyantával vagy az SK10-el lefújt panel bevonata hosszabb száradási idő után is képes az ujjlenyomatot megfogni, így forrasztáskor ügyeljünk, hogy ne fogdossuk össze a lefújt felületet, ha szeretnénk, hogy szép legyen a kész áramkörünk.

Ezek a módszerek leginkább a forrasztásig védik meg a panel rézfelületét az oxidálástól, hosszú idő alatt a rárakódott portól nehéz őket megszabadítani, mert kis nedvesség hatására is könnyen beleragadnak. A forrasztás befejezése után célszerű oldószerekkel eltávolítani őket, és a legvégén akril lakkal bevonni a teljes felületet.

A gyantás bevonatot más okból is célszerű lehet eltávolítani. Vannak áramkörök, melyeknél a gyanta bevonat miatt parazita kapacitások alakulhatnak ki, e miatt az áramkör hibás működése léphet fel.

Forrasztóanyaggal bevont felület

A felületet védhetjük még azzal a forrasztó anyaggal is amivel az alkatrészeket is beforrasztjuk a helyükre. A gyantás felület bevonás itt is az első lépés, majd 320-350°C-os pákával és forrasztó anyaggal egyenletesen bevonjuk a felületet, a felesleget pedig ónszívó harisnyával távolítjuk el.

Kémiai ónozás

A kifúrt, és P20-tól, dry fóliától, filctollas, körömlakkos rajzolattól megszabadított panelt, vizes csiszolószivaccsal átcsiszoljuk, ezzel eltüntetjük a fúráskor keletkezett sorjákat is, és előkészítjük a terepet a kémiai ónozáshoz.

A még vizes panelt a korában már előkészített edénybe kiöntött kémiai ónozóba helyezzük, lehetőleg rajzolattal felfelé, két oldalas panel esetén időnként fordítsuk meg a panelt az ónozó folyadékban.

A kémiai ónozót használaton kívül tároljuk hűvös helyen, napfénytől védve, a flakonunk kupakja alá ragasszunk széles celluxot a biztos zárás érdekében, ugyanis levegővel érintkezve bomlik.

Az ónozóban kb. 5 percig legyen a panel, melyet időnként megmozgatunk. Ha már látjuk, hogy szép ezüstösen csillogó a felület vegyük ki a folyadékból, és alaposan folyó vízben öblítsük le. Itt is célszerű a szappanos vizes lemosás, amivel a sav maradványokat semlegesíthetjük.

A kémiai ónozó kénsavat tartalmaz (igaz elég kis mennyiségben), e miatt csak gumikesztyűvel nyúlkáljunk benne!

A panelon maradt ónozó folyadék a kénsav tartalom miatt megfeketedik. Alapos lemosás után (a szappant itt is használjuk bátran) célszerű száraz ronggyal, vagy papír kéztörlővel teljesen szárazra törölni.

Kémiai ónozott panel forrasztásához némileg magasabb páka-hőmérsékletre lesz szükségünk, túl magas hőmérséklet esetén viszont a forr-felületek körül elpárologhat a kémiailag felvitt ónréteg. Nálam a kb 320°C-ra beállított forrasztóállomás hozta a legjobb eredményt.

A kimerült kémiai ónozót ón-kloriddal (SnCl2) tudjuk feljavítani, melyet vegyszerboltban megvehetünk, vagy magunk is elő tudjuk állítani. A forrasztásokból visszamaradt ón pacsnikat gyűjtsük össze pl. egy konzervdobozban, melyre öntsünk annyi háztartási sósavat, hogy ellepje.

Tegyük szellős, napos helyre, ahol nem okoz gondot a sósav párolgása, és várjuk meg, míg elpárolog róla a sósav (ez több hetet-hónapot is igénybe vehet), vagy melegítsük addig, míg elpárolog.

A sósav elpárolgása után visszamaradt fehér por az ón-klorid, erre öntsük rá az elhasznált kémiai ónozónkat. Az ónklorid feloldódása után a visszamaradt fém darabokat (nagy része ólom, de tartalmaz ónt is) szedjük ki, szűrőpapíron, vagy papír zsebkendőn szűrjük le, és már használhatjuk is. Használat után öntsük vissza a jól záródó edénybe.

Vizi 'ónozás'

A hobbielektronika.hu NYÁK-készítős fórumtémájában linkelték ezt a kis videót, melyben vízben, citromsav, és alacsony olvadáspontú fémötvözet segítségével 'ónozza' meg a panelt a videó készítője.

Mivel a technika nagyon megtetszett, magam is beszereztem ilyen, alacsony olvadáspontú anyagot innen. A fém típusszáma OP94, ón, ólom és bizmut ötvözete, melynek az olvadási hőmérséklete 94°C

Kis mérete ellenére, ólomtartalma miatt elég nehéz ötvözet.

A citromsav háztartási boltban, vagy internetről beszerezhető (környezetbarát vízkőoldó).

A vizi 'ónozáshoz' szükségünk lesz még egy fém edényre, melyben a vizet megmelegítjük, és az olvadt fém befutja a felületét. Használhatunk konzervdobozt, mint a linkelt videóban, vagy készíthetünk horganyzott lemezből egy kis edénykét.

Az edényünk melegítéséhez használhatunk rezsót, gáztűzhelyet, kempingfőzőt, vagy ezen videó alapján készíthetünk alkoholos tűzhelyet is.

Az alkoholos kis tűzhelyet fokozott óvatossággal használjuk, minden éghető anyagot távolítsunk el a közeléből, csak akkor töltsük újra ha már teljesen elaludt és még ekkor is várjunk vele, mert a forró fémre öntött alkohol/denaturált szesz képes belobbanni! Tapasztaljuk ki, milyen mennyiségű alkohol szükséges a megfelelő hosszú működéséhez, használjunk mérőedényt a feltöltéshez! Mindenki csak saját felelősségére használjon ilyet! A bekövetkezett balesetekért, anyagi kárért nem vállalok felelősséget !!

Első használat előtt az edényünket töltsük meg vízzel, helyezzünk bele 1-2 kiskanál citromsavat (ennek oxidálást megelőző szerepe van), az alját víz alatt kicsit csiszoljuk fel, finom csiszolószivaccsal, vagy polírozó papírral. Kezdjük el melegíteni. Amikor már forr benne a víz, helyezzük bele kis mennyiségű OP94-es anyagot, a NYÁK-tisztító alkalmatossággal kenjük szét az olvadékot.

Minden használat előtt célszerű friss vizet és citromsavat az edényünkbe tenni.

Amint a víz forrni kezd, helyezzünk bele az OP94-es anyagból (ha már nincs számottevő olvadék), várjuk meg, míg felolvad és szétterül az előzőleg már bevont felületen.

A bevonandó NYÁK-unkat vizesen csiszoljuk át, hogy zsírtalanítsuk, majd a bevonandó felülettel lefelé helyezzük a felolvadt OP94-es anyagra. Egy fa pálcával mozgassuk meg a NYÁK-ot az olvadékon. Nagyjából 1 perc után fordítsuk meg a panelt és egy pálca végére felcsavart ronggyal, vagy gézdarabbal még a vízben töröljük le a felesleges anyagot.

Két oldalas panel esetén a már bevont oldalt ragasszuk le maszkoló szalaggal, hogy megfordítva a másik oldalt letakarításához ne tudjon rá újabb olvadt anyag felkúszni.

A végeredmény nagyon hasonló, mint a tűzi ónozott panelok esetén.

Mivel a NYÁK bevonata alacsony olvadáspontú (s amennyiben jól jártunk el, minimális anyagvastagságú), az alkatrészek beforrasztásakor egy, az eredeti forraszanyagtól alacsonyabb olvadáspontú ötvözet jöhet létre, ami főleg smd alkatrészek esetén, magasabb üzemi hőmérsékletű félvezetőknél, az alkatrészek üzem közbeni kiforrasztását eredményezheti, ezért ezt az eljárást csak kis teljesítményű áramkörök esetén használjuk.

Én sem használom még régóta e technikát, így hosszabb távon fellépő rendellenességekről nem tudok nyilatkozni, az eddigi e technikával ónozott paneljaimon nem vettem észre semmi problémát.

A NYÁK felülete nagyon könnyen forrasztható, a páka helyét a forr-felületre helyezve és a forraszanyagot odatartva rögtön befutja a felületet.

A már lötstop fóliával bevont NYÁK-unkat utólagosan ne próbáljuk ezzel az eljárással bevonni, mivel a zöld fólia fel fog válni a felületről, ha már kémiailag bevont felületet szeretnénk bevonni, érdemes vizesen rézig csiszolni a felületet, mivel a kémiai ón rétegre nehezen tapad fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.